11 начина за детокс на организма – диета, ползи и рискове

детокс на организма

Детокс на организма е практика, за която някои хора вярват, че може да елиминира токсините от тялото. Може да включва спазване на определена диета, гладуване, приемане на добавки или използване на сауна.

Вашето тяло обаче е добре подготвено да елиминира тези вредни вещества без диетична намеса или добавки.

Тази статия разглежда какво представлява детоксикацията и 11 начина за детокс на организма, потенциалните ползи и рискове и как безопасно да следвате детокс диета.

реклама

Какво представлява детоксикацията на цялото тяло?

Детоксикацията, често наричана пълна детоксикация на тялото, привлече значително внимание.

Това обикновено включва спазване на определена диета или използване на специализирани продукти, които обещават да елиминират токсините от тялото, с цел подобряване на благосъстоянието и улесняване на загубата на тегло.

Съществуват обаче и рискове, защото някои продукти за детоксикация могат да бъдат вредни.

Всъщност вашето тяло е добре подготвено да елиминира токсините и не се нуждае от специални диети или скъпи добавки, за да го направи.

Нормалните процеси на детоксикация на тялото са свързани със здравословна диета, достатъчно движение и поддържане на хидратация.

Погрешни схващания за детоксикацията

Детокс диетите обикновено включват употребата на лаксативи, диуретици, витамини, минерали, чайове и различни храни, за които се смята, че притежават детоксикиращи свойства.

Понятието „токсини“ в контекста на детокс диетите няма точна дефиниция. Като цяло включва замърсители, синтетични химикали, тежки метали и преработени храни, всички от които могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето.

Независимо от това, широко популярните диети за детоксикация рядко уточняват конкретните токсини, които целят да елиминират, или механизма, чрез който се предполага, че постигат това елиминиране.

Освен това няма обосновани доказателства в подкрепа на ефективността на тези диети за елиминиране на токсините или постигане на устойчиво отслабване.

Вашето тяло има сложен вроден процес на детокс на организма, включващ органи като черен дроб, бъбреци, храносмилателна система, кожа и бели дробове.

Тези органи обаче могат да извършват ефективно елиминиране на токсините само когато са в добро здраве.

Докато детокс диетите не предлагат нищо повече от това, което естествените процеси на тялото ви вече постигат, възможно е да оптимизирате присъщата система за детоксикация на тялото ви.

1. Пийте повече вода

Пиенето на достатъчно вода е важно за общото здраве, а също и за детокс на организма. От колко вода се нуждае човек зависи от нивото му на физическа активност и възраст, наред с други фактори. ( 1 )

Водата прави за тялото ви много повече от това да утолява жаждата. Тя регулира телесната ви температура, смазва ставите, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества и е отговорна за детокса на организма ви, като премахва отпадъчните продукти. ( 2 )

Клетките на вашето тяло трябва непрекъснато да се възстановяват, за да функционират оптимално и да разграждат хранителните вещества, които тялото ви да използва като енергия.

Тези процеси обаче отделят отпадъци под формата на урея (Карбамид) и въглероден диоксид, които могат да причинят вреда, ако се натрупат в кръвта ви. ( 3 )

Водата транспортира тези отпадъчни продукти, като ефективно ги изхвърля от организма чрез уриниране, дишане или изпотяване. Така че поддържането на подходяща хидратация е важно за детоксикацията. ( 4 )

Адекватният дневен прием на вода според Министерството на здравеопазването е: ( 5 )

възраствода (мл/ден)
0 – <6 месеца100 – 190
мл/кг т.т./ден
6 – <12 месеца800 – 1000
деца 1-3 години1100 – 1300
деца 3-7 години1300 – 1600
деца 7-10 години1600 – 2100
мъже 10-14 години2100
мъже на 14 и повече години2500
жени 10-14 години1900
жени на 19 и повече години2000
бременни жени2300
кърмещи жени2700
Таб.1 (колко вода на ден за детокс на организма)

2. Ограничете алкохола

Алкохолът засяга по-специално черния дроб, който е основният орган за детоксикация и прочистване на организма. ( 6 )

Вашият черен дроб метаболизира повече от 90% от алкохола, който консумирате. ( 7 )

Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид, химикал койото е известен, че причинява рак. ( 8 ) ( 9 )

Разпознавайки ацеталдехида като токсин, вашият черен дроб го превръща в безвредно вещество, наречено ацетат, което се елиминира от тялото ви.

Въпреки че проучванията показват, че ниската до умерена консумация на алкохол е от полза за здравето на сърцето, прекомерното пиене на алкохол може да причини много здравословни проблеми. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Прекомерното пиене може сериозно да увреди функцията на черния дроб, като причини натрупване на мазнини, възпаление и белези.

Когато това се случи, вашият черен дроб не може да функционира адекватно и да изпълнява необходимите си задачи – включително филтриране на отпадъци и други токсини от тялото ви.

Ограничаването или пълното въздържане от алкохола е един от най-добрите начини да поддържате системата за детоксикация на тялото ви.

Здравните власти препоръчват ограничаване на приема на алкохол до едно питие на ден за жените и две за мъжете. Ако в момента не пиете, може да помислите да не започнете за потенциалните ползи за сърцето, свързани с леко до умерено пиене. ( 12 )

3. Намалете приема на захар и преработени храни

Хората често сочат захарта и преработените храни, като основен проблем за днешните кризи в общественото здраве. ( 13 )

Изследванията свързват високата консумация на сладки и силно преработени храни със затлъстяването и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Тези заболявания възпрепятстват способността на тялото ви да се детоксикира естествено, като увреждат органи, които играят важна роля, като черния дроб и бъбреците.

Например, високата консумация на сладки напитки може да причини затлъстяване на черния дроб, състояние, което влияе отрицателно на чернодробната функция. ( 17 ) ( 18 ) ( 19 )

Можете да поддържате системата за детокс на организма здрава, като консумирате по-малко нездравословна храна.

Замяната на нездравословната храна с по-здравословен избор като плодове и зеленчуци също е здравословен начин за намаляване на консумацията на вредни храни.

4. Яжте храни с високо съдържание на пребиотици

Здравето на червата е важно за поддържане на вашата система за детокс на организма здрава. ( 20 )

Доброто здраве на червата започва с пребиотици, вид фибри, които подхранват добрите бактерии в червата, наречени пробиотици. С пребиотиците вашите добри бактерии могат да произвеждат хранителни вещества, наречени късоверижни мастни киселини, които са полезни за здравето. ( 21 ) ( 22 )

Използването на антибиотици, лошата зъбна хигиена и качеството на диетата могат да променят бактериалния баланс в червата ви. ( 23 ) ( 24 ) ( 25 )

Следователно тази нездравословна промяна в бактериите може да отслаби вашата имунна система и системи за детоксикация и да увеличи риска от заболяване и възпаление. ( 26 )

Яденето на храни, богати на пребиотици, може да поддържа имунната ви система и системите за детоксикация здрави. Добри хранителни източници на пребиотици включват домати, артишок, банани, аспержи, лук, чесън и овес. ( 27 )

5. Яжте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите предпазват вашите клетки от увреждането на свободните радикали.

Оксидативният стрес е състояние, което е резултат от прекомерното производство на свободни радикали.

Вашето тяло естествено произвежда тези молекули за клетъчни процеси, като храносмилането. Въпреки това алкохолът, тютюневият дим, диетата с ниско съдържание на хранителни вещества и излагането на замърсители могат да доведат до прекомерни количества свободни радикали. ( 28 )

Тези молекули причиняват увреждане на редица клетки. Изследванията показват, че увреждането на свободните радикали играе роля при състояния като деменция, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, астма и някои видове рак. ( 29 ) ( 30 )

Приемането на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне на тялото ви да се противопостави на оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини, които увеличават риска от заболяване.

Съсредоточете се върху получаването на антиоксиданти от храната, а не от добавките, което всъщност може да увеличи риска от определени заболявания, когато се приема в големи количества. ( 31 ) ( 32 ) ( 33

Храните с високо съдържание на антиоксиданти са горски плодове и ядки
тъмни листни зеленчуци, зеле, спанак и манголд.

Горски плодове, плодове, ядки, какао, зеленчуци, подправки и напитки като кафе  и зелен чай имат едни от най-високите количества антиоксиданти. ( 34 )

6. Намалете приема на сол

Някои хора използват детокс диета, като средство за премахване на излишната вода от тялото.

Консумирането на твърде много сол може да накара тялото ви да задържи излишната течност. Това излишно натрупване на течност може да причини подуване. 

Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, увеличаването на приема на вода е един от най-добрите начини за премахване на излишното водно тегло от консумацията на твърде много сол.

Това е така, защото когато консумирате твърде много сол и недостатъчно вода, тялото ви освобождава антидиуретичен хормон, който ви пречи да уринирате и следователно на детокс на организма. ( 35 )

Чрез увеличаване на приема на вода тялото ви намалява секрецията на антидиуретичния хормон и увеличава уринирането, като елиминира повече вода и отпадъчни продукти. ( 36 ) ( 37 )

Увеличаването на приема на богати на калий храни също помага. Храните, богати на калий, включват картофи, тиква, боб, банани и спанак. ( 38 )

7. Фокусирайте се върху качествения сън

Сънят позволява на мозъка да премахва токсичните отпадъчни продукти, които се натрупват през целия ден. Това прави качественият сън съществена част от правилния детокс на организма.

Осигуряването на достатъчно качествен сън всяка нощ е задължително за поддържане на цялосното здраве на тялото.

Сънят позволява на мозъка ви да се реорганизира и презарежда, както и да премахва токсичните отпадъчни продукти, които се натрупват през целия ден. ( 39 ) ( 40 )

Един от тези отпадъчни продукти е протеин, наречен бета-амилоид, който допринася за развитието на болестта на Алцхаймер. ( 41 ) ( 42 )

При лишаване от сън тялото ви няма време да изпълнява тези функции, така че токсините могат да се натрупат и да засегнат няколко аспекта на здравето. ( 43 )

Лошият сън има връзки с краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като стрес, безпокойство, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. ( 44 ) ( 45 )

Трябва редовно да получавате добър сън от 7 до 9 часа на нощ, за добро здраве. ( 46 )

Ако имате затруднения да заспите или да спите пълноценно през нощта, промените в начина на живот като спазване на график за сън и ограничаване на синята светлина преди лягане са полезни за подобряване на съня. ( 47 ) ( 48 ) ( 49 )

8. Останете активни

Редовните упражнения се свързват с по-дълъг живот и намален риск от много състояния и заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 )

Въпреки че има няколко механизма зад ползите за здравето от упражненията, намаленото възпаление е ключов момент. ( 53 ) ( 54 )

Докато известно възпаление е необходимо за възстановяване от инфекция или заздравяване на рани, твърде много от него отслабва системите на тялото ви и насърчава заболяването.

Чрез намаляване на възпалението упражненията могат да помогнат на системите на тялото ви да функционират правилно и да предпазват от болести.

Добре е да правите поне 150–300 минути седмично упражнения с умерена интензивност или 75–150 минути седмично интензивна физическа активност — като бягане. ( 55 )

9. Подобрете качеството на въздуха в помещенията

Въпреки че не винаги е възможно хората да контролират експозицията на замърсяване на открито, има неща, които хората могат да направят, за да намалят експозицията на закрито, като например:

 • помолете членовете на домакинството да пушат на открито
 • избягване на продукти, които съдържат големи количества летливи
 • избор на килими, дивани и матраци, които не отделят ЛОС
 • отстраняване на проблеми като влага и мухъл
 • почистване на прах редовно
 • използване на пречиствател на въздух с филтър

10. Яжте храни, съдържащи сяра

Сярата е третият най-разпространен минерал в тялото ви. Той присъства в метионина и цистеина, които са две от аминокиселините, които използвате за производството на протеини.

Храни с високо съдържание на сяра, като лук, броколи и чесън, подобряват отделянето на тежки метали като кадмий. ( 56 )

Вашето тяло се нуждае от сяра, за да изгради и фиксира вашето ДНК и да защити клетките ви от увреждане, което може да доведе до сериозни заболявания като рак. Сярата също така помага на тялото ви да метаболизира храната и допринася за здравето на вашата кожа, сухожилия и връзки.

11. Опитайте хлорела

Хлорела е вид водорасло, което има много хранителни ползи и може да подобри елиминирането на токсини като тежки метали, според проучвания върху животни. ( 57 )

Тези водорасли са естествено богати на протеини, витамини, минерали и диетични фибри. Докладваните ползи включват повишаване на броя на антителата, насърчаване на загуба на тегло и борба с рака и други заболявания.

Хлорела съдържа набор от хранителни вещества, включително протеини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, включително антиоксиданти.

Детокс диета

Съществуват много начини за детокс на организма – вариращи от пълно гладуване до по-прости модификации на хранителния план.

Повечето диети за детоксикация включват поне едно от следните:

 • Гладуване 1-3 дни.
 • Пиене на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай.
 • Пиене само на определени течности, като подсолена вода или лимонов сок.
 • Елиминиране на храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени.
 • Прием на добавки или билки.
 • Избягвайте всички алергени храни, след което бавно ги въведете отново.
 • Използване на лаксативи, прочистване на дебелото черво или клизми.
 • Редовни тренировки
 • Пълно премахване на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар.

Детокс диетите се различават по интензивност и продължителност.

Те рядко идентифицират конкретните токсини, които целят да премахнат. Не са ясни и механизмите, по които работят.

Всъщност има малко или никакви доказателства, че детоксикиращите диети премахват всички токсини от тялото ви.

3 дневна детокс диета меню

ДЕН 1

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай. Следвайте  бързо ходене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска: Сок от пресни зеленчуци, като моркови, цвекло, целина, магданоз и др.

Обяд: Сурови или леко задушени зеленчуци, за предпочитане органични.

Вечеря: Зеленчукова яхния.

ДЕН 2

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай. Следвайте с бързо ходене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска: Пресен зеленчуков сок с 1 супена лъжица семена от чиа, смесени.

Обяд: Леко сварени зеленчуци с киноа и салата от бейби спанак.

Вечеря: Зеленчукова яхния със запържени червени и жълти люти чушки и броколи, гарнирани със зехтин екстра върджин, лимонов сок и чесън.

ДЕН 3

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай за детокс. Продължете с бързо ходене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска: 3/4 кофичка натурално кисело мляко с нарязани пресни плодове, поръсете със семена от чиа, филирани бадеми и орехи и сложете малко суров мед по желание.

Обяд: Яхния от леща и зеленчуци.

Вечеря: Салата от сурова папая и моркови

Помага ли пиенето на детокс чайове за отслабнете?

Смята се, че зеленият чай е особено здравословен и съдържа химикали, които могат да стимулират загубата на тегло.

Тези химикали се наричат ​​катехини. Те изглежда увеличават количеството изгорени мазнини по време на тренировка.

Що се отнася до детокс чайовете, няма клинични проучвания, доказващи, че са добро средство за отслабване.

Повечето чайове за детоксикация се продават с инструкции за диета и упражнения по време на период, който може да бъде „прочистващ“ период от седмица или повече.

Често компаниите, продаващи детокс чайове и други продукти, препоръчват енергични упражнения, за които твърдят, че могат да помогнат за изхвърлянето на токсините от тялото.

Здравословното хранене или много малкото хранене комбинирано с повече упражнения може да доведе до отслабване. С други думи, загубата на тегло, докато пиете детокс чай, може да не е резултат от чая, а защото постигате калориен дефицит.

Потенциални ползи

Въпреки че целеустремения детокс на организма не е медицински необходим за повечето хора, при определени обстоятелства може да предложи някои ползи за здравето, като например:

 • Отслабване: преглед от 2017 година отбелязва, че детокс диетите могат да доведат до загуба на тегло. Учените обаче отбелязват, че това вероятно се дължи на силното ограничаване на калориите. ( 58 )
 • Повече плодове и зеленчуци: Много диети за детоксикация могат да включват консумация на повече плодове и зеленчуци.
 • Хидратация: Много детоксикации на цялото тяло също насърчават консумацията на вода. Водата е жизненоважна за здравето и помага на тялото да премахне отпадъците чрез изпотяване, уриниране и движения на червата. ( 59 )
 • Антиоксиданти: Според преглед от 2014 година, някои проучвания са установили, че някои детокс диети могат да подпомогнат функцията на черния дроб и че някои храни могат да увеличат антиоксидантния глутатион. Глутатионът може да помогне за премахването на токсини, като тежки метали, от тялото. ( 60 ) ( 61 )

Много от потенциалните ползи от детоксикацията не траят дълго и приключват, след като човек възобнови нормалната си диета. Понастоящем научните изследвания не подкрепят използването на детокс диети нито за управление на теглото, нито за елиминиране на токсините.

Потенциални рискове

Имайте предвид, че някои детоксикиращи средства могат да представляват риск за здравето, като насърчават хората да: ( 62 )

 • ограничават приема на храна, което води до липса на необходимите  хранителни вещества
 • пият големи количества сокове или чайове за детокс, което може да доведе до опасен електролитен дисбаланс
 • пият сокове, които съдържат големи количества оксалати, което може да повиши риска от бъбречни проблеми
 • използват продукти за детоксикация, които съдържат лаксативи, което може да доведе до тежка диария и дехидратация
 • опитат диетични планове, които влошават основните заболявания, като  диабет

Хората винаги трябва да търсят мение за добавки, продукти за детоксикация и нови диети с лекар или диетолог, преди да ги опитат.

Кога да се свържете с лекар

Преди човек да опита детокс на организма или да направи значителни промени в начина си на живот, препоръчително е да се консултира с лекар.

Също така е най-добре да се консултирате с лекар, ако човек има продължаващи симптоми, които го карат да изпитва нужда от детоксикация. Това може да е признак на основно заболяване, което може да изисква лечение.

Ако човек реши да опита прочистване на цялото тяло и започне да се чувства зле или получи симптоми като диария, умора, замаяност или повръщане, той трябва да спре детоксикацията и да се свърже с лекар.

Често задавани въпроси

Какво е детокс?

Краткосрочна диетична интервенция, предназначена да елиминира токсините от тялото ви. Понякога детоксикацията включва и билки, чайове, добавки и прочистване на дебелото черво или клизми.

Детоксът е основна модна дума на 21 век. От диетични детоксикации през прочиствания до детоксикации на кръвта, има много различни програми и техники, които обещават да ви помогнат да пречистите и детоксикирате тялото си.

Как да изчистим токсините от тялото?

Пиенето на вода е един от най-добрите и бързи начини за изхвърляне на токсините от вашата система. Водата пренася токсините през вашата система чрез кръвния поток, като гарантира, че те ще бъдат изхвърлени от тялото ви.

Заключение

Пълната детоксикация на тялото има за цел да помогне на тялото да елиминира токсините. Въпреки това, няма много доказателства, че те осигуряват някакви дългосрочни ползи за здравето или че са устойчив начин за отслабване.

Някои видове детокс на организма препоръчват драстични промени в диетата и начина на живот, докато други включват използване на продукти, които съдържат лаксативи. Тези видове детоксикация могат да бъдат опасни.

Хората могат да възприемат по-балансиран подход, като използват детоксикацията като възможност да започнат здравословни навици, като пиене на повече вода, ядене на повече плодове и зеленчуци и спиране на пиенето или пушенето.

Въпреки това, хората трябва да говорят с лекар, преди да направят някакви големи промени.

Още нещо важно за детокса

Като човек, който се интересува от здравето, открих, че има ограничени проучвания за ефективността на програмите за „детоксикация“ при хората.

Въпреки че някои проучвания са докладвали положителни резултати за загуба на тегло, инсулинова резистентност и кръвно налягане, тези проучвания често са с ниско качество.

Преглед от 2015 г. заключава, че няма убедителни доказателства в подкрепа на използването на „детокс“ диети за управление на теглото или елиминиране на токсините от тялото.  Освен това липсват проучвания за дългосрочните ефекти от програмите за „детоксикация“.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: