5 Начина за Намаляване на Консумацията на Сол

Начина за Намаляване на Консумацията на Сол

Поддържането на диета с намален прием на натрий обикновено се препоръчва за хора със сърдечни заболявания или тези, които се стремят да предотвратят такова състояние.

Въпреки това, последните изследвания показват, че хората със сърдечни заболявания често консумират повече натрий от препоръчаното. Кардиолози и диетолози са предложили прозрения за предизвикателствата на намаляването на приема на натрий и са предоставили стратегии за постигане на тази цел.

Придържането към диета с ниско съдържание на натрий е често срещано предложение за хора със сърдечни заболявания. Такива диети са средиземноморската и DASH диетата, като последната набляга на намаляването на солта.

реклама

Проучванията показват, че спазването на диетата DASH може да намали рисковите фактори, свързани със сърдечни заболявания.

Ограничаването на приема на натрий до 1000 mg дневно може да осигури допълнителни ползи за здравето на сърцето.

Как е изследвана връзката между високото съдържание на сол и сърдечните заболявания

Учените са използвали данни от NHANES, което включва над 3100 пациенти, диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания, включващи състояния като инфаркти, удари и коронарна артериална болест.

Участниците попълнили анкети между 2009 г. и 2018 г., в които подробно описват хранителния си прием за период от 24 часа. Сред хората със сърдечно-съдови заболявания средният дневен прием на натрий е 3096 mg, като 89% надвишават препоръчителната дневна граница от 1500 mg.

Изследователите коригираха променливи като възраст, пол, раса и ниво на образование и не откриха значителни разлики между социално-икономическите групи.

Лекарите признават необходимостта за справяне с този проблем и подобряване на качеството на живот на пациентите със сърдечни заболявания.

Защо хората консумират твърде много сол/натрий?

Твърдението, че прекомерната консумация на натрий може да повлияе на здравето на сърцето, не е ново. Медицинските специалисти обаче подчертават, че последните изследвания подчертават продължаващата нужда от запознаване и осведомяване на потребителите.

Въпреки това, въпреки осъзнаването на рисковете и препоръките за намаляване на приема на сол, много хора със сърдечни заболявания продължават да консумират прекалено високи нива на натрий.

Това може да изглежда противоречиво – ако хората са наясно, защо постоянната нужда от допълнително напомняне? Защото намаляването на приема на натрий може да представлява няколко предизвикателства.

Много хора не знаят за съдържанието на натрий в храните, които ядат, или подценяват дневния си прием на натрий. Без редовно да проверяват етикетите на храните и да имат предвид съдържанието на натрий, хората могат несъзнателно да консумират прекомерни количества.

Освен това не всички храни с високо съдържание на натрий имат солен вкус.

Някои храни може да нямат отчетливо солен вкус, което кара хората да пренебрегват високото им съдържание на натрий.

Също така, солта подобрява вкуса и прави храната по-приятна. Отказването от това удоволствие може да бъде трудно.

Хората могат несъзнателно да консумират повече натрий, когато се хранят навън, в сравнение с храненето у дома, където има по-голям контрол върху добавената сол или натрий. Наблюдаването на приема на натрий е почти невъзможно в ресторант.

Проучване от 2020 г., включващо над 2500 лица на възраст десет и повече години, установи, че консумацията на едно хранене седмично извън дома е свързана с по-висок прием на натрий.

Лесни начини да намалите приема на сол

Въпреки че е предизвикателство, намаляването на приема на сол е възможно. Вижте следните съвети, които могат да ви помогнат.

  1. Придържайте се към цели храни: Избирайте цели храни пред пакетирани, тъй като артикулите, които се намират в коридорите и отделите за замразени и консервирани храни, обикновено са с по-високо съдържание на натрий и са силно преработени.
  2. Четете етикетите: Отделете малко време, за да проверите етикетите за хранителни стойности на опакованите храни, за да идентифицирате тези с високо съдържание на натрий. Запознаването със съдържанието на натрий може да ви даде възможност да направите по-добър избор. Потърсете храни с 5% или по-малко от дневната стойност на натрий в колоната „процент от дневната стойност“ на етикета с хранителните данни. Имайте предвид алтернативните имена на натрия, като мононатриев глутамат, динатриев гуанилат, динатриев инозинат и кашерна сол.
  3. Използвайте алтернативни подправки: Когато готвите у дома, намалете зависимостта от солта и проучете други опции. Експериментирайте с подправяне на храни, като използвате цитрусови сокове като лимон или грейпфрут, люти чушки, чесън на прах, риган на прах и различни видове горчица.
  4. При хранене навън: Поискайте сосовете и дресингите отстрани, а не в ястието, за да контролирате приема на натрий. Изберете варианти на скара или на пара вместо пържени ястия и изисквайте ястията да се приготвят без добавена сол.
  5. Потърсете професионално ръководство. Ако намирате намаляването на приема на натрий за предизвикателство, потърсете подкрепа от лекар или регистриран диетолог. Те могат да ви помогнат да създадете персонализиран план за намаляване на приема на натрий.

Проети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: