12-те Най-добри и Мощни домашни лекове за кашлица

мощен лек за упорита кашлица

Няколко домашни средства, като мед и солена вода, са мощни домашни лекове за кашлица. Трябва да имате предвид, че кашлицата може да произтича от редица причини, включително алергии, инфекции и киселинен рефлукс.

В тази статия разглеждаме какво представлява кашлицата и съм посочил няколко домашни средства и научни доказателства за тяхната ефективност, които си струва да обмислите.

Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е една от основните причини хората да търсят медицинска помощ. Приблизително 40% от случаите може да наложат насочване към пулмолог, специалист по белодробни заболявания.

реклама

Обикновено кашлицата служи за естествена защита на организма. Помага за изчистване на гърлото от храчки, прах и други дразнители. Упоритата кашлица обаче може да сигнализира за различни здравословни проблеми.

Потенциалните причини включват алергии, вирусни или бактериални инфекции и понякога гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), несвързана с белодробни заболявания.

Кашлицата, произтичаща от настинки, алергии или инфекции на синусите, често може да се управлява с различни лекарства без рецепта, докато бактериалните инфекции може да изискват антибиотици.

В допълнение към лекарствата е препоръчително да се консултирате с лекар относно алтернативни лечения за вашата кашлица.

12 Мощни домашни лекове за кашлица

Когато е налична кашлица, хората често търсят мощен лек за упорита кашлица за да се справят с това състояние.

Въпреки че тези средства могат да предложат облекчение на някои, е изключително важно да се признае, че за някои от тях липсват съществени доказателства в подкрепа на тяхната ефективност.

Следователно, хората могат да изпитат различна степен на успех с тези домашни лекове за кашлица.

1. Мед

Медът отдавна се счита за традиционно средство за успокояване на възпалено гърло и лек за кашлица.

Преглед от 2018 г., изследващ въздействието на меда върху острата кашлица при деца, разкри, че медът може да облекчи кашлицата по-ефективно от някои лекарства.

Тези лекарства включват тези, съдържащи дифенхидрамин, антихистамин, и албутерол, бронходилататор. Прегледът обаче не установи, че медът е значително по-ефективен от декстрометорфан, лекарство за потискане на кашлицата без рецепта.

Един прост и мощен лек за упорита кашлица включва смесване на до 2 супени лъжици мед с билков чай или топла вода и лимон.

Медът осигурява успокояващо облекчение, докато лимоновият сок може да помогне за облекчаване на задръстванията със секрет.

Като алтернатива можете да консумирате меда директно или да го намажете върху хляб.

Важно е да се отбележи, че поради риска от ботулизъм медът никога не трябва да се дава на бебета под 12 месеца.

2. Джинджифил

Джинджифилът притежава противовъзпалителни свойства, които могат да предложат домашен лек за суха кашлица или астматична кашлица. Освен това е известно, че облекчава гаденето и болката.

Въпреки че има само ограничен брой по-стари проучвания, изследващи въздействието на джинджифила върху кашлицата, проучване от 2015 г. изследва 10 различни природни продукта, използвани в традиционните азиатски лекарства, сред които е джинджифилът.

Изследователите подчертават, че джинджифилът, заедно с други лекарства като меда, е запазил постоянна роля в практиките на традиционната медицина.

Въпреки че обширната историческа употреба на джинджифил предполага потенциална ефективност, учените предполагат, че техните открития могат да послужат като отправна точка за бъдещи изследвания на естествени лекарства за кашлица.

Обикновено хората включват джинджифил в ястия или го консумират като чай. Все пак си струва да се отбележи, че чаят от джинджифил може в някои случаи да доведе до стомашно разстройство или киселини.

3. Пробиотични храни

Пробиотиците са микроорганизми, известни със своите потенциални ползи за здравето.

Въпреки че не засягат директно кашлицата, те играят решаваща роля в балансирането на стомашно-чревната флора, което се отнася до бактериите, живеещи в червата.

Поддържането на този баланс може да подсили функцията на имунната система в цялото тяло.

Проучване от 2015 г. показва потенциално намаляване на инфекциите на горните дихателни пътища сред индивиди, приемащи различни щамове пробиотици, въпреки че са необходими допълнителни убедителни доказателства.

Препоръчителният дневен прием може да варира при различните производители на добавки. Пробиотиците също присъстват естествено в:

 • българското кисело мляко
 • кефир
 • кисело зеле
 • някои турши
 • комбуча

4. Топли напитки

Въпреки че скорошните изследвания са оскъдни, по-старо проучване от 2008 г., предполага, че консумацията на течности със стайна температура може потенциално да облекчи симптоми като кашлица, хрема и кихане.

Въпреки това, хората, изпитващи допълнителни симптоми на настинка или грип, могат да намерят облекчение, като изберат по-топли напитки.

Според същото проучване горещите напитки предлагат още по-голямо облекчаване на симптомите, включително успокояващи ефекти при възпалено гърло, втрисане и умора.

Забележително е, че облекчението, осигурено от горещите напитки, е незабавно и продължава значително време след консумация.

Успокояващите топли напитки могат да включват бистри бульони, билкови чайове, топла вода и топли плодови сокове.

5. Мента

Листата от мента са известни със своите терапевтични качества.

Маслото от мента се предполага, че помага за облекчаване на симптомите на настинка. Ментолът в ментата предлага потенциални успокояващи ефекти и при кашлица.

Човек може да извлече ползите от мента, като консумира ментов чай или вдишва пари.

За домашен лек за кашлица с пара, просто добавете 7 или 8 капки етерично масло от мента към приблизително чаша прясно преварена вода. След това покрийте главата си с кърпа и вдишайте дълбоко.

6. Корен от бяла ружа

Коренът от бяла ружа има богата история на употреба като лекарство за кашлица и болки в гърлото.

Неговата ефикасност се крие във високото му съдържание на слуз, вискозна субстанция, която покрива гърлото и успокоява дразненето, причинено от кашлица.

По-старо проучване в малък мащаб разкрива обещаващи резултати за билков сироп за кашлица, съдържащ корен от бяла ружа, мащерка и бръшлян.

Участниците съобщават за значително облекчение на кашлицата, свързана с обикновени настинки и респираторни инфекции след 12 дни прием на сироп, като 90% оценяват ефективността му положително.

Проучване от 2020 г. допълнително подчертава ефекта на защитното покритие на екстракта от корен на бяла ружа.

Изследователите наблюдават неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като отбелязват сравнима ефикасност с диклофенак, нестероидно противовъзпалително лекарство.

Коренът от бяла ружа се предлага в различни форми, включително сушена билка или пакетиран чай. Подготовката включва накисването му в гореща вода, за незабавна консумация или след охлаждане. По-дългите времена на накисване водят до по-високо съдържание на слуз.

Потенциалните странични ефекти могат да включват стомашно разстройство, но увеличаването на приема на течности може да смекчи този дискомфорт.

Продуктите от корен от бяла ружа са лесно достъпни за закупуване в магазини за здравословни продукти или онлайн.

7. Бромелаин

Ананасът може да не е първото нещо, което идва на ум, когато мислим за мощен лек за упорита кашлица, но бромелаинът, ензим, открит в стъблото и плодовете на ананасите, може да предложи известно облекчение.

Има ограничени доказателства, които предполагат, че бромелаинът може да помогне за потискане на кашлицата. За да увеличите максимално ползите от ананаса и бромелаина, се препоръчва консумирането на резен ананас или пиенето на 100 милилитра пресен сок от ананас три пъти на ден.

Проучвания от 2018 г. показват, че бромелаинът може да помогне за облекчаване на синузита и свързаните с алергия проблеми със синусите, които могат да допринесат за кашлица и слуз.

Бромелаин също понякога се използва за лечение на възпаление и подуване.

Хората, които приемат разредители на кръвта или антибиотици като амоксицилин, трябва да избягват добавки с бромелаин. Бромелаинът може да подобри усвояването на антибиотиците, което потенциално води до усложнения.

Преди да включите нови добавки в режима си, особено ако вече приемате лекарства или други добавки, е изключително важно да се консултирате със лекар. Някои добавки могат да взаимодействат с лекарства, което налага повишено внимание.

8. Гаргара със солена вода

Гаргарите със солена вода се използват от поколения за облекчаване на възпалено гърло и симптоми на обикновена настинка. Те могат да помогнат за освобождаване на слузта и осигуряване на известно облекчаване на болката.

Малко вероятно е обаче гаргарите със солена вода да намалят вирусния товар.

В проучване от 2021 г. учените сравняват различни антисептични води за уста, за да оценят ефикасността им за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Докато няколко търговски марки показаха обещание за намаляване на вирусния товар, лабораторно направен разтвор от солена вода не унищожи ефективно вируса.

За приготвяне на гаргара със солена вода:

 • Разтворете 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода, разбъркайте, докато се разтвори напълно.
 • Оставете разтвора леко да се охлади, преди да го използвате за гаргара.
 • Направете гаргара със сместа, като я оставите да достигне задната част на гърлото за няколко минути, преди да я изплюете.
 • Повторете този процес няколко пъти на ден, докато симптомите на кашлицата се облекчат.

Важно е да се отбележи, че малките деца и хората с високо кръвно налягане трябва да се въздържат от използването на гаргари със солена вода.

9. Мащерка

Мащерката често се използва за респираторни заболявания, като някои изследвания подкрепят нейната ефективност.

Например, рандомизирано контролирано проучване от 2021 г. показа, че билковият екстракт от мащерка и бръшлян намалява както острата кашлица, така и тежестта на кашлицата при участниците, без докладвани неблагоприятни ефекти.

Листата на мащерката съдържат флавоноиди, съединения, за които е известно, че отпускат мускулите на гърлото, участващи в кашлицата и намаляват възпалението.

За да приготвите чай от мащерка у дома, можете да използвате 2 чаени лъжички стрити листа от мащерка и 1 чаша вряща вода. Просто покрийте чашата, настоявайте за 10 минути и прецедете преди да изпиете.

10. Куркума

Куркумата има дългогодишна история на традиционна употреба при различни заболявания, включително кашлица. Неговото активно съединение, куркуминът, притежава мощни противовъзпалителни свойства.

Комбинирането на куркума с черен пипер може да подобри нейната ефективност.

Пиперинът, основното съединение в черния пипер, повишава бионаличността на куркумата, като подпомага нейното усвояване от тялото.

Можете да се насладите на куркума, като пиете топъл чай от куркума или златно мляко. Добавянето на щипка черен пипер и мед за сладост може да подобри както вкуса, така и терапевтичните ползи.

11. N-ацетилцистеин

N-ацетилцистеинът (NAC) имитира естествено срещаща се аминокиселина, която според изследователите може да притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Докато цистеинът, неговият естествен аналог, се намира в храни като бобови растения, птиче месо и яйца, NAC се предлага изключително под формата на добавки.

Лекарите могат да препоръчат NAC за хронични респираторни заболявания като хроничен бронхит или ХОББ. Въпреки това, недостатъчно проучвания са потвърдили неговата ефективност при лечение на остра кашлица.

Независимо от това, клиничен преглед показва, че NAC може да служи като ефективно отхрачващо средство.

Потенциалните странични ефекти, свързани с пероралния NAC, включват сърбеж, гадене и повръщане.

Как да предотвратите кашлица

За да избегнете напълно кашлицата, е разумно да се съсредоточите върху превенцията заедно с лечението.

Получаването на вашата годишна противогрипна ваксина, която обикновено се предлага от октомври, може значително да намали риска от свързана с грип кашлица.

Честото миене на ръцете и предпазните мерки като носенето на маски са основни стъпки за предпазване от вирусни заболявания, които често водят до кашлица.

За тези, които са предразположени към алергии, определянето и избягването на алергени като цветен прашец, прахови акари и животинска козина може да помогне за минимизиране на пристъпите.

Консултацията с лекар може да ви помогне да определите най-подходящия план за управление на алергията за вашите нужди.

Съвети за предотвратяване на настинка

За да сведете до минимум риска от настинка, помислете за следните превантивни мерки:

 • Стойте далеч от хора, които са неразположени. Ако самият вие се чувствате лошо, избягвайте обществени места като работа или училище, за да предотвратите разпространението на болестта сред другите.
 • Покривайте носа и устата си, когато кашляте или кихате, в идеалния случай с кърпичка, която може да се изхвърли веднага. Друга възможност е да кашляте в лакътя си, за да предотвратите разпространението на микроби.
 • Останете хидратирани, като пиете много течности, за да подкрепите имунната си система.
 • Редовно почиствайте повърхности, които се докосват много във вашия дом, работно място или училище, като обръщате особено внимание на области като плотове, играчки и мобилни телефони.
 • Практикувайте щателно измиване на ръцете за най-малко 20 секунди, особено след кашляне, хранене, използване на тоалетната или грижа за някой, който не се чувства добре.

Кога да се обадите на лекар

Ако кашлицата ви затруднява сериозно дишането ви или ако кашляте кръв, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Инфекциите на дихателните пътища обикновено се проявяват със симптоми като болки в тялото и висока температура, докато алергиите не проявяват тези признаци.

Консултирайте се с лекар, ако срещнете някой от следните симптоми заедно с кашлицата:

 • Втрисане
 • Дехидратация
 • Устойчива треска
 • Неразположение, характеризиращо се с общо усещане за неразположение
 • Продуктивна кашлица, произвеждаща гъсти, зелени или жълти храчки с неприятна миризма
 • Слабост

Разговорът със здравен специалист може да помогне за справяне с тези симптоми и да определи подходящите възможности за лечение.

Заключение

Ако търсите мощен лек за упорита кашлица, то съществуват много, които могат да предложат пряко или косвено облекчение.

Докато някои от тези домашни лекове за кашлица имат известна научна подкрепа, тяхната ефективност може да варира от човек на човек.

Освен това е изключително важно да се признае, че природните лекарства може да не са подходящи за всеки и не винаги да гарантират безопасност.

Хората, които приемат лекарства или се справят със специфични здравословни състояния, трябва да дадат приоритет на консултация с квалифициран здравен специалист, преди да опитат нови добавки или домашни средства.

Тази предпазна мярка гарантира, че избрания лек за кашлица отговаря на техните уникални здравословни нужди и избягва потенциални взаимодействия или нежелани ефекти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: