15-те най-добри добавки за засилване на имунната система

добавки за засилване на имунната система

Недостигът на определени витамини, включително витамин С, D, цинк и други, може да отслаби имунната ви система. Приемането на добавки за засилване на имунната система, може да помогне за поддържане на оптималната и функция.

Вашата имунна система е сложна защитна система, включваща клетки, процеси и химикали.

Имунитета непрекъснато защитава тялото ви от нашественици като вируси, токсини и бактерии. ( 1 ) ( 2 )

реклама

Поддържането на здрава имунна система през цялата година е от съществено значение за предотвратяване на инфекции и заболявания.

За да подкрепите имунната си система, дайте приоритет на избора на здравословен начин на живот, като консумация на питателни храни, достатъчно сън и редовна тренировка.

Освен това изследванията показват, че някои витамини, минерали, билки и вещества могат да подобрят имунния отговор и потенциално да предпазват от заболяване.

Важно е да се отбележи, че някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или да не са подходящи за хора със специфични здравословни проблеми. Консултирайте се със здравен специалист, преди да включите каквито и да било добавки в рутината си.

Ето кои са 15-те най-добри добавки за засилване на имунната система за възрастни и деца.

1. Витамин С

Витамин С, широко признат със своите имуностимулиращи свойства, играе решаваща роля в поддържането на имунното здраве.

Подпомага различни имунни клетки, като повишава способността им да ви защитават срещу инфекции. Освен това витамин С е от съществено значение за клетъчния обмен, като улеснява замяната на стари клетки с нови. ( 3 ) ( 4 )

Действайки като мощен антиоксидант, витамин С предпазва от увреждане, предизвикано от оксидативен стрес, причинено от свободните радикали. Оксидативният стрес може да повлияе неблагоприятно на имунното здраве и е свързан с множество заболявания. ( 5 )

Проучванията показват, че добавянето на витамин С може да намали продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, включително обикновената настинка. ( 6 )

Изчерпателен преглед, включващ 29 проучвания и 11 306 участници, разкрива, че редовната добавка със средна доза от 1-2 грама на ден намалява продължителността на настинките с 8% при възрастни и 14% при деца. ( 7 )

Също така трябва да се отбележи, че редовният прием на витамин С също намалява появата на обикновени настинки с до 50% при хора, подложени на висок физически стрес. ( 8 )

Освен това е доказано, че интравенозното лечение с високи дози витамин С демонстрира значително подобрение на симптомите при тежки инфекции като сепсис и остър респираторен дистрес синдром (ARDS), в резултат на вирусни инфекции. ( 9 )

Въпреки това, други проучвания предполагат, че ролята на витамин С в такава среда все още се проучва. ( 10 ) ( 11 )

Като цяло, тези открития потвърждават значителното въздействие на добавките с витамин С върху имунното здраве, особено за тези с недостатъчен хранителен прием.

Важно е да се отбележи, че горната граница на витамин С е 2000 мг, като типичните допълнителни дневни дози варират от 250 до 1000 мг. ( 12 )

2. Витамин D

Витамин D е изключително важен мастноразтворим витамин, който играе жизненоважна роля в поддържането на здравето и функционалността на имунната система.

Той засилва имунния отговор чрез засилване на патогенните ефекти на моноцитите и макрофагите, ключови компоненти на имунната защитна система. Освен това, витамин D намалява възпалението, като допринася за по-ефективен имунен отговор. ( 13 )

Широко разпространеният дефицит на витамин D представлява риск за имунната функция, а ниските нива са свързани с повишена чувствителност към инфекции на горните дихателни пътища, включително грип и алергична астма. ( 14 )

Изследванията показват, че добавянето на витамин D може да подобри имунния отговор и може да осигури защита срещу инфекции на дихателните пътища.

Преглед от 2019 г. на рандомизирани контролни проучвания, включващи 11 321 индивида, демонстрира значително намаляване на риска от респираторни инфекции сред тези с дефицит на витамин D и понижен риск от инфекция при тези с адекватни нива на витамин D. ( 15 )

Освен това проучванията показват, че добавките с витамин D могат да подобрят отговора на антивирусното лечение при индивиди със специфични инфекции, като хепатит С и ХИВ. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Обикновено дневните допълнителни дози, вариращи от 1000 до 4000 IU витамин D, се считат за достатъчни за повечето хора. Въпреки това, тези с тежък дефицит може да се нуждаят от по-високи дози.

Като се има предвид въздействието му върху имунната система, витамин D привлече вниманието в контекста на COVID-19. Проучванията показват, че витамин D може да ускори заздравяването и да смекчи възпалението в дихателната система. ( 19 )

Докато все още се проучва ролята на витамин D в превенцията и лечението на COVID-19, някои експерти твърдят, че добавките с витамин D като цяло са безопасни и биха могли да помогнат за защитата на хората от вируса. ( 20 ) ( 21 )

3. Цинк

Цинкът, минерал, който обикновено се включва в добавките и имуностимулиращите продукти, е от съществено значение за поддържане на функцията на имунната система.

Той играе решаваща роля в развитието и комуникацията на имунните клетки, както и във възпалителния отговор. Освен това, цинкът защитава тъканните бариери, предотвратявайки навлизането на чужди патогени в тялото. ( 22 )

Дефицитът на цинк може значително да наруши правилното функциониране на имунната система, което води до повишен риск от инфекции и заболявания като пневмония. ( 23 ) ( 24 )

Изследванията показват, че приблизително 16% от всички респираторни инфекции на долните дихателни пътища са резултат от дефицит на цинк. ( 25 )

Въпреки че дефицитът на цинк е сравнително рядък в развитите страни, незначителните дефицити, свързани с приема или усвояването, все още са разпространени, особено сред възрастните хора. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

До 30% от възрастните хора може да имат дефицит на цинк.

Многобройни проучвания показват, че добавките с цинк могат да предложат защита срещу инфекции на дихателните пътища, включително обикновена настинка. ( 29 ) ( 30 )

Нещо повече, добавянето на цинк може да бъде от полза за тези, които вече са болни.

В проучване от 2019 г., включващо 64 хоспитализирани деца с остри инфекции на долните дихателни пътища (ALRI), ежедневният прием на 30 мг цинк намалява общата продължителност на инфекцията и болничния престой средно с 2 дни в сравнение с плацебо групата. ( 31 )

Добавките с цинк могат да помогнат за съкращаване на продължителността на обикновената настинка. ( 32 )

Освен това могат и да проявят антивирусна активност. ( 33 ) ( 34 )

Като цяло се считат за безопасни за здрави възрастни, когато се приемат в рамките на препоръчителната горна граница от 40 мг цинк на ден.

Имайте предвид, че прекомерните дози могат да попречат на усвояването на медта, потенциално увеличавайки риска от инфекция.

4. Бъз

Черният бъз (Sambucus nigra), традиционно средство за лечение на инфекции, се изследва за потенциалното му въздействие върху имунното здраве.

В лабораторни изследвания екстрактът от бъз демонстрира силни антибактериални и антивирусни свойства срещу патогени, причиняващи инфекции на горните дихателни пътища и някои щамове на грипния вирус. ( 35 ) ( 36 )

Освен това, той е показал способността да засилва реакциите на имунната система, като потенциално намалява продължителността и тежестта на настинките и облекчава симптомите, свързани с вирусни инфекции. ( 37 ) ( 38 )

Преглед на четири рандомизирани контролирани проучвания, включващи 180 индивида, установи, че добавките от бъз значително намаляват симптомите на горните дихателни пътища, причинени от вирусни инфекции. ( 39 )

По-старо петдневно проучване от 2004 г. показва, че хората с грип, които са приемали 1 супена лъжица (15 мл) сироп от бъз четири пъти на ден, са имали облекчение на симптомите четири дни по-рано от тези, които не са приемали сиропа и са били по-малко зависими от лекарства. ( 40 )

Това проучване обаче е остаряло и е спонсорирано от производителя на сироп от бъз, което потенциално влияе върху резултатите.

Въпреки че се предполага, че бъзът облекчава симптомите на определени инфекции и грипния вирус, от решаващо значение е да имате предвид потенциалните рискове.

Някои доклади предполагат, че бъзът може да стимулира производството на излишни цитокини, което може да увреди здравите клетки. ( 41 )

Следователно някои изследователи препоръчват използването на добавки от бъз само в ранните стадии на COVID-19. 

Важно е да се отбележи, че нито едно публикувано изследване не е оценило конкретно употребата на бъз за COVID-19. ( 42 )

Тези препоръки се основават на предишни изследвания, проведени върху бъз.

Систематичен преглед на бъз ( 43 ) заключава:

  • При лабораторни изследвания върху животни и хора, бъзът показва антивирусни ефекти, инхибирайки няколко щама на грип A и B.
  • Суровите плодове от бъз трябва да преминат топлинна обработка, за да се предотврати рискът от гадене, повръщане или цианидна токсичност.
  • Употребата на бъз трябва да се контролира от квалифициран медицински специалист.

Добавките от бъз обикновено се предлагат в течна форма или на капсули.

5. Лечебни гъби

Медицинските гъби, използвани от древни времена за профилактика и лечение на инфекции и заболявания, са обстойно изследвани за техния имуностимулиращ потенциал.

Съществуват над 270 признати вида, за които е установено, че притежават имуностимулиращи свойства. ( 44 )

Различни видове, включително кордицепс, лъвска грива, майтаке, шийтаке, рейши и пуешка опашка, са показали ползи за имунното здраве.

Специфични изследвания показват, че добавките с тези медицински гъби могат да подобрят имунната функция и да облекчат симптомите на състояния като астма и белодробни инфекции. ( 45 )

Например, проучване, включващо мишки с туберкулоза, тежко бактериално заболяване, разкрива, че лечението с кордицепс значително намалява бактериалното натоварване в белите дробове, подобрява имунния отговор и намалява възпалението в сравнение с плацебо групата. ( 46 )

В рандомизирано 8-седмично проучване, включващо 79 възрастни, добавянето на 1,7 грама екстракт от кордицепс води до забележимо 38% увеличение на активността на клетките естествени убийци (NK) – основен тип бели кръвни клетки, предпазващ от инфекция. ( 47 )

Пуешката опашка е друга лечебна гъба със силно въздействие върху имунното здраве.

Изследвания при хора показват, че пуешката опашка може да засили имунния отговор, особено при хора със специфични видове рак. ( 48 ) ( 49 )

Множество други медицински гъби са изследвани за тяхното положително въздействие върху имунното здраве. Тези продукти се предлагат под формата на тинктури, чайове и добавки. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 ) ( 53 )

6. Астрагал

Астрагал е билка, често използвана в традиционната китайска медицина, проявява потенциални ползи, свързани с имунитета, въз основа на изследвания върху животни. ( 54 )

7. Селен

Селенът е основен минерал за имунното здраве. Добавките със селен, според проучвания върху животни, могат да подобрят антивирусната защита срещу грипни щамове, включително H1N1. ( 55 ) ( 56 ) ( 57 )

8. Чесън

Известен със своите мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства, чесънът е доказано, че стимулира защитните бели кръвни клетки като NK клетки и макрофаги, въпреки че изследванията върху хора са ограничени. ( 58 ) ( 59 )

9. Андрографис

Тази билка, съдържаща андрографолид, терпеноидно съединение, демонстрира антивирусни ефекти срещу вируси, причиняващи респираторни заболявания, включително ентеровирус D68 и грип А. ( 60 ) ( 61 ) ( 62 )

10. Женско биле

Женското биле, съдържащо глициризин, проявява антивирусна активност срещу коронавирус, свързан с тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), както се предполага от изследване в епруветка. ( 63 )

11. Африкански здравец 

Изследвания при хора подкрепят използването на екстракт от африкански здравец (Pelargonium sidoides) за облекчаване на симптомите на остри вирусни респираторни инфекции, въпреки че резултатите са смесени, което налага допълнително проуване. ( 64 )

12. Витамини B комплекс

Включително B12 и B6, витамините от група B са от решаващо значение за правилния имунен отговор. Много възрастни имат дефицит на тези витамини, което потенциално оказва влияние върху имунното здраве. ( 65 ) ( 66 )

13. Куркумин

Основното активно съединение в куркумата, куркуминът, притежава мощни противовъзпалителни свойства и проучвания върху животни показват, че може да помогне за подобряване на имунната функция. ( 67 )

14. Ехинацея

Някои видове ехинацея са показали способността си да подобряват имунното здраве и могат да имат антивирусни ефекти срещу различни респираторни вируси. ( 68 )

15. Прополис

Подобен на смола материал, произвеждан от медоносни пчели, лековитият прополис има забележителни имуностимулиращи ефекти и потенциални антивирусни свойства, въпреки че са необходими повече изследвания върху хора. ( 69 )

Прополисът, известен също като пчелно лепило или клей, е комбинация от различни видове смоли, восък и цветен прах от растения, обогатени с ензими и подложени на млечна ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Заключение

Многобройни добавки, предлагани на пазара, са изследвани за техния потенциал за подобряване на имунното здраве.

Цинкът, черен бъз и витамините C и D са сред най-изследваните за техните имуностимулиращи свойства.

Въпреки че тези добавки могат да осигурят известна полза за имунното здраве, важно е да се подчертае, че те не могат да заменят здравословния начин на живот.

Поддържането на богата на хранителни вещества балансирана диета, осигуряването на адекватен сън, извършването на редовна физическа активност и въздържането от пушене (или обмислянето на отказване, ако е приложимо) са основни практики за насърчаване на здрава имунна система и намаляване на риска от инфекции и заболявания.

Преди да включите каквито и да е добавки в рутината си, консултирайте се със здравен специалист, тъй като някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или може да не са подходящи за всеки.

Въпреки че научните изследвания показват потенциални имуностимулиращи свойства на много тези добавки, изключително важно е да се отбележи, че много от тези ефекти не са подробно проучени при хора, което подчертава необходимостта от допълнителни изследвания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: