Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Динята – Кави са ползите за здравето?

Кой не обича да хапва вкусна диня и то особено през лятото. Но освен освежаващия и ефект, динята носи много други ползи за здравето.

Динята ( Citrullus lanatus ), позната и като „Любеница“ и „Карпуз“, е вкусен здравословен плод, пълен с основни хранителни вещества, с ниско съдържание на калории и без мазнини. Тя ви осигурява добра хидратация и нужните ви витамини, минерали и антиоксиданти.

Когато се хапва в разумни количества, динята е полезна и осигурява много ползи за здравето. Можете да ядете всички части на динята, включително кората и семената.

Летен плод, който е много популярен сред всички възрасти и особено сред децата.

Ползи за здравето

Какво лекува динята?

Червеният цвят идва от ликопен, антиоксидант, но има и жълти дини. Някои проучвания сочат, че тя може да помогне за намален риск от рак и диабет, когато е част от здравословния ви начин на живот. Динята има повече от това хранително вещество от всеки друг плод или зеленчук – дори е повече и от доматите.

1. Богата е хранителни вещества и полезни растителни съединения

От плодовете, динята е една от най-нискокалоричните храни, като съдържа само 46 калории на 150 грама. ( 1 )

В около 150 грама се съдържа:

 • 46 калории
 • Въглехидрати 11,6 грама
 • Фибри 0,6 грама
 • Магнезий 15,4 милиграма
 • Фосфор 16,9 милиграма
 • Калций 10,8 милиграма
 • Калий 172 милиграма
 • Витамин С 12,5 милиграма
 • Витамин А микрограма
 • Холин 6,3 милиграма
 • Фолиева киселина 4,6 микрограма
 • Бета каротин 467 микрограма
 • фитостероли 3.08 микрограма
 • Лутеин и зеаксантин 12,3 микрограма
 • Ликопен 7 микрограма

Динята съдържа още и витамини от група В, флуорид, селен, цинк, манган, лизин, триптофан, левцин, аргинин и др.

2. По-здраво сърце

Динята е богата на аминокиселина, наречена цитрулин, която може да помогне за движението на кръвта през тялото ви и може да понижи кръвното ви налягане. Сърцето ви също ще се радва на съдържанието на ликопен. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Проучванията показват, че може да намали риска от сърдечни удари. Разбира се, целият ви начин на живот влияе върху здравето на сърцето ви. Не забравяйте да спортувате, не пушите и ограничавайте наситените мазнини.

3. Предпазва стави ви

Динята съдържа бета-криптоксантин, който може да предпази ставите ви от възпаление. Има проучвания, които показват, че с времето това може да ви предпази от ревматоиден артрит.

4. Полезна за очите ви

Само един среден резен диня ви дава 9-11% от витамин А, от който се нуждаете всеки ден. А това вещество е едно от ключовете за здравето на очите ви. Храните са най-добрият начин да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

5. Естествена хидратация

Сочната диня е 92% вода, така че яденето и ви помага да останете добре хидратирани. Всяка клетка във вашето тяло се нуждае от достатъчно вода. Дори малък недостиг може да ви накара да се почувствате леко мудни.

Нещо повече, високото съдържание на вода е една от причините, поради които зеленчуците и плодовете ви карат да се чувствате сити.

6. Динята е полезна за кожата и косата

Витамините А, В6 и С в динята помагат на кожата и косата ви да остане мека, гладка и еластична.

Тъй като е заредена с много вода, тя също е страхотна маска за лице. 1 супена лъжица сок от диня я смесете със същото количество българско кисело мляко. Нанесете върху лицето си и оставете да подейства за 10 минути. Изплакнете и подсушете.

Както бета-каротинът в динята, така и ликопенът могат да помогнат за предпазването на кожата ви от слънчево изгаряне. ( 5 )

7. Увеличава издръжливостта ви

Ако имате храносмилателно заболяване като болестта на Крон или колит, списъкът с това, което не трябва да се яде по време на обостряне, може да бъде дълъг. Можете да поставите динята в списъка си с „позволени“. Тя е лесна за смилане дори от възпалени черва.

Ами ако изям семка от диня по случайност?

Може да са ви казвали като дете, че ако погълнете семки от диня, те ще пораснат в корема ви. Не е вярно! В крайна сметка в стомаха ви няма слънчева светлина или почва, а много стомашна киселина.

9. Може да намали оксидативния стрес

Динята може да намали оксидативния стрес и възпалението, защото е богата на противовъзпалителни антиоксиданти, като витамин С и ликопен.

10. Помага за по-нисък риск от рак и в борабата с него

Антиоксидантите в динята могат да помогнат за предотвратяване на рак чрез борба със свободните радикали.

Намалява риска от рак чрез понижаване на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, който участва в клетъчното делене. ( 7 )

Също така кукурбитацин Е е проучен за способността му да инхибира растежа на тумора. ( 8 ) ( 9 )

Диета с диня за отслабване

Динята е идеална храна за отслабване, особено през лятото. Ако консумирате само диня през целия ден, можете да свалите до 1 кг на ден. Но е необходимо да уточним, че няма да се отървете от 1 кг мазнини, а тялото ви ще се изцеди от водата. Следователно тази диета е по-подходяща като пречистващо лечение, тъй като освобождава тялото от вредни вещества.

Не трябва да се придържате към диетата с диня повече от три последователни дни. Можете да ядете всякакъв сорт диня на тази диета, тъй като всички са с много ниско съдържание на калории.

Как да изберем узряла и сладка диня?

Изберете плод без вдлъбнатини, драскотини и други наранявания. Потърсете жълт и по-голям кръг на дъното, а не бял. Това сигнализира, че е узряла. Една сочна, готова за консумация диня ще се усеща по-тежка. Когато я „почукате“, трябва да звучи кухо. Това показва, че водата и плодовете, които се съдържат, са непокътнати и имат стабилна структура.

Може да я консумирате нарязана на парчета, като сок, в смути и да изпечете семената и. Семките от диня се пекат във фурна за 15 – 20 минути. 28,5 грама семена ви осигурява около 8 грама протеин, или от 14% до 17% от дневните нужди на човек от протеини. ( 10 )

Тя изненадващо здравословен плод. Съдържа високи нива на вода и ви дава много други важни хранителни вещества, включително витамин С и ликопен.

Динята плод или зеленчук е?

Да се ​​реши дали нещо е плод или зеленчук понякога е много трудно. Освен това градинарят, ботаникът, фермерът или готвачът може да имат различно мнение относно това дали нещо е плод или зеленчук.

Но, нека не навилзаме в тези различни гледни точки. Динята е от семейството на тиквата и е подобна на другите плодове на растенията от това семейство, следователно е един от плодовите зеленчуци.

Според watermelon.org обаче, подобно на пипера, домата и тиквата, динята е плод, ботанически погледнат.

Така че, тя може да бъде разглеждана и като плод, и като зеленчук.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")