14 ползи за здравето от шам фъстък

14 ползи за здравето от шам фъстък

Шам-фъстъка е здравословна ядка и доставя на тялото ви всички видове витамини и минерали, за да му помогнат да функционира правилно. Шам фъстъкът е вкусно лакомство, но е и изненадващо добро за вас.

Има много изследвания върху шам фъстъка и как той допринася за здравето на сърцето, управлението на диабета, силната имунна система и запазване здравето на очите.

Какво представляват шам-фъстъците?

реклама

Шам-фъстъкът е една от най-старите ядливи ядки и често се използва в кулинарията по целия свят. Фъстъците принадлежат към семейство Anacardiaceae от рода Pistacia Vera и e ниско храстовидно дърво на което са му необходими около 10 – 12 години, за да произведе първата си реколта. Шам фъстъкът не е сезонен и се предлага през цялата година.

Хранителна информация

Шам-фъстъкът е една от малкото ядки, които съдържат добре оформен баланс от хранителни вещества, като въглехидрати, протеини, аминокиселини, мазнини и диетични фибри.

Вижте още: 30 Храни богати на фибри, които трябва да добавите към вашата диета

Според Националната база данни за хранителни вещества на USDA, те също са богати на минерали като фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, мед и натрий. Те също така ви осигуряват основни витамини като B-витамини, витамини A, C, E и K, както и холин и бетаин.

Порция 100 грама
Калории 560
% дневна стойност *
Мазнини 45.3 гр 58%
Наситени мазнини 5.9 гр 30%
Транс мазнини 0 гр 0 %
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 1 мг 0%
Общо въглехидрати 27.2 гр 9%
Диетични фибри 10.6 гр 38%
Общо захари 7.7 гр 15%
Протеин 20.2 гр 40%
Витамин С 5,6 мг 6%
Витамин D 0 мкг 0%
Желязо 3,9 мг 22%
Калций 105 мг 8%
Калий 1025 мг 22%
Фосфор 490 мг 39%

Таб.1

*% Дневна стойност (DV) ви казва колко хранително вещество в порция храна допринася за ежедневната диета. 2000 калории на ден се използват за общи съвети за хранене.

Шам фъстъкът има по-ниско съдържание на калории и мазнини в сравнение с много други ядки и сушени плодове в подобни количества. ( 1 )

Шам фъстъкът е източник на здравословни мазнини, които от своя страна допринасят за по-здраво сърце. Това намалява възможността от много сърдечни заболявания, включително инсулт. Освен това е известно, че укрепва имунната система на организма срещу вътрешни и външни свободни радикали, подобрява храносмилането и цялостния начин на живот, когато става въпрос за здраве и красота.

1. Помага при загуба на тегло

Шам-фъстъкът е богат на фибри. Всеки, който е запознат с ефектите на фибрите върху тялото, знае, че те намаляват апетита по здравословен начин. Ето защо това е един от най -добрите варианти за закуска, които ще ви предпази от излишното хапване. Освен това, здравословните мазнини в шам-фъстъка поддържат броя на калориите под контрол.

2. Намалява нивата на кръвната захар

Това е още една чудотворна полза от редовната консумация на шам фъстък. Изследванията показват, че всъщност помага на тези, които имат диабет тип 2. Шам-фъстъкът е доста ефективен за регулиране на нивата на кръвната захар, тъй като е богат източник на фосфор, който помага за разграждането на протеините, така че последните да могат да се превърнат в аминокиселини. Редовната консумация на шам фъстък поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

3. Насърчава здраво сърце

Шам фъстъкът е добър в контролирането на нивата на холестерола. Това от своя страна помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Освен това повечето от сърдечните заболявания се случват поради нездравословно наддаване на тегло, което оказва натиск върху сърцето, което в крайна сметка води до инсулт.

Шам-фъстъкът предотвратява преяждането и контролира нивото на калориите в организма. Всъщност се предполага, че приемането на шепа шам фъстък всяка сутрин намалява нивото на калориите и холестерола. Също така, шам фъстъкът е богат източник на витамин Е, за който е известно, че филтрира лошия холестерол и плаката от тялото, така че кръвта да може да тече свободно.

4. Поддържа нервната система в безопасност

Шам-фъстъкът е добър източник на витамин В6, който помага за образуването на миелин, който образува защитен щит около нервите, като по този начин защитава нервната система и подобрява нейното функциониране. Съдържанието на витамин В6 също така помага на амините, които са молекулите за съобщения в тялото, да работят добре. Консумацията на шам фъстък подпомага отделянето на вътрешни киселини, които помагат за успокояване на нервите.

5. Подсилва имунната система

Витамин B6 също е важен за създаването на здрави червени кръвни клетки в тялото, като по този начин гарантира, че лимфата и далакът остават в най-добро състояние. Освен това помага на тялото да се бори по-добре с различни инфекции и свободните радикали. Консумацията на шам фъстък наистина засилва имунната система и й помага да работи по-добре в борбата с инфекциите и да поддържа тялото защитено.

6. Подобрява хемоглобинa

Хемоглобинът е отговорен за пренасянето на кислород в кръвта. Наличието на витамин В6 в шам-фъстъка гарантира, че има по-добро и по-бързо производство на хемоглобин в тялото, така че той да функционира добре като цяло.

7. Подобрява зрението

Редовната консумация на шам фъстък също може да помогне за подобряване на зрението ви. Това е така, защото шам-фъстъкът е богат на каротеноиди, които от своя страна са добър източник на лутеин и зеаксантин. Тези два антиоксиданта се борят с макулната дегенерация, която се случва с възрастта и по този начин помагат за подобряване на зрението.

8. Прави храносмилането по-добро

реклама

Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане. Шам-фъстъкът е добър източник на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Той помага за по-доброто изхождане и също така прави храносмилането по-лесен процес. Предотвратява проблеми като диария и запек, които могат да възникнат поради слаба храносмилателна система.

9. Справя се с възпалението

Възпалението води до много сърдечни заболявания. Шам фъстъкът има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението в тялото на клетъчно ниво. По този начин води до по-добро здраве и на сърцето.

10. Подобрява вида на косата

Шам фъстъкът помага за по-силна и блестяща коса. Това е така, защото е богат на биотин. Биотинът по същество помага в борбата с косопада и също така подхранва сухата коса, като прави нишките на косата по-гъвкави. Можете или да включите шам-фъстък в диетата си като лека закуска или дори да направите маска за коса от шам фъстък. Последният осигурява дълбоко кондициониране и също така подхранва цъфналите краища. Шам фъстъкът също е богат източник на мастни киселини, които стимулират растежа на косата.

11. Предотвратява преждевременното стареене

Шам фъстъкът овлажнява и подхранва кожата, а също така повишава нейната еластичност. Богатото съдържание на мастни киселини е отговорно за същото. Благодарение на високото съдържание на витамин Е, помага в борбата със сухата кожа. Действа като средство против стареене, като помага на кожата да изглежда естествено освежена и по-млада. Масажът с масло от шам фъстък също помага изключително много.

12. Подобрява здравето на мозъка

Хранителните вещества на шам фъстък помагат за доставянето на кислород в кръвния поток, като по този начин спомагат за производството на бели кръвни клетки, което е важно за добрата имунна система. Той също така повишава производството на хемоглобин и кислород в кръвта с богатото си съдържание на витамин В6. Колкото повече кислород и по-добър приток в кръвта, толкова по-добре функционира мозъкът и толкова по-здрав е той.

13. Предотвратява рак

Изследванията показват, че консумацията на шам фъстък също е добра за предотвратяване на рак. Причината за това е наличието на антиоксиданти в кръвта, както и факта, че шам-фъстъкът е богат на витамин В6, който повишава броя на белите кръвни клетки в кръвта. Белите кръвни клетки са не само ефективни в борбата със свободните радикали, но и с елементи, причиняващи рак.

14. Дава UV защита

Редовната консумацията на шам фъстък образува естествен слънчев щит около вас, който ви предпазва от вредните UV лъчи на слънцето. Това е възможно благодарение на високото съдържание на витамин Е в шам-фъстъка. Това помага на кожата да бъде еластична и мека, като в същото време се бори със свободните радикали, които атакуват клетъчните мембрани. Защитата от UV лъчите също помага за предотвратяване на преждевременното стареене.

Може ли да напълнеете от яденето на шамфъстъци?

Въпреки че шамфъстъците са с високо съдържание на мазнини и калории, мазнините, които съдържат, са мононенаситени мазнини. Този тип мазнини може да помогне за понижаване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или лошия  холестерол и да намали риска от инсулт.

По-голямата част от мазнините в диетата на човек трябва да са мононенаситени мазнини, за да се намали рискът от сърдечно-съдови проблеми. Яденето на шамфъстък в умерени количества не трябва да се отразява на теглото на човек.

Един от начините за умерен прием на шамфъстък е да купувате версии с черупки. Това може да помогне за забавяне на консумацията, позволявайки на човека да осъзнае кога е сити и намалява риска от ядене твърде много.

Може ли да причини запек?

Шам-фъстъкът е храна, богат на фибри, което означава, че помага за облекчаване на запека, вместо да го причинява. Въпреки това, хората с непоносимост към ядки или алергии могат да изпитат храносмилателни проблеми, като диариягазовеподуване на корема или стомашни спазми.

Хората, които подозират, че имат непоносимост към ядки, трябва да говорят със здравен специалист, преди да въведат ядки в диетата си.

Често задавани въпроси относно ползите от шам фъстък

Могат ли бременните жени да консумират шам фъстък?
Ядките от шам фъстък са не само безопасни по време на бременност , но съдържат много хранителни ползи за майката и бебето, като същевременно са засищащи и удовлетворяващи.

Причината е, че той е богат на много витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за оксигениране на кръвните клетки в тялото и също така засилват имунитета. Освен това помага за предотвратяване на болки в ставите. Повечето лекари препоръчват диета с ядки по време на бременност. Всяка бременност обаче е различна. Би било по-добре първо да се консултирате с лекар!

Колко шамфъстък е твърде много?
Добре е да се консумират обикновени, несолени ядки от шам-фъстък с черупки и да не се ядат много повече от 30 грама на ден.

Какво ще се случи, ако консумирате твърде много шам-фъстък?
Всичко, което е в излишък, неизбежно има отрицателни последици. Консумацията на шам фъстък не е по-различна. Твърде много от него може да доведе до болки в корема, лошо храносмилане, подуване на корема, запек и по принцип обратното на всеки добър ефект, който има ядката.

Заключение

Шамфъстъкът се откроява като питателна храна, предлагаща богат запас от здравословни мазнини, фибри, протеини, антиоксиданти и основни хранителни вещества като витамин В6 и тиамин.

Включването на шам фъстъци във вашата диета може да доведе до различни ползи за здравето, включително потенциални ползи за регулиране на теглото, намалени нива на холестерол и кръвна захар и подобрено благосъстояние на червата, очите и кръвоносните съдове.

Освен ползите за здравето си, шамфъстъкът е известен със своя възхитителен вкус, гъвкавост и приятно изживяване при хранене. За повечето хора включването на шам-фъстъци в редовната им диета може да бъде вкусен и полезен начин за подобряване на цялостното здраве.

реклама