12 начина за покачване, при липса на хормоните на щастието

липса на хормон на щастието

Всички се стремим да бъдем щастливи, а за това е необходимо да държим нивата на хормоните на щастието в норма.

Това е прекрасно чувство, което може да завладее ума и тялото ви, да ви накара да се смеете или дори да плачете, но от радост.

Причината, поради която се чувстваме щастливи, въодушевени, радостни или просто „супер“ се дължи на много сложни химични реакции, които се случват в телата ни.

реклама

Добрият баланс на хормоните на щастието влияе на психичното ни здраве. Тук разкриваме как хормона на щастието окситоцин, както и невротрансмитерите – серотонин, ендорфини и допамин, действат в тялото, за да произвеждат положителни емоции.

Вижте 12 начина за тяхното задействане:

1. Упражнение

Повечето хора са запознати с факта, че упражненията отделят ендорфини. Всяка форма на движение, която увеличава сърдечната честота, ще предизвика положително усещане, а енергичната, повишаваща пулса тренировка може да предизвика еуфория, предизвикана от упражнения. Ендорфините също ще взаимодействат с рецепторите за болка в мозъка ви, което всъщност намалява възприятието ви за болка.

Доказано е, че груповите упражнения отделят повече ендорфини, отколкото самостоятелните тренировки. ( 1 )

2. Определени храни

Що се отнася до хормоните ви, храните, които консумирате, също играят важна роля. Черният шоколад (с високо съдържание на какао) в малки количества може да ви накара да се почувствате по-щастливи, тъй като съдържа фенилетиламин.

Едно проучване на University College London сред 13 626 участници установи, че тези, които ядат черен шоколад, са имали 70% по-малка вероятност от депресивни симптоми, отколкото тези, които не ядат. ( 2 )

Други храни за повишаване на хормона на щастието включват:

  • мазна риба заради омега 3 мастните киселини;
  • кафе (в умерени количества);
  • храни, съдържащи триптофан, като някои домашни птици, яйца, мляко, ядки и семена;
  • люти чушки, който съдържа капсаицин (въпреки че капсаицинът причинява усещане за парене, когато се прилага върху кожата, той има обезболяващи свойства, когато се консумира);
  • Малки количества алкохол, като чаша вино, могат да предизвикат освобождаването на ендорфини, обаче твърде много може да има обратен ефект.

3. Сексуална активност

По време на сексуална активност се отделят ендорфини, окситоцин и допамин. Окситоцинът обикновено се нарича хормон на любовта или прегръдката, докато допаминът е хормонът за добро усещане. Те се активират, за да създадат усещане за релаксация и сексуално удовлетворение.

4. Масаж

Масажът или успокояващото докосване от всякакъв вид може да насърчи отделянето на ендорфини и да стимулира производството на окситоцин както при масажираното лице, така и при масажиста. Същото важи и за други лечебни терапии (като акупунктура, хиропрактика и хидротерапия), тъй като те отпускат тялото и намаляват болката.

5. Медитация

Медитацията има много предимства, включително отпускане и фокусиране на ума. Тази практика също е много добра по отношение на освобождаването на хормони и невротрансмитери, предизвиквайки освобождаване на ендорфин, както и допамин, серотонин и мелатонин.

6. Смях

Пуснете си любимото комедийно шоу, за да получите тласък на ендорфини!

Смехът намалява стреса, подобрява имунната функция и като цяло повдига настроението ви. Той е толкова ефективен, че смехотерапията е създадена като когнитивна поведенческа терапия за лечение на стреса и депресията на пациентите.

7. „Горско къпане“ (разходка в гората)

Къпане в гората (Shinrin yoku – Шинрин на японски означава „гора“, а йоку означава „баня“), възниква в Япония през 80-те години на миналия век след период на масова урбанизация. Дейността насърчава хората да се докоснат до природата, като се отправят към горите, за да се насладят на атмосферата и да поддържат осъзнатост.

Само пет минути на ден, прекарани навън, могат да подобрят мотивацията и благосъстоянието. По-специално, тези със сезонно афективно разстройство (SAD) имат повишени нива на серотонин, когато са изложени на ярка, естествена светлина.

Тъй като темата на Седмицата за осведоменост за психичното здраве през 2021 г. е „природата“, никога не е имало по-подходящ момент да опитате „къпане в гората“ или по нашенски, просто разходка в гората.

8. Благодарност

Благодарността активира системата за възнаграждение на мозъка, освобождавайки хормона на щастието. Някои хора водят ежедневен дневник за благодарност и записват неща, за които са благодарни; други участват в „упражнението за три благословии“, като всяка вечер се фокусират върху три неща, за които да бъдат благодарни.

9. Етерични масла

Обонятелната система (която е сензорната система в тялото, която се използва за надушването на миризма) задейства мозъка да отделя серотонин и допамин в отговор на аромата на етерични масла, като бергамот, лавандула и лимон. Ето защо ароматерапията е толкова популярна за тези, които изпитват стрес, тревожност, депресия и други разстройства.

10. Постигане на целта си

При постигане на цели, дори те да са малки, системата за възнаграждение на мозъка се активира и освобождава допамин. Това не само осигурява на тялото малко стимулиране на хормона на щастието, но и ни мотивира да постигнем повече цели.

11. Припомняне на щастливи спомени

В мозъка има взаимодействие между настроение и памет. Когато се комбинира с частта на мозъка, която е свързана с вниманието, тя може да предизвика производството на серотонин. Това може да се случи, когато мислите за ярък, щастлив спомен или може би разглеждате снимки на забавен семеен празник или деня на сватбата.

12. Слушане на музика

Слушането на музика и пеенето могат да отделят окситоцин. Доказано е, че джаз певиците, когато импровизират, отделят по-високи нива на окситоцин поради усещане за близост с групата им. ( 3 )

Междувременно друго проучване показа, че пациентите, възстановяващи се от операция на сърце, са се възстановили по-бързо след редовно слушане на релаксираща музика, поради облекчаване на болката, стреса и нивата на тревожност, причинени от увеличаването на окситоцина. ( 4 )

Ако се притеснявате, че вашето лошо настроение може да е свързано с хормоните ви и искате подкрепа, моля не се колебайте да използвате нашие 12 съвета.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: