Почистване на кръвоносните съдове с храни, билки и тинктура

Почистване на кръвоносните съдове

Вашият черен дроб и бъбреци филтрират отпадъците от кръвта ви. Но яденето на питателни храни, включително кръстоцветни зеленчуци и горски плодове, заедно с питейната вода може да помогне за почистване на кръвоносните съдове чрез поддържането на тези органи.

Почистването на кръвоносните съдове всъщност е превенция, която цели да не се натрупват атеросклеротични плаки, които са свързани с повечето сърдечно-съдови заболявания.

Образуването на плаки се получава от неправилното хранене, стрес, ниска физическа активност, затлъстяване и с напредване на възрастта. ( 1 )

реклама

Атеросклерозата е хронично заболяване на кръвоносните съдове, което носи риск от много сериозни усложнения. Заболяването се състои в образуването на плаки вътре в артериите, които не само затрудняват притока на кръв, но преди всичко могат да доведат до хипоксия в жизненоважни органи.

Но няма нужда да купувате тонове добавки за детоксикация, за да поддържате кръвоносните съдове чисти.

Вашият черен дроб и бъбреци се справят идеално със задачата да пречистват кръвта ви чрез извличане и разграждане на отпадъчни материали. Следователно, най-ефективният подход за естествено пречистване на кръвта включва подобряване на ефективността на тези жизненоважни органи.

Научете кои са най-добрите храни и билки, които могат да поддържат силата и благосъстоянието на тези основни органи.

Превенция

Здравите кръвоносни съдове са като гъвкави тръби с гладки вътрешни стени. В резултат на това те безпроблемно се свиват и разширяват и кръвта може да тече свободно към всички органи.

Холестеролните отлагания могат да се натрупват във всяка артерия, но най-често се отлагат в коронарните и каротидните артерии, които снабдяват мозъка с кръв, и в артериите, които доставят кръв на краката.

Поради атеросклеротична плака, коронарните съдове могат да се стеснят с 30, 50 или дори 70% и няма да усещате дискомфорт, защото тялото се справя с подобни трудности без да сигнализира.

плака

Нормалните нива на холестерола са около 5 mmol/l и повишаването или понижаването на тези стойности, дори само с две единици ще доведе до сериозни проблеми. Точно повишаването му води до развитието на коронарна болест и атеросклероза.

Ето защо е нужно да вземете навременни мерки за превенция. Приемането на билки във вид на отвари, тинктури или чайове е добра практика. Храната която включвате в диетата си е също от голямо значение.

Прочистване на кръвта

Кръвта изпълнява три основни функции:

 1. Транспорт: Кръвта пренася кислород и въглероден диоксид до и от белите дробове и в цялото тяло. Той също така транспортира хранителни вещества от храносмилателния тракт до различни части на тялото, както и отпадъчни продукти, хормони и различни клетки.
 2. Защита: Кръвта съдържа бели кръвни клетки, които се борят с нахлуващите микроорганизми, докато нейните тромбоцитни фактори улесняват образуването на съсиреци, минимизирайки загубата на кръв в случай на нараняване.
 3. Регулиране: Кръвта подпомага регулирането на pH, водния баланс и температурата на тялото.

Предвид множеството основни роли, които играе кръвта ви, разбираемо е, че хората търсят начини за почистване на кръвоносните съдове.

За щастие, вашето тяло вече притежава естествена система за детоксикация, отговорна за елиминирането на отпадъците от кръвта, основно извършвано от черния дроб и бъбреците:

 • Черен дроб: Разположен в горната дясна част на корема, черният дроб помага при превръщането на храната в енергия и детоксикира вредни вещества като алкохол, токсични метали и лекарства, превръщайки ги в безвредни съединения, които след това се изхвърлят от тялото.
 • Бъбреци: Органа с форма на две бобови зърна, бъбреците са отговорни за филтрирането на кръвта и отстраняването на отпадъчните продукти.

Присъщият процес на детоксикация на вашето тяло включва и червата, кожата, далака и лимфната система.

Въпреки че има многобройни непотвърдени твърдения за добавките за детоксикация, които уж почистват и пречистват кръвта, съставките в тези добавки могат косвено да поддържат функцията на бъбреците и черния дроб.

Въпреки това, няма научни доказателства, които да обосноват техния пряк ефект при премахването на отпадъците и токсините от кръвта.

Най-добрите храни за естествен „детокс“

Включването на определени храни във вашата диета може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно натрупване на плака чрез понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Вижте какви конкретни храни трябва да включите в диетата си за превенция и почистване на кръвоносните съдове:

Вода

Най-ефективният начин да подобрите бъбречната си функция е да сте сигурни, че сте достатъчно хидратирани, като пиете достатъчно количество вода.

Бъбреците ви разчитат на вода, за да помогнат за отстраняването на отпадъците от тялото ви.

Водата също играе жизненоважна роля за поддържане на кръвоносните съдове отворени, което позволява безпрепятствено кръвообращение. Тежката дехидратация може потенциално да доведе до увреждане на бъбреците.

За да поддържате подходяща хидратация, урината ви обикновено трябва да изглежда светложълта или дори безцветна през целия ден.

Необходимият прием на вода може да варира от човек до човек. Докато общата насока е да консумирате осем чаши вода дневно, вашите специфични нужди може да са по-високи, ако се занимавате с тежка физическа активност или ако имате по-високо телесно тегло.

Като цяло, мъжете често се нуждаят от повече вода, отколкото жените, за да останат адекватно хидратирани.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци често се препоръчват на хора с бъбречно заболяване. Тези зеленчуци са богати на антиоксиданти и имат отлична хранителна стойност.

Изследванията показват, че те могат да намалят риска от различни видове рак, включително рак на бъбреците. ( 2 )

Освен това тяхната гъвкавост е значително предимство. Можете да им се насладите по различни начини, независимо дали се консумират сурови, на пара, печени, на скара или включени в супи или гювечи.

Кафе

Изглежда, че консумацията на кафе предлага защитни ползи за черния дроб.

Изследванията показват, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от цироза при хора с хронично чернодробно заболяване и може също така да намали вероятността от развитие на рак на черния дроб. ( 3 ) ( 4 )

Кафето е свързано с намален риск от смъртност сред тези с хронично чернодробно заболяване и засилен отговор на антивирусна терапия при хора с хепатит С. ( 5 )

Тези предимства могат да се отдадат на способността на кафето да предотвратява натрупването на мазнини и колаген в черния дроб.

Чесън

яжте няколко скилидки на ден (по-високите дози могат да навредят на черния дроб).

Понижава концентрацията на триглицериди и също така предотвратява образуването на възпалителни процеси в кръвоносните съдове. Това се дължи на определена аминокиселина – алицин.

Риба

Специфични сортове риба, като сьомга, риба тон или сардини, са богати на омега-3 мастни киселини.

Тези мастни киселини са показали способността си да намаляват нивата на триглицеридите в кръвта и да понижават кръвното налягане, което може да бъде от полза за благосъстоянието на вашия черен дроб и бъбреци.

Въпреки това е важно да се отбележи, че рибата също е богата на протеини. Ако имате съществуващо бъбречно заболяване, препоръчително е да ограничите консумацията на храни с високо съдържание на протеини. ( 6 )

Прекомерният прием на протеин може да накара бъбреците ви да функционират по-усилено.

Авокадо

Можете да се погрижите за здравето и правилното ниво на холестерола в кръвта, като въведете в диетата растения, които съдържат вещества, понижаващи LDL холестерола, които се наричат ​​природни статини.

Първото нещо, което трябва да споменем за авокадото е, че съдържа значителни количества мононенаситени мастни киселини. Те помагат за контролиране на кръвната захар и укрепват стените на артериите. Ненаситените мазнини в авокадото понижават LDL холестерола с 12% и повишават нивата на HDL с 13%. ( 7 )

Боровинки

Боровинките са изключително богати на антиоксиданти, които имат потенциала да предпазват черния дроб от увреждане.

Изследване, проведено върху животни, показва, че консумацията на цели боровинки може да допринесе за поддържането на здрав черен дроб. ( 8 )

Можете да се насладите на боровинки, пресни или замразени като лека закуска, или да ги включите в диетата си, като ги добавите към кисело мляко, овесени ядки или смутита.

Червени боровинки

Червените боровинки често са възхвалявани за положителното им въздействие върху здравето на пикочните пътища.

Те са показали способността си да предотвратят прилепването на бактерии към пикочните пътища, като по този начин помагат за защитата на вашите бъбреци от инфекции.

За да се възползвате от предимствата на този плод, можете просто да включите шепа пресни боровинки в ястията си, независимо дали са овесени ядки, смутита или дори салати.

Грейпфрут

Грейпфрутът може да се похвали с богато съдържание на антиоксиданти и има потенциал да управлява възпалението в тялото. Въпреки че повечето изследвания върху ефектите на компонентите на грейпфрута са проведени върху животни, констатациите са обнадеждаващи.

Тези проучвания разкриват, че антиоксидантите, открити в грейпфрута, могат да осигурят защитни ползи за черния дроб, като го предпазват от увреждане и неблагоприятните последици от алкохола. ( 9 )

Ябълки

Ябълките са богати на вид разтворими фибри, наречени пектин. Разтворимите фибри играят роля в регулирането на нивата на кръвната захар.

Като се има предвид, че повишените нива на кръвната захар могат да бъдат вредни за вашите бъбреци, всичко, което помага за нейния контрол, може индиректно да насърчи здравето на бъбреците.

Ябълките са възхитителна опция за лека закуска, особено когато са съчетани с малко фъстъчено масло.

Други храни

 • Лещата е богата на калий и магнезий, а също така съдържа растителен протеин.
 • Какаото съдържа антиоксиданти, които инхибират окисляването на холестерола, като по този начин предотвратяват образуването на атеросклеротични лезии.
 • Соя – Яденето на 30-50 г соя на ден понижава общия холестерол с до 10%.
 • Лененото семе е богато на природни статини, тоест вещества, които понижават нивото на лошия LDL холестерол. Страхотно усвоява холестерола и помага за отстраняването му заедно с фекалиите.
 • Овесените ядки са богати на бета-глюкани, съединения, за които е доказано, че понижават нивата на холестерола в кръвта. Освен това е отличен източник на фибри.
 • Маслото от черен кимион е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са противовъзпалителни. Черният кимон е една от доказаните билки за почистване на плаки по кръвоносните съдове.
 • Копър – Почистване на кръвоносните съдове с копър е честа практика. Копърът може да помогне за управлението на високите нива на холестерола поради антиоксидантното си свойство. Антиоксидантите като рутин и кверцетин, присъстващи в копъра, понижават нивото на общия холестерол в кръвта, лошия холестерол (LDL) и триглицеридите
 • Суров лук или под формата на сок. Благоприятният му ефект при пречистването на артериите се дължи на наличието на вещества (включително кверцетин), които разтварят фибрина – компонент на протеина, който причинява образуване на кръвни съсиреци. Влияе благоприятно и върху гъвкавостта и стягането на кръвоносните съдове.
 • Бразилски орехи – в тях е скрит селен, който повишава нивото на добрия HDL холестерол.
 • Сусам съдържа стероли, които помагат за понижаване на холестерола. Благодарение на наличието на уникални съставки: сезамин и сезамолин (антиоксиданти), намалява мастните натрупвания в артериите.
 • Ябълковият оцет има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и намалява риска от атеросклероза. Намалява холестерола и триглицеридите. Редовната му употреба помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Почистване на кръвоносните съдове с билки

Билките отдавна се използват за медицински цели и все още се използват широко днес, за лечение и профилактика на атеросклероза. Те действат разнообразно, като понижават на липидите в кръвта, антиоксидантни ефекти, инхибиране на образуването на плака и др. ( 10 )

Някои от най полезните билки са:

Много билки предлагат ползи за здравето, но е важно да избягвате прекомерния прием на билкови екстракти, тъй като те потенциално могат да навредят на бъбреците ви. Ако вече имате бъбречно или чернодробно заболяване, препоръчително е да се въздържате от всички билкови добавки.

Преди да направите каквито и да било промени в диетата или добавките, важно е да се консултирате с вашия лекар.

Лесно достъпните билки, които не са във вид на добавки са:

Джинджифил

Джинджифилът има потенциала да подобри управлението на кръвната захар от тялото ви и е доказано, че е ефективен при лечението на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Можете да добавите пресен или джинджифил на прах към определени ястия за допълнителен вкус или да го сварите на чай.

Зелен чай

Научните изследвания показват, че консумацията на зелен чай може да допринесе за здравето на черния дроб, да намали натрупването на мазнини в черния дроб и потенциално да действа като защитна мярка срещу рак на черния дроб. ( 11 )

Най-съществените ползи се наблюдават при хора, които консумират минимум четири чаши на ден.

Магданоз

Изследвания върху животни показват, че магданоза може да играе роля в опазването на здравето на черния дроб.

Друго проучване предполага неговия потенциал да увеличава обема на урината, подпомагайки бъбреците при елиминирането на отпадъците.

С пресен магданоз можете удобно да гарнирате различни ястия.

Глухарче

Глухарчето действа като диуретик, стимулира повишения поток на вода през бъбреците и в резултат на това улеснява отстраняването на отпадъците от кръвния поток.

Скорошни изследвания също предполагат потенциални ползи от глухарчето за чернодробната функция.

Тези супер билки за почистване на кръвоносни съдове може да приемате, като чай, във вид на екстракт и да направите тинктура за почистване на кръвоносните съдове.

Домашни рецепти за почистване на кръвоносните съдове

Съдовото почистване у дома се основава на използването на обикновени подправки и билки, които се приготвят по един или друг начин под формата на настойки, отвари или алкохолни тинктури. Вижте някои предложения за приготвяне на напитки и тинктури:

Рецепта за почистване на кръвоносните съдове с отвари и напитки

Сместа, която почиства артериите от отлагания, се приготвя много лесно. Вижте тези три вида напитки, които прочистват артериите от плаката.

Рецепта 1

Пречистване на кръвоносните съдове от шлаки със сода, магданоз и лимон:

имате нужда от:

 • 3 чаени лъжички сода за хляб,
 • 2 връзки пресен магданоз,
 • 5-6 лимона,
 • 3 литра вода.

Начин на приготвяне:

 1. Изплакнете обилно лимоните и ги сложете в тенджера със соден разтвор (1 чаена лъжичка на 0,5 л вода).
 2. Накиснете лимоните за един час, след което излейте водата, изплакнете и налейте 3 литра прясна вода, като в нея изсипете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Веднага нарязваме лимоните.
 3. Сложете нарязан магданоз и резени лимони в тенджерата.
 4. Варим цялото нещо около 2 часа на слаб огън. Оставяме за час.
 5. Отново варим сместа за 3 часа, също на слаб огън.
ПРИЕМ: В резултат на това получаваме 1,5 литра сироп, който трябва да се пие всеки ден в продължение на две седмици.

Рецепта 2

Почистване на кръвоносните съдове с чесън и лимон:

Тази смес е по-лесна за приготвяне. имате нужда от:

В пропорции:

 • чаша лимонов сок,
 • скилидка чесън,
 • чаена лъжичка настърган пресен джинджифил,
 • лъжица мед.

Начин на приготвяне:

 1. Изстискайте лимоновия сок и към него добавете счукана скилидка чесън, джинджифил и лъжица мед.
 2. Смесваме всичко.
ПРИЕМ: Трябва да пиете сместа сутрин, на празен стомах, в продължение на две седмици.

Как да направите тинктура за почистване на кръвоносните съдове у дома

Правилното функциониране на целия организъм зависи до голяма степен от кръвоносните съдове. Така че нека се погрижим за доброто им състояние.

Тинктура от валериана и мед

За приготвянето на тинктурата са ви необходими:

 • 20 г корен от валериана
 • 100 мл 70% алкохол
 • Мед – 1 супена лъжица
 • Лимонов сок – 3 супени лъжици
 • Вода – 250 мл
 1. Залейте билката със спирт и оставете на тъмно място за 10 дни.
 2. След това време тинктурата трябва да се прецеди.
 3. След това комбинирайте една супена лъжица от тинктурата с две супени лъжици лимонов сок и три супени лъжици мед.
 4. Цялата се залива с 250 мл преварена и охладена вода.
 5. Оставяме сместа за 5-6 дни.
ПРИЕМ: Приемайте по 30-40 капки дневно, 30 минути преди хранене в продължение на един месец. След това направете двуседмична почивка и повторете процедурата.

Тинктура от тибетските трактати

Методът за почистване на кръвоносните съдове с тинктура от чесън е открит в тибетските трактати. Тази рецепта е доста трудоемка, но много ефективна.

Съставки:

 • Чесън – 300 гр.
 • Спирт – 1 л.
 • Трябва да вземете чесъна и да го почистите.
 • Скилидките трябва да бъдат внимателно смачкани на каша, поставени в буркан, поставете контейнера на тъмно място да престои.
 • Чесънът ще пусне сок и който трябва да се прецеди в друг буркан.
 • След това залейте сока със спирт, покрийте буркана с капак и го поставете на студено място за 10 дни. Но не в хладилника. Бркана трябва да се разклаща веднъж на ден.
 • След това тинктурата трябва да се изцеди, филтрира и да се остави настрана за още три дни.

Схемата на прием е следната:

 • В първия ден трябва да започнете да използвате тинктура по една капка сутрин
 • Обяд – две капки
 • Вечер – три капки
 • След това увеличавайте с по една капка с всеки прием. До десетия ден от употреба трябва да достигнете 25 капки.

Може да приемате тинктурата с кисело мляко, кефир или вода. След 10-ия ден от употреба продължете да приемате по 25 капки на ден, докато течността се изчерпи. Лечението по този начин се препоръчва в продължение на три месеца.

Не се препоръчва за бременни жени и хора, които не са в добро състояние с бъбреците.

Чай за пречистване на кръвоносните съдове

Запушените артерии могат да доведат до развитие на заболявания: атеросклероза, високо кръвно налягане и дори сърдечна недостатъчност. Поради тази причина, за да предотвратите възможни усложнения, най-добре е да си свикнете редовно да извършвате детоксикация. ( 12 )

Зелен чай за холестерол

Зеленият чай съдържа значителни количества катехини, които инхибират усвояването на холестерола по време на храносмилането. Пиенето на зелен чай предотвратява натрупването на мазнини в артериите и помага за поддържане на нормални нива на холестерола. Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Запарка от Босилек

Благодарение на високото си съдържание на хлорофил, антиоксиданти и основни минерали, босилекът е едно от най-добрите природни средства за пречистване на кръвоносните съдове.

Веществата, съдържащи се в това растение, подпомагат разграждането на холестерола и повишават еластичността на вените.

Съставки:

 • 1 чаша вода
 • 1 супена лъжица листа босилек

Начин на приготвяне:

 • Първо оставете водата да заври, след това добавете босилека, когато започне да бълбука.
 • След това покрийте и оставете да поври за известно време.
 • Отстранете от котлона и оставете запарката да се вари за 10 минути – докато достигне стайна температура.
 • Накрая прецедете чая през цедка и го изпийте.

Съвети

 • Пийте по 2 чаши чай от босилек на ден: една сутрин на празен стомах и една следобед.
 • Използвайте това лечение, за да изчистите запушени артерии в продължение на 2 или 3 седмици подред. След това направете една седмица почивка и след това продължете с детоксикацията.

Чай от Мащерка

Друга важна билка, която почиства кръвоносните съдове, е мащерката. Това лечебно растение се използва, наред с други неща, за естествено понижаване на нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта.

Съставки:

 • 1 чаша вода
 • 1 супена лъжица мащерка

Начин на приготвяне:

 • Първо сложете водата да заври и когато започне да бълбука, добавете мащерката.
 • Отстранете от котлона и оставете да настоява 10 минути, покрити.
 • Накрая прецедете запарката през цедка и я изпийте.

Съвети

 • Пийте чай от мащерка 3 пъти на ден, около 20 минути преди всяко хранене.

Чай от Целина

Целината има диуретични и детоксикиращи свойства, които спомагат за прочистването на тялото от токсини и вредни вещества.

Освен това антиоксидантите, които съдържа, разграждат токсините, които непрекъснато се натрупват в кръвта. При редовна употреба те могат също да премахнат плака, отложена по стените на артериите, която ограничава притока на кръв.

Съставки:
 • 1 чаша вода
 • 1 супена лъжица листа от целина

Начин на приготвяне:

 • Първо трябва да заври водата и когато започне да бълбука, добавете листата целина.
 • Отстранете от котлона и оставете чашата покрита за 10 минути.
 • Накрая прецедете запарката през цедка и изпийте чая.

Съвети

 • Пийте от настойката 2 или 3 пъти на ден.
 • Следвайте лечението, за да изчистите запушените артерии в продължение на най-малко 3 седмици.

Чай от Бабини Зъби – воден извлек

 

Съставки:
 • Бабини зъби – 5 супени лъжици нарязана изсушена билка
 • Вода – 1 литър

Начин на приготвяне:

 1. Наливаме 1 литър вода в съд и я загряваме;
 2. Точно преди да кипне, добавяме 5 супени лъжици с връх от билката, така че двата елемента да заврят заедно;
 3. След като кипне, намаляваме котлона, поставяме капак и оставяме да къкри 1 час;
 4. След като се охлади се прецежда;
 5. Съхранява се в хладилника.

 Съвети

ВАЖНО! Прецеждайте внимателно и отговорно. В тази билка има малки бодли, които не трябва да попадат в хранопровода, защото може да се забият и да причинят сериозно възпаление.
 • Прецедете през филтър или през цедка с марля сгъната няколко пъти.

Прием на елексира

За почистване на кръвоносните съдове от холестерол отварката от бабини зъби се пие по схема, след хранене:

 • Ден 1 – 3 пъти по 3 с.л. (30 мл);
 • Ден 2 – 3 пъти по 4 с.л. (40 мл);
 • Ден 3 до изпиване на течността – 3 пъти по 5 с.л. (50 мл).

Променете диетата си за здравето на вашите кръвоносни съдове

Добре да спазвате профилактична диета с определени храни, която е полезна за сърдечно-съдовата система, предотвратява образуването на атеросклеротична плака и подпомага почистването на кръвоносните съдове от плаки.

Резултатите от мета-анализа, публикуван от Световната здравна организация (СЗО), потвърждават, че намаляването на консумацията на естествени и промишлени трансмазнини (TFA), както и замяната им с моно и полиненаситени мастни киселини и в по-малка степен, сложни въглехидрати, подобрява липидния и липопротеиновия профил за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Заключение

Не е необходимо да купувате добавки за детоксикация или да предприемате екстремни програми за детокс на организма, за да поддържате чиста кръв.

Тялото притежава собствена вградена система за детоксикация. Добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, достатъчен прием на вода и ограничение на консумацията на алкохол са това, от което наистина се нуждаете.

Тези практики ще осигурят оптимално функциониране на вашия черен дроб и бъбреци.

Въпреки че определени храни като зеле, горски плодове, кафе и чесън са показали способността си да поддържат здравето на черния дроб и бъбреците, те няма да извършат чудотворно почистване на кръвоносните съдове, ако черният ви дроб и бъбреците не го правят.

Важно е да се признае, че проблемите с черния дроб и бъбреците могат да възникнат извън обхвата на диетичните промени.

Ако сте получили диагноза за чернодробно или бъбречно заболяване, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар относно всякакви специализирани диетични корекции, билкови чайове или промени в начина на живот, необходими за управление на вашето състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: