Хистаминова Диета – Кои храни трябва да избягвам?

Хистаминова Диета - Кои храни трябва да избягвам

Храненето с минимално съдържание на хистамин, на кратко хистаминова диета, е медицинско лечение, предназначено да облекчи симптомите, свързани със състояние, наречено непоносимост към хистамин.

Това не е вид хранителен план, който прилагате, когато имате за цел да отслабнете с няколко килограма. Прилагането й обикновено изисква сътрудничество с лекар.

В тази статия ще опиша какво представлява хистаминова диета, ползи и кои храни да се избягват.

реклама

Какво представлява диетата с ниско съдържание на хистамин?

Да започнем с разбирането на това, какво е хистамин.

Хистаминът е химично вещество, което се съдържа в мастоцитите, специфичен вид бели кръвни клетки.

Той играе ключова роля в няколко от основните системи на тялото, включително имунната, храносмилателната и неврологичната система.

Хората, които изпитват алергия към храни, богати на хистамин, може да имат състояние, известно като непоносимост към хистамин.

Когато имате алергия към определена храна, белите кръвни клетки освобождават хистамин, за да защитят тялото от това, което го възприема като заплаха.

Хистаминът предизвиква редица сигнали в тялото с цел да отблъсне алергените. Той разширява кръвоносните съдове, но в същото време стеснява дихателните пътища и храносмилателния тракт. Също така, стимулира производството на слуз, като резултат се появява наличие на хрема.

Хистаминът е естествено присъстващо в тялото ни, както и в множество храни, които консумираме. Въпреки това, имаме ензими, като диаминоксидаза, които разграждат хистамина, за да поддържат неговото ниво под контрол.

Важно е да се отбележи, че непоносимостта към хистамин не е алергия. Тя възниква, когато има излишък от хистамин в организма, надхвърляйки този, който тялото ви може да обработи.

Ако нивата на хистамин надхвърлят определен праг, може да започнете да изпитвате различни неприятни симптоми, включително:

 • диария
 • гадене
 • главоболие
 • хрема
 • затруднено дишане
 • сърбеж
 • обриви
 • ниско кръвно налягане
 • аритмии
 • подуване на гърлото, устните или езика

Трябва да имате предвид, че има различни състояния, които могат да предизвикат подобни симптоми, някои от които са сериозни. Затова хистаминова диета не е нещо, което трябва да опитвате сами.

Хистаминовата непоносимост често се диагностицирана след изключване на други възможни причини за симптомите. Някои от заболяванията, които трябва да бъдат изключени, включват възпалителни заболявания на червата (IBD), целиакия и различни синдроми на мастоцитите като мастоцитоза и синдром на активиране на мастоцитите (MCAS).

Също така, определени лекарства могат да предизвикат непоносимост към хистамин. Има случаи, когато непоносимостта към хистамин е страничен ефект от друго основно заболяване. Например, човек може да има както болест на Crohn, така и непоносимост към хистамин.

Хистаминовата диета се фокусира върху ограничаването на храните, които съдържат по-високи нива на хистамин, както и определени храни, които могат да затруднят ензима DAO да изпълнява функциите си.

Хистаминовата непоносимост не е опасно за живота състояние, но може да предизвика неприятни симптоми, които могат да засегнат ежедневието.

Диетата с ниско съдържание на хистамин не лекува непоносимостта към хистамин, но при правилно прилагане може да подобри качеството на живот, като намали въздействието на симптомите.

Ползи от хистаминова диета

Хистаминовата непоносимост е рядко състояние, което засяга само около 1% от населението.

Въпреки това, нивата на хистамин в тялото са изключително променливи, което прави заболяването трудно за диагностициране.

Хората с хистаминова непоносимост могат да понасят дадена храна един ден, но не и на следващия. Или може би могат да понасят определени храни с високо съдържание на хистамин, но не и други. Симптомите могат да се променят сезонно, тъй като алергените в околната среда влияят на храната.

Истинският план за хранене с ниско съдържание на хистамин не е статичен и се адаптира към индивидуалните обстоятелства на човека. Затова е важно да имате наблюдение от диетолог или лекар, когато следвате тази диета.

Хистаминовата диета не е за отслабване чрез стриктно ограничаване на храната. Целта е да се намалят неприятните симптоми, без излишно ограничаване на храната.

Какво трябва да имате предвид

Когато потърсите информация за хистаминова диета в интернет, ще откриете различна информация за консумация или премахване на определени храни.

Въпреки това, че някои от тези съвети могат да са полезни, те не винаги са подходящи, особено ако не сте правилно диагностицирани.

Имаите предвид, че всеки човек е различен и хората с непоносимост към хистамин могат да имат различни прагове за толерантност към различни храни.

Освен това, няма перфектен начин за измерване на нивата на хистамин във всяка храна.

Примери за храни, които трябва да се избягват

Ферментацията на храната позволява на бактериите да разграждат храната, което повишава нивата на хистамин в нея.

Хората с непоносимост към хистамин вероятно ще се чувстват по-добре, като консумират храни, които са свежи.

Това обикновено означава консумацията на цели и непреработени храни.

Въпреки това, дори при такива храни е важно да се избягва употребата на някои плодове и зеленчуци, както и на храни, които са добре узрели.

Примери за храни, които трябва да се избягват, включват:

 • Алкохол (вино, бира)
 • Преработено месо (колбаси, бекон)
 • Сини и непастьоризирани сирена
 • Ферментирани храни (кисело мляко, кефир и кисело зеле)
 • Консервирани, мариновани, осолени, сушени или пушени храни
 • Зрели зеленчуци (домати, патладжан и спанак)
 • Тропически плодове (ананас, банани, папая и цитрусови плодове)
 • Риба или миди, които не са прясно уловени или замразени (като консервирана скумрия, риба тон, сардини или херинга)
 • Ягоди
 • Ядки и фъстъци
 • Бобови култури (леща и боб)
 • Соеви продукти
 • Женско биле
 • Шоколад
 • Хранителни добавки (като оцветители и консерванти)

Този списък не е изчерпателен, тъй като всички храни съдържат някакво количество хистамин.

Нивото на ограничение, включено в диетата с ниско съдържание на хистамин, варира от човек на човек в зависимост от естеството на техните симптоми и личния им праг на поносимост към хистамин.

Други съвети

Принципи, които хората на хистаминова диета обикновено следват:

Съхранение на храна

За да минимизирате производството на бактерии в храната си, е важно да я съхранявате по начин, който поддържа ниската й температура.

Обикновено охлаждането и замразяването са най-подходящите методи. При хранене с ниско съдържание на хистамин обикновено не се препоръчват консервирани храни.

Приготвяне на храната

При хистаминова диета не е важно само какво ядете, но и как се приготвя храната.

Например, приготвянето на храна на скара може да произведе повече хистамин в сравнение с задушаването или варенето на пара.

Важно е да се има предвид, че храненето извън дома може да бъде трудно при такава диета, тъй като няма контрол върху съставките, използвани в ястието, и по-малко върху техниките за съхранение или приготвяне.

Ето защо се препоръчва да проготвяте храната си сами.

Дневник на храненето

Както отбелязахме по-рано, хората с непоносимост към хистамин не изпитват еднакви реакции към едни и същи храни, като хората със състояния като целиакия, които реагират незабавно на глутен в храната.

Реакциите на човек с непоносимост към хистамин могат да варират в зависимост от нивата на хистамин в организма.

Затова е от съществено значение да се води хранителен дневник, за да се проследи внимателно какво се консумира, количеството от консумираните храни и всички симптоми, които се появяват.

Кой трябва да избягва хранене с ниско съдържание на хистамин

Както сигурно вече сте разбрали, планът за хранене с ниско съдържание на хистамин е изключително ограничителен и не е подходящ за всички с непоносимост към хистамин.

Ако сте преживяли проблеми с храненето или сте били диагностицирани с хранително разстройство, най-добре е да управлявате симптомите си с помощта на медицински антихистамини или локални стероиди.

Фокусирането върху всички ограничения вместо истинската цел – управлението на симптомите, може да доведе до рецидив на хранително разстройство или дори да го предизвика.

Запомнете: Хистаминовата диета не е предназначена за отслабване – напротив, усилията ви трябва да бъдат насочени към поддържане на подходящи хранителен прием и тегло.

Заключение

Преди да започнете диета с ниско съдържание на хистамин, е изключително важно да потърсите насоки от медицински специалист.

Недостигът на хранителни вещества крие рискове независимо от възрастта, но този режим е особено опасен за деца. Ако подозирате, че детето ви има хранителни алергии или чувствителност, обсъдете алтернативни лечения с неговия педиатър.

Ако получите симптоми като световъртеж, главоболие или други усложнения, незабавно прекратете диетата и потърсете лекарска помощ.

След като следвате диета с ниско съдържание на хистамин в продължение на 2 до 4 седмици, обмислете бавното повторно въвеждане на храни, богати на хистамин, в хранителния ви план, една по една. Консултирайте се с вашия лекар или диетолог за най-добрия подход за повторно въвеждане.

Научните доказателства в подкрепа на ефективността на диета с ниско съдържание на хистамин са оскъдни и това може да доведе до недохранване. Обикновено това не е предназначено като дългосрочно решение, но може да бъде ценно в диагностичния процес за изключване на други хранителни непоносимости.

В крайна сметка разбирането на вашата индивидуална поносимост към храни, съдържащи хистамин, е от съществено значение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: