Хипотиреоидизъм – Как засяга вашето психично здраве?

Хипотиреоидизъм - Как засяга вашето психично здраве

Хипотиреоидизъм –  често срещано състояние на щитовидната жлеза, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Това може да повлияе на психическото благополучие.

Психичните симптоми като лошо настроение, проблеми с паметта и силна умора са често срещани сред хората с хипотиреоидизъм.

Тази статия обсъжда връзката между хипотиреоидизма и психиатричните симптоми, включително признаците, които да търсите, и как лечението на хипотиреоидизъм може да помогне.

реклама

Какво причинява психиатрични симптоми?

Психичните симптоми включват разнообразие от емоции, мисли и поведение, които са свързани с предизвикателствата на психичното здраве.

Какво означава „психиатричен“?

Докато „психиатричен“ понякога се свързва със сериозни психични заболявания, думата просто се отнася до характеристиките на психичното заболяване и не означава непременно наличие на психично заболяване.

Точно както има много причини за психични заболявания, има множество причини, поради които някой може да изпита психиатрични симптоми.

Причините могат да варират от:

 • Генетика и семейна история
 • Стресови житейски преживявания, включително травма в детството
 • Химически дисбаланси в мозъка

Докато психиатричните симптоми често са причинени от психични заболявания, състоянията в други части на тялото, извън ума, могат да бъдат основна причина.

Хипотиреоидизмът е едно от тези състояния. Хормоните на щитовидната жлеза засягат много области и функции на тялото, включително мозъка.

Хипотиреоидизъм – Психични симптоми

Въпреки че не е интуитивно, че хормоните на щитовидната жлеза, които идват от щитовидната жлеза в гърлото, засягат мозъка, психиатричните симптоми са чести симптоми на хипотиреоидизъм .

Психичните симптоми, свързани с хипотиреоидизъм, включват:

 • Умора, включително проблеми със съня и чувство на силна умора
 • Когнитивни проблеми, като проблеми с паметта и бавно мислене
 • Лошо настроение или депресия
 • Безпокойство

По отношение на когнитивните проблеми проучванията показват, че хипотиреоидизмът засяга функционирането на мозъка по няколко начина, включително: ( 1 )

 • Намаляване на концентрацията
 • Нарушаване на психомоторната функция
 • Засягане на паметта (най-често засяганата умствена функция)

Депресия и хипотиреоидизъм

Връзката между депресията и хипотиреоидизма е добре установена.

Докато депресията като психично заболяване засяга настроението и когнитивните способности, същото може да се случи и с ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза. Изследването на нивата на хормоните на щитовидната жлеза е начин за разграничаване на депресията от други здравословни състояния. Някои оценки показват, че около 60% от хората с хипотиреоидизъм също изпитват депресия. ( 2 )

Тревожност и хипотиреоидизъм

Има по-малко консенсус относно силата на връзката между тревожността и хипотиреоидизма. Въпреки това, няколко проучвания сочат връзка между хипотиреоидизма и тревожността. Например едно напречно проучване отбелязва, че 63% от хората с хипотиреоидизъм може също да изпитват тревожност, но други проучвания показват много по-ниско разпространение.

Вижте още: Как да отслабнем при хипотиреоидизъм?

Вариации

Изследванията показват, че психиатричните симптоми могат да се различават в зависимост от нивото на хипотиреоидизъм.

Например, един мета-анализ заключава, че явният хипотиреоидизъм (когато както тироид-стимулиращият хормон (TSH), така и хормоните на щитовидната жлеза са на абнормни нива) е свързан със значително намаляване на настроението и когнитивната функция, но само едва доловимо, ако изобщо субклиничен хипотиреоидизъм (дефиниран само от абнормни нива на TSH). Това предполага, че по-тежкият хипотиреоидизъм е по-вероятно да доведе до психиатрични симптоми.

Възраст

Възрастта може да повлияе на наличието на психиатрични симптоми. Едно проучване установи, че субклиничният хипотиреоидизъм е свързан с депресия при по-млади пациенти (тези под 60 години), но не и при по-възрастните. ( 3 )

Авторите отбелязват, че тези резултати са в противоречие с други проучвания, показващи, че субклиничният хипотиреоидизъм е свързан с по-голям риск от когнитивни проблеми и депресия при възрастни хора. Необходими са повече изследвания за това как нивото на хипотиреоидизъм, знанията за диагнозата и възрастта играят роля в опита на психиатричните симптоми.

Освен тежестта на хипотиреоидизма и възрастта, друг фактор, допринасящ за психиатричните симптоми при хипотиреоидизъм е, че симптомите може да са по-чести сред хората, които знаят, че имат хипотиреоидизъм.

Хора с доказана диагноза

С други думи, хората, които знаят, че имат хипотиреоидизъм, може да са по-наясно с психиатричните симптоми, защото знаят, че те могат да бъдат причинени от хипотиреоидизъм. Например, ако знаете, че имате хипотиреоидизъм и знаете, че той е свързан със симптоми на психично здраве като депресивно настроение, тогава може да е по-вероятно да съобщите за психиатрични симптоми.

Необходими са повече изследвания за това как познаването на статуса на хипотиреоидизъм и неговия потенциал да доведе до психиатрични симптоми влияе върху наличието на психиатрични симптоми. Въпреки това има множество изследвания, които показват, че проблемите с функционирането на щитовидната жлеза всъщност влияят на настроението и когнитивните способности.

Като се има предвид, че някои психиатрични симптоми на хипотиреоидизъм често изглеждат същите като тези на депресия, хипотиреоидизмът може да бъде пренебрегнат и погрешно диагностициран като депресия. Освен това, знаейки, че човек има хипотиреоидизъм и че това може да доведе до лошо настроение, също може да повлияе на преживяването на депресия. Причинно-следствената връзка може да бъде сложна. Въпреки това, има няколко други непсихиатрични симптоми на хипотиреоидизъм, които могат да помогнат да се определи дали това може да е причината за психичните симптоми.

Други симптоми на хипотиреоидизъм

Освен психиатричните симптоми, други симптоми на хипотиреоидизъм включват:

 • Намалена метаболитна функция, която може да се прояви като наддаване на тегло, запек или мускулни крампи;
 • Изключителна чувствителност към студ;
 • Промени в косата, ноктите и кожата, включително косопад или изтъняване на косата;
 • Сексуални и репродуктивни проблеми, като нередовен цикъл или тежко кървене.

Вижте още: Диета при хипотиреоидизъм – Разрешени и забранени храни

Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до микседем, но това е рядко.

Симптомите могат да включват:

 • Ниска телесна температура;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Забавено дишане.

Диагнозата на хипотиреоидизъм, включително микседем, обикновено се прави в лаборатории, които тестват нивата на хормоните на щитовидната жлеза и може да включва и кръвно съдържание.

Лечение на психиатрични симптоми

Лечението на психиатричните симптоми на хипотиреоидизъм се фокусира върху лечението на основните проблеми с щитовидната жлеза.

Стандартното лечение на хипотиреоидизъм е лекарство, наречено левотироксин (Т4), но може да включва и комбинация от левотироксин и лиотиронин (Т3).

Тези лекарства помагат за стимулиране на недостатъчно активната щитовидна жлеза, така че тя да произвежда нормални хормони на щитовидната жлеза. Това, от своя страна, помага да се поддържат здрави нива на хормоните на щитовидната жлеза за мозъка, което ще помогне да се осигури подобрена психологическа функция.

Ако стандартното лечение на щитовидната жлеза не помогне с психиатричните симптоми, може да има основно психично заболяване.

Ако случаят е такъв, лечението ще се съсредоточи върху подобряване на психичното благополучие. Например, ако симптомите на депресия продължават при някой, лекуван за хипотиреоидизъм, той може да бъде насочен към лечение за депресия. Проблемите с психичното здраве са лечими. Те включват лекарства, терапия или комбинация от двете.

Как да получите помощ

Ако изпитвате психиатрични симптоми като депресия, когнитивни проблеми или силна умора, най-добре е да говорите с вашия лекар. След като изслуша вашия опит с психиатричните симптоми, той може да тества за проблеми с щитовидната жлеза, за да види дали е налице хипотиреоидизъм.

Такива тестове понякога са първата стъпка за определяне дали психиатричните симптоми са резултат от хипотиреоидизъм, тъй като това заболяване и проблемите с психичното здраве като депресия са добре установени.

Ако нивата на хормоните на щитовидната ви жлеза са нормални, вашият лекар може да ви преведе през следващите стъпки за подобряване на вашето психическо благополучие.

Резюме

Психичните симптоми, включително депресия и проблеми с паметта, са често срещани сред хората с хипотиреоидизъм. Диагностицирането на хипотиреоидизъм може да бъде първата стъпка в лечението на психиатричните симптоми, тъй като лечението на хипотиреоидизъм може да подобри подкрепата на психичното здраве и може да е подходяща за лечение на основните проблеми на психичното благополучие.

Не е необичайно да се чувствате отпаднали, уморени или забравящи дори в нормален ден. Има толкова много причини, поради които тези чувства изплуват. Въпреки това, хипотиреоидизмът е често срещан, както и психиатричните симптоми сред хората с хипотиреоидизъм.

Тестването за хипотиреоидизъм е лесно и често започва с просто вземане на кръв. Ако научите, че имате хипотиреоидизъм, не се страхувайте. Лечимо е. И ако се окаже, че нямате хипотиреоидизъм, вашият лекар ще ви оцени допълнително, за да определи причината и лечението на вашите промени в настроението и познавателните способности.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: