Грижа за татуировката – Как да се грижим за една татуировка в дългосрочен план

Грижа за татуировката - Как да се грижим за една татуировка в дългосрочен план

Татуировките са форма на боди арт, която съществува от хиляди години. Те са израз на личен стил, културна принадлежност, традиция и дори религиозни вярвания. Правилната грижа за татуировката е много важна.

Днес много от нас избират да си направят татуировка като начин да изразят себе си, да разкажат личните си истории, да отбележат важни хора, моменти и като форма на изкуство.

Независимо дали току-що сте направили първата си татуировка или вече имате истинска художествена галерия върху тялото си, разбирането как да се грижите за вашата татуировка е от решаващо значение.

реклама

Тази статия е ръководство, което ще ви помогне да полагате правилна грижа за татуировка – както веднага след направата й, така и в дългосрочен план.

Грижа за татуировката – Веднага след татуиране

След татуиране кожата преминава през процес, подобен на заздравяването на рани. В крайна сметка иглата за татуиране прониква през различни слоеве на кожата. Следователно правилната грижа за татуировката е важна за правилното заздравяване, поддържане на яркостта и остротата на модела.

Ето някои стъпки, които трябва да предприемете веднага след като си направите татуировка:

1. Оставете превръзка

Веднага след като татуировката е направена, вашият татуист ще приложи превръзка, за да предпази раната от бактерии и замърсители. Правилото е просто – не отстранявайте превръзката поне два до три часа след процедурата, освен ако вашият татуист не е посъветвал друго.

2. Нежно почистване

След отстраняване на превръзката, татуировката трябва да се почисти внимателно. Използвайте топла вода и нежен сапун без аромат. Избягвайте грубите кърпи – вместо това внимателно подсушете татуировката, като нанесете върху нея чиста, мека кърпа или хартиена кърпа.

Вижте още: Марсилски сапун: естествено съкровище за грижа за вашата кожа

3. Овлажняване

След изсъхване нанесете тънък слой от специален крем или мехлем за грижа за татуировките. Вашият татуист трябва да може да препоръча правилния продукт за вас. Не забравяйте, че татуировката не трябва да „плува“ в крема – твърде много може да навреди на лечебния процес.

4. Подходящо облекло

Носете свободно, чисто облекло върху областта на татуировката. Особено си струва да обърнете внимание на дрехите през нощта, когато е лесно случайно да ги надраскате или изтъркате, докато спите.

5. Избягвайте определени дейности

През първите няколко дни след татуирането избягвайте къпане, плуване и интензивни слънчеви бани. Татуировката трябва да остане възможно най-чиста и суха.
Не забравяйте, че всеки е различен и всяка татуировка лекува малко по-различно. Затова винаги се вслушвайте в съветите на вашия татуист и ако имате някакви притеснения, не се колебайте да ги попитате.

Почистване – най-добри практики и какво да избягвате

почистване-на-татуировка

Почистването на нова татуировка е ключова част от лечебния процес и поддържането на качеството на татуировката. Добрата хигиена е важна, но също толкова важно е да я правите внимателно и правилно. Нека обсъдим отново как да почистваме кожата безопасно.

Първо, започнете с измиване на ръцете. Тази проста процедура ще помогне да се предотврати пренасянето на бактерии в областта на татуировката. Използвайте топла вода и нежен сапун без аромат, за да почистите татуировката. Имайте предвид, че някои сапуни може да съдържат съставки, които могат да раздразнят кожата или да повлияят на цветовете на татуировката. Затова винаги избирайте сапун, предназначен за чувствителна кожа.

Когато измивате татуировката, нежно я масажирайте с кръгови движения. Избягвайте търкане, което може да раздразни кожата и потенциално да повреди татуировката. Изплакнете сапуна от татуировката старателно след измиване. Остатъците от сапун могат да причинят дразнене или да изсушат кожата.

Когато приключите с измиването, внимателно подсушете татуировката. Можете да направите това, като нанесете върху него чиста, мека кърпа или хартиена кърпа. Не забравяйте да нанесете материала върху татуировката внимателно, без да я търкате.

Притеснителни знаци

Докато някои признаци на заздравяване, като леко подуване и зачервяване, са нормални след татуиране, има някои признаци, които могат да показват инфекция. Важно е да можете да разпознавате тези признаци и да знаете кога да се свържете с Вашия лекар.

 • Силно зачервяване или подуване : Въпреки че лекото зачервяване и подуване са нормални през първите няколко дни след татуирането, те трябва постепенно да изчезнат. Ако зачервяването или подуването се влошат, особено ако продължават след няколко дни, това може да означава инфекция.
 • Болка : Болката след татуиране трябва да отшуми в рамките на няколко дни. Ако болката е интензивна, влошава се или продължава дълго време, това може да означава инфекция.
 • Треска : Треската е един от най-честите признаци на инфекция. Ако имате треска заедно с други симптоми на инфекция като интензивно зачервяване, подуване или болка, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.
 • Пъпки, мехури или гнойни струпеи : Пъпки, мехури, гнойни струпеи или секреция често са признак на инфекция. Ако забележите някой от тези симптоми, трябва да се свържете с Вашия лекар.
 • Неразположение : Общото неразположение, слабост или умора също могат да бъдат признаци на инфекция. Ако получите някой от тези симптоми заедно с други признаци на инфекция, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро.

Не забравяйте, че татуирането е инвазивна процедура върху кожата и винаги носи известен риск. Погрижете се за хигиената и при съмнения или симптоми на инфекция се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро. По-добре е да сте в безопасност и да се консултирате с лекар, отколкото да рискувате сериозни здравословни усложнения.

Дългосрочна грижа

Овлажняването е неразделна част от процеса на заздравяване и по-нататъшна грижа за татуировката.

Татуировката е основно рана, която трябва да зарасне правилно. По време на този процес кожата може да стане суха и лющеща се, което не само може да доведе до дискомфорт, но и да повлияе на външния вид на вашата татуировка.

Използването на правилния овлажнител може да помогне за предотвратяване на тези проблеми.

 • Кремове за лечение на татуировки : Те обикновено са богати на овлажняващи и регенериращи съставки, като витамин Е, пантенол или алантоин. Винаги нанасяйте крема според указанията на вашия татуист и избягвайте да използвате твърде много, което може да „намокри“ татуировката и да попречи на заздравяването.
 • Овлажнители без аромат : След като завърши лечебният процес, можете да преминете към използване на нежни овлажнители без аромат. Тези кремове ще ви помогнат да запазите кожата си мека и еластична, което може да ви помогне да запазите цветовете на вашите татуировки живи. Избягвайте кремове с аромати или оцветители, които могат да раздразнят кожата.
 • Кремове с UV филтър : След като татуировката заздравее, защитата от слънцето е от съществено значение. UV лъчите могат да причинят избледняване на цветовете, така че си струва да инвестирате в слънцезащитен крем с висок UV филтър, който не само ще овлажни кожата, но и ще защити татуировката.

Овлажняването е ключът към поддържането на вашата татуировка в отлично състояние. Не забравяйте обаче, че всяка кожа е различна, така че това, което работи за един човек, не е задължително да работи за друг. Винаги си струва да се консултирате с вашия татуист или дерматолог, ако имате някакви съмнения относно добрата грижа за татуировка ви.

Хигиенни правила за зараснала татуировка

Въпреки че повечето препоръки за грижа се фокусират върху първите дни и седмици след направата на татуировка, важно е да запомните, че правилната грижа за татуировката не приключва, когато кожата е заздравяла.

Дори след като татуировката е зараснала, кожата в тази област може да е по-суха от останалата част от кожата.

Ето защо е добра идея да продължите да използвате овлажнител без аромат, за да поддържате кожата си мека и еластична.

Защитата от слънцето трябва да се превърне във ваш навик. UV радиацията може да доведе до избледняване на татуировката, така че винаги използвайте слънцезащитен крем с висок фактор върху татуировката си, когато сте на открито, особено в слънчеви дни.

Освен това имайте предвид, че татуираната кожа може да бъде по-чувствителна, така че обърнете внимание как реагира на различни продукти. Избягвайте използването на парфюмирани лосиони или масла, които могат да раздразнят кожата. Ако забележите зачервяване, сърбеж или друга реакция, спрете употребата на продукта и се консултирайте с дерматолог.

Без значение на колко години е вашата татуировка, винаги си струва да се отнасяте добре с нея. Редовната грижа може да ви помогне да запазите цветовете живи и да гарантирате, че вашата татуировка ще изглежда добре за години напред.

Грижа за татуировка, докато плуваме или спортуваме?

мъж-с-татуировка-на-плажа

Плуването и интензивните спортове могат да повлияят на татуировката, както по време, така и след процеса на оздравяване. Има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид.

Що се отнася до плуването, първото и най-важно правило е да избягвате потапянето на прясно направена татуировка във вода, както в басейн, така и в естествени водоеми.

Водата, особено обществената, може да съдържа бактерии, които могат да доведат до инфекции.

И дори да говорим за чиста вода, твърде дългото накисване може да омекоти кожата и да повлияе негативно на процеса на оздравяване.

По правило се препоръчва да изчакате поне 2-3 седмици, за да заздравее напълно татуировката, преди да решите да плувате. След този период задължително нанесете върху татуировката крем с UV филтър, за да я предпазите от избледняване.

Що се отнася до спорта, изключително важно е да избягвате прекомерното изпотяване и триене на прясно направената татуировка. Прекомерното изпотяване може да доведе до дразнене и да повлияе на лечебния процес.

Триенето, например от спортно облекло, може да увреди деликатната, заздравяваща кожа. Препоръчително е да дадете време на татуировката си да заздравее, преди да се върнете към интензивни тренировки.

Ако трябва да тренирате, опитайте се да ограничите контакта на вашата татуировка с пот и триене. След тренировка нежно почистете татуировката и нанесете овлажняващ крем.

Какво да правим в случай на изгоряла от слънцето татуировка?

Слънчевото изгаряне може да бъде изключително вредно за татуировката. Може да причини зачервяване, подуване и дори мехури, които могат да повредят боята и дизайна на татуировката.

Ако вашата татуирана кожа е изгоряла от слънцето, ето няколко стъпки, които трябва да предприемете:

 • Приложете охлаждане : Ако имате достъп до студена, чиста вода, нанесете мокри, студени компреси върху изгорената кожа. Можете също да използвате гел от алое вера, който има охлаждащи и успокояващи свойства.
 • Хидратация : Слънчевото изгаряне може да доведе до дехидратация, така че е важно да пиете много вода. Това не само ще помогне за хидратирането на тялото отвътре, но и ще ускори процеса на заздравяване на кожата.
 • Използвайте овлажнител : Когато изгарянето започне да заздравява, кожата може да започне да се лющи. В този момент използвайте овлажнител без мирис, за да поддържате кожата еластична и да минимизирате лющенето.
 • Избягвайте по-нататъшно излагане на слънце : докато изгарянето не заздравее напълно, избягвайте излагането на татуировката на слънце. Когато трябва да излезете навън, покрийте татуировката с дрехи или използвайте крем с висок UV филтър.
 • Консултирайте се с лекар : Ако изгарянето е особено тежко (например, ако по кожата се образуват мехури) или ако забележите някакви признаци на инфекция като зачервяване, подуване, треска или секреция, незабавно се консултирайте с лекар.

Не забравяйте, че предотвратяването на слънчево изгаряне е изключително важно. Винаги защитавайте татуировката си от слънцето със слънцезащитен крем, особено при интензивна слънчева светлина.

Грижа за стари татуировки

Една от причините да се грижите за по-старите татуировки е да запазите цвета и детайлите им.

Избледняването на татуировката може да възникне поради различни причини, включително излагане на слънце, тип кожа и качество на използваното мастило за татуировка.

Редовната грижа, като нанасяне на слънцезащитен крем, може да ви помогне да запазите цветовете живи и детайлите ясни.

Друг важен аспект е здравето на кожата. Кожата, където е поставена татуировката, се нуждае от подходяща хидратация и защита. Следователно грижата за кожата, върху която е разположена татуировката, е от съществено значение.

И накрая, татуировките често имат много лично значение. Те могат да символизират важни моменти, хора или ценности в живота ни. Като се грижим за една татуировка, ние се интересуваме и какво означава тя за нас.

Татуировките са инвестиция, както финансова, така и емоционална. Затова изискват постоянна грижа, за да радват окото и сърцето дълги години.

Методи за освежаване на избеляла татуировка

освежаване на избеляла татуировка

Въпреки че всяка татуировка може леко да избледнее с течение на времето, има начини да й върнете предишната слава.

Ето някои методи, които могат да помогнат за освежаване на избеляла татуировка:

 • Ретуширане на татуировка : Най-често срещаният и ефективен метод за освежаване на избеляла татуировка е ретуширането. Това е процес, при който татуистът пробива кожата на същите места като оригиналната татуировка, като вкарва отново мастилото в кожата. В резултат на това цветът на татуировката отново става ярък и интензивен. Не забравяйте, че такава процедура трябва да се извършва от опитен татуист, който познава работата си и ще може точно да възпроизведе оригиналния модел.
 • Прекомерна татуировка : В някои случаи, особено когато оригиналната татуировка е много избледняла, замъглена или има несъвършенства, може да помислите за прекомерна татуировка. „over-tattoo“ – тоест поставяне на нова татуировка върху стара. Това ви позволява напълно да промените или подобрите дизайна. Такава процедура също трябва да се повери на опитен човек, защото изисква голяма прецизност и познания.
 • Здрава кожа, здрава татуировка : Дори и без професионална намеса, грижата за татуирана кожа може значително да подобри външния й вид. Редовното овлажняване на кожата, предпазването от слънцето и поддържането на здравословен начин на живот (т.е. адекватна хидратация, здравословна диета) може да помогне за освежаване на избледнелите татуировки.
 • Лазерно подмладяване на татуировки : Лазерната технология съживява цветовете на татуировките, като стимулира кожата да произвежда меланин, което води до по-интензивен цветен ефект. Този метод е сравнително нов и може да бъде скъп, но работи, особено за големи, цветни татуировки.

Кога трябва да помислите за ретуширане на татуировки?

Ретуширането на татуировки е процес, който може да помогне за възстановяване на избледняла или повредена татуировка до първоначалния й вид и блясък.

Това е техника, която включва нанасяне на допълнителна боя върху области, които се нуждаят от подобрение, като се използват същите техники и оборудване, които са били използвани за направата на оригиналната татуировка.

Докато ретуширането може да бъде страхотна опция за някои, важно е да знаете кога да го обмислите.

Може да помислите за ретуширане, ако:

 • Вашата татуировка е избледняла: Всички татуировки избледняват с времето, особено тези, които редовно се излагат на слънце. Ако забележите, че вашите татуировки вече не са толкова ярки и изразителни, колкото преди, ретуширането може да ви помогне да им върнете предишната слава.
 • Татуировката е изкривена: Понякога, в резултат на процеса на оздравяване, промяна на кожата или наддаване на тегло, татуировката може да се изкриви. В тези случаи ретуширането може да помогне за подобряване на формата и външния вид на татуировката.
 • Татуировката е повредена: Злополуки, белези или хирургически порязвания могат да повредят татуировката. Ретуширането може да се обмисли за възстановяване на оригиналния вид на татуировката.
 • Искате да подобрите качеството на татуировката: Възможно е да не сте доволни от качеството на направената татуировка. Може би линиите не са толкова точни, колкото бихте искали, или цветовете не са толкова наситени, колкото бихте искали. В този случай ретуширането може да помогне за подобряване на цялостното качество на татуировката.

Не забравяйте обаче, че решението за ретуширане на татуировка трябва да бъде взето след консултация с опитен татуист. Той е професионалист, който най-добре ще ви посъветва дали ретушът е правилното решение за вас.

Грижа за татуировката – Резюме

Ключът към правилната грижа за татуировката е правилното почистване на раната, редовното овлажняване на кожата и защитата й от слънцето.

Също така е важно да избягвате прекомерно изпотяване, триене и излагане на татуировката на дразнители. Ако имате някакви проблеми, консултирайте се с вашия татуист или лекар.

Не забравяйте, че всяка татуировка е уникална и изисква индивидуална грижа, така че си струва да адаптирате грижата към вашите собствени нужди и препоръки на специалисти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: