Как да изберем матрак за да получим качествен сън

Как да изберем матрак

Когато решите да смените стария матрак е важно да си зададете въпроса – как да изберем матрак – и да научите някои препоръки от експерти.

Много хора подхождат към пазаруването на матраци по грешен начин, като се фокусират единствено върху произволни мерки за ниво на твърдост или позиция за сън, като вземат предвид само цената или избират материали и технология, видяни в реклама.

Но този подход може да ви осигури не толкова удобен матрак, за който да съжалявате, че сте го купили.

реклама

Може да се събудите сутрин, чувствайки се уморени и сковани. Може също да започнете да забелязвате болки в гърба, врата и ставите, заедно с раздразнителност, умора и други ефекти от лошия сън.

Без качествен матрак сънят ви в крайна сметка страда. Ако изпитвате някое от горните, вероятно е време за нов матрак. Все пак перспективата за закупуване на матраци може да изглежда достатъчно плашеща, за да ви накара да отложите търсенето.

Да, ще трябва да прекарате известно време в обмисляне на различни фактори, но нашето ръководство може да опрости процеса.

Това ръководство се основава на нашите стотици часове изследвания и тестове на съня, за да ви помогне да намерите матрак, на който ще спите с удоволствие години наред.

Ако не спите добре, ако се събуждате с болки или просто не ви е удобно в леглото, може би е време да си вземете нов матрак.

Установете къде ви боли – ако се събудите с болки в раменете или гърба, или болки в бедрото, коляното или други стави, матракът ви може да не е подходящо омекотен или поддържащ за вас.

Освен това, ако сегашният ви матрак има видима трайна вдлъбнатина във формата на тялото ви, вероятно е време за нов.

Също така, ако установите, че спите по-добре далеч от дома (като в хотели или ваканционни жилища под наем), това е още един червен флаг.

Имайте предвид обаче, че ако постоянно се събуждате с болка във врата, възглавницата ви може да е виновникът.

Въпреки че има стотици различни налични матраци, повечето попадат в една от трите основни категории:

 • пружинен
 • дунапрен – пяна
 • хибрид

Ето основен преглед на всеки тип:

Пружинни матраци

Както подсказва името, матракът с вътрешна пружина използва система от свързани метални пружини или намотки, за да поддържа тежестта на тялото ви.

Горен слой от мека, обвита с плат подплата (известна още като комфортния слой) осигурява омекотяване и очертаване без усещането за потъване на мемори пяната.

Като цяло, качественият матрак с вътрешна пружина предлага добра опора, дишащ е (и следователно по-хладен) от неговите аналози, изработени изцяло с пяна.

Също така се предлага в различни нива на твърдост, за да отговаря на различни предпочитания.

Дунапренени матраци

Дунапреновият матрак е направен със слоеве пяна (мемори пяна, пенопласт, латексова пяна или комбинация), всяка от които може да има различна плътност с различни нива на поддръжка, омекотяване и издръжливост.

Тъй като матраците изработени изцяло от пяна са склонни да се прилепват към тялото ви, те помагат да поддържате гръбнака си в правилна позиция, докато спите, което ги прави добър избор на матрак при болки в гърба.

Този тип матраци предлагат ползи за леко спящите, защото е по-малко вероятно да бъдат събудени от партньор, който се мести през нощта, отколкото ако спят на пружинен матрак.

Хибридни матраци

Изработени както от пружини, така и от пяна, хибридните матраци имат много различно усещане в зависимост от марката и модела.

Най-общо казано те постигат добър баланс между пружиниране и опора, комфорт и омекотяване, без да се усеща хлътване.

Тъй като хибридните матраци спомагат за облекчаване на някои от недостатъците на конвенционалните легла изцяло направени от пяна или вътрешни пружини, те често са добър компромис, ако имате проблеми с избора между двете.

Най-старият известен матрак е бил натъпкан със слоеве ароматни листни растения за да предпазва от вредители.

Въпреки че днешните матраци имат по-сложен пълнеж, те следват същата концепция за наслояване.

Различните видове матраци имат силни и слаби страни, така че не се поддавайте на това какво е модерно, какво виждате в рекламите или според цената.

Основното ви съображение за това как да изберете матрак трябва да бъде комфортът.

Някои марки имат свои собствени шоуруми или се продават в универсални магазини или магазини за матраци, така че можете да ги тествате лично.

Ако не се чувствате комфортно, когато го тествате за първи път, тогава вероятно не трябва да го купувате.

Въпреки че може да отнеме месец или повече спане на даден матрак, за да разберете дали наистина ви е удобно в дългосрочен план.

Тип матрак

Пружинен

За кого е най-подходящ: За хора, които спят сами и търсят достъпна опция.

Някога популярен и евтин вариант, матракът само с пружина е по-труден за намиране в наши дни. Ето какво трябва да знаете за пружинните матраци:

 • Направен е от стоманени пружини: Един истински матрак с вътрешна пружина съдържа стоманени пружини, или в една непрекъсната намотка, или в намотки, индивидуално поставени в плат. 
 • По-новите пружинни матраци имат добавени комфортни слоеве: Повечето по-нови пружинни матраци имат достатъчно комфортни слоеве над пружините, които ги поставят в категорията „хибридни“. Тези матраци обикновено се чувстват по-пружениращи и по-твърди от тези изцяло с пяна.
 • Системите с непрекъснати намотки могат да бъдат трудни за спане с партньор: Тези видове намотки обикновено не могат да предотвратят прехвърлянето на движение между спящите, тъй като всички те са свързани. Така че, ако спите с партньор, ще искате да потърсите матрак с индивидуално опаковани пружини.

Пяна

За кого е най-подходящ: В зависимост от вида матрак с пяна, който изберете, той може да бъде чудесен вариант, ако търсите контур, разпределение на теглото и облекчаване на натиска по гръбначния стълб.

Вероятно сте чували за мемори пяна, но матраците от пяна се предлагат и в други разновидности:

 • Полиуретановата пяна често се използва като долен слой в много дунапренови матраци. Някои по-евтини матраци са направени изцяло от тази пяна, което им придава по-твърдо усещане.
 • Пяната с отворени клетки обикновено е по-дишаща и по-малко плътна от мемори пяната. Може да го намерите по-хладен и по-отзивчив към натиска на тялото ви.
 • Мемори пяната омекотява и обгръща тялото ви, за да облекчи болката и напрежението. Известно е обаче, че улавя топлината, оставяйки в спящите неприятно усещане.
 • Смесите от пяна се създават от много компании за матраци чрез добавяне на гел или перфорации, за да се подобри въздушният поток и да се регулира температурата на матрака.

Латексова пяна

За кого е най-подходящ: Хора, които търсят по-издръжлив, органичен вариант за матрак.

Ако имате алергия към латекс, трябва да избягвате латексовите матраци. Може да се възползвате от матрак с латексова пяна:

 • Ако обичате да ви е топло докато спите, матрака с латекс може да ви свърши работа. Известно е, че осигуряват комфорта на пяната, без да карат спящите да се чувстват в капан на едно място.
 • Ако предпочитате органични, може да харесате вариант с латекс. Много латексови матраци са естествени или органични, тъй като могат да бъдат направени от растителни материали.
 • Ако търсите издръжливост, латексовата пяна също често е по-издръжлива от мемори пяната, предимство, което леко увеличава цената на матрака.

Хибрид

За кого е най-подходящ: Хора, които нямат нищо против да платят малко повече за добър сън, стабилна опора и издръжливост.

Хибридните матраци разполагат със спирална пружинна основа под слоеве латекс или пяна. Това създава комбинация от стабилна опора и комфорт, която много хора намират за идеална. Може да помислите за хибриден матрак, ако търсите:

 • По-голям въздушен поток: Конструкцията им също така позволява по-голям въздушен поток от матраците, направени изцяло от пяна, така че хибридните матраци често поддържат по-удобна температура за сън.
 • Стабилна опора: Въпреки че хибридите може да не са най-добрият вариант за хора, които се нуждаят от много меки легла, те работят добре за много типове тяло и позиции за сън.
 • Издръжливост: Пружинните спирали в хибридните матраци също ги правят по-издръжливи от матраците с пяна. Обикновено са и по-скъпи.

Твърдост

Твърдостта на матрака е това как го усещате под тялото. Твърдостта обикновено варира по скала от 1 до 10, като 10 е най-твърдото легло, което можете да намерите.

Като цяло, средно твърдите матраци (които често са между 5 и 7 по скалата за твърдост) осигуряват добра комбинация от опора и комфорт за повечето хора.

Малко проучване от 2010 година с 27 души предполага, че спането на средно твърд матрак може да помогне за облекчаване на болката и подобряване на качеството на съня.

Разбира се, твърдостта е субективна мярка. Матрак, който се чувства твърд за един човек, може да се стори твърде мек за друг.

Твърдостта също може да варира в зависимост от конструкцията на матрака. 6 на една марка може да се почувства като 5 на друга марка, а средно твърдият хибрид може да се почувства по-твърд от средно твърд матрак с пяна. Ето защо винаги е важно да изпробвате новия си матрак и да се уверите, че осигурява правилната опора.

Имайте предвид обаче, че тялото ви може да се нуждае от известно време, за да свикне с нов матрак, особено ако е по-твърд от стария. Този период на привикване може да отнеме 3 до 4 седмици, така че му дайте време.

Опора

Хората с по-ниско телесно тегло обикновено могат да получат добра опора от матрак с пяна. Но хората с по-високо телесно тегло може да предпочетат допълнителната здравина на намотките под пяната.

Опората се отнася и до това дали потъвате в леглото. Някои хора искат да се чувстват обгърнати от леглото, докато други искат да лежат здраво отгоре. Матраците със системи от пружинни спирали обикновено осигуряват по-здрава опора, като ви държат върху матрака, а не потъналв него.

Добрата опора на ръба може да е от полза, ако споделяте леглото си с партньор или домашен любимец, въртите се много или седите на ръба на леглото си, за да се обличате.

Ако леглото ви има слаби ръбове, може да почувствате, че леглото лесно се поддава, когато седнете върху него. Това може да означава лоши новини през нощта, ако партньорът ви ви избута до ръба и вие се чувствате така, сякаш ще се свлечете на пода.

Ако искате добра поддръжка на ръбовете, търсете матраци с подсилени ръбове. Отзивите на клиенти често дават по-ясна представа за това колко опора на ръба има един матрак.

Облекчаване на тялото

Най-общо казано, матраците с пяна осигуряват най-доброто облекчаване и оформяне на тялото.

Ако искате облекчаване на болката в ключови точки на натиск, потърсете матрак, който нежно се прилепва към тялото ви, когато лежите. Това позволява на бедрата и раменете ви да потънат леко.

Матракът с мемори пяна предлага най-голямо облекчаване. Хибридите със слоеве от пяна също могат да свършат работа.

Регулиране на температурата и охлаждане

Температурата на вашето легло може да направи огромна разлика в качеството на вашия сън. Ако ви е твърде топло, може да се събудите изпотени или да имате проблеми със съня.

Охлаждащите матраци имат специални функции, предназначени да ви помогнат да се охладите, докато спите, включително:

 • въздушна клетка или пяна с отворени клетки
 • гел инфузии
 • калъфи за матраци, изработени от фазово променящи се, влагоотвеждащи или охлаждащи тъкани

Отзивите на клиентите могат да помогнат за предоставянето на по-точна картина дали охлаждащите функции, споменати в описанието на матрака, наистина работят.

Ако тялото ви не е правилно поддържано, докато спите, можете да започнете да изпитвате странни болки.

Както споменахме по-горе, болката във врата и раменете може да означава, че възглавниците ви са за смяна. Но болката в гърба или друг вид дискомфорт може да означава, че имате нужда от по-поддържащ матрак.

Независимо от предпочитаната от вас позиция за сън, целта е да стигнете до място, където опората на гръбначния стълб (което изисква известна степен на твърдост на матрака) и облекчаването на точката на натиск (което изисква известна степен на мекота на матрака) се пресичат.

Както в случая, когато стоите, правилното подравняване на гръбначния стълб е важно, когато лежите.

Точките на натиск са костните или по-тежките части на тялото ви – като раменете, бедрата или коленете – които притискат повърхността на леглото. Те варират в зависимост от позицията ви на сън.

Облекчаването на точката на натиск е полезно от гледна точка на мускулно-скелетната система, ако имате проблеми с мускулите или ставите.

Например, ако спите настрани и имате болка в тазобедрената става или тендинит на ротаторния маншон (което се случва, когато тъканта, свързваща мускула с костта на рамото, се възпали), ще искате матрак, който не е твърде твърд, така че не оказва прекомерен натиск върху тези болезнени зони.

как да си избера матрак при болки в гърба
Как да си изберем матрак при болки в гърба и други точки по тялото

По гръб

Ако предпочитате да спите легнали по гръб, смятаме, че най-добре ще ви помогне средно твърд матрак, който трябва да е достатъчно поддържащ, за да поддържа подравняването на гръбначния ви стълб, но достатъчно мек, за да поддържа долната част на гърба, бедрата и раменете удобно.

как да изберем матрак при спане по гръб
как да изберем матрак при спане по гръб

Ако е възможно, помолете някого да ви снима, докато лежите на леглото – трябва да можете да начертаете права линия от врата си до лумбалната област (долната част на гръбначния стълб) до коленете.

Напомняме, че ако искате нов матрак, защото изпитвате болки в кръста и врата при сън, първо трябва да помислите дали възглавницата ви може да е виновникът.

Настрани

Ако спите настрани по-често, имате нужда от мек, но не прекалено мек матрак, който предлага добро облекчаване на натиска за бедрата и раменете ви.

Повечето хора, които спят настрани, трябва да се справят добре с матрак, който се чувства средно мек до среден.

как да изберем матрак за спане настрани
как да изберем матрак за спане настрани

Също така препоръчваме някои малко по-твърди матраци за хора, които спят настрани, които се нуждаят от повече опора или не харесват усещането за „прегръдка“ на мемори пяната.

За да проверите, помолете някой да ви направи снимка отзад – трябва да можете да начертаете сравнително права линия, свързваща средната точка на ушите, раменете и бедрата ви.

Що се отнася до вашата възглавница, експертите казват, че спящите настрани обикновено се нуждаят от повече опора от тези, които спят по гръб или по корем. Опитайте да спите на по-висока възглавница, за да омекотите по-добре рамото си.

По корем

Ако сте склонни да спите по корем, матрак, който спада към по-твърдите или средно твърд, вероятно ще поддържа най-добре и ще облечава гърдите, корема, бедрата и коленете ви, като същевременно поддържа гръбнака ви правилно подравнен.

Помолете някой да ви направи снимка отстрани – трябва да можете да начертаете права линия от врата си до коленете.

как да изберем матрак при спане по корем
как да изберем матрак при спане по корем

Хората, които спят по стомаха, понякога могат да имат трудности да намерят правилната възглавница, така че ако сте имали проблеми със съня, вината може да е вашата възглавница.

ТОП матрак за облекчаване на болките в гърба

Подобно на матраците, ТОП матраците се предлагат от различни материали. Някои материали, като латекс и мемори пяна, се отличават със способността си да облекчават натиска и да предлагат превъзходна опора, без да жертват комфорта.

Тези материали също ви помагат да поддържате правилната позиция на гръбначния стълб, докато спите, което може да означава по-малко болки, когато се събудите.

Преглед от 2021 година също предполага, че средно твърдите матраци могат да помогнат за подобряване на качеството на съня и да намалят риска от болки в долната част на гърба.

Ако имате по-стар матрак или такъв, който е твърде мек или твърде твърд, добрият ТОП матрак може да добави ключов слой опора и комфорт, който намалява нивото на напрежение, което забелязвате в лумбалната област или долната част на гърба.

Може би се разбира от само себе си, но подобряването на нивото на комфорт в леглото може да подобри и качеството на съня ви.

Как да изберете най-добрия ТОП матрак за болки в гърба

Когато търсите най-добрия горен матрак за вашите болки в гърба и други нужди от сън, трябва да имате предвид:

 • Материали: Латекс или мемори пяна за ефективност може да предложи повече контур, което може да помогне за облекчаване на натиска върху бедрата и раменете и по-добро подравняване на гръбначния стълб.
 • Твърдост: Средно твърдите топери могат да работят най-добре за облекчаване на болки в гърба. Малко проучване от 2018 година също установи, че горните матраци могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.
 • Цена: Тъй като целта е да облекчите болките в гърба, може да се наложи да похарчите повече пари за топери, направени от по-издръжливи, поддържащи материали.
 • Температура: Горещото легло може да наруши съня ви, така че изборът на охлаждащ горен матрак също може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-дълго.

Какво причинява болки в гърба по време на сън?

Хроничната болка поради нараняване или състояния като артрит и фибромиалгия може да причини болка през нощта, но матрак, който не предлага правилната опора, също може да доведе до болки в гърба.

Болката ви може да е свързана с твърдостта на матрака, както и с предпочитаната от вас позиция за сън. Например, спането по гръб на твърде мек матрак може да доведе до лошо изравняване на гръбначния стълб, което може да причини болка.

Спането по корем също може да натовари гърба ви и да окаже натиск върху ставите, което води до болка. Ако постоянно спите на стомаха и често се събуждате с болка, може да опитате да промените позицията си на сън.

Често задавани въпроси

Как да си изберем качествен матрак?
Когато избирате най-добрия матрак за вас, най-добре е да се съсредоточите върху издръжливостта, поддръжката, цената и материала. Вие ще искате да изберете матрак, който отговаря едновременно на вашия ценови диапазон и ви помага да получите възможно най-добрата почивка.

Как да изберем матрак за дете?
Възраст, височина и тегло. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е тяхната възраст, това ще ви даде добра представа какъв размер матрак е най-подходящ за вашето дете.

Техният ръст и тегло също ще играят роля при намирането на най-добрия матрак за малко дете, диктувайки твърдостта, която трябва да изберете, и начина на пружиниране на матрака.

Средно твърдият до голяма степен се счита за най-добрата твърдост на матрака за дете. Това осигурява добра опора, като същевременно им позволява да се движат и да сменят позициите за сън през нощта.

Матрак с покет пружини и мемори пяна?
Изборът на „най-добрия“ матрак е изключително индивидуално начинание и зависи от вашата позиция на сън и други предпочитания, така че не може да се предположи дали един матрак с вътрешна пружина е по-добър от матрак с пяна.

Ако харесвате усещането да потъвате в леглото, дунапреновият матрак може да ви подхожда най-добре. Ако искате да се чувствате по-стабилно, изберете вътрешната пружина. И ако се стремите към нещо между двете, опитайте хибриден матрак.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: