Цялата информация е във вашите ръце!

Ефективна ли е диетата с яйца?

Храни с високо съдържание на въглехидрати и естествени захари, тестени изделия и ориз се елиминират от диетата, която обикновено трае 14 дни.

Диета с яйца или яйчена диета е диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това е с ниско съдържание на калории.

Както подсказва името, яйцата са в основата на тази диета и основен източник на протеини. В някои версии на диетата, яйцата са единствената храна която приемате.

В тази статия разглеждаме какво представлява прословутата диета с яйца и дали тази диета е здравословна и безопасна.

Реклама

План за хранене при диета с яйца

Има няколко различни версии на въпросната диета с яйца. Във всяка от тях яйцата са основният източник на протеини.

Нишестените въглехидрати като картофи, ориз и хляб не са разрешени. Сладкишите и храните с високо съдържание на захар също се елиминират от диетата.

Във всички версии на диетата с яйца, са разрешени вода и други напитки без калории.

Точното количество калории и порции, когато сте на диета с яйца, варира в зависимост от пола, ръста и нивото на физическа активност.

Яйца, които са сварени, панирани или бъркани, са разрешени, но те трябва да се приготвят без масло или олио.

Основните версии на яйчена диета включват:

Традиционна диета с яйца

В традиционната диета с яйца е разрешен протеин от други източници. Традиционната диета с яйца е най-популярната версия и е подобна на други диети с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Позволени са постни протеини и нисковъглехидратни зеленчуци, като зеле, броколи и спанак. Плодовете обикновено са ограничени до 1 или 2 на ден.

Въглехидратите, като тестени изделия, хляб и ориз, са изключени.

Примерен план за хранене:

 • Закуска : две яйца и нисковъглехидратен зеленчук.
 • Обяд : постен протеин със зелена салата.
 • Вечеря : Яйца или постни протеини и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати.

Диета с яйца и грейпфрут

В този план за хранене човек следва същите указания за ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, както по-горе. но също така, се яде по-половин грейпфрут на всяко хранене.

Примерен план за хранене:

 • Закуска : две яйца и половин грейпфрут.
 • Обяд : постен протеин със спанак и половин грейпфрут.
 • Вечеря : постен протеин, като риба или яйца, с половин грейпфрут.

Строга диета с яйца

Тази версия на диетата с яйца позволява само яйца и вода при всяко хранене. Много строго и вероятно е трудно за повечето хора да се придържат към нея.

Също така, яденето на един вид храна не е безопасен начин за отслабване. Екстремната диета, позволяваща само яйца, не се препоръчва и може да доведе до хранителни дефицити.

Какво друго мога да ям, когато съм на диета с яйца?

Въпреки че има няколко различни версии на яйчена диета, всички те имат едно общо нещо. Ще започнете всеки ден с яйца и ще продължите да ядете малки порции постен протеин през деня.

Постните протеини включват:

 • яйца
 • пиле
 • пуешко
 • риба

Плодовете и зеленчуците, които можете да ядете, включват:

 • грейпфрут
 • броколи
 • аспержи
 • тиквички
 • гъби
 • спанак

Добра идея е да включите към вашата диета с яйца и кисело мляко.

Ефективна ли е?

Всички версии на диета с яйца водят до консумация на по-малко калории, така че може би са ефективни за отслабване в краткосрочен план. Освен това, има доказателства, че диетите с високо съдържание на протеини, помагат за отслабване.

Също така, яйцата са добър източник на протеини и съдържат важни витамини и минерали, включително витамин В-12, витамин D и желязо.

Въпреки, че яйцата съдържат основни хранителни вещества и може да помогнат при желание за отслабване, диетата с яйца може да не е най-добрият вариант.

Дори ако човек наистина отслабне, е малко вероятно да поддържа толкова строга диета дългосрочно, така че може лесно да си върне загубените килограми.

Също така, диетата може да остави някои хора без енергия и чувство на отпадналост през целия ден, поради ограниченията на въглехидратите.

Безопасно ли е, прилагането на диета с яйца?

Яйцата са здравословен източник на протеини, когато се ядат умерено, но също така, те са с високо съдържание на холестерол.

Някои изследвания показват, че яденето на яйца в големи количества може да увеличи риска от здравословни проблеми.

Едно проучване установи, че яденето на повече от шест яйца седмично увеличава риска от сърдечна недостатъчност при мъжете, с 30 процента.

Същото проучване съобщава, че както жените, така и мъжете, които ядат шест или по-малко яйца на седмица, имат намален риск от сърдечен удар, хеморагичен инсулт и сърдечна недостатъчност.

Безопасността на прилагането на диета с яйца, зависи и от вида. Яденето само на яйца при всяко хранене не е добре балансирана диета и е опасна, тъй като може да доведе до хранителни дефицити.

Също така яйцата не съдържат никакви фибри. Яденето само на яйца може да наруши правилната храносмилателна функция и да доведе до запек.

Диетите с високо съдържание на протеини и нисък прием на въглехидрати, също могат да причинят нежелани странични ефекти, включително умора, главоболие, гадене, лош дъх, мускулни крампи и храносмилателни проблеми.

Какво казва медицината?

Общият консенсус в медицинските общности е, че диетата с яйца не е най-сигурният начин за отслабване.

Ако следвате някоя различните версии на диета с яйца, калориите ви ще влизат под 1000 на ден. Според медицинското училище Харвард, е опасно жените да консумират по-малко от 1200 калории на ден, а мъжете да консумират по-малко от 1500, освен ако не се контролират от медицински специалист.

Изяждането на до седем яйца седмично или повече в някои проучвания изглежда безопасно, без привиден риск от сърдечно-съдови проблеми. Това може всъщност да намали риска от инсулт.

Проучване от 2015г. потвърди, че дори някои хора с диабет могат да ядат яйца по-либерално, отколкото се смяташе досега, около 12 седмично, без да влошават нивата на холестерола или контрола на кръвната захар.

Въпреки това, високопротеиновата, нисковъглехидратна диета може да бъде свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, според друго проучване.

Важно е да знаете, че яденето на достатъчно фибри всеки ден е от решаващо значение за подхранването на бактериите в червата.

А фибрите, се намират предимно в бобовите култури, плодовете, зеленчуците, ядките, семената и пълнозърнестите храни, яйчената диета може да усложни и без това ниският ви прием на фибри.

Хората четат още:

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече