Артрит: симптоми, диагностика и лечение

артрит

Артритът е подуване или възпаление на ставите.

Обикновено се характеризира като скованост или болка в ставите и почти винаги се влошава с възрастта. Статистиката показва, че 1 на всеки 4 възрастни е предразположен към артрит.

Може да засегне една или повече стави едновременно. В допълнение, това е и една от основните причини за болка, водеща до тежка инвалидност. Често срещаните части на тялото, засегнати от артрит и произтичащата от това болка, са ръцете, стъпалата, коленете, бедрата и гърба.

реклама

Какво причинява артрит?

Артрит може да бъде причинен от:

 • Семейна история или генетично наследство
 • Автоимунни нарушения
 • Мускулна слабост
 • Прекомерна употреба на ставата, водеща до нейното износване
 • Възраст (остеоартритът е по-разпространен при лица над 50-годишна възраст)
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Наранявания поради различни причини, като злополуки

Видове артрит и техните симптоми

Има над 100 вида на това състояние, всеки с различни лечения и причини.

Въпреки това, някои от най-често срещаните са:

Остеоартрит

Остеоартритът възниква поради общото износване на тъканите. Това е един от най-разпространените видове. Започва с естественото разграждане на хрущялните тъкани, което може да бъде възпаление от нараняване на ставите или инфекция. В резултат на това причинява прекомерно триене в костите. В допълнение, малки кости, наречени остеофити (костни шипове), могат да се появят в ставите от краищата на костите.

Гъвкава, но здрава съединителна тъкан, известна като хрущял, предпазва ставите ви. Той абсорбира удара и натиска, прилаган, когато се движим или упражняваме натиск върху тях. Известно е, че изчерпването на обичайните количества от тези хрущялни тъкани причинява няколко форми на артрит. Възможността за развитие на това състояние може да е по-голяма, ако човек има фамилна анамнеза.

Остеоартритът, известен също като ОА, обикновено се появява след 50 или 60 години. Въпреки това изследванията показват рентгенографски доказателства за остеоартрит, развиващ се при жени на 40-те години. В допълнение, това е състояние, за което се знае, че е по-разпространено при хора с наднормено тегло. ОА се среща главно в ръцете, коленете и бедрата.

Честите симптоми на остеоартрит са както следва:

 • Сковани ръце
 • Звуци на щракане при пукане и огъване
 • Ограничено движение, което понякога изчезва след раздвижване
 • Мускулна слабост, особено около ставата
 • Изкривяване и нестабилност на ставата

Ревматоиден артрит

Друга широко известна форма на артрит е ревматоидният артрит (РА). Това е автоимунно заболяване. Развива се, когато имунната система на тялото ни атакува тъканите на тялото ни, което води до възпаление на ставите заедно с други жизненоважни елементи на тялото.

Проучванията показват, че РА засяга предимно коленете, ръцете и китките. Въпреки това, тежките случаи на РА засягат също очите и нервната система.

Освен това, този възпалителен отговор в нашите стави засяга деликатната тъкан в ставите, която отделя жизненоважна течност за да смазва ставите и подхранва хрущялите.

RA в крайна сметка унищожава както хрущяла, така и костите в ставата. Точната причина за тази атака все още не е известна.

Чести симптоми на ревматоиден артрит са както следва:

 • Скованост сутрин, която продължава около 30 минути или повече
 • Повече от една става са засегнати едновременно
 • умора
 • В началото се появява в малките стави като ръце и крака
 • Възпаление около устата и очите
 • Засягат се подобни стави от двете страни на тялото ни
 • Лека температура
 • Нисък брой на червените кръвни клетки
 • Възпаление на кръвоносните съдове, както и на сърдечните мускули

подагра

Често срещан симптом е силна и внезапна атака на болка, зачервяване, чувствителност и подуване в една или повече стави, най-често палеца на крака. Това възпаление и болка се развиват поради твърде много кристализация и отлагане на пикочна киселина в ставите. Изследванията показват, че подаграта се среща главно в коляното и китката. Така че това е доста често срещано явление. Но сложна форма на това заболяване може да засегне всеки.

Честите симптоми на подагра са както следва:

 • Зачервяване
 • Подуване в и около ставите, най-често палеца на крака
 • Силна болка в ставата
 • Внезапни пристъпи, чести през нощта

Лечение на артрит

Основната цел на лечението е да се намали болката, която изпитвате, както и да се предотврати допълнително увреждане на ставите.

Обикновено лечението на артрит включва комбинация от лекарства и терапии. Само при тежки състояния на артрит хирургията се предпочита.

Почивката, упражненията и няколко промени в начина на живот могат ефективно да намалят болката при артрит.

Медикаменти

Различни видове лекарства помагат при лечението на артрит:

 • Проучванията показват, че нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са най-предписваните лекарства за лечение на възпаление и болка. Някои от тези лекарства са салицилати или ибупрофен. Салицилатите помагат за разреждане на кръвта, поради което човек не трябва да ги приема с други лекарства за разреждане на кръвта. НСПВС се предлагат в различни консистенции като гелове и кремове; можете да ги разтриете върху засегнатите места. Въпреки това, подобни лекарства могат да повлияят на здравето на сърцето ви.
 • Някои стероиди, като преднизон, се използват при лечение на артрит за облекчаване на болки в ставите и увреждане на ставите. Освен това те помагат за намаляване на възпалението. Тези стероиди се предлагат под формата на инжекции или таблетки. Въпреки това, трябва да ги приемате внимателно и само за кратки периоди от време. Стероидите имат странични ефекти като наддаване на тегло и диабет. Понякога тези лекарства водят и до изтъняване на костите.
 • Кортикостероидните инжекции са стероиди, които осигуряват облекчение от скованост и болки в ставите.
 • Кремовете с ментол или капсаицин съдържат съставки, които помагат за облекчаване на болките в ставите. В допълнение, тези кремове помагат да се блокира предаването на сигнал за болка от ставите поради артрит.
 • Аналгетиците помагат за справяне с болката. Но те не помагат за намаляване на възпалението.
 • Биологичните средства и имуносупресорите са подходящи за състояния като ревматоиден артрит, при които нивата на възпаление са умерени до тежки.
 • Ако бъде диагностициран с ревматоиден артрит, вашият лекар може да предложи модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs). Според проучване те предотвратяват увреждане на тъканите от артрит.

Физиотерапия

Физическата терапия е основен компонент за лечение на артрит. Тя включва специфични упражнения, които помагат за укрепване на мускулите около ставата. Едно проучване посочва, че физиотерапията и рехабилитацията могат да бъдат полезни за пациенти с артрит.

Освен медицинските ви посещения, физиотерапевтът вероятно ще предложи план, който да включва ежедневно движение заедно с упражнения, които можете да изпълнявате бързо у дома. Освен това те предоставят дейности и техники за укрепване на ставите и костите. Като цяло това ще помогне за изграждането на гъвкавост, сила и баланс за подобряване на мобилността, заедно с предотвратяване на падания.

Според терапевтите някои стандартни техники са:

 • Подобрете позите и позициите, които намаляват натоварването на ставите
 • Помощ с машини за извършване на ежедневни дейности като модифицирани дръжки на вратите, проходилки, специални устройства за отваряне на буркани и др.

Хирургия

В тежки случаи, когато лекарствата и добавките не осигуряват достатъчно облекчение от болката, операцията е последната възможност.

Хирургията за смяна на стави с протеза е популярна при лечението на артрит. Тези форми на хирургия заместват глезена, раменете, коленете и бедрата.

Лекарят може да извърши сливане на стави, ако артритът е тежък, главно в китките или пръстите. Този метод споява краищата на костите, ограничавайки движението на ставите. В резултат на това прекратява мястото на възпаление и намалява болките в ставите.

Възстановяването на ставите е друга хирургична процедура, при която хирурзите изглаждат възпалените стави, за да облекчат болката и възпалението.

Естествени начини за управление на болката при артрит

Управление на теглото

Излишното тегло оказва по-голям натиск върху костите и ставите, особено в гърба, бедрата, краката и коленете. Загубата на тези излишни килограми и поддържането на здравословно тегло намалява възможността за развитие на състояния като остеоартрит. Може също да помогне за намаляване на симптомите, ако вече страдате от разстройството. Освен това подобрява подвижността на тялото. Освен това проучванията показват, че отслабването в крайна сметка намалява болката и изключва всякакви бъдещи усложнения.

Диетичен план

Консумирането на здравословна, богата на хранителни вещества храна е необходима за отслабване. Едно изследване заключава, че изборът на храни, богати на антиоксиданти като билки, зеленчуци и пресни плодове, ще помогне за намаляване на възпалението. Здравата имунна система е от съществено значение за правилното функциониране на възпалителните реакции. Богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци осигуряват тази полза. Други храни, които помагат за намаляване на възпалението, включват ядки и риба.

Храни, които трябва да се включат в диетата при артрит

Диетата без глутен може да помогне за подобряване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването. Едно проучване предлага да се избере диета без глутен за хора с недиференцирано заболяване на съединителната тъкан.

Зелените листни зеленчуци като спанак са богати на антиоксиданти. Данните показват, че те са свързани с облекчаване на ревматоиден артрит и остеоартрит. Проучванията на ефекта на броколите върху лечението на артрит показват положителни резултати. Дължи се на сулфорафан, противовъзпалително съединение.

Плодове като грозде и горски плодове са отлични антиоксиданти като ресвератрол и проантоцианидин. Изследванията показват, че това съединение може да доведе до противовъзпалително действие при ревматоиден артрит. Кверцетинът в горските плодове също изпълнява подобна дейност.

Риби като сьомга и сардини са богати на здравословни мазнини, които осигуряват противовъзпалителни ефекти. Освен това проучванията показват, че омега-3-мазнините са полезни при ревматоиден артрит. Освен това витамин D в рибите подобрява здравето на костите.

Подправки като джинджифил, чесън и куркума имат положителен ефект при лечението на артрит. Проучванията показват, че куркумата играе значителна роля при лечението на артрит. Проучванията, проведени върху въздействието на екстракта от джинджифил върху пациенти с остеоартрит, разкриват подобрение на болката в ставите.

Друго изследване показва, че чесънът има огромни противовъзпалителни свойства. Следователно хората го използват като средство за лечение на рак. В допълнение, скилидките чесън помагат за подобряване на имунните реакции.

Храни, които трябва да се ограничават в диетата при артрит

 • Преработени храни с високо съдържание на сол и захар
 • Млечни продукти
 • Пържени храни, съдържащи наситени мазнини
 • Месни продукти
 • Богати на глутен храни
 • Алкохолни и никотинови продукти

Редовни упражнения 

Редовните упражнения ще помогнат за поддържане на гъвкавостта на ставите. Физическата активност също укрепва мускулите. Плуването е предпочитано упражнение пред ходенето или бягането за хора с артрит. Не оказва натиск върху ставите.

Изследванията доказват, че да си в активно състояние е много важно. Независимо от това, обръщането на внимание на тялото си, когато то сигнализира за почивка, и избягването на пренапрежение е също толкова важно. Упражненията у дома включват:

 • Сгъване на пръстите, което помагат за облекчаване на болката в ръцете.
 • Завъртането на шията, накланянето на главата заедно с други упражнения помагат за облекчаване на болката в гърба.
 • Разтягането на подколенното сухожилие, повдигането на краката и други лесно изпълними упражнения помагат при артрит на коляното.
 • Тай чи и няколко йога пози са добри за артрит.

Диагноза

Консултацията с общопрактикуващ лекар трябва да бъде първата стъпка, ако не сте сигурни към кого да се обърнете за диагностициране на артрит. Вашият лекар ще проведе бърз тест, за да прегледа всички подути, червени или топли стави и натрупване на течност около ставите и да документира обхвата на движенията на ставите. Лекарят може дори да ви насочи към експерт, ако е необходимо.

Ако забележите някакви тежки признаци или симптоми, можете първо да посетите ревматолог. Това също ще помогне за по-добра диагноза, както и за лечение.

Лекарите обикновено използват ЯМР, КТ и рентгенови лъчи, за да произвеждат изображения на хрущяли и кости. Помага им да премахнат всяка друга причина за симптомите, като костни шипове.

Анализирането и аспирирането на всички ставни течности, които могат да присъстват, и изследването на нивата на възпаление в кръвта ще помогне на лекаря да определи вида на артрита.

Възможни рискови фактори, свързани с артрит

Ако не се лекуват, симптомите на артрита могат да се влошат с времето, което засяга ежедневния начин на живот. Някои възможни усложнения, свързани с артрита, са:

Намаляване на мобилността

С напредването на това състояние хората могат да изпитат неудобство при движение. Това засяга ежедневния ви начин на живот и може да ви ограничи движението и извършването на определени дейности.

Ефекти върху психичното здраве

Това състояние може да увеличи възможността от депресия или тревожност поради продължаващото възпаление, социална изолация и болка.

Физическа нестабилност

Хората с остеоартрит имат повишен риск от падане поради физическа нестабилност. Дължи се основно на свързаната мускулна слабост и световъртеж. В допълнение, болкоуспокояващите могат също да доведат до нестабилност в тялото.

Възпаление 

Да предположим, че артритът се дължи на автоимунно заболяване като ревматоиден артрит. В този случай възпалението може да се увеличи и да засегне органи като бели дробове, кожа, кръвоносни съдове, очи и др.

Качване на тегло

Повишаването на теглото обикновено се наблюдава при пациенти с артрит. Те са склонни да се движат много малко поради намалената подвижност и дискомфорта, който ограничава всяко движение.

Повишен риск от метаболитни нарушения

Наддаването на тегло и артритът, възпалително състояние, може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Заключение

Артритът е състояние, което води до усложнения като намалена подвижност, повишен риск от фрактури, силна болка, възпаление и т.н. С ранна диагностика, управлението и лечението на артрита са по-ефективни и могат да предотвратят свързани усложнения и други рискове за здравето. Въпреки че няма точно лечение за това състояние, правилното лечение значително ще намали симптомите на артрита.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: