Ползи и странични ефекти от употребата на Йохимбе

Йохимбе

Йохимбе е добавка, която евентуално може да помогне при еректилна дисфункция или за отслабване. Но съществуват рискове за здравето, свързани с приемането на добавка йохимбе, затова не се препоръчва за всички.

Йохимбе е широко използвана хранителна добавка, която се прави от кората на африканско вечнозелено дърво. Често се използва за управление на еректилна дисфункция и придоби популярност сред бодибилдърите, за да помогне при загуба на мазнини.

Важно е обаче да сте наясно, че съществуват някои свързани рискове с употребата на тази добавка.

реклама

Тази статия предоставя изчерпателна информация за йохимбе, включително неговите предимства, приложения и потенциални странични ефекти.

Какво представлява Йохимбе и как действа?

Йохимбе е билкова добавка с богата история в западноафриканската традиционна медицина, особено за подобряване на сексуалната активност.

Съвсем наскоро той се предлага на пазара като хранителна добавка с широк спектър от обичайни приложения, обхващащи от лечение на състояния като еректилна дисфункция до подпомагане на загубата на тегло.

Тази добавка се добива от кората на вечнозелено дърво, известно като Pausinystalia johimbe, произхождащо от Западна и Централна Африка.

Често се предлага под формата на капсули или таблетки и често се етикетира като екстракт от кора на йохимбе или йохимбин, който е активният компонент в кората на йохимбе.

Мнозина смятат, че йохимбинът действа като блокира специфични телесни рецептори, наречени алфа-2 адренергични рецептори.  ( 1 )

Тези рецептори имат значителна роля в потискането на ерекцията, така че се смята, че йохимбинът е ефективен при облекчаване на еректилната дисфункция чрез инхибиране на тези рецептори, отговорни за възпрепятстването на ерекцията. ( 2 )

Освен това йохимбинa може да стимулира освобождаването на азотен оксид, който има потенциала да разширява кръвоносните съдове и да увеличава притока на кръв към половите органи.

Ползи на Йохимбе при еректилна дисфункция

Йохимбе е известно със способност да облекчава еректилната дисфункция, но някои хора се питат дали има някакви научни доказателства за това твърдение.

Анализ на седем контролирани проучвания предполага, че това твърдение може да е вярно. Анализа показва, че йохимбина е значително по-ефективен от плацебо при лечението на еректилна дисфункция. ( 3 )

Едно от проучванията в рамките на този анализ изследва въздействието на йохимбин върху 82 мъже ветерани с еректилна дисфункция. ( 4 )

След едномесечно лечение, 34% от пациентите, които са приемали йохимбин, съобщават, че изпитват поне частично подобрение на симптомите, а 20% от тях съобщават за пълни и продължителни ерекции. За разлика от това, само 7% от ветераните, които са получили плацебо, отбелязват някакви подобрения.

Заслужава обаче да се отбележи, че някои организации не препоръчват използването на йохимбин за лечение на еректилна дисфункция поради липсата на достатъчно доказателства и потенциала за нежелани странични ефекти. ( 5 )

Помага ли за отслабване?

Добавките с йохимбе също са търсени заради техния потенциал да помогнат при загуба на тегло и да подобрят състава на тялото.

Теоретично, способността на йохимбин да блокира алфа-2 адренергичните рецептори, присъстващи в мастните клетки, може да доведе до отслабване. Няколко контролирани проучвания са изследвали този аспект и са докладвали различни резултати.

Например, едно проучване наблюдава ефектите на йохимбин при 20 жени със затлъстяване, които следват диета с 1000 калории в продължение на три седмици. Жените, които са приемали йохимбин, са имали значително по-голяма загуба на тегло от тези, които са приемали плацебо, като са свалили 3,6 кг срещу 2,2 кг при тези на плацебо. ( 6 )

В друго проучване, включващо елитни футболисти, бе установено, че йохимбин намалява телесните мазнини с 1,8 процента за три седмици, като няма значителни промени в групата на плацебо. ( 7 )

Въпреки това, две други контролирани проучвания заключиха, че йохимбин няма значително въздействие върху загубата на тегло или загубата на мазнини. ( 8 ) ( 9 )

Необходими допълнителни изследвания, преди йохимбе да може широко да се препоръчва като добавка за отслабване.

Потенциални рискове от приема на Йохимбе

Йохимбин хидрохлорид и се използва за лечение на еректилна дисфункция.

Въпреки това хранителните добавки, продавани под имената екстракт от кората на йохимбе или йохимбин хидрохлорид, са широко достъпни без рецепта.

Основните проблеми, свързани с йохимбе като хранителна добавка, се отнасят до опасения относно точността на етикетирането на продукта и възможността от сериозни странични ефекти.

Поради тези опасения много страни, включително Австралия, Канада и Обединеното кралство, са забранили добавките на йохимбе. ( 10 )

Доклади за неточно етикетиране

Проучване, проведено от учени от Харвардското медицинско училище, анализира 49 различни добавки с йохимбе и установи, че 78% от тях не предоставят ясна информация за съдържанието на йохимбин в продукта. ( 11 )

Освен това съдържанието на йохимбин е неточно. Действителните количества йохимбин в тези добавки варират от 28% до 147% от стойностите, посочени на етикета.

Тази ситуация е особено тревожна, тъй като увеличава риска от неволно консумиране на по-висока доза от тази добавка, което потенциално води до нежелани странични ефекти.

Странични ефекти на Йохимбе

Използването на тези добавки носи потенциал за различни опасни странични ефекти.

Едно изследване разглежда всички случаи, съобщени на Калифорнийската система за контрол на отравянията относно неблагоприятните последици, свързани с добавките, съдържащи йохимбин. ( 12 )

Най-често съобщаваните нежелани реакции включват стомашно-чревен дискомфорт, повишена сърдечна честота, тревожност и високо кръвно налягане. В някои случаи хората дори са се сблъскали с животозастрашаващи събития, като инфаркт, припадък и остро увреждане на бъбреците.

Независимо от това, важно е да се отбележи, че много от тези случаи са били свързани с продукти, съдържащи йохимбе в допълнение към няколко други съставки, които може да са изиграли роля в неблагоприятните ефекти.

Трябва ли да използвате Йохимбе?

Хората с анамнеза за сърдечни заболявания, високо или ниско кръвно налягане, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и психични заболявания трябва да избягват йохимбе.

Бременни жени и деца под 18 години също не трябва да използват йохимбе.

Ако изпитвате еректилна дисфункция и търсите начини за облекчаване на нейните симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар относно различните възможности за лечение. Вече са налични по-безопасни и по-ефективни лекарства, което прави йохимбин хидрохлорид по-рядко предписван.

Съществуващите доказателства относно ефективността на йохимбе за отслабване остават неубедителни. Има много други корекции в начина на живот, които могат да бъдат направени, за да помогнат за отслабване.

Като се има предвид разпространението на неточно етикетирани продукти и потенциала за странични ефекти, може би е най-безопасно да се избягва тази добавка напълно.

Ако решите да приемате добавки с йохимбе, препоръчително е да купувате от реномирана компания. Уверете се, че продукта е преминал тестове за качество и безопасност и ясно разкрива количеството йохимбин, което съдържа.

Няма стандартизирани препоръки за дозиране на добавките с йохимбе. Някои източници предполагат приемане на не повече от еквивалента на 30 мг йохимбин хидрохлорид дневно, което възлиза на приблизително 10 мг три пъти на ден.

Други проучвания са използвали доза от 0,20 мг на килограм на ден за участниците в проучването. За възрастен с тегло 65 кг това означава 15 мг на ден. ( 13 ) ( 14 )

Заключение

Йохимбе е широко продавана билкова добавка, популяризирана заради потенциала си да се справи с еректилната дисфункция и да подобри състава на тялото чрез подпомагане на загубата на мазнини.

Основният активен компонент в добавките с йохимбе е йохимбин, който е показал ефективност при подобряване на еректилната дисфункция. Въпреки това, научните открития относно загубата на тегло и промените в състава на тялото са по-малко убедителни.

Многобройни случаи на неправилно етикетиране са документирани в проучвания, включващи продукти на йохимбе. Освен това използването на тази добавка носи риск от потенциално неблагоприятни странични ефекти.

Като се имат предвид тези фактори, най-безопасно може би е да избягвате тази добавка изцяло или да се уверите, че продукта е направен от реномирана и надеждна компания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: