15 начина да запазите колагена в кожата на лицето си

15-начина-да-запазите-колагена-в-кожата-на-лицето-си

Повече колаген означава по-малко бръчки и гладка, повдигната кожа. Ето актуалните продукти, процедури и навиците за начин на живот, които да практикувате за да запазите и запазите колагена в кожата на лицето си.

В търсене на гладка кожа ще чуете много бърборене за „подсилване на колагена“, но какво точно означава това? Колагенът е основният структурен протеин в кожата, който действа като скеле и осигурява обем, така че кожата да е гладка и без бръчки.

Фактори на околната среда, като излагане на слънце и замърсяване, могат да разграждат колагена, което прави по-вероятно да видите бръчки по лицето си.

реклама

Възрастта също е основен фактор. С напредване на възрастта производството на колаген намалява, така че кожата може да изглежда по-тънка и да има по-малко структурна опора. Поради това хората започват да забелязват увисване на кожата си.

15 начина да запазите и увеличите колагена в кожата

Загубата на колаген започва в началото на двадесетте години, което прави важно както да запазите колагена, който имате, така и да стимулирате кожата си да го произвежда по-бързо.

Ето 15 интелигентни начина да направите точно това

1. Добавете ретиноиди

Златният стандарт за локално приложение, към вашата рутина
Ретиноид/ретинол са производни на витамин А, които регулират гените, участващи в производството на колаген.

2. Опитайте Бакучиол

Ако ретиноидите са твърде сурови, бакучиолът е естествена алтернатива на ретинол/ретиноид и се смята, че по подобен начин стимулира обмяната на кожните клетки, за да увеличи производството на колаген с по-малък риск от дразнене. Това може да е особено добро за хора с чувствителна кожа.

3. Защитете колагена с локален витамин С

Нанесете серум с витамин С сутрин. Витаминът е антиоксидант, който предпазва колагена в кожата ви от UV увреждане. Нещо повече, това предизвиква образуването на колаген и стабилизира колагеновите протеини в кожата.

4. Използвайте пептиди

Пептидите са къса верига от аминокиселини, които служат като градивни елементи на протеини. Продуктите с пептиди, доказано спомагат за насърчаване на колагена и еластина в кожата, подобрявайки стегнатостта.

5. Нанасяйте слънцезащитен крем всяка сутрин

Слънцезащитният крем е от жизненоважно значение за предотвратяването на рак на кожата, но също така и за поддържане на кожата млада и еластична. Излагането на ултравиолетови лъчи може да доведе до разграждане на колагена. Това от своя страна може да доведе до появата на фини линии и бръчки. Американската академия по дерматология препоръчва да изберете широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок.

6. Помислете за приемане на колагенови добавки

Предлагат се различни добавки с колаген, включително прахове, които можете да смесите в кафе и смутита. Тези добавки помагат за увеличаване на еластичността на кожата, хидратацията и плътността на колагена в кожата.

7. Добавете постни протеини към вашата чиния

Спазвайте балансирана диета, която включва достатъчно количество протеини. Храните с високо съдържание на протеини съдържат аминокиселини, които са критични за синтеза на колаген.

8. Ограничете приема на добавена захар

Диета, богата на захар, насърчава образуването на напреднали крайни продукти на гликиране, които разграждат колагена. Ограничете консумацията на захар.

9. Слънчеви очила за защита около очите ви

За да предотвратите образуването на пачи крак, носете слънчеви очила. Обгръщащите се нюанси спират ултравиолетовите лъчи да се промъкнат около страните. Добрата новина е, че дори евтините слънчеви очила предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

10. Не пушете – и спрете, ако го направите

Пушенето на цигари състарява кожата ви по различни начини. Пушенето намалява притока на кръв и кислорода към кожата. Освен това създава токсични свободни радикали, които увреждат колагеновите и еластиновите влакна и поглъщат антиоксиданти в кожата.

11. Помислете за химически пилинг

Има много възможности за процедури против стареене, включително химически пилинг. За него се използват хидрокси киселини (като гликолова киселина), за да стимулират обновяването на кожните клетки, което от своя страна стимулира производството на колаген.

12. Съсредоточете се върху стратегиите за премахване на стреса

Стресът причинява възпаление и отслабва способността на тялото да се възстановява, ускорявайки стареенето на кожата, показват някои изследвания.

13. Продължавайте да се движите

Физическата активност поддържа вашето тяло, ум и кожа млади. Упражнението е друг важен фактор за забавяне на процеса на стареене. Нещо повече, поддържането на активност е добросъвестен начин за премахване на стреса.

14. Намалете алкохола

Алкохолът уврежда способността на кожата да произвежда колаген, както и нейната естествена антиоксидантна защитна система. Хората, които пият осем или повече напитки седмично, са по-склонни да имат линии и бръчки.

15. Осигурете си почивка за красота

Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, поддържането на редовен график на съня може да помогне за обновяването на колагена. Препоръчителното количество сън за възрастните е седем до девет часа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: