11 лъжовни мита за диетите

11 лъжовни мита за диетите

Дезинформацията е широко разпространена в областта на храненето, което води до обществено недоумение, скептицизъм към здравните експерти и неоптимални решения за следване на диета.

В днешно време, човек може много лесно да намери информация за всичко в интернет. Достоверността на тази информация обаче, е под огромен въпрос.

За  да не се подвеждате повече, проверявайте информацията преди да и се доверите. Благодарение на това, се зародиха няколко факта за диетите и храненето които не са точно така.

реклама

11 лъжовни мита за диетите

Ето 11-те най-често срещани мита за диетата и храненето, в които повечето хора вярват.

1. Детокс диетите водят до загуба на тегло

Един от най-разпространените митове, с които трябва да сте се сблъсквали, е детоксикиращата диета за сваляне на няколко килограма. Накратко, това означава съвет за бърза диета или диети само със сок в продължение на дни.

Обяснение: Макар че подобни екстремни диети изглеждат много обещаващи в началото, те не са нито устойчиви, нито постоянни. Получената загуба на тегло е временна. Дългосрочният прием на такива диети води до сериозни дефицити в обхвата на жизненоважни хранителни вещества, необходими за поддържането на тялото ви. Продължителните диети за детоксикация водят до тежки чревни нарушения, акне, екстремен косапад, слабост и апетит поради липсата на основни макро и микроелементи в тялото ви.

Какво да направите вместо това: Всяка промяна във вашата диета с цел отслабване трябва да бъде балансирана по отношение на хранителните вещества. Трябва да отговаря на вашите минимални изисквания за калории, за да си струва.

2. Кажете не на любимите храни

Колко пъти сте казвали, „не“ дори на малкото парченце от любимия си шоколад? Трябва да знаете, че пълното отказване от лакомства не е правилният начин за загуба на тегло.

Обяснение: Това е по-скоро лош съвет, отколкото мит за храна. Какво може да се случи, ако стриктно се въздържате от любимата си храна? Когато се въздържате и не си угаждате, вие в крайна сметка в един момент ще се предавате на желанията си. В резултат на това изоставяте всички усилия за поддържане на здравословна диета в бъдеще. Също така не забравяйте, че емоционалният ефект върху ума ви допълнително ще доведе до освобождаване на кортизон в тялото ви. Този хормон на стреса се превръща в телесни мазнини.

Какво трябва да направите вместо това: Ключът тук е да бъдете внимателни и да не преяждате. В живота всичко е баланс, така че използвайте любимите си храни като положително подкрепление. В крайна сметка каква е ползата от значителни промени в начина на живот, ако те са контрапродуктивни за качеството ви на живот до края на деня?

3. Вълшебни храни за загуба на мазнини

Интернет е пълен със статии, описващи необичайни рецепти. Те твърдят, че могат магически да изгорят мазнините по корема ви в рамките на няколко дни или да възстановят растежа на косата ви.

Обяснение: Няма научни доказателства за съществуването на тези „суперхрани“. Да предположим, че не приемате допълнителни мерки в живота си, насочени към проблемните области. В този случай работата остава наполовина свършена и никаква храна или рецепта няма да ви помогнат да постигнете желаните резултати.

Какво трябва да направите вместо това: Наред с добре балансираната диета, трябва да поддържате редовен модел на сън, като същевременно се грижите за цялостното физическо и психическо здраве на тялото си. Само когато тялото ви е в пълна хармония със себе си, ще можете да видите някакво значително въздействие.

4. Кажете не на яйчните жълтъци

Друг известен хранителен мит е, че от яйчните жълтъци се пълнее и трябва да ги избягвате.

Обяснение: Има често срещано погрешно схващане сред хората, че всички мазнини са вредни за вашето здраве. Поради маркетингов трик, друг разпространен мит е, че хранителният холестерол повишава нивата на холестерола в кръвта. В действителност, вашата трансмазнина и голямото количество консумация на наситени мазнини са тези, които облекчават сърдечните ви състояния. От друга страна, яйцата могат да се окажат полезни за вашето здраве поради високото си съдържание на протеини и витамини.

Какво трябва да направите вместо това: За да си осигурите здраво сърце и здраво тяло, включете яйчните жълтъци като част от ежедневната си диета, тъй като те са добър източник на Омега3 мастни киселини, витамин Е, D, А, K, заедно с фолиева киселина.

5. Въглехидратите ви правят дебели

Колко често са ви съветвали да намалите въглехидратите, за да получите желаното тегло? За съжаление, преобладаващото схващане е, че въглехидратите играят роля само за напълняване.

Обяснение: Въглехидратите, всъщност, трябва да съставляват 50-60% от приема на калории при добре балансирана диета. Според храненето и науката въглехидратите са основният източник на енергия. Те осигуряват на тялото ви необходимата енергия за извършване на всички телесни функции. Освен това те спомагат за поддържането на доброто здраве на червата, нивата на кръвната захар и мускулната маса.

Какво трябва да направите вместо това: Вместо да премахвате въглехидратите от диетата си, трябва да намалите скритото съдържание на захар в храните, които консумирате. Тези захари са скрити не само във вашите напитки, но и в солени неща, включително пържени храни. Затова набавяйте въглехидратите си в правилното количество и от храни богати на здравословни въглехидрати.

6. Жените пият мляко за здрави кости

Жените са призовани във всички етапи от живота си да увеличат приема на мляко за един или друг процес, вариращи от бременност до кърмене и менопауза. Митът за жените, които се нуждаят от мляко за по-здрави кости, е резултат от друг маркетингов трик.

Обяснение: Водещо проучване, проведено от Харвард, не доказва връзка между повишената консумация на мляко и задоволяването на нуждите на жените от калций. Освен това се посочва, че не предотвратява остеопорозата.

Какво трябва да направите вместо това: Да предположим, че имате непоносимост към лактоза или просто не сте голям фен на млякото. В този случай можете да задоволите ежедневните си нужди от калций от други източници като соя. Освен това храни богати на калций като например, зеленoлистни зеленчуци като спанак и броколи могат да бъдат вашият алтернативен източник на калций, когато палитрата ви изисква почивка от млечните продукти.

7. Хората с диабет трябва да избягват плодовете

Първият съвет, който всеки диабетик получава е да избягва плодовете. Поради съдържанието на захар, плодовете са често избягвани. Те не допринасят за повишаване на нивото на кръвната захар на човек.

Обяснение: Повечето плодове имат нисък гликемичен индекс, което показва, че не предизвикват рязко повишаване на кръвната захар. Плодовете се оказват добър източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за управление на нивата на кръвната захар. Поради своите ползи за здравето, плодовете помагат срещу усложнения, дължащи се на дългогодишен диабет и дори наднормено тегло.

Какво трябва да направите вместо това: Обърнете внимание на гликемичното натоварване или на порцията от плодовете и времето на прием. Включете 2 порции плодове на ден – едната трябва да е многогодишен плод като ябълка или банан, а другата трябва да е сезонен плод. Докато регулирате размера на порцията – времето за ядене на плодове също има значение. Така, че се насладете на максималната хранителна полза от любимите си плодове.

8. Осем чаши вода на ден

Нашето тяло съдържа близо 70% вода. Въпреки това е напълно погрешно схващане, че трябва да пиете два-три литра или около осем чаши вода дневно, за да предотвратите дехидратация.

Обяснение: Водата наистина е чудесната напитка за тялото. Тя поддържа под контрол нивата на метаболизма и хидратацията и управлява цялостното здраве на тялото. Въпреки това, няма научно подкрепено окончателно количество дневен прием на вода.

Какво трябва да направите вместо това: Най-добрият индикатор за това дали тялото ви се нуждае от повече вода е урината. Следете цвета на урината си, който в идеалния случай трябва да варира от светложълт до прозрачен. Колкото по-светъл е цветът, толкова по-хидратирано е тялото ви. В случай, че страдате от настинка или треска или сте взели нова рецепта за мултивитамини, поддържайте приема на вода малко над нормата ви за деня.

9. Захарта причинява диабет

С ограничено разбиране за болестите и как функционира тялото, често срещан мит е, че директната консумация на захар причинява диабет. Доста разпространено е убеждението, че яденето на захар е единствената причина хората да станат диабетици в бъдеще.

Обяснение: Световната здравна организация, отговорна за установяване на международни диетични стандарти, препоръчва прием на до 5 чаени лъжички захар всеки ден. Въпреки че излишната захар има силни връзки с хора, развиващи диабет, тя не е единственият принос за високите нива на кръвната захар, както се заключава от насоките на СЗО. Диабетът може да бъде генетично наследен или да възникне поради телесно тегло, ограничена физическа активност или дори небалансирана диета.

Какво трябва да направите вместо това: Изберете разумно източниците на захар и избягвайте онези храни/напитки, при които нивата на захар са извън вашия контрол при корекции. Внимаването и вземането на разумен избор на храна и начин на живот може да помогне за намаляване на риска от диабет.

10. Яжте сурови храни

Трябва да ядете сурови храни, за да избегнете загубата на хранителни вещества по време на готвене.

Обяснение: Излагането на топлина на сурови зеленчуци влияе негативно на някои водоразтворими витамини, когато ги готвите. Въпреки това, яденето на варени храни е значително по-добро от сурова храна за по-добро здраве на червата. Процесът на готвене освобождава някои ензими, които разграждат фибрите, присъстващи в храната, и подобряват наличието на микроелементи.

Какво трябва да направите вместо това: Включването на зеленчуци във вашата диета е най-необходимо в края на деня. Разбира се, можете да изберете да имате различни видове салати. Но е добре да балансирате и с варени зеленчуци. Това гарантира по-добро усвояване на всички микроелементи и добро функциониране на червата.

11. Изберете всичко кафяво

Независимо дали става дума за ориз, захар, хляб или яйца – кафявите храни са по-добри от белите.

Обяснение: Този мит за храната предизвика вълни и беше широко разпространен от самопровъзгласилите се „Здравни готвачи“ и продължава да се разпространява. Нека развенчаем този мит една храна по една.

Цветът на вашия хляб не е решаващ фактор за неговата хранителна стойност. Например, да предположим, че кафявият хляб, който купувате, съдържа рафинирано брашно, добавени хранителни консерванти и оцветители. В този случай той не превъзхожда по хранителни стойности белия хляб. Докато кафявият ориз е с по-високо съдържание на фибри от белия ориз, фитиновата киселина възпрепятства усвояването на микро хранителните вещества и причинява множество проблеми, свързани с червата.

По отношение на калориите, бялата захар, кафявата захар, медът и кокосовата захар са сходни, с незначителни разлики в хранителната им стойност. Единствената разлика между кафявата захар и бялата захар е наличието на меласа в първата, което й придава кафеникав вид. Черупките на яйцата също не определят хранителната стойност; разликата в цвета се дължи на варианти в породата на кокошката.

Какво трябва да направите вместо това: Вместо цвят, изберете своя хляб и други печени лакомства въз основа на техните списъци със съставки? Ориза е по-добре да се хапва възможно най-малко. Прекомерната консумация на кафява захар също не е добра. Не е по-хранително полезна от бялата. Контролът на порциите е ключът към всеки успешен диетичен план.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: