Динята – Какви са ползите за здравето?

динята

Динята е добър източник на антиоксиданти и хранителни вещества. Хапването на диня осигурява различни ползи за здравето, включително хидратация, може да насърчи много аспекти на здравето и да предотврати определени здравословни състояния.

Динята ( Citrullus lanatus ), позната и като „Любеница“ и „Карпуз“, е вкусен здравословен плод, пълен с основни хранителни вещества, с ниско съдържание на калории и без мазнини. Тя ви осигурява добра хидратация и нужните ви витамини, минерали и антиоксиданти.

Когато се хапва в разумни количества, динята е полезна и осигурява много ползи за здравето. Можете да ядете всички части на динята, включително кората и семената.

реклама

Летен плод, който е много популярен сред всички възрасти и особено сред децата.

Ползи за здравето

Динята може да се похвали със съдържание на вода от приблизително 90%, което я прави ценен избор за поддържане на хидратация през лятото. Освен това нейните естествени захари могат да задоволят желанието за сладко.

Какво лекува динята?

Червеният цвят на динята идва от ликопен, вид антиоксидант, но има и жълти дини. Някои проучвания сочат, че тя може да помогне за намален риск от рак и диабет, когато е част от здравословния ви начин на живот.

Динята има повече от това хранително вещество от всеки друг плод или зеленчук – дори повече и от доматите.

1. Богата е хранителни вещества и полезни растителни съединения

От плодовете, динята е една от най-нискокалоричните храни, като съдържа само 46 калории на 150 грама. ( 1 )

В около 150 грама се съдържа:

 • 46 калории
 • Въглехидрати 11,6 грама
 • Фибри 0,6 грама
 • Магнезий 15,4 милиграма
 • Фосфор 16,9 милиграма
 • Калций 10,8 милиграма
 • Калий 172 милиграма
 • Витамин С 12,5 милиграма
 • Витамин А микрограма
 • Холин 6,3 милиграма
 • Фолиева киселина 4,6 микрограма
 • Бета каротин 467 микрограма
 • фитостероли 3.08 микрограма
 • Лутеин и зеаксантин 12,3 микрограма
 • Ликопен 7 микрограма

Динята съдържа още и витамини от група В, флуорид, селен, цинк, манган, лизин, триптофан, левцин, аргинин и др.

Динята също така притежава антиоксиданти, които играят роля в елиминирането на молекули, наречени свободни радикали или реактивни видове от тялото.

2. По-здраво сърце

Различни хранителни вещества, открити в динята, имат потенциала да насърчават здравето на сърцето.

Динята е богата на аминокиселина, наречена цитрулин, която може да помогне за движението на кръвта през тялото ви и може да понижи кръвното ви налягане. Сърцето ви също ще се радва на съдържанието на ликопен. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Проучванията показват, че може да намали риска от сърдечни удари. Разбира се, целият ви начин на живот влияе върху здравето на сърцето ви. Не забравяйте да спортувате, не пушите и ограничавайте наситените мазнини.

Освен това динята осигурява полезни за сърцето витамини и минерали като магнезий, калий и витамини А, В6 и С.

3. Предпазва ставите ви

Динята съдържа бета-криптоксантин, който може да предпази ставите ви от възпаление. Има проучвания, които показват, че с времето това може да ви предпази от ревматоиден артрит.

4. Полезна за очите ви

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD), често срещано заболяване на очите, което може да доведе до загуба на зрението при по-възрастни хора, е повод за безпокойство.

Функциите на ликопена като антиоксидант и противовъзпалителен агент могат да допринесат за превенцията и инхибирането на AMD, въпреки че обхватът на наличните изследвания е ограничен. ( 5 ) ( 6 )

Например, изследване в епруветка, проведено върху очни клетки, изложени на ликопен, разкрива способността му да намалява вредното въздействие на възпалителните маркери върху тези клетки.

Само един среден резен диня ви дава 9-11% от витамин А, от който се нуждаете всеки ден. А това вещество е едно от ключовете за здравето на очите ви.

Храните са най-добрият начин да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

5. Естествена хидратация

Правилната хидратация е от съществено значение за ефективното функциониране на тялото ви.

Множество телесни процеси, включително регулиране на температурата, функция на органи, транспорт на хранителни вещества до клетките и когнитивна бдителност, разчитат на поддържането на адекватна хидратация. ( 7 )

Дори малък недостиг може да ви накара да се почувствате леко мудни.

Сочната диня е 92% вода, така че яденето и ви помага да останете добре хидратирани.

Нещо повече, високото съдържание на вода е една от причините, поради които зеленчуците и плодовете ви карат да се чувствате сити.

Включването на храни с ниска калорична плътност, като диня, може да подпомогне управлението на теглото чрез насърчаване на продължително усещане за ситост.

6. Динята е полезна за кожата и косата

Витамините А, В6 и С в динята помагат на кожата и косата ви да остане мека, гладка и еластична.

Тъй като е заредена с много вода, тя също е страхотна маска за лице. 1 супена лъжица сок от диня я смесете със същото количество българско кисело мляко. Нанесете върху лицето си и оставете да подейства за 10 минути. Изплакнете и подсушете.

Както бета-каротинът в динята, така и ликопенът могат да помогнат за предпазването на кожата ви от слънчево изгаряне. ( 8 )

Преглед на изследвания показва, че по-голямата консумация на витамин С, независимо дали от хранителни източници или добавки, може да намали риска от развитие на бръчки и суха кожа. ( 9 ) ( 10 )

Витамин А играе важна роля в поддържането на здравето на кожата, тъй като допринася за образуването и възстановяването на кожните клетки. ( 11 )

Доказателствата от преглед показват, че животните с дефицит на витамин А са показали по-лошо заздравяване на рани в сравнение с тези, получаващи пълноценна диета. ( 12 )

Важно е да се подчертае, че са необходими допълнителни изследвания върху хора, фокусирани конкретно върху динята, за да се направят по-точни заключения.

7. Увеличава издръжливостта ви

Ами ако изям семка от диня по случайност?

Може да са ви казвали като дете, че ако погълнете семки от диня, те ще пораснат в корема ви. Не е вярно! В крайна сметка в стомаха ви няма слънчева светлина или почва, а много стомашна киселина.

Динята предлага изобилие от водно съдържание и скромно количество фибри, като и двете от съществено значение за поддържане на здрава храносмилателна система.

Фибрите допринасят за редовното изхождане, докато високото съдържание на вода спомага за ефективното преминаване на отпадъците през храносмилателния тракт. ( 18 ) ( 19 )

Според проучване, включващо 4561 възрастни, хората с ниска консумация на течности и фибри са изложени на по-висок риск от запек. Въпреки това е важно да се има предвид, че други фактори може да са повлияли на тези резултати.  ( 20 )

9. Може да намали оксидативния стрес

Възпалението е основен фактор за множество хронични заболявания.

Динята може да намали оксидативния стрес и възпалението, защото е богата на противовъзпалителни антиоксиданти, като витамин С и ликопен.

Например, проучване, включващо плъхове, демонстрира, че тези, на които е давана диня на прах като добавка към нездравословна диета, са имали намален оксидативен стрес и по-ниски нива на възпалителния маркер С-реактивен протеин в сравнение с контролната група. ( 21 )

Освен това, едно 8-седмично изследване прилага 500 мг витамин С два пъти дневно на 31 лица със затлъстяване и повишени възпалителни маркери. Тази група показва значително намаляване на възпалителните маркери в сравнение с контролната група. ( 22 )

Освен това, ликопенът, действащ като антиоксидант, може потенциално да забави появата и прогресията на болестта на Алцхаймер, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди този ефект.

10. Помага за по-нисък риск от рак и в борабата с него

Динята съдържа няколко растителни съединения, включително ликопен и кукурбитацин Е, които имат потенциални противоракови свойства.

Въпреки че резултатите от изследванията са смесени, може да има връзка между консумацията на ликопен и намаления риск от специфични видове рак като рак на простатата и колоректален рак. ( 23 ) ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Смята се, че ликопенът функционира чрез понижаване на кръвните нива на инсулиноподобен растежен фактор (IGF), хормон, който стимулира деленето на клетките. Важно е да се отбележи, че ракът може да се развие, когато деленето на клетките стане неконтролирано. ( 27 )

Антиоксидантите в динята също могат да помогнат за предотвратяване на рак чрез борба със свободните радикали.

Също така кукурбитацин Е е проучен за способността му да инхибира растежа на тумора. ( 28 ) ( 29 )

11. Профилактика на астма

Някои експерти предполагат, че свободните радикали могат да играят роля в развитието на астма. ( 30 )

Наличието на определени антиоксиданти в белите дробове, включително витамин С, потенциално биха могли да намалят риска от развитие на астма.

Въпреки че проучванията не показват окончателно, че приемането на добавки с витамин С може да предотврати астма, диетата съдържаща храни богата на витамин С, може да предложи някои защитни ефекти.

Консумирането на приблизително 154 грама диня осигурява около 12,5 милиграма витамин С, което се равнява на 14-16% от дневните нужди на човек от витамин С. ( 31 )

Диета с диня за отслабване

Динята е идеална храна за отслабване, особено през лятото. Ако консумирате само диня през целия ден, можете да свалите до 1 кг на ден. Но е необходимо да уточним, че няма да се отървете от 1 кг мазнини, а тялото ви ще се изцеди от водата.

Следователно тази диета е по-подходяща като пречистващо лечение, тъй като освобождава тялото от вредни вещества.

Не трябва да се придържате към диетата с диня повече от три последователни дни. Можете да ядете всякакъв сорт диня на тази диета, тъй като всички са с много ниско съдържание на калории.

Съвети за включване в диетата

 • Сок: Смесете нарязана на кубчета диня и няколко кубчета лед, за да създадете студена, ревитализираща електролитна напитка, идеална за рехидратация след тренировка или излагане на слънце.
 • Салата: Комбинирайте диня, мента и прясна моцарела върху листа от спанак за вкусна и питателна салата. Полейте с балсамов дресинг за допълнителен вкус.
 • Смутита: Направете смути от диня или го смесете с портокалов сок за допълнителен пикантен привкус. Имайте предвид, че изцеждането на сок премахва фибрите, което прави усвояването на захарта по-лесно. Хората с диабет може да предпочетат да консумират прясна цяла диня, отколкото сок.
 • Печени семки: Печете семките от диня във фурната за 15-20 минути, за да направите вкусна закуска. 30 грама семена може да достави около 8 грама протеин, което се равнява на 14-17% от дневните нужди на индивида от протеини. ( 32 )

Препоръчително е да проверявате етикетите на предварително опакованите сокове, тъй като може да съдържат добавена захар и да не са толкова здравословни. Изборът на цяла диня е най-здравословният начин да и се насладите.

Как да изберем узряла и сладка диня?

Изберете плод без вдлъбнатини, драскотини и други наранявания. Потърсете жълт и по-голям кръг на дъното, а не бял. Това сигнализира, че е узряла. Една сочна, готова за консумация диня ще се усеща по-тежка. Когато я „почукате“, трябва да звучи кухо. Това показва, че водата и плодовете, които се съдържат, са непокътнати и имат стабилна структура.

Може да я консумирате нарязана на парчета, като сок, в смути и да изпечете семената и. Семките от диня се пекат във фурна за 15 – 20 минути. 28,5 грама семена ви осигурява около 8 грама протеин, или от 14% до 17% от дневните нужди на човек от протеини. ( 33 )

Тя изненадващо здравословен плод. Съдържа високи нива на вода и ви дава много други важни хранителни вещества, включително витамин С и ликопен.

Предпазни мерки

Консумацията на умерени количества диня не представляват сериозен риск за здравето на повечето хора, но някои хора може да се наложи да внимават.

 • Диабет: Динята съдържа естествени захари, така че хората с диабет трябва да включат тези въглехидрати в ежедневния си хранителен план. Препоръчително е да консумирате цяла диня, а не сок, тъй като изцеждането на сок елиминира фибрите, което прави усвояването на захарта по-лесно. Както при всички плодове и сокове, важно е да следите размера на порциите.
 • Алергия: Някои хора могат да получат алергични реакции, като копривна треска, подуване или затруднено дишане след консумация на диня. В такива случаи е необходима незабавна медицинска помощ, тъй като тези симптоми понякога могат да прогресират до анафилаксия, животозастрашаващо състояние.

Динята плод или зеленчук е?

Да се ​​реши дали нещо е плод или зеленчук понякога е много трудно. Освен това градинарят, ботаникът, фермерът или готвачът може да имат различно мнение относно това дали нещо е плод или зеленчук.

Но, нека не навлизаме в тези различни гледни точки. Динята е от семейството на тиквата и е подобна на другите плодове на растенията от това семейство, следователно е един от плодовите зеленчуци.

Според watermelon.org обаче, подобно на пипера, домата и тиквата, динята е плод, ботанически погледнат.

Така че, тя може да бъде разглеждана и като плод, и като зеленчук.

Заключение

Динята е вкусен и хидратиращ плод, който обикновено се консумира през горещите летни дни.

Съдържа значително количество вода и предлага хранителни вещества като ликопен, цитрулин, витамин А и витамин С.

Изследванията показват, че този възхитителен червен плод може потенциално да подобри сърдечно-съдовото здраве, да облекчи мускулните болки и да смекчи възпалението, въпреки че са необходими допълнителни проучвания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: