Коронавирус COVID-19: Симптоми, Новини, Превенция

коронавирус

Какво е коронавирус?

Коронавирусът е голямо семейство от вируси (CoV), които включват тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS).

Нов коронавирус (nCoV) е новия щам който индетифицираха в Ухан, наричан още коронавирус Ухан. По късно вируса е наречен официялно SARS-CoV-2 и причинява заболяването – COVID-19.

Коронавирусите причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до по-тежки заболявания. Коронавирусите се предават от животни на хора.

реклама

Редица проучвания установяват, че SARS-CoV се предава от цивитните котки на хора, а MERS-CoV от камилите.

Властите заявиха, че коронавирусът Ухан се предава от животни на хора; може да се разпространява от човек на човек; и изглежда, че причинява пневмония при хора с отслабена имунна система.

Експертите се опитват да разберат как се предава и дали предаването се осъществява най-вече в болници или в общността.

В един случай 14 лекари и медицински сестри, опериращи пациент – за който не е известно, че носи вируса – всички са заразени с него, което предполага, че той може да се разпространи сравнително лесно.

Коронавирус симптоми

коронавирус симптоми

Честите симптоми включват респираторни симптоми като температура, хрема, кашлица, болки в гърлото, евентуално главоболие, задух и затруднено дишане, това ги прави трудно различими от симптомите на обикновена настинка или грип.

Тези, които имат отслабена имунна система, особено младите и възрастните хора, са изложени на риск вирусът да се превърне в по-сериозно заболяване на дихателните пътища.

В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Информация: Министерството на Здравеопазването

Как да различим коронавирус от грип?

Според aкaд. Гълъбoв, грипa имa внeзaпнo нaчaлo – cъcтoяниe нa глaвoбoлиe, тeмпeрaтурa, рaзтриcaнe, бoлки в муcкулитe и чaк нa 2,3 дeн ce пoявa кaшлицa.

Кoрoнaвируca нямa внeзaпнo нaчaлo!

При него имa три ocoбeнocти:

 1. cтъпaлooбрaзнo зacилвaнe нa кaшлицaта;
 2. cтъпaлooбрaзнo пoкaчвaнe нa тeмпeрaтурaтa;
 3. eлeмeнти нa прoблeми c дишaнeтo, тъй кaтo aтaкувa дълбoкo дихaтeлнитe пътищa и aлвeoлитe.

Коронавируса навлиза в кръвта и атакува горните етажи на дихателния тракт, обясни aкaд. Гълъбoв.

Основни защитни мерки срещу новия коронавирус

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространените инфекции са както при грип и настинка и включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане.

Избягвайте контакт с всеки, който показва симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Ето каво трябва да се прави според Световната Здравна Организация WHO:

1. Мийте ръцете си често

Редовно и старателно почиствайте ръцете си с препарат на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода.

Защо? Измиването на ръцете със сапун и вода или използването на ръчен разтвор на алкохолна основа убива вирусите, които може да са на ръцете ви.

2. Поддържайте социално дистанциране

Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.

Защо? Когато някой кашля или киха, пръска малки капчици течност от носа или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близки, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът, който кашля, има заболяването.

3. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата

Защо? С ръцете си докосвате много повърхности и може лесно да попаднат вируси върху тях. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ви и да ви разболее.

4. Пазете другите

Това означава да покриете устата и носа със свит лакът или носна кърпа, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната кърпа незабавно.

Защо? Вирусите се разпространяват на капчици. Следвайки добра респираторна хигиена, вие предпазвате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.

5. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ

Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ, като първо се обадете предварително и съобщете за симптомите. Следвайте указанията на местния здравен орган.

Защо? Националните и местните власти ще разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във вашия район. Обаждането предварително ще позволи на вашия здравен лекар бързо да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще ви защити и ще ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции.

Мерки за защита на лица, които са в или наскоро посетили (през последните 14 дни) райони, където COVID-19 се разпространява

 • Следвайте указанията, описани по-горе.
 • Останете вкъщи, ако започнете да чувствате неразположение, дори с леки симптоми като главоболие и лек хрема, докато не се възстановите. Защо? Избягването на контакт с други хора и посещенията в медицински заведения ще помогнат да защитите вас и другите от вируса COVID-19 и други вируси.
 • Ако имате симптоми като температура, кашлица и затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това може да се дължи на респираторна инфекция или друго сериозно състояние. Обадете се предварително и уведомете вашия лекар за скорошно пътуване или контакт с пътници. Защо?  Обаждането предварително ще позволи на вашия личен лекар бързо да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще помогне за предотвратяване на възможно разпространение на COVID-19 и други вируси.

Какво причиняват коронавирусите?

Коронавирусите са зоонотични, което означава, че първоначално се развиват в животни, преди да бъдат предадени на хората. По-старите коронавируси, като обикновената настинка, са били в човешките популации толкова дълго, че сега се предават по-често от човек на човек.

Предаването на вируса от животни на хора изисква близък контакт със заразено животно. След като вирусът се развие в хората, той може да се предава от човек на човек чрез дихателни капчици, които се отделят при издишване, кашляне, кихане или говорене.

Вирусът може да бъде вдишан в дихателните пътища (трахеята и белите дробове), където може да причини инфекция. Възможно е също така да се заразите със SARS-CoV-2, като докоснете устата, носа или очите си, след като сте докоснали повърхност или предмет, заразени с вируса. Това обаче не се счита за основен начин на предаване.

SARS-CoV-2 може също да аерозолира или да образува фин спрей от частици и влага и да остане във въздуха за минути до часове. Понастоящем обаче се смята, че инфекцията чрез близък контакт с хора със SARS-CoV-2 и техните респираторни капчици е много по-често срещана.

Коронавирусът от 2019 г. не е окончателно свързан с конкретно животно. Изследователите смятат, че вирусът може да е бил предаден от прилепи на друго животно – или змии, или панголини – и след това предаден на хората. Това предаване вероятно е станало на открития пазар на храни в Ухан.

Кой е изложен на повишен риск?

Вие сте изложени на висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, ако влезете в близък контакт с някой, който е заразен, особено ако сте били изложени на неговата слюнка или сте били близо до него, когато е кашлял, кихал или говорил.

Без подходящи превантивни мерки, вие също сте изложени на висок риск, ако:

 • Живейте с някой, който се е заразил с вируса
 • Осигуряват домашни грижи за някой, който се е заразил с вируса
 • Имате интимен партньор, който се е заразил с вируса

По-възрастните възрастни и хората с определени здравословни проблеми са изложени на по-висок риск от тежки усложнения, ако се заразят с вируса. Тези здравословни състояния включват:

 • Рак
 • Сериозни сърдечни заболявания, като сърдечна недостатъчност, коронарна артериална болест (CAD) и кардиомиопатия
 • Хронично бъбречно заболяване
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Затлъстяване, състояние, което се развива при хора с индекс на телесна маса (ИТМ) 30 или по-висок
 • Сърповидно-клетъчна анемия
 • Отслабена имунна система от трансплантация на орган
 • Диабет тип 2

От къде тръгва вируса?

Избухването се появи през месец Декември 2019г. в най-големия град в централния Китай, Ухан, град с 11 милиона души в провинция Хубей.

Длъжностните лица го свързват с пазара за търговия на едро Huanan Seafood, като казват, че дивите животни, продавани там, са вероятният източник на вируса. Пазарът е затворен от 1 януари заради дезинфекция и служителите се надпреварват да открият неговия животински източник.

Змиите – китайският крайт и китайската кобра – може да са отговорни за предаването на коронавирус на хората.

Учените в Китай твърдят, че вирусът може да се е предал от прилепи на змии, които са били продавани на местния пазар Huanan Seafood в Ухан, а след това и на хора.

Как обаче вирусът би могъл да се адаптира както към студенокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници, остава загадка и са необходими допълнителни тестове, за да се определи животното от което идва вируса.

Глобална заплаха: потвърдени случаи по целия свят

Вирусът се е разпространил далеч отвъд континентален Китай, досега в Хонконг, Макао, Тайван, Сингапур, Южна Корея, Тайланд, Япония, Виетнам, Австралия, Франция, САЩ, Италия, България и други държави по света.

Летищата по света са увеличили медицинските прегледи и са въвели нови карантинни процедури за да попречат на разпространението на вируса.

Ухан е основен център за транспорт.

Градът не само е център на високоскоростната железопътна мрежа в Китай, той има полети до повече от 60 международни дестинации от международното летище Tianhe.

На 23.01, след като потвърдените случаи избухнаха в цялата страна, правителствените служители обявиха временното затваряне на летището и железопътните гари на Ухан.

Всички линии в железопътния транспорт във и извън Ухан също са спрени, докато множество международни авиокомпании са отменили полетите до града.

Китай насърчи пътниците, пътуващи до и от Ухан, да променят своите планове за пътуване по време на натоварения празничен период на Лунната Нова Година, като ги освобождават от такси за обслужване при възстановяване на всички видове транспорт.

Какво общо има с вируса на SARS?

Учените казват, че инфекциозността на вируса не е толкова силна, колкото SARS, но добавиха, че броят на заразените хора се покачва.

Изследване на учени от Обединеното кралство прецени, че броят на инфекциите в Ухан все още е подценен, като реалният брой е близо 4 000 към 18 януари, въз основа на разпространението на вируса в други градове и страни за сравнително кратък период от време.

SARS зарази повече от 8 000 души и уби 774 при пандемия, която разкъса Азия през 2002 и 2003г.

В четвъртък Дейвид Хейман, председател на комитета на Световната здравна организация, който събира данни за епидемията, заяви, че вирусът се разпространява по-лесно от човек на човек, отколкото се смяташе досега.

Но все още има много, което не се знае за вируса и смъртността му е далеч по-малка от тази, наблюдавана по време на епидемията от SARS.


Въпроси и отговори относно коронавирус (COVID-19)

Какви са симптомите на COVID-19?
Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да имат назална конгестия, хрема, болки в гърлото или диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно. Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми. Повечето хора (около 80%) се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Около 1 от всеки 6 души, който се разболява от COVID-19, се разболява сериозно и развива затруднено дишане. Възрастните хора и тези с основни медицински проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или диабет са по-склонни да развият сериозни заболявания. Хората с температура, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.

Как се разпространява COVID-19?
Хората могат да хванат COVID-19 от други, които имат вируса. Заболяването може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици кацат върху предмети и повърхности около човека. След това други хора хващат COVID-19, като докосват тези предмети или повърхности, след което докосват очите, носа или устата си. Хората също могат да хванат COVID-19, ако вдишат капчици от човек с COVID-19, който кашля или издишва капчици. Ето защо е важно да стоите на повече от 1 метър от човек, който е болен.
СЗО оценява текущите изследвания за начините на разпространение на COVID-19 и ще продължи да споделя актуализирани открития.

Колко вероятно е да хвана COVID-19?
Рискът зависи от това къде се намирате – и по-точно от това дали има разгръщане на огнище на COVID-19 там.
За повечето хора на повечето места рискът да се заразите COVID-19 все още е малък. Въпреки това сега има места по света (градове или райони), където болестта се разпространява. За хората, които живеят или посещават тези зони, рискът от COVID-19 е по-висок. Правителствата и здравните власти предприемат енергични действия всеки път, когато се установи нов случай на COVID-19. Не забравяйте да спазвате местните ограничения за пътуване, движение или големи събирания. Сътрудничеството с усилията за борба с болестта ще намали риска от улавяне или разпространение на COVID-19.

Трябва ли да се притеснявам за COVID-19?
Заболяването, причинено от инфекция с COVID-19, като цяло е леко, особено за деца и млади хора. Това обаче може да причини сериозно заболяване: около 1 на всеки 5 души, които го хванат. Затова е съвсем нормално хората да се притесняват как огнището на COVID-19 ще се отрази върху тях и техните близки. Можем да насочим своите притеснения в действия за защита на себе си, на своите близки и на нашите общности.

Кой е изложен на риск от развитие на тежко заболяване?
Докато ние все още научаваме как COVID-2019 засяга хората, по-възрастните хора и лица с предшестващи медицински състояния (като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак или диабет) се появяват сериозно заболяване по-често от други. 

Трябва ли да нося маска, за да се защитя?
Носете маска само ако сте болни от симптоми на COVID-19 (особено кашлица) или се грижите за някой, който може да има COVID-19. Маска за лице за еднократна употреба може да се използва само веднъж. Ако не сте болен или се грижите за някой, който е болен, тогава няма смисъл от маска. В световен мащаб има недостиг на маски, така че СЗО призовава хората да използват маски разумно.

Колко дълъг е инкубационният период за COVID-19?
„Инкубационен период“ означава времето между улавяне на вируса и началото на симптомите на заболяването. Повечето оценки за инкубационния период за COVID-19 варират от 1-14 дни, най-често около пет дни. Тези прогнози ще се актуализират, когато станат достъпни повече данни.

Колко дълго вирусът оцелява на повърхности?
Не е сигурно колко дълго вирусът, който причинява COVID-19, оцелява на повърхности, но изглежда, че се държи като другите коронавируси. Проучванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация за вируса COVID-19) могат да останат на повърхности за няколко часа или до няколко дни. Това може да варира при различни условия (например вид повърхност, температура или влажност на околната среда).Ако смятате, че дадена повърхност може да бъде заразена, почистете я с обикновен дезинфектант, за да убиете вируса и да защитите себе си и другите. Почистете ръцете си със спирт на алкохолна основа или ги измийте със сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, устата или носа.

Заключение

Първо, важно е да не се паникьосвате. Карантината е необходима само ако подозирате, че сте се заразили с вируса или имате потвърден резултат от теста.

Най-добрите начини да се предпазите от излагане на вируса е като следвате прости указания за миене на ръцете и физическо дистанциране. Ваксинирането също е от решаващо значение.

Ограничаването на времето, прекарано на закрито без маска, и избягването на големи събирания също е важно.

Въпреки че новините за коронавируса през 2019 г., като смъртни случаи, карантини и забрани за пътуване, могат да бъдат плашещи, важно е да запазите спокойствие. Ако сте диагностицирани с COVID-19, следвайте инструкциите на Вашия лекар, за да се възстановите и да помогнете за предотвратяване на разпространението на вируса.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: