Черен кимион: Отслабване, ползи и странични ефекти

Черен кимион

Семената на калонджи, научно наричан Nigella sativa и известен като черно семе или черен кимион, се смятат за полезни за широк спектър от здравословни проблеми, вариращи от диабет до артрит. Наскоро тази билка придоби голяма популярност заради предполагаемите си ползи за отслабване.

Исторически погледнато, той е бил използван като естествено лекарство с документирана употреба, датираща от много векове за справяне с различни здравословни състояния, включващи заболявания от бронхит до диария.

Тази статия разглежда дали черният кимион може да ви помогне да отслабнете, какви са ползите за здравето и страничните ефекти.

реклама

Какво представлява черния кимион?

Черен кимион (Nigella sativa), известен също като челебитка или калонджи, е цъфтящо растение, произхождащо от Южна Европа, Югозападна Азия и Северна Африка.

Представлява едногодишно цъфтящо растение, което може да достигне височина от 20–90 см. Образува плод със семена, които се използват като ароматна подправка в много кухни.

В ислямската литература се смята за една от най-великите форми на лечебна медицина. Пророка на исляма, Мохамед, вярва, че тези семена са лек за всички заболявания, с изключение на смъртта.

Съвременните изследвания разкриха, че семената и маслото от калонджи съдържат биоактивни съединения, включително фитостероли, които показват широк спектър от терапевтични предимства, включително потенциал за отслабване.

Също така семената се използват в медицината, като билка за лечение на различни заболявания и състояния, вариращи от диабет до артрит. ( 1 )

Може ли да ви помогне да отслабнете?

Точните механизми, чрез които черният кимион насърчава загуба на тегло, не са ясни.

Предполага се, че активните компоненти в семената на черен кимион стимулират загубата на тегло, като повлияват експресията на специфични гени, свързани с контрола на апетита и загубата на мазнини. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Преглед на 11 проучвания при 783 участници със затлъстяване или наднормено тегло установи, че черният кимион на прах и масло намаляват телесното тегло средно с 2,1 кг и обиколката на талията с 3,5 см за 6-12 седмици, в сравнение с плацебо. ( 5 )

Въпреки това, тези ефекти са били значителни само когато участниците са комбинирали черен кимион с диета и промени в начина на живот, което предполага, че билковите добавки сами по себе си не са ефективни за загуба на тегло.

Друг преглед на 13 проучвания с 875 участници показва, че черен кимион на прах и масло намаляват телесното тегло с 1,8 кг, но нямат значителен ефект върху обиколката на талията за 6-13 седмици, в сравнение с плацебо. ( 6 )

Тези проучвания показват, че черният кимион вероятно е неефективен за отслабване сам по себе си, но може да подпомогне загубата на тегло, когато се комбинира с нискокалорична диета.

8-седмично проучване установи, че жените, комбиниращи нискокалорична диета с 3 грама масло от черен кимион дневно, губят 2,1 кг повече и свалят допълнителни 3,1 см от талията си в сравнение с жените на нискокалорични диета и плацебо. ( 7 )

Трябва да се отбележи обаче, че нивата на физическа активност не са оценени в много от проучванията, което потенциално също е повлияло на резултатите.

Като такива, допълнителни висококачествени изследвания – като рандомизирани контролирани проучвания (RCTs) – които включват контроли за променливи като физическа активност и диета са необходими, за да се потвърдят потенциалните ползи от черен кимион за отслабване.

Други ползи за здравето

Освен с кулинарната си употреба и предполагаемите ползи за отслабване, черният кимион е известен със своите лечебни свойства.

Вижте 8 от най-впечатляващите научно обосновани предимства на черен кимион.

1. Може да понижи холестерола

Холестеролът е подобно на мазнина вещество, намиращо се в цялото ви тяло. Въпреки че имате нужда от малко холестерол, големи количества могат да се натрупат в кръвта ви и да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Доказано е, че черният кимион е особено ефективен при понижаване на холестерола.

Един преглед на 17 проучвания установи, че добавянето на черен кимион е свързано със значително намаляване както на общия, така и на „лошия“ LDL холестерол, както и на триглицеридите в кръвта.

Интересното е, че също така е установено, че маслото от черен кимион има по-голям ефект от този на праха. ( 8 )

Друго проучване при 57 души с диабет показва, че добавянето на черен кимион за една година намалява общия и LDL холестерол, като същевременно повишава HDL холестерола. ( 9 )

И накрая, проучване при 94 души с диабет има подобни открития, съобщавайки, че приемането на 2 грама черен кимион дневно в продължение на 12 седмици намалява както общия, така и LDL холестерола. ( 10 )

2. Може да предотврати стомашни язви

Стомашните язви са болезнени рани, които се образуват, когато стомашните киселини разяждат слоя защитна слуз, покриваща стомаха.

Някои изследвания показват, че черният кимион може да помогне за запазване на лигавицата на стомаха и да предотврати образуването на язви.

В едно проучване върху животни 20 плъха със стомашни язви са лекувани с черен кимион. Той не само доведе до лечебни ефекти при около 83% от плъховете, но също така беше почти толкова ефективен, колкото обикновено лекарство, използвано за лечение на стомашни язви. ( 11 )

Друго изследване върху животни показва, че неговите активни компоненти предотвратяват развитието на язва и предпазват лигавицата на стомаха от въздействието на алкохола. ( 12 )

Имайте предвид, че текущите изследвания са ограничени до проучвания върху животни. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи как точно може да повлияе на развитието на стомашна язва при хората.

3. Може да помогне за регулиране на кръвната захар

Високата кръвна захар може да причини много негативни симптоми, включително повишена жажда, неволна загуба на тегло, умора и затруднено концентриране.

Ако не се контролира в дългосрочен план, високата кръвна захар може да доведе до още по-сериозни последици, като увреждане на нервите, промени в зрението и бавно зарастване на рани.

Някои доказателства показват, че черният кимион може да помогне за поддържане на стабилна кръвна захар и по този начин да предотврати тези опасни нежелани странични ефекти.

Един преглед на седем проучвания показва, че добавянето на черен кимион подобрява нивата на гладуване и средната кръвна захар. ( 13 )

По подобен начин друго проучване при 94 души установи, че приемането на черен кимион ежедневно в продължение на три месеца значително намалява кръвната захар на гладно, средната кръвна захар и инсулиновата резистентност. ( 14 )

4. Може да помогне за защита на черния дроб

Черният дроб е невероятно важен орган. Той премахва токсините, метаболизира лекарствата, обработва хранителните вещества и произвежда протеини и химикали, които са от решаващо значение за здравето.

Няколко обещаващи изследвания върху животни са установили, че черният кимион може да помогне за предпазване на черния дроб от нараняване и увреждане.

В едно проучване на плъхове е инжектиран токсичен химикал, със или без черен кимион. При тези, които са със, се вижда намаляване на токсичността на химикала, което предпазва от увреждане на черния дроб и бъбреците. ( 15 )

Друго проучване върху животни има подобни констатации, показвайки, че предпазва плъхове от индуцирано увреждане на черния дроб, в сравнение с контролна група. ( 16 )

Един преглед приписва защитните ефекти на черния кимион на съдържанието на антиоксиданти и способността му да намалява възпалението и оксидативния стрес. ( 21 )

Необходими са обаче повече проучвания, за да се измери как черния кимион може да повлияе на здравето на черния дроб при хората.

5. Пълен с антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират вредните свободни радикали и предотвратяват окислителното увреждане на клетките.

Изследванията показват, че антиоксидантите могат да имат мощен ефект върху здравето и болестите.

Всъщност някои проучвания показват, че антиоксидантите могат да предпазват от няколко вида хронични състояния, включително рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. ( 22 )

Няколко съединения, открити в черния кимион, като тимохинон, карвакрол, t-анетол и 4-терпинеол, са отговорни за неговите мощни антиоксидантни свойства. ( 23 )

Едно проучване в епруветка установи, че етеричното масло от черен кимион също действа като антиоксидант. ( 24 )

Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи как антиоксидантите, открити в черния кимион, могат да повлияят на здравето на хората.

6. Може да облекчи възпалението

В повечето случаи възпалението е нормален имунен отговор, който помага за защитата на тялото срещу нараняване и инфекция.

От друга страна се смята, че хроничното възпаление допринася за различни заболявания, като рак, диабет и сърдечни заболявания. ( 25 )

Някои проучвания са установили, че черния кимион може да има мощни противовъзпалителни ефекти в тялото.

В едно проучване при 42 души с ревматоиден артрит, приемането на 1000 мг масло от черен кимион дневно в продължение на осем седмици намалява маркерите на възпаление и оксидативен стрес. ( 26 )

Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере как може да повлияе на възпалението сред общото население.

7. Може да помогне за унищожаването на бактериите

Бактериите, причиняващи заболявания, са отговорни за дълъг списък от опасни инфекции, вариращи от ушни инфекции до пневмония.

Някои проучвания в епруветка са установили, че черния кимион може да има антибактериални свойства и да е ефективен в борбата срещу определени щамове бактерии.

Едно проучване прилага черен кимион локално при бебета със стафилококова кожна инфекция и установява, че е толкова ефективен, колкото стандартен антибиотик, използван за лечение на бактериални инфекции. ( 27 )

Друго проучване изолира метицилин-резистентен стафилококус ауреус (MRSA), щам на бактерии, който е труден за лечение, от рани на пациенти с диабет.

Черният кимион унищожи бактериите по дозозависим начин в повече от половината от пробите. ( 28 )

Няколко други проучвания в епруветка показват, че може да помогне за инхибиране на растежа на MRSA, както и на много други щамове бактерии. ( 29 ) ( 30 )

И все пак проучванията върху хора са ограничени и са необходими повече изследвания, за да се види как може да повлияе на различни щамове бактерии в тялото.

8. Може да има свойства за борба с рака

Черният кимион е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които могат да допринесат за развитието на заболявания като рак.

Проучвания в епруветка са открили някои впечатляващи резултати по отношение на потенциалните противоракови ефекти на черен кимион и тимохинона, неговото активно съединение.

Например, едно проучване в епруветка установи, че тимохинонът предизвиква клетъчна смърт в раковите клетки на кръвта. ( 31 )

Друго проучване в епруветка показа, че екстрактът от черен кимион помага за инактивиране на раковите клетки на гърдата. ( 32 )

Други проучвания в епруветка предполагат, че може да е ефективен и срещу няколко други вида рак, включително рак на панкреаса, белия дроб, шийката на матката, простатата, кожата и рак на дебелото черво. ( 33 )

Въпреки това, няма доказателства за противораковите ефекти на черния кимион при хора. Необходими са проучвания, за да се провери дали има някакви ползи за борба с рака, когато се използва като подправка или се приема като добавка.

Рискове и странични ефекти

Докато черния кимион се свързва с много ползи за здравето и като цяло е безопасен, когато се използва като подправка или подправка, приемането на добавка или използването на масло от черен кимион може да крие рискове.

Няколко проучвания са оценили безопасността от приема на черен кимион.

Едно проучване при 114 души с диабет тип 2 не открива неблагоприятни странични ефекти върху бъбречната или чернодробната функция в група, която е консумирала 2 грама прах дневно в продължение на 1 година в допълнение към обичайните си лекарства. ( 34 )

Проучванията също не успяха да открият неблагоприятни странични ефекти върху бъбречната или чернодробната функция с маслото в дози от 3-5 мл на ден в продължение на 8 седмици.

Въпреки това, леки странични ефекти като стомашни болки и гадене са докладвани както при добавките на прах, така и при добавките с масло.

И в двата случая хората, приемащи лекарства за диабет или проблем с щитовидната жлеза, които желаят да опитат черен кимион, трябва първо да говорят с лекар, тъй като това може да повлияе на ефективността на тези лекарства. ( 35 )

Освен това има съобщения за контактен дерматит след нанасяне на черен кимион върху кожата. Ако планирате да го използвате локално, не забравяйте да направите тест с пластир, като първо приложите малко количество, за да сте сигурни, че не предизвиква нежелана реакция. ( 36 )

Също така, някои проучвания в епруветка са установили, че черния кимион и неговите компоненти могат да повлияят на съсирването на кръвта. Ако приемате лекарства за кръвосъсирване, не забравяйте да говорите с лекар, преди да вземете добавки с черен кимион. ( 37 )

Освен това, докато някои проучвания върху животни са установили, че черния кимион може безопасно да се консумира по време на бременност, едно изследване върху животни установи, че маслото може да забави маточните контракции, когато се използва в големи количества. ( 38 ) ( 39 )

Ако сте бременна, не забравяйте да го използвате умерено и се консултирайте с вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

Дозиране

Ефективната доза черен кимион за отслабване изглежда е 1-3 грама прах на ден или 3-5 мл от масло.

Тези дози също така са показали ефективност за здравето на сърцето и управлението на нивата на кръвната захар.

Заключение

Черният кимион е растение, чиито семена традиционно се използват за лечение на диабет, болка и проблеми с храносмилателния тракт, наред с други заболявания и състояния.

Може да бъде ефективен за загуба на тегло, когато се комбинира с нискокалорична диета.

Може също така да насърчи здравето на сърцето, както и да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези обещаващи ползи за здравето, черния кимион изглежда безопасен за повечето хора.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: