Цялата информация е във вашите ръце!

Хормони на щастието – Ключови фактори за производството им

Тези хормони или невротрансмитери участват в насърчаването на щастливо настроение и положителни чувства.

Серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин са известни, като хормони на щастието, които насърчават положителни чувства у хората, като щастие, удоволствие и дори любов.

Те участват в различни основни процеси на човешкото тяло, като храносмилане, сърдечна честота и разбира се настроението ви.

Разбирането на важността на всеки един хормон на щастието в мозъка и тялото и тяхното въздействие върху психичното здраве означава, че можете да предприемете активни стъпки, за да подобрите естествено техните нива.

Реклама

С други думи, добрите нива на хормоните означават щастлив човек!

Серотонинът се нарича още хормон на доброто настроение, допаминът е хормон на удоволствието, окситоцинът е хормона на любовта и ендорфините – безгранична енергия.

Кои са хормоните на щастието?

Има четири основни хормона, които са отговорни предимно за създаването на хубави емоции, радост и щастие.

хормони на щастието

Хормоните отговарящи за щастието, които тялото е способно да генерира, включват: допамин, който ни кара да се чувстваме добре; серотонин, който намалява депресията; и ендорфини, които ни правят щастливи и по този начин помагат за намаляване на физическата болка; окситоцин, той е хормон и невротрансмитер, който участва е свързан с доверие, емпатия и сексуална активност – наричан е „хормон на любовта“, тъй като нивата му се увеличават по време на прегръдка и оргазъм.

#1. Допамин – хормон на удоволствието

Допаминът е вид невротрансмитер. Тялото ви го произвежда и нервната ви система го използва за изпращане на съобщения между нервните клетки.

Допаминът играе роля в това как изпитваме удоволствие. Това до голяма част е уникалната способност да мислим и планираме. Помага ни да се стремим, да се фокусираме и да намираме нещата за интересни.

Той участва в широк спектър от дейности и редица тежки състояния са свързани с дисфункция на неговата система:

  • памет и задържане на внимание
  • майчино и репродуктивно поведение
  • когнитивна функция
  • двигателен контрол
  • системата за мотивация и възнаграждение на мозъка
  • вземане на решения и контрол на импулсите

Този хормон на щастието е част от системата за възнаграждение на мозъка, това което ви дава приятни усещания и ви кара да искате още.

Допамин и болести

Допаминът е мотивационна молекула, която също се произвежда в червата.

Приблизително 50% от целия ви допамин се произвежда в червата, а ранните проучвания при гризачи предполагат, че микробиомът може по някакъв начин да бъде включен. Тази потенциална връзка възникна след изследване на болестта на Паркинсон, невродегенеративно заболяване, причинено от проблеми с предаването на допамин в нервните клетки.

Всъщност, изследванията на ролята на чревните бактерии при Паркинсонова и други невродегенеративни състояния разкриха, че промените в микробиома водят до промени в мозъка. По-специално, те са открили, че той може да промени мезокортиколимбичната област, където се намират много допамин-зависими неврони.

Могат ли храните да увеличат допамина?

Спадът в сигнализирането на допамин с възрастта е довел до проучване как да се реши този проблем. Допаминът не може да се намери в храната, така че не можете да го увеличите чрез хранене, поради което учените потърсиха отговорите другаде.

Как да събудим хормона на щастието?

Както е необходимо, тялото може да превърне тирозин – аминокиселина – в допамин чрез сложна верига от реакции. Тирозинът се намира в храната и много онлайн източници казват на хората да ядат храни, богати на тирозин, за да повишат нивата на допамин.

Реалността обаче е малко по -различна. Изследвания, разглеждащи добавките с тирозин за подпомагане на допаминовата сигнализация в мозъка, предлагат много различни резултати. Някои посочват, че това може да помогне, но само когато функцията на допамин е непокътната, докато други показват, че това не е така и дори може да бъде вредно за възрастните хора.

#2. Серотонин – хормон на доброто настроение

Серотонинът отговаря за цял набор от функции: съсирване на кръвта, ситост, чревна перисталтика, сън, имунитет и добро настроение. Само 10% от образуването му е свързано с част от мозъка, наречена епифиза, останалата част се образува в храносмилателния тракт.

В скорошно разкритие става ясно, че чревните ви бактерии участват в производството на серотонин.

Друг фактор, влияещ на производството на серотонин, е неговия предшественик, триптофан, вещество, което червата ви могат да превърнат в серотонин.

Серотонинът е съществено значение за настроението, храносмилането, съня, мозъчната функция и циркадния ритъм.

Тези очарователни констатации показват, че можете да поддържате собственото си психическо благополучие, като се грижите за чревните си бактерии и това какво ядете.

Диетата с растителни храни, богати на фибри с месо и мазнини в умерени количества, е свързана с по-обилни бактерии, които произвеждат ацетат и бутират. Балансираната диета също е доказано, че насърчава психичното здраве.

Редовните упражнения също са известни с това, че повишават настроението, облекчават безпокойството и дори се борят с депресията.

Храни стимулиращи хормона на щастието серотонин

Можете да добавите повече пребиотични храни към диетата си, които поддържат добрите бактерии.

Храни за вашия чревен микробиом:

ябълки цитрусови гъби
ечемик студен картоф овес
цвекло боровинки лук
горски плодове чесън ръж
къпини  артишок пшеница
цикория бобови растения паста

табл.1

В допълнение към това можете да добавите още храни, които естествено съдържат триптофан, незаменимата аминокиселина, която тялото използва за производството на серотонин.

Храни, богати на триптофан:

слънчогледови семки спирулина треска, сьомга
соя картофи яйца
овес мляко нахут
пшеница сирене говеждо месо
киноа нахут пиле/пуйка

табл.2

#3. Ендорфини – безгранична енергия

Те са много важни за тялото и психиката, най-често свързани с физически упражнения. Източник са на добро настроение и облекчават болката ни (всъщност това е естествен еквивалент на морфина за тялото).

Ендорфините инхибират предаването на сигнали за болка в централната нервна система, като се свързват с опиоидни рецептори.

Те са ключова причина, поради която спортистите могат да издържът на болка по време на тежко състезание или голям мач.

Ендорфините и допаминът често се бъркат, защото всеки от тях е химикал, който ви прави щастливи в широкия смисъл на термина. Те обаче са свързани по някакъв начин, тъй като, когато ендорфините се свързват с рецепторите на централната нервна система, се освобождава допамин (хормонът на удоволствието).

И все пак ендорфините не са известни, защото блокират сигналите за болка, а защото предизвикват еуфория.

Ендорфините ви правят щастливи след тренировка.

#4. Окситоцин – хормон на любовта

Окситоцинът е хормон, произвеждан от хипоталамуса и секретиран от хипофизната жлеза. Този важен хормон играе решаваща роля в процеса на раждане и също така помага при мъжката репродукция.

Изследванията на окситоцин също са установили, че той е важен химически пратеник, който контролира някои човешки поведения и социални взаимодействия.

Също така по-високите нива на окситоцин в кръвта са свързани с повече любов, отзивчивост и благодарност при двойките.

Окситоцинът се задейства от близостта, затова е хормонът на любовта или прегръдката.

Секрецията на окситоцин се случва в отговор на възприемани от мозъка стимули, който внимателно наблюдава околната среда за заплахи (и признаци на безопасност), използвайки вашите уши, очи, вкус, допир и мирис.

Произвежда се в отговор на докосване и дори на правилния вид контакт с очите, но също и по време на стрес, за да компенсира ефектите на кортизола.

През последните години научната общност откри, че окситоцинът играе много по -широка роля, отколкото първоначално се приписва, регулирайки имунната система.

Доказано е, че пробиотичната бактерия, L. reuteri, увеличава естественото производство на тялото на заздравяващия раните окситоцин.

Увеличите окситоцина по естествен начин

Как да си набавим хормон на щастието окситоцин?

окситоцинът се освобождава, когато сте в близки отношения с любимия, в добра компания с приятели, грижа за домашни любимци и полагайки грижи за любим човек.

Въпреки че има окситоцинова добавка под формата на спрей за нос, основната й употреба е за проблеми, свързани с раждането на дете и при психиатрични изследвания. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате какъвто и да е вид добавка.

Други „щастливи“ хормони

Ацетилхолин  – подпомага концентрацията и сексуалното „представяне“

Енкефалин  – успокоява, облекчава болката и депресията

Мелатонин – грижи се за почивката ви и качествен сън

Норадреналин  – мотивира, развеселява, доставя енергия

Фенилетиламин  – задълбочава чувството за щастие и увлечение

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече