Ежедневното пиене на кафе може да намали риска от диабет тип 2

Ежедневното пиене на кафе може да намали риска от диабет тип 2

Пиенето на кафе всеки ден може да е от полза за намаляване на риска от диабет тип 2, според ново проучване.

Докладът, публикуван в списанието Clinical Nutrition, установи, че чаша кафе всеки ден е свързана с 4 до 6% по-нисък риск от диабет тип 2.

Предишните проучвания също свързват кафето с по-нисък риск от диабет тип 2, но механизмите зад ефектите на напитката не са добре разбрани.

реклама

Новото проучване, което измерва различни хормони и възпалителни маркери при пиещите кафе хора, предполага, че кафето може да има противовъзпалителни ефекти, заедно с намаляване на инсулиновата резистентност, понижаване със значително въздействие върху хормоните, включително лептин и адипонектин.

Много експерти смята, че възпалението може да увеличи инсулиновата резистентност и следователно риска от диабет. 

Предположението, че кафето намалява възпалителните маркери, е полезно за изясняване на механизма, чрез който кафето може да подобри инсулиновата чувствителност или кръвната захар.

Кафето може да намали възпалението в тялото

Изследователите са оценили здравните данни на 152 479 индивида, получени от UK Biobank и Rotterdam Study.

Те разглеждат колко кафе пият хората дневно – между 0 до около 6 чаши – заедно с честотата на диабет тип 2 за период от до 13 години.

Екипът също така оцени мерките за инсулинова резистентност и концентрациите на възпалителни маркери, включително С-реактивен протеин (CRP), лептин и адипонектин, чрез кръвни проби на гладно.

Екипът установи, че изпиването на допълнителна чаша кафе всеки ден е свързано с 4 до 6% по-нисък риск от диабет.

По-високата консумация на кафе се свързва с по-ниски нива на CRP и лептин, провъзпалителни маркери – и по-високи нива на концентрации на интерлевкин-13 и адипонектин, които имат противовъзпалителни ефекти.

Адипонектинът има инсулин-сенсибилизиращ ефект, който може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Учените подозират, че кафето помага за намаляване на възпалителните биомаркери, за които е известно, че се увеличават, когато има възпаление в тялото, какъвто е случаят с диабет тип 2.

Авторите на проучването също така смятат, че видът кафе има значение – филтрирано или еспресо кафе е свързано с най-голямото намаляване на риска.

Констатациите са в съответствие с предишно проучване, което идентифицира връзка между по-високите нива на прием на кафе и по-ниския риск от диабет тип 2 при различни популации и демографски данни.

Насладете се на кафето си, но не разчитайте на него

Хората с диабет и тези, изложени на риск от заболяването, могат спокойно да пият черно кафе или еспресо, но това не трябва да се разчита само на това.

Има други мерки за превенция, които са по-добре проучени за намаляване на риска от диабет, сърдечно-съдовия риск, затлъстяването и цялостното здраве.

За да намалите риска от диабет, експертите съветват за повече физическа активност, ограничаване на заседяването, избягване на пушене и алкохол и ако е възможно, избягване на определени лекарства, които могат да увеличат хипергликемията. Следването на насоките за здравословно хранене също са от ключово значение.

Заключение

Ново проучване установи, че пиенето на една чаша кафе всеки ден е свързано с 4 до 6% по-нисък риск от диабет тип 2. Учените смятат, че кафето може да има противовъзпалителни ефекти и може да повлияе на хормоните, които влияят върху нивата на кръвната захар.

Въпреки че тези констатации, в допълнение към минали доказателства, предполагат, че кафето може да има противовъзпалителни и инсулин-сенсибилизиращи ефекти, ендокринолозите препоръчват да се придържате към превантивните мерки, за които е известно, че работят: спортувайте, хранете се здравословно, не пушете и ограничете алкохола.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: