Заместващата захарта стевия може да е вредна за здравето

стевия

Ново проучване на растителния подсладител стевия показва, че заместителят на захарта може да има отрицателни последици за здравето на червата.

Хората използват заместители на захарта като начин да намалят приема на захар.

Защото прекомерната консумация на захар може да причини наддаване на тегло, да доведе до диабет и да допринесе за възпаление в тялото. ( 1 )

реклама

Поради тази причина учените откриват перфектния заместител, който има вкус на истинска захар и е безопасен за консумация.

Учените от години смятат стевията за безопасна алтернатива на захарта, но ново проучване повдига въпроса дали може да бъде вредно за здравето на червата.

Какво е стевия?

Заместващите захарта продукти са полезни за много хора, включително хора с диабет, които трябва да контролират кръвната си захар и тези, които се опитват да намалят приема на калории, за да отслабнат или поддържат умерено тегло.

Предлагат се различни заместители. Те включват няколко изкуствени подсладители като сукралоза, аспартам и захарин, както и ксилитол и еритритол.

Някои хора използват растителни варианти, за да заменят захарта, а стевията е един такъв подсладител, който е широко достъпен.

Хората са използвали растителната стевия като подсладител в продължение на стотици години.

Първоначално, растението е открито в Бразилия и Парагвай, но сега го отглеждат по целия свят.

Стевията е до 300 пъти по-сладка от трапезната захар, така че е необходимо много малко количество, за да се постигне подслаждащ ефект.

Някои хора предпочитат растителната стевия пред изкуствените подсладители, които производителите създават в лаборатория.

Освен това стевията е заместител с нула калории, докато други изкуствени подсладители могат да имат малко калории.

Друга полза на стевия е, че тя има гликемичен индекс под 1, така че не повишава кръвната захар по начина, по който правят някои алтернативи. ( 2 )

Някои заместители на захарта също са по-безопасни от други.

Проучванията свързват други заместители, като сукралоза и захарин, с туморен растеж при мишки, въпреки че тези ефекти не са потвърдени. ( 3 )

От друга страна, проучванията върху стевия преди не са разкрили сериозни отрицателни последици за здравето.

Здравето на червата

Въпреки че хората обикновено разбират значението на поддържането на умерено тегло и ангажирането с най-добрите практики за здравето на сърцето, те понякога пренебрегват здравето на червата.

Според д-р Елизабет Хоман от Инфекциозния отдел в свързаната с Харвард обща болница в Масачузетс, „Това е нова граница на медицината и мнозина гледат на чревната микробиота като на допълнителна органна система“. ( 4 )

По-нататък Хоман казва: „Това е най-важно за здравето на нашата стомашно-чревна система, но може да има още по-мащабни ефекти върху нашето благосъстояние.“

Храносмилателната система е дом на различни видове бактерии. Някои от тези бактерии помагат да се поддържа тялото здраво.

Поддържането на здрави и балансирани черва е важно в много отношения.

Някои чревни бактерии могат да предотвратят възпалението, да предпазят от някои видове рак и да намалят симптомите, свързани с ревматоидния артрит. ( 5 )

Съществуват различни начини за поддържане на здрави черва, един от които е да се избегне прекомерната употреба на антибиотици. Антибиотиците могат да повлияят на добрите бактерии, живеещи в червата.

Избягването на храни, които могат да навредят на здравето на червата, като преработени храни и червено месо, също е важно.

Хората могат да приемат пробиотици, да ядат храни с високо съдържание на фибри и да консумират ферментирали храни, като българско кисело мляко, кисело зеле или комбуча (които са суперхрани №1, според проучване), за да насърчат доброто здраве на червата.

Резултати от новото изследване на стевия

Докато експертите обикновено разглеждат стевията като безопасен заместител на захарта, последните изследвания показват, че тя може да има някои недостатъци.

Учени от Бен Гурион университет в Негев (BGU) в Вирсавее, Израел, фокусирани върху стевия в едно изследване, което, представена наскоро в molecules. ( 6 )

Откритията им показват, че стевията може да има отрицателен ефект върху здравето на червата.

Екипът изследва две форми на стевия: комерсиализираната билкова добавка и пречистен екстракт от стевия. Те разгледаха как различните форми на стевия влияят на бактериалната комуникация.

Червата имат пътеки за определяне на кворум (QS). Тези пътища позволяват на бактериалните молекули да комуникират помежду си, което е важно по отношение на микробната регулация.

Екипът установи, че добавката от билка стевия има „инхибиращ ефект върху бактериалната комуникация“. Пречистеният екстракт от стевия показа „молекулярно взаимодействие и възможно прекъсване на [някои форми] на бактериална комуникация“.

Въпреки че проучването показва, че стевията може да допринесе за дисбалансирано черво, нито една от формите на стевия не показва доказателства за убиване на бактерии в червата.

Водещият изследовател д-р Карина Голберг, която е част от BGU Avram and Stella Goldstein-Goren, катедра по биотехнологично инженерство, коментира констатациите:

„Това е първоначално проучване, което показва, че са необходими повече изследвания, преди хранителната промишленост да замени захарта и изкуствените подсладители със стевия и нейните екстракти.“

Учените планират да изследват по-отблизо стевията и да използват резултатите си, за да оформят насоки за прием на стевия.

„Във връзка с ефектите, идентифицирани в нашето проучване и нарастващата консумация на стевия, настояваме да се проведат повече изследвания, които да помогнат за по-нататъшно изясняване на ефектите от тези подсладители и да се коригират най-високите дневни дози, препоръчани днес“, пишат авторите на проучването.

Прочети Още:

Как човек се пристрастява към „сладкото“ и до колко вредно е похапването му

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: