Яденето на храни с флаваноли може да помогне за подобряване на паметта ви

Яденето на храни с флаваноли може да помогне за подобряване на паметта ви

Ново проучване, публикувано на 30 май в Proceedings of the National Academy of Sciences, предполага, че консумацията на флаваноли – химическо съединение, намиращо се в храни като какао – може да подобри паметта при някои възрастни хора.

Проучването включва повече от 3500 души и обхваща период от три години.

Флаванолите са често срещан вид химикал, открит естествено в различни храни, включително какао, чай и грозде.

реклама

Какво установи проучването

Проучването е проведено от учени в различни институции, включително Колумбийския университет, Харвардския университет, Нюйоркския университет и Университета на Рединг в Обединеното кралство.

Участниците бяха разделени на две приблизително равни групи. Единият получава хранителна добавка флаванол, докато другият получава плацебо.

Учените са използвали инструменти, включително резултати от индекса на алтернативното здравословно хранене (АHEI) и теста за модифициран слухов вербален тест за учене на Rey (ModRey), за да идентифицират базовите резултати за здравето и паметта.

Участниците бяха проследени в продължение на 3 години.

Най-големите подобрения са открити сред тези с най-ниски резултати от АHEI (под 38).

Те открили, че тези, които са били на лоша диета, но са получили хапче флаванол, са имали трайно увеличение на базовите нива на паметта в сравнение с тези, които са получили хапче плацебо.

Хапчето съдържа около 500 милиграма флаваноли на какаова основа, естествено срещащо се съединение.

Проучването е частично финансирано от хранителната компания Mars Inc.

Фокус върху „когнитивното стареене“ вместо болестта на Алцхаймер

Д-р Адам Брикман (PhD), един от авторите на проучването, казва, че е важно да се има предвид, че докато много изследвания на паметта при по-възрастни хора са склонни да се фокусират върху състояния като болестта на Алцхаймер, изследвания като неговото и на неговия екип са ориентирани към когнитивното стареене.

В проучването се забелязва, че сегмент от нормални, относително здрави, възрастни хора, има изчерпване на нивата на флаванол.

Тези, чиито резултати от теста включват средни и високи резултати от АHEI, не виждат същите подобрения с хапчето.

Други експерти казват, че подобни изследвания могат да имат значително въздействие в областта, тъй като хората разбират повече за това как диетата може да повлияе на когнитивните резултати.

Точно както някои хранителни вещества са от решаващо значение за развитието на мозъка, определени хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на когнитивната функция с напредване на възрастта. Изключително важно е да се даде приоритет на превантивното хранене, което насърчава здравословното стареене, и включването на диетични флаваноли е неразделна част от тази стратегия.

Как да ядем повече флаваноли

Докато проучването е използвало флаваноли на базата на какао, има много други опции, включително чай, горски плодове и грозде. За да увеличите нивата на флаванол, е важно да сте сигурни, че сте избрали метод, който е достъпен за вас.

Флаванолите се намират в голямо разнообразие от растения, включително плодове, зеленчуци, чай, какао и ферментирало грозде. Обикновено препоръчвам на хората да започнат с растителни храни, които са достъпни, културно подходящи и вкусни като входна точка за включването им в техния модел на хранене. Консерви, пресни, замразени, опаковани в кутии и буркани са всички възможности за добавяне на повече растителна храна към начина на хранене на човек.

Някои експерти остават скептични относно ползите

Важно е да се отбележи, че някои в тази област не са убедени, че проучването показва значителни ползи, свързани с повишени нива на флаванол, извън тези с не толкова идеални диети.

Д-р Naveed Sattar, професор по метаболитна медицина, Университет на Глазгоу, каза в коментари, споделени от Science Media Center, че проучвания като това могат да създадат „илюзията за полза“ и че е много по-добре за обикновения човек да не тръгне веднага драстично да увеличава приема на флаванол.

Той препоръчва вместо това, хората да се хранят по-добре (по-малко калории, ако са с наднормено тегло), да се разхождат малко повече и да спят добре.

Друг човек, който не е участвал в проучването, д-р Аедин Касиди, председател по хранене и превантивна медицина в Института за глобална продоволствена сигурност, Queen’s University Belfast, сподели в същото издание, че дозата, предложена от учените, е тази, която повечето хора могат лесно да си набавят.

Дозата, необходима за тези подобрения в здравето на мозъка, е лесно постижима – например 1 чаша чай, 6 квадратчета черен шоколад, две порции горски плодове/ябълки заедно ще осигурят около 500 мг флаваноли.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: