Диета и застойна сърдечна недостатъчност

Диета и застойна сърдечна недостатъчност

Проучванията показват, че диетата може да подобри симптомите на застойна сърдечна недостатъчност, като задържане на течности. Здравните специалисти може да препоръчат намаляване на приема на сол и течности.

Тази статия разглежда как диетата влияе на застойната сърдечна недостатъчност, включително диетични съвети за управление и предотвратяване на състоянието.

Как диетата влияе върху застойната сърдечна недостатъчност?

Ключов симптом на това състояние е излишното натрупване на течности, което се получава, защото притока на кръв през сърцето е по-бавен.

реклама

Това кара кръвта да се натрупва в съдовете, които обикновено връщат кръв към сърцето и течността да изтича в околните телесни тъкани. В резултат на това се появява и подуване или оток.

Допълнителните течности от консумацията на твърде много сол и вода могат да влошат натрупването на течности при хора със застойна сърдечна недостатъчност. Ето защо експертите препоръчват да пиете по-малко течности и да консумирате по-малко натрий – химическо съединение, намиращо се в солта.

Проучване от 2020 година, оценяващо ролята на диетата и храненето при сърдечна недостатъчност, предполага, че намаляването на консумацията на натрий може да намали задържането на течности и да предотврати влошаване на симптомите на сърдечна недостатъчност.

Намалете приема на сол 

Препоръчва се всички възрастни да консумират по-малко от 2300 мг натрий на ден — и дори по-малко за деца под 14 години. Тези насоки са съсредоточени около ползите от намаления прием на натрий върху риска от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

За хората с умерени до тежки симптоми на сърдечна недостатъчност се препоръчва дневен прием на натрий от по-малко от 2000 мг на ден.

Човек може да намали приема на сол, като изпробва съветите по-долу.

Изберете храни с ниско съдържание на сол

Според проучване от 2015 година изборът на храни с ниско съдържание на сол е основна диетична стратегия за ограничаване на общата консумация на сол.

Примери за храни, които могат да допринесат за диета с ниско съдържание на сол, включват:

 • прясна или сушена паста, боб и ориз
 • прясно птиче месо, риба, свинско и постно месо, вместо сушено или преработено месо
 • несолени ядки и семена
 • пресни плодове и зеленчуци

Избягвайте преработените храни

Голям процент от приема на сол идва от предварително опаковани и преработени храни, които може да нямат солен вкус.

Повечето производители добавят сол към хранителните продукти за консервиране и вкус, така че хората винаги трябва да проверяват етикета за нивата на натрий.

Използвайте алтернативни подправки

Тялото се нуждае от малко количество натрий за телесните функции. Прекомерната консумация обаче може да повлияе неблагоприятно на тялото.

Трапезната сол е обичайна подправка. Една чаена лъжичка съдържа около 2400 мг натрий.

За да намалите приема на сол, човек може да използва алтернативни подправки за вкус. Опциите включват:

 • босилек
 • мащерка
 • черен пипер
 • магданоз
 • риган
 • естрагон
 • лимонов сок

Проверете етикетите

Медицинските експерти препоръчват хората да проверяват списъка на съставките на храните и да избягват продукти, съдържащи високи нива на сол.

Когато купуват предварително опаковани, замразени или готови ястия, човек може да провери етикетите с хранителни данни на храните, за да се увери, че те съдържат не повече от 600 мг сол на порция. 

Друг съвет е да проверявате етикетите, за да сте сигурни, че храната съдържа по-нисък процент дневна стойност (%DV) натрий. Препоръчителното количество е 5% на %DV натрий или по-малко.

Избягвайте добавянето на допълнителна сол

Една чаена лъжичка готварска сол съдържа около 2400 мг на натрий, което е над препоръчителния дневен прием на натрий за хора със застойна сърдечна недостатъчност.

Премахването на солницата от кухнята или масата за хранене може да намали изкушението да се добавя сол към ястията и значително да повлияе на общата консумация на сол от човека.

Съвети за хранене навън

Mоже да опитате следните съвети, когато се храните навън:

 • помолете да не добавят допълнителна сол към ястията
 • поискайте меню с ниско съдържание на сол, ако ресторанта предлага
 • използвайте други подправки за да овкусите ястията

Внимавайте за скрита сол

Много консервирани храни и подправки съдържат сол. Това включва горчица, лимонов пипер и соев сос.

Готовите супи и дресинги за салати също съдържат неочаквани нива на натрий, както и консервираните храни като консервирани зеленчуци и боб.

Човек може да изплакне консервираната продукция под течаща вода, за да отмие излишния натрий.

Ограничете приема на течности

Здравните специалисти могат да дадат насоки за ограничаване на приема на течности, за да се предотврати задържането на течности.

Ограничението на течностите варира от човек на човек, но експертите могат да препоръчат на хората със застойната сърдечна недостатъчност да се стремят към  1500–2000 милилитра течност дневно. Това означава до 4 чаши вода от 250 мл. Това включва и течности, като супи и сладолед.

Следните съвети могат да помогнат на човек да ограничи приема на течности.

Разпределете приема на течности през целия ден

Хората със застойната сърдечна недостатъчност могат да разпределят консумацията на течности през деня, за да отговарят на техните индивидуални указания.

Например, ако медицински специалист препоръча дневният лимит на течности на човек да е 2000 мл, той може да приема 500 мл течност със закуска, обяд и вечеря и две напитки от 250 мл между храненията.

Проследявайте приема на течности

Човек може да проследява приема на течности, като води ежедневен дневник на течностите, които консумира.

Бутилките за проследяване на хидратацията също могат да помогнат на човек да следи консумацията на течности.

Претегляйте се ежедневно

Човек може да провери дали тялото му задържа течност, като проверява теглото си по едно и също време всеки ден.

Ако някой постоянно наддава на тегло, трябва да говори със здравен специалист. Те могат да препоръчат други мерки за поддържане на баланса на течностите.

Намерете алтернативи

Следните алтернативи могат да овлажнят устата и да помогнат за утоляване на жаждата:

 • смучене на сладкиши без захар
 • пръскане на вода около устата
 • търкаляне на малки кубчета лед в устата

Други промени в начина на живот

Здравните специалисти могат да препоръчат други промени в начина на живот заедно с диетата, за да намалят рисковете, свързани със застойната сърдечна недостатъчност.

Поддържайте умерено тегло

Поддържането на умерено тегло може да намали рисковете, свързани със застойната сърдечна недостатъчност. Следните съвети могат да помогнат на хората да поддържат умерено тегло:

 • здравословно хранене, балансирана диета
 • премахване на храни с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини от диетата
 • тренировка и упражнения
 • добър сън

Спри да пушиш

Ако човек пуши и е изложен на риск от застойната сърдечна недостатъчност, той също може да помисли за отказване.

Твърди се, че спирането на тютюнопушенето намалява риска от много неблагоприятни последици за здравето, включително сърдечно-съдови заболявания.

Проучване от 2022 година също предполага, че спирането на тютюнопушенето значително намалява риска от сърдечна недостатъчност.

Ограничете консумацията на алкохол

Ако човек пие алкохол, той също може да помисли за избягване на прекомерната консумация, за да ограничи риска от застойната сърдечна недостатъчност.

Твърди се, че прекомерната консумация на алкохол може да доведе до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Корейско  проучване от 2022 година предполага, че хората с лека до умерена консумация на алкохол са имали по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които пият повече. Също така установи, че намаляването на консумацията на алкохол от обилен прием е свързано с намален риск от сърдечна недостатъчност.

Кога да се свържете с лекар

Човек трябва да говори със здравен специалист, ако симптомите на застойната сърдечна недостатъчност не се подобрят след извършване на диетични промени и следване на съвети за поддържане на умерено тегло.

Те ще оценят симптомите на дадено лице и ще препоръчат най-доброто лечение.

Заключение

Няма специфична диета за лечение на застойната сърдечна недостатъчност. Въпреки това, здравните специалисти могат да препоръчат на хората със застойната сърдечна недостатъчност да направят специфични диетични промени. Това включва намаляване на приема на сол и течности.

Изборът на храни с ниско съдържание на сол, избягването на преработени храни и използването на алтернативни подправки може да помогне за ограничаване на консумацията на сол.

Хората със застойната сърдечна недостатъчност могат да ограничат приема на течности, като ги разпределят през целия ден с помощта на бутилки за проследяване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: