Какво е зеаксантин?

зеаксантин

Зеаксантин е често срещан каротеноид, пигмент, открит във високи нива в тъмнозелени зеленчуци, оранжеви и жълти плодове и яйчни жълтъци. Освен това е един от двата каротеноида, открити в човешкото око, където помага за защита на очите от вредните ефекти на окисляването и светлината.

Каротеноидите действат като антиоксиданти, вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане. Смята се също, че имат свойства за борба с рака.

Тази статия обяснява как действа зеаксантина, ползите, които може да има за здравето на очите, и как хората приемат добавка от зеаксантин.

реклама

Ползи от зеаксантин

Зеаксантинът играе две важни роли:

  • Той изгражда жълт пигментен щит, за да предпази очните клетки от вредното въздействие на определени източници на светлина, като слънцето.
  • Той предпазва очите от опасни свободни радикали, нестабилни молекули, които крадат електрони от здрави клетки, причинявайки увреждане (това, което е известно като окисление).

След като влезе в тялото, зеаксантина си проправя път в лещата (прозрачната, извита структура към предната част на окото), в макулата, в фовеята и двете части на ретината или тъканта, която покрива задната част на очната ябълка.

Макулата е най-чувствителната част и тази с най-много фоторецептори. Това са специални клетки, които преобразуват светлината в сигнали, които могат да бъдат интерпретирани от вашия мозък. Като такава, макулата е мястото, където се произвежда вашето най-остро зрение. Освен това е отговорна за способността ви да възприемате цветовете.

Зеаксантинът и друг каротеноид, наречен лутеин, са каротеноиди, които се натрупват в ретината. Тъй като зеаксантина и лутеина се намират в големи количества в макулата, те са известни като макулни пигменти.

Употреба

Проучванията показват, че зеаксантина може да помогне за забавяне или предотвратяване на прогресията на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Свързана с възрастта макулна дегенерация (МДСВ)

Някои от хранителните източници на зеаксантин са изследвани като защитни фактори при МДСВ, което засяга хора на възраст 65 и повече години.

Мета-анализ от 2012 година установи, че диета, богата на лутеин и зеаксантин, намалява риска от прогресиране от ранен към късен стадий на МДСВ с 26%. Също така помогна за намаляване на риска от развитие на МДСВ в ранен стадий с около 4%.

По същия начин, преглед от 2017 година установи, че лутеина и зеаксантина, получени както чрез хранителни източници, така и чрез добавки, могат да предпазят очите от прогресията на МДСВ.

По-тежка форма на дегенерация на макулата, влажна макулна дегенерация, възниква, когато кръвоносните съдове в макулата растат и изпускат течност. Сухата МДСВ е рисков фактор за влажна МДСВ, но има и други рискови фактори, като високо кръвно налягане.

Зеаксантинът може да бъде полезен за предотвратяване на прогресирането и на двата вида МДСВ.

Катаракта

Консумацията на зеаксантин и лутеин може да забави образуването на катаракта, което причинява замъглено зрение.

Преглед от 2017 година установи, че по-високите концентрации на лутеин и зеаксантин в кръвта са свързани с намален риск от вид катаракта, наречена ядрена катаракта.

Увеит

Увеитът е възпаление или подуване на увеята на окото. Увеята се намира в центъра на окото и е отговорна за кръвоснабдяването на ретината. Лутеина и зеаксантина могат да помогнат за забавяне на този възпалителен процес.

Проучване от 2015 година установи, че лутеина и зеаксантина имат противовъзпалителни ефекти върху човешките увеални клетки. Важно е обаче да се отбележи, че това изследване е проведено върху клетки в лаборатория, така че е невъзможно да се знае дали тези ефекти ще се случат и в човешкото тяло.

Трябва да се направят повече висококачествени проучвания с използване на лутеин и зеаксантин върху хора, преди да могат да се направят допълнителни заключения относно тяхната ефективност при увеит.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е усложнение на диабета, при което неконтролираната кръвна захар причинява увреждане на кръвоносните съдове в ретината. Лутеинът и зеаксантина могат да намалят окислителните процеси, които увреждат очите по този начин.

Преглед от 2015 година разглежда серия от проучвания върху животни, които оценяват ефектите на лутеин и зеаксантин върху мишки и плъхове с диабет. Той заключава, че лутеина и зеаксантина имат защитен ефект срещу промени в ретината, свързани с диабета.

Отново обаче, тъй като тези проучвания са направени върху гризачи, няма доказателство, че тези ефекти биха се случили и при хора.

Какви са страничните ефекти на зеаксантин?

Учените не са открили странични ефекти или отрицателни взаимодействия със зеаксантин.

 Въпреки това, хората със светла кожа могат да развият жълтеникаво оцветяване на кожата, ако превишат максималната препоръчителна дневна доза за възрастни (10 мг).

Въпреки това не изглежда да има риск от приема на твърде много лутеин и зеаксантин чрез добавки или чрез диета.

Въпреки че не е установено, че добавките на зеаксантин причиняват неблагоприятни странични ефекти, не са правени проучвания за тяхната дългосрочна употреба. Всъщност учените не могат да бъдат сигурни дали приемането на синтетична форма на зеаксантин е добре за повече от пет години.

Следователно добавките със зеаксантин се препоръчват само за тези, които имат значителни и непосредствени опасения за влошаване на загубата на зрение.

Колко зеаксантин трябва да приемам?

Като цяло лекарите препоръчват възрастните да ядат пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, което трябва да осигури около 5 мг каротеноиди (включително зеаксантин и лутеин).

Но повечето хора не ядат толкова много порции, поставяйки средния прием на каротеноиди по-близо до 2 мг на ден. Това означава, че добавките могат да бъдат полезни, за да сте сигурни, че получавате адекватно количество зеаксантин.

Проучванията показват, че дневната добавка от 2 мг зеаксантин може да бъде полезна за зрението.

Зеаксантин, заедно с лутеин, може да се приема по всяко време на деня, но обикновено най-добре е по време на хранене. Като мастноразтворим антиоксидант, зеаксантина изисква малко мазнини, за да се абсорбира правилно.

Опитайте да поръсите зеленчуците си със зехтин, за да сте сигурни, че получавате пълните предимства на зеаксантина, който съдържат. Или, ако приемате добавка, направете го с храната.

Източници на зеаксантин

Включването на храни, богати на каротеноиди, е един обещаващ начин да предпазите очите си от болести.

Ако искате да увеличите приема на зеаксантин, потърсете зелени, листни зеленчуци, тъй като те имат най-голямо количество каротеноид.

Всъщност зеаксантина е причината тези храни да са богато оцветени, тъй като той модулира светлинната енергия и поддържа хлорофила на подходящи нива по време на фотосинтезата.

Хлорофилът в тъмнозелените зеленчуци всъщност маскира пигментите лутеин и зеаксантин, придавайки на зеленчуците техния разпознаваем зелен цвят.

Сред храните, които осигуряват каротеноидите, от които се нуждаете за здравето на очите, са:

Заключение

Зеаксантинът е каротеноид, вид пигмент, който придава живите цветове на оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци.

Заедно с каротеноида лутеин, зеаксантина може да помогне за забавяне и дори предотвратяване на прогресирането на катаракта и свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Ако сте били диагностицирани със загуба на зрение и не можете да получите между 6 мг и 10 мг от двата каротеноида от вашата диета, помислете за приемане на добавка, за да запълните празнината.

Освен яденето на плодове и зеленчуци, както и приема на добавки, физическата активност и въздържането от тютюнопушене ще поддържат очите ви здрави и ще подобрят здравето ви и като цяло.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: