Цялата информация е във вашите ръце!

Храни съдържащи глутен (Пълен списък)

Глутенът е естествен протеин, открит в пшеницата и сродните зърнени култури. Това означава, че се среща и във всички храни, приготвени от зърнени храни съдържащи глутен.

Също така има много хранителни продукти, които могат да съдържат глутен, често по скрити или неочаквани начини. Винаги четете подробно етикета на всеки хранителен продукт, който купувате, ако изрично не е посочено на етикета „без глутен“, от което става ясно, че спада към безглутеновите храни.

Много хора избягват глутена поради лични предпочитания или медицинско състояние. ( 1 )

И така, нека да погледнем в кои храни има глутен:

храни с глутен

Видове зърнени храни с глутен и техните производни

  • Пшеница
  • Ръж
  • Ечемик
  • Сейтан

  • Тритикале
  • Еднозърнеста пшеница
  • Двузърнеста пшеница
  • Камут
  • Булгур
  • Лимец
  • Фаро
  • Грис
  • Малц в различни форми: брашно, мляко, екстракт, сироп, оцет, есенция
  • Бирена мая
  • Емер
  • Пшенично нишесте, което не е преработено за премахване на присъствието на глутен

Общи храни съдържащи глутен

Реклама

Храните с глутен, включват брашно, пшенично нишесте, галета, тестени изделия, мюсли и всякакви сладкиши, от бисквити до гевреци. Въпреки това, глутенът също влиза в много храни по време на преработката или се добавя към тях като свързващо вещество. Ето защо трябва да знаете кои са, за да ги избягвате ако сте на безглутенова диета.

  1. Храни за закуска:
    • палачинки, вафли, френски тост и бисквити
  2. Тестени изделия:
    • равиоли, кнедли, кускус и ньоки
  3. Хляб и сладкиши:
    • кроасани, пита, наан, франзели, питки, царевичен хляб, картофен хляб, мъфини, понички, рула
  4. Тортили
  5. Крутони
  6. Смеси за паниране:
    • галета
  7. Юфка:
    • тези, които се правят само с процент брашно от елда
  8. Крекери:
    • гевреци, златни рибки и всички други на които не е посочено – без глутен
  9. Печени изделия:
    • сладкиши, бисквити, кори за баница
  10. Сосове (много използват пшенично брашно като сгъстител)
    • традиционен соев сос, сметанови сосове
  11. Бира (освен ако изрично не е посочено, че съдържа глутен) и всякакви  малцови напитки
  12. Бирена мая
  13. Всичко друго, което използва „пшенично брашно“ като съставка

Храни, които могат да съдържат глутен

Тези храни с глутен трябва да бъдат проверени, като прочетете етикета или се консултирате с производителя/кухненския персонал.

  • Картофен чипс – някои подправки могат да съдържат малцов оцет или пшенично нишесте
  • Тортили, които не са изцяло на царевична основа, могат да съдържат съставка на пшенична основа
  • Салатни дресинги и маринати – може да съдържа малцов оцет, соев сос, брашно
  • Енергийни барове/гранола -някои барове могат да съдържат пшеница като съставка, а повечето използват овес, който не е без глутен
  • Бонбони
  • Супа -обърнете внимание на крем супи, които съдържат брашно като сгъстител. Много супи съдържат и ечемик
  • Нишесте или декстрин – може да са от всякакви зърна, включително от пшеница
  • Сироп от кафяв ориз – може да се приготви с ечемични ензими
  • Преработени меса
  • Заместители на месо, приготвени със сейтан, като вегетариански бургери, вегетариански колбаси, имитация на бекон, имитация на морски дарове (Забележка: тофуто не съдържа глутен, но внимавайте с маринатите от соев сос, когато ядете навън, особено когато тофуто се пържи)
  • Соев сос (има и без глутен)
  • Предварително подправени меса
  • Бъркани яйца и омлет, приготвени в заведение -някои ресторанти слагат тесто за палачинки в бърканите си яйца и омлети, но сами по себе си яйцата са без глутен
  • Чийзкейк – някои рецепти включват пшенично брашно

Много ресторанти не предлагат ястия без глутен, така че е важно да знаете какво е безопасно да поръчате, ако имате непоносимост към глутен и хапвате навън.

Оцет и дестилирани напитки

По принцип дестилирани алкохолни напитки и оцет не са храни с глутен. Дестилата не съдържа вредни глутенови пептиди, дори ако е направен от зърна, съдържащи глутен.

Според различни проучванията глутеновият пептид е твърде голям, за да премине процеса на дестилация.

Някои видове алкохолни напитки обаче съдържат глутен, включително тези с добавен цвят или аромат, като десертни вина, както и алкохолни напитки, направени от ечемичен малц. За това потребителите трябва да проверяват етикета.

Продукти на които трябва да се чете етикета

  • Лекарства без рецепта
  • Витамини и добавки
  • Червило, балсам за устни или друга козметика, използвана близо до устата, защото те могат да бъдат погълнати по невнимание
  • Грижа за устната кухина и стоматологични продукти
  • Билкови или хранителни добавки

Контакт с храни с глутен

При приготвянето на храни без глутен е важно да се избягва контакт с храни съдържащи глутен. Кръстосаният контакт възниква, когато храни или съставки влизат в контакт с глутен, обикновено чрез общи прибори или обща среда за готвене/съхранение.

За да бъде храната безопасна за хора с цьолиакия, тя не трябва да влиза в контакт с храна, съдържаща глутен.

Места, където може да възникне кръстосан контакт:

  • Тостери, използвани както за безглутенов, така и за обикновен хляб
  • Дъски за рязане
  • Сито за брашно
  • Споделени съдове, включително неправилно измити съдове
  • Подправки като масло, фъстъчено масло, конфитюр, горчица и майонеза могат да се замърсят, когато приборите, използвани за храна, съдържаща глутен, се използват без да се измият
  • Пшеничното брашно може да остане  във въздуха в продължение на много часове в пекарна (или у дома) и да замърси откритите повърхности за приготвяне и прибори или непокрити продукти без глутен
  • Овес – кръстосан контакт може да възникне на полето, когато овесът се отглежда рамо до рамо с пшеница, изберете само овес, специално маркиран без глутен
  • Пица – пицарии, които предлагат пици без глутен, понякога не контролират кръстосания контакт с тестото им на пшенична основа
  • Пържени картофки
  • Несертифицирани хлебни изделия, например „безглутенови“ стоки от иначе съдържащи глутен пекарни

Често задавани въпроси

Колко глутен има в лимеца?
Според сравнително проучване в NCBI, лимеца съдържа 4,2– 12.0 гр/100 гр.  (r = 0.78 глутеин, r = 0.78 глиадини (GLIA) и r = 0.83 глутенини (GLUT)).
Има ли глутен в ориза?
Всички естествени форми на ориз-бял, кафяв или див, са без глутен. Оризът не влиза в таблицата за храни съдържащи глутен.
Колко глутен има в ръжта?
Ръжът има много по-ниско съдържание на глутен от пшеницата или ечемика,  около 3,08 гр/100 гр. брашно.
Колко глутен има в бирата?
В повечето страни храните и напитките трябва да съдържат по-малко от 20 ppm глутен, за да се считат за безглутенови. Повечето конвенционално варена бира съдържа повече от 20 ppm глутен. Пшенична бира 25,92 ppm, Лагер бира 63 ppm.
Кои плодове съдържат глутен?
Всички пресни плодове и зеленчуци са естествено без глутен. Някои преработени плодове и зеленчуци обаче могат да съдържат глутен.
Колко глутен има в овесените ядки?
Чистият и незамърсен овес не съдържа глутен. Овесените ядки трябва да съдържат по-малко от 20 ppm (части на милион) глутен.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече