12-те ползи от червеното вино, които го правят божествено

Червеното вино
Червено вино ползи и вреди

Червеното вино съдържа мощни антиоксиданти и много достоверни източници твърдят, че пиенето му носи ползи за здравето.

Все пак хората пият вино от хиляди години и ползите от това са добре документирани. ( 1 )

Ето защо мнозина вярват, че чаша червено вино всеки ден е ценна част от здравословното хранене, докато други смятат, че виното е донякъде надценено.

реклама

Проучванията показват, че умерената консумация на червено вино изглежда намалява риска от някои заболявания, включително сърдечните.

Има обаче много тънка граница между умерен и прекомерен прием.

Как се прави червено вино?

Червеното вино се получава чрез смилане, мелене (мачкане) и ферментация на червен сорт грозде.

Има много видове червени вина, които се различават по вкус и цвят. Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Кабарне Совиньон, Пино ноар и българските вина и сортове грозде – Маврут, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Рубин и др.

Съдържанието на алкохол обикновено варира от 12 до 15%.

За какво е полезно червеното вино?

Червеното вино е част от социални, религиозни и културни събития от стотици години. Вярвало се е, че монасите от средновековието живеели по-дълго, отчасти поради редовното и умерено пиене на вино.

През последните години науката показва, че в тези твърдения може да има истина.

Има няколко ползи от изпиването на чаша вино:

1. Червеното вино е богато на антиоксиданти

Има много храни и напитки, богати на антиоксиданти, а виното е едно от тях.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е състояние, причинено от дисбаланс между антиоксиданти и нестабилни молекули, наречени свободни радикали, което може да увреди клетките ви. ( 2 )

Гроздето съдържа високи нива на полифеноли, които са антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпалението. ( 3 )

Червено или бяло вино?

Тъй като гроздето от червено вино е с по-високо съдържание на антиоксиданти от сортовете бяло грозде, пиенето на червено вино може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта в по-голяма степен, отколкото пиенето на бяло. ( 4 )

2. Може да помогне в борбата с възпалението

Какво лекува червеното вино?

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Хроничното възпаление е вредно и може да увеличи риска от състояния като сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и някои видове рак.

Проучванията показват, че съединение, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да бъде от полза за здравето. ( 5 ) ( 6 )

Ето защо е най-добре да предотвратите този вид възпаление колкото е възможно повече.

Но това не означава пиене на червено вино – колкото е възможно повече, препоръчва се умерен прием.

Хроничното възпаление може да бъде намалено още чрез диети, намаляване на стреса и упражнения.

3. Ползи от червеното вино за здравето на сърцето

Проучванията показват, че хората, които консумират умерено количество вино, имат намален процент на сърдечни заболявания. ( 7 )

Учените вярват, че високата концентрация на полифенолни антиоксиданти в червеното вино може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни заболявания. ( 8 )

Червеното вино сваля ли кръвното?

Някои проучвания показват, че пиенето на червено вино може да свали кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, което може да намали риска от сърдечни заболявания. ( 9 )

Но други проучвания показват, че чаша червено вино на ден не намалява кръвното налягане при хора с нормално кръвно налягане или такива, които вече имат сърдечно заболяване. ( 10 )

И все пак всички сме чували обратното, та червеното вино вдига ли кръвното или го сваля?

Прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, включително повишено кръвно налягане и по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания. ( 11 )

Нещо повече, виното може да взаимодейства с лекарства, които понижават кръвното налягане. ( 12 )

4. Може да бъде полезно за психичното здраве

Една чаша червено вино може да намали риска от депресия. Прекомерното пиене обаче може да има обратен ефект, излагайки ви на по-висок риск от депресия. ( 13 ) ( 14 )

5. Червеното вино може да насърчи дълголетието

Няколко проучвания са установили, че пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието благодарение на високото съдържание на антиоксиданти във виното. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

6. Здравето на червата

Последните проучвания дори предполагат, че червеното вино може да стимулира растежа на полезни чревни бактерии, което може да подобри маркерите на метаболитния синдром при хора със затлъстяване. ( 18 ) ( 19 )

Вижте колко трябва да тежите според ИТМ – ТУК

7. Червено вино при Диабет тип 2

Едно проучване от 2015г. показва, че пиенето на чаша червено вино с вечерята „умерено намалява кардиометаболитния риск“ при хора с диабет тип 2 и че умереният прием на червено вино обикновено е безопасен. ( 20 )

Учените вярват, че етанолът във виното играе решаваща роля за метаболизма на глюкозата. Те призовават за повече изследвания, за да потвърдят констатациите.

Всеки, който страда от диабет, трябва да се консултира с лекаря си преди да пие алкохол.

8. Увреждане на мозъка след инсулт

Преглед от 2015г. показва, че ресвератролът може да ви помогне да защитите срещу вторично увреждане на мозъка след инсулт или травма на централната нервна система. ( 21 )

Това се дължи на положителните му ефекти върху възпалението, оксидативния стрес и клетъчната смърт.

Тези проучвания обаче показват ефектите на ресвератрола, а не на самото червено вино.

9. Загуба на зрението

Ресвератролът може също да помогне за предотвратяване на загуба на зрение чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес, според изследване от 2016г. ( 22 )

Включително:

  • глаукома
  • катаракта
  • диабетна ретинопатия
  • дегенерация на макулата

10. Намален риск от деменция

Пиенето на 1 до 3 чаши вино на ден е свързано с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер. ( 23 ) ( 24 )

11. Чернодробно заболяване

Полезно ли е червеното вино за черния дроб?

Алкохолът е често срещана причина за чернодробни заболявания. Въпреки това, умереният прием на червено вино в някои контексти има връзки с доброто здраве на черния дроб.

Според проучване от 2018г. умереният прием на алкохол – особено вино – е свързан с ниска чернодробна фиброза при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). ( 25 )

Въпреки това въздействието на червеното вино върху черния дроб е неизяснено.

Въпреки че осигурява антиоксиданти и намалява оксидативния стрес, пиенето може също да увеличи пикочната киселина и триглицеридите, което уврежда черния дроб.

Трябва да се направят повече проучвания, за да се разберат ефекти на умерения прием на червено вино върху здравето на черния дроб.

12. Намалена инсулинова резистентност

Пиенето на 2 чаши червено вино дневно в продължение на 4 седмици може да намали инсулиновата резистентност. ( 26 ) ( 27 )

Червено или бяло вино?

Кое вино е най-полезно?

Много хора се чудят за разликите между червеното и бялото вино.

За съжаление са необходими повече проучвания върху бялото вино, тъй като повечето проучвания, анализиращи ползите от пиенето на вино, са се фокусирали върху полезните свойства на червеното вино.

Червеното вино е широко признато за високата си концентрация на ресвератрол, мощен антиоксидант, намиращ се в люспите на гроздето. ( 28 ) ( 29 )

Всъщност червеното вино има до 10 пъти повече ресвератрол от бялото вино.

Вреди от червеното вино

Прекомерният прием на алкохол може да ви навреди. Пиенето на големи количества алкохол е свързано с отрицателни резултати за здравето. ( 30 ) ( 31 )

Злоупотребата с алкохол крие няколко рискове за здравето, включително повишен риск от някои видове рак, диабет, сърдечни заболявания, заболявания на черния дроб и панкреаса, както и непреднамерено нараняване. ( 32 )

Колко червено вино трябва да пия за здраве?

Проучванията са установили, че консумацията на умерени количества вино заедно с балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, е полезна за вашето здраве. ( 33 )

Ако сте на режим за отслабване, трябва да имате предвид, че в 100 грама червено вино има 85,1 kcal. А в бутилка вино от 750 ml има средно 600-625 калории.

Проучванията са установили, че оптималното дневно количество е 1 чаша (150 мл) за жени и 2 чаши (300 мл) за мъже. Това количество е част от средиземноморската диета и е свързан с благоприятни резултати за здравето и профилактика на заболяванията. ( 34 )

Прочети Още: Трифон Зарезан, легенда и традиция

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: