Цикория „Синя жлъчка“: Ползи и вреди, кафе и чай от билката

цикория

Растението цикория се отглежда от векове, като лечебно средство, известно с огромни ползи за различни състояния. Днес е много популярен заместител на кафето, като се счита за здравословен избор без кофеин.

Цикория (Cichorium intybus), по-известна като синя жлъчка, млечка или Бърдовка, съдържа растителни фибри, които са полезни за храносмилателната система на човек.

Тази статия ще ви запознае с ползите от цикория и как да включите в диетата ,както и как се прави чай и кафе от цикория.

реклама

Какво е Цикория?

Растението е част от семейството на глухарчетата, което се отглежда от древни времена. Първоначално е било отглеждано от древните египтяни като лечебно растение. От 17 век насам то служи като заместител на кафето.

Характеризира се с космато, жилаво стъбло, листа, които обикновено се използват за направа на салата и светло лилави цветя.

Неговите семена, корени и изсушени надземни части се използват за направата на различни лекарства и тинктури.

Например екстракта от листата е средство за лечение на рак на матката и тумори алтернативната медицина. Използва се още за здраве на черния дроб и сърцето, подуване, запек и различни други състояния.

В цяла Африка растението цикория е широко разпространено като плевел. По-интересното е, че се среща и в България и е разпространено в ниските части на цялата страна, сухи ливади и пътища, също и като плевел в житните култури, известно, като синя жлъчка или синя млечка.

Листата, стъблата и корените на цикорията намират приложение по безброй начини. Например, като отвара при жълтеница, тонизиращ екстракт от цикория и пречистващ сироп за новородени и бебета.

Вкусът на цикорията е леко ядков, дървесен и аромат на орех.

Фибрите от корените на цикория са нискокалорични и не съдържат холестерол. Освен това има слаби следи от наситени мазнини. Фибрите могат да спомогнат за подобряване на храносмилането, облекчаване на запека, подпомагане на контрола на кръвната захар, подобряване на холестерола и дори за намаляване на теглото.

Инулинът в корена от цикория има пребиотични свойства. Те насърчават растежа на важни бактерии в стомаха. Също така предотвратяват растежа на вредните бактерии.

Освен това чревните бактерии помагат за предотвратяване на възпалителни заболявания и укрепване на имунната система.

Вижте тези 18 ползи от цикория:

1. Хранителни ползи

Един корен от цикория (100 грама) съдържа следните хранителни вещества:

 • Калории: 72
 • Протеин: 1,4 грама
 • Въглехидрати: 18 грама
 • Мазнини: 0,2 грама
 • Фибри: 1,5 грама
 • Калий: 290 мг
 • Калций: 41 мг
 • Желязо: 0,8 мг

2. Цикорията поддържа червата ви здрави

Цикорията е естествен източник на диетични фибри като инулин, който е пребиотик. Това означава, че той подхранва добрите бактерии в червата. Тези добри чревни бактерии освобождават ензими. В резултат на това се спомага за подобряване на движението на червата и придвижването на храната през храносмилателния тракт. ( 1 )

Освен това тези бактерии са от съществено значение за борбата с вредните бактерии и за подобряване на усвояването на минералите.

Също така инулина променя консистенцията и честотата на изпражненията, като променя състава на чревните бактерии. Ето защо тя е от полза предимно за пациентите със синдром на раздразнено черво.

3. Подпомага имунната система

Корените на синя жлъчка са богати на фибри и биоактивни съединения. Тя засилва противовъзпалителните функции чрез инхибиране на възпалителните цитокини.

Освен това фибрите осигуряват гориво на чревните бактерии, за да оцелеят. В резултат на това тя може да предотврати нарушения на здравето. ( 2 )

4. Намалява нивата на холестерола в кръвта

Редовният прием на фибри от корен на цикория в препоръчителни дози може да помогне за намаляване на високия холестерол.

Хранителните влакна и инулина в корена от цикория ограничават лошия холестерол или LDL-холестерола – липопротеините от храната. Поради това тя намалява високите нива на холестерол в кръвта.

Повишените нива на холестерола могат да причинят сърдечни заболявания. Затова корените от цикория помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. ( 3 )

5. Поддържа здравето на сърцето

Корените от цикория съдържат и няколко микроелемента, включително калий. Тези минерали и хранителни вещества помагат за поддържането на стабилен сърдечен ритъм.

Също така помагат на мускулите да се възстановят след интензивни тренировки. Поради тази причина тя е съставка на редица здравословни спортни напитки.

Калият също така помага за балансиране на нивата на натрий в организма ви.

Освен това диетичните фибри и инулина в синята жлъчка ограничават усвояването на лошия холестерол от храната. Следователно тя предотвратява натрупването на мастни депа по артериите. Следователно това може да предотврати всякакви рискове от артериални или сърдечносъдови заболявания.

6. Подобрява здравето на костите

Цикорията съдържа калций. Той спомага за здравословния растеж на силни зъби и кости. В резултат на това калцият укрепва и структурата на скелета.

Недостигът на калций може да причини костни нарушения като остеопороза. Освен това прави костите ви крехки и податливи на счупвания. Ето защо консумацията правилното количество цикория може да помогне за подобряване на приема на калций. ( 4 )

7. Управление на кръвната захар

Коренът от цикория съдържа инулин – вид фибри, които помагат за ограничаване на усвояването на захарта и за регулиране на нивата на кръвната захар.

Инулинът значително намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. Ето защо ниският гликемичен индекс на инулина го прави по-безопасен за хора с диабет. Гликемичният индекс показва скоростта, с която дадена храна може да повиши нивата на глюкоза в кръвта.

Той може също така да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при диабет.

8. Цикорията подобрява здравето на мозъка

Фибрите от корен на цикория съдържат манган и витамин В6, еднакво важни за здравето на мозъка. Витамин В6 подобрява синтеза на невротрансмитерите. Опростено казано, те регулират използването на енергия в нервните клетки.

Дефицитът на витамин В6 може да инициира симптоми на когнитивен упадък. Следователно той може да доведе до деменция и болестта на Алцхаймер.

За съжаление, здравето на мозъка се влошава с напредването на възрастта. В резултат на това може да се стигне до загуба на паметта.

9. Подпомага загубата на тегло

Храните с инулин са с по-ниско съдържание на калории и мазнини. По този начин растението, дава допълнителна полза при желание за отслабване.

Консумацията на синя жлъчка ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго време. Това може да ви предпази от нездравословен прием на различни вредни храни или преяждане.

10. Заместител на кафето

Обикновеното кафе идва от кафеени зърна, които съдържат кофеин. Но прекомерният прием на кофеин може да доведе до главоболие, мигрена и промени в кръвното налягане при някои хора.

Освен това големите количества кофеин могат да имат странични ефекти като гадене, тревожност, сърцебиене, безпокойство и безсъние.

Коренът от цикория не съдържа кофеин. Така че тя може да бъде най-добрият заместител на кафето, защото помага да се ограничи консумацията на кофеин.

Синята жлъчка се добавя към обикновеното кафе, за да се ограничи количеството кофеин в кафето. Редовният прием на кафе от цикория има по-добри ползи от обикновеното кафе.

11. Антиоксиданти

В допълнение към витамините, минералите и фибрите, коренът от цикория има много антиоксиданти. ( 5 )

Те могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали.

Освен това може да помогне при детоксикацията. Черният дроб е детоксикиращ орган, а цикорията помага за поддържане на здравето на черния дроб и предпазва от чернодробни заболявания.

12. Мускулен релаксант

Фибрите от корен на цикория съдържат антиоксиданти. Те могат да имат релаксиращ ефект върху централната нервна система.

13. Лечебни свойства на цикорията

Фибрите от това растение са пълни с лечебни фитохимикали като инулин, сескитерпенови лактони и полифенол. В нея има също така стероли, сапонини и танини. Затова консумацията на чиста инфузия от цикория може да помогне като аперитив за облекчаване на запек и детоксикатор за пречистване на кръвта.

Коренът на растението е един от най-богатите източници на сескитерпенови лактони.

Инулинът подобрява усвояването на минералите (цинк, калций и желязо) и витамините от храната.

Консумацията на чай от цикория се препоръчва в традиционната медицина за стимулиране на жлъчната секреция и подобряване на храносмилането.

14. Предпазва от камъни в бъбреците

Синята жлъчка е анти хиперурикемично средство. Може да стимулира бъбречната екскреция на пикочна киселина, като спира реабсорбцията. Натрупването на урати в кръвта може да доведе до камъни в бъбреците и подагра.

15. Здраве на кожата

Коренът от синя жлъчка е противовъзпалително растение. Освен това има свойства да стимулира синтеза на колаген в кожата ви. Колагенът придава еластичност и твърдост на кожата. Следователно той подмладява и предотвратява бръчките. В резултат на това цикорията намира приложение в много козметични продукти.

16. Предотвратява костни заболявания

Калцият и магнезият предпазват доброто здраве на костите. Калцият насърчава растежа на костите и предотвратява лесното им счупване. Освен това противовъзпалителните свойства в цикорията потискат различни цитокини и активността на свободните радикали. Следователно тя предотвратява възпалителни заболявания като артрит, остеопороза и др.

17. Антипаразитни свойства

Екстрактът от корен на цикория има антипаразитни свойства. Лактоните във фибрите на корена на растението са ефективни срещу паразити от стомашно-чревния тракт.

18. Противоракови свойства

Това растение има високо съдържание на алкалоиди, които имат противоракови, противотуморни и имуномодулиращи свойства.

Освен това антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, който предизвиква редица заболявания, включително рак.

Фибрите на корена от цикория имат значителна роля за намаляване на токсичните метаболити за предотвратяване на рака на дебелото черво. Тя също така намалява риска от рак на дебелото черво чрез намаляване на съдържанието на токсични метаболити като амоняк при хората.

Как да включите корена от цикория в диетата си?

Коренът има дървесен вкус, подобен на този на кафето. Той обаче не съдържа кофеин. Той е предпочитана напитка за някои хора, които се опитват да премахнат или намалят приема на кафе.

Освен корена, листата също могат да се консумират, корените и листата се варят и се добавят към различни рецепти. Човек може да я използва като готварска подправка за овкусяване на храни и напитки.

Корените от синя жлъчка могат да се изсушават и смилат за приготвяне на кафе и чай и като заместител на кафето. Можете също така да го сварите и да го включите в салати.

Освен това можете да използвате листата и пъпките като зеленчук.

1. Чай от цикория с канела

Чай от цикория с канела, 10 kcal:

 • Брой порции: 1
 • Време за приготвяне: 5 мин.

Съставки

 • Корен от цикория – 2 чаени лъжички
 • Канела – 1 пръчка
 • Кокосово масло – 1 чаена лъжичка
 • Вода – 1 чаша

Начин на приготвяне

 1. Добавете една чаша вода в тенджера;
 2. Оставете я да заври;
 3. Добавете смляната цикория и пръчката канела;
 4. Оставете да къкри в продължение на 2 минути;
 5. Оставете я да се накисне за още една минута;
 6. Прецедете чая;
 7. Отстранете пръчицата канела;
 8. Добавете сварения чай в блендер и добавете кокосовото масло;
 9. Смесете за 10-15 секунди;
 10. Сервирайте горещо.

2. Кафе от цикория

Кафе от цикория, 5 kcal:

 • Брой порции: 2
 • Време за приготвяне: 5 мин.

Съставки

 • Корен от цикория, изпечен и смлян – 1 супена лъжица
 • Вода – 2 чаши
 • Суров органичен мед – 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне

 1. Сложете вода в съд;
 2. Оставете я да заври;
 3. Добавете цикорията във водата и варете на слаб огън още 2 минути;
 4. Оставете корена от цикория да се накисне за повече от 1-2 минути и прецедете;
 5. Добавете мед и разбъркайте добре;
 6. Сервирайте горещо.

Възможни вред и странични ефекти

Коренът от цикория има високо съдържание на фибри. Може да се наложи да го въведете в режима си постепенно.

Когато го консумирате в големи количества, може да почувствате стомашен рефлукс, подуване на корема или болки в корема. Започнете с малко количество. Увеличавайте постепенно препоръчителната доза в зависимост от това как реагира организмът ви.

Ето няколко възможни странични ефекта от прием на прекомерно количество храна с високо съдържание на фибри:

 • Коремна болка
 • Метеоризъм
 • Подуване на корема
 • Диария
 • Гадене повръщане

Коренът от цикория често се използва като добавка с фибри и е безопасен за консумация. Въпреки това има някои здравословни състояния и нарушения, при които цикорията може да бъде опасна за някои хора. Затова, преди да включите цикория в диетата си, вземете необходимите предпазни мерки. Ето някои от тях.

1. Синдром на раздразненото черво

Цикорията има висока хранителна стойност. Въпреки това прекомерната ѝ консумация може да доведе до неблагоприятни ефекти.

Инулинът може да ускори симптомите при хора със синдром на раздразнените черва (IBS). Инулинът съдържа фибри, фруктан, които са трудни за усвояване.

В зависимост от толерантността ви инулина може да доведе до дискомфорт в корема.

2. Бременност

Приемът на твърде много от цикория може да не е безопасен по време на бременност. Тя може да инициира маточни контракции. Следователно това може да доведе до кървене и спонтанен аборт.

Освен това в някои случаи бременни жени съобщават за коремни спазми, метеоризъм, запек и дискомфорт след консумация на цикория.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да промените хранителните си навици по време на бременност.

3. Алергични реакции

Цикорията може да предизвика алергична реакция при хора, които са чувствителни към полени. Тя може да предизвика синдром на орална алергия. Това се случва, когато в даден плод или зеленчук присъстват протеини, подобни на полените.

Най-често тези алергени се съдържат в амброзия, хризантеми, невен, маргаритки. Ако сте алергични, обсъдете всички рискове или странични ефекти с вашия лекар. Ако сте алергични към прашец от бреза, може да сте алергични и към цикория.

4. Камъни в жлъчката

Синята жлъчка може да стимулира синтеза на жлъчката. Следователно това може да бъде вредно за пациенти, страдащи от камъни в жлъчката.

Освен това разстройството на жлъчните камъни се дължи на втвърдените отлагания на жлъчката. Затова цикорията може да ускори или влоши симптомите.

По-голямата част от приеманите фибри се оказват по-ефективни в естествено състояние, отколкото в преработена форма. Фибрите от корен на цикория не са нищо по-различно.

Заключение

Цикорията е растение, което има дълга история на употреба като храна и лекарство. Тя е богата на хранителни вещества, включително фибри, витамини и минерали.

Цикорията също така съдържа инулин, който е вид пребиотик, който може да помогне за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Цикорията има редица ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането, намаляване на риска от сърдечни заболявания, повишаване на имунитета и други.

Трябва да се има предвид, че може да причини стомашно-чревни проблеми при някои хора.

Цикорията може да бъде добър заместител на кафето за хора, които искат да намалят приема на кофеин. Кафето от цикория е здравословна напитка, която може да има редица ползи за здравето.

Въпреки това, важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате цикория, ако имате някакви здравословни проблеми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: