картам, известен още като Шафранка – какви са ползите от растението?

картам, известен още като Шафранка - какви са ползите от растението?

Картам, известен още като Шафранка (Carthamus tinctorius), е растение с дълга история на употреба по света, не само като източник на ценно масло, но и заради своите лечебни свойства.

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за това уникално растение – от ботаническите му характеристики до ползите за здравето и употребите в различни области.

Исторически обзор

Картам е сред най-старите култури, отглеждани от човека, с доказателства за употребата му още преди хилядолетия.

реклама

Първоначално ценен заради своите цветове, използвани за боядисване и овкусяване, днес Картам се отглежда предимно благодарение на маслото, което се извлича от неговите семена.

Хранителната стойност на шафранковото масло е сходна със слънчогледовото олио.

Ботаническо описание

Картам е тревисто едногодишно растение, което може да достигне височина от 30 до 150 см.

Растението е силно разклонено, с кълбовидни цветни главички, които обикновено са яркожълти, оранжеви или червени.

Неговите семена са ценен източник за производство на масло от шафранка, което има множество приложения.

Химически състав

Основната полза на маслото от шафранка се крие в богатото съдържание на линолова киселина – есенциална мастна киселина, която играе ключова роля за сърдечното здраве.

Освен това, растението съдържа и други важни за здравето вещества.

В една супена лъжица (14 грама) шафранковото масло ще намерите:

 • 124 калории
 • 14 грама мазнини
 • 0 грама протеин
 • 0 грама въглехидрати
 • 32% от дневната норма (DV) на витамин Е

Както се наблюдава, шафранковото масло се състои предимно от мазнини, като основната му хранителна полза се извлича от витамин Е.

Основните мастни киселини в шафранковото масло са олеинова и линолова киселина, които съставляват около 90% от неговия състав. Останалите 10% съдържат наситени мастни киселини като палмитинова киселина и стеаринова киселина.

Изследванията показват, че типичният състав на шафранковото масло включва:

 • 6-8% палмитинова киселина
 • 2-3% стеаринова киселина
 • 71–75% линолова киселина
 • 16-20% олеинова киселина

Въпреки това, специфичните пропорции на линолова киселина и олеинова киселина могат да варират значително между различните сортове семена от шафран.

Някои може да съдържат изключително високи нива на линолова киселина, достигащи до 89%, докато други може да са в изобилие на олеинова киселина, с нива до 91%.

Ползи за здравето

Изследвания показват, че маслото от шафранка може да намали риска от сърдечни заболявания, да регулира холестерола, да подобри кръвообращението и да предотврати кръвни съсиреци.

Съществуват научни доказателствата зад шест ключови предимства на шафранковото масло:

1. Здравословен източник на мастни киселини

шафранковото масло е богато на ненаситени мастни киселини, включващи както мононенаситени, така и полиненаситени мазнини.

Тези мазнини играят съществена роля в телесните функции, като ненаситените мастни киселини обикновено се считат от експертите за по-здравословни варианти в сравнение с наситените мазнини.

В диетата мазнини като тези в шафранkовото масло са от решаващо значение за регулирането на хормоните и поддържането на паметта.

Те също така улесняват усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K, докато консумацията на мазнини по време на хранене може да допринесе за усещане за ситост.

В сравнение със зехтина, маслото от авокадо и слънчогледовото масло, шафранkовото масло има по-ниски нива на наситени мазнини.

Възприемането на диета, богата на полезни мазнини, като същевременно минимизира приема на нездравословни мазнини, предлага множество предимства за здравето, като намаляване на възпалението и насърчаване на здравето на сърцето.

2. Подобрява нивата на кръвната захар

Систематичен преглед, проведен през 2016 г., показва, че спазването на диета, богата на ненаситени мазнини, може да доведе до подобрен контрол на нивата на кръвната захар.

Според констатациите, заместването на определени източници на въглехидрати или наситени мазнини с ненаситени мастни киселини, особено полиненаситени мазнини, показва положителни ефекти върху регулирането на кръвната захар, инсулиновата резистентност и секрецията на инсулин.

Освен това, проучване, проведено през 2011 г., предполага, че ежедневната консумация на 8 грама шафранково масло за период от 4 месеца може да смекчи възпалението и да подобри нивата на кръвната захар при определени индивиди, диагностицирани с диабет тип 2.

Струва си да се отбележи, че участниците в това конкретно проучване са жени, диагностицирани с диабет тип 2, характеризиращ се със затлъстяване и след менопаузалния стадий.

Въз основа на изследването се предполага, че включването на висококачествени хранителни мазнини в лечението на диабета заедно със стандартните лечения може потенциално да смекчи усложненията, свързани със състоянието.

3. Понижава холестерола, подобрява здравето на сърцето

Същото проучване, проведено през 2011 г., също отбеляза подобрение в нивата на холестерола в кръвта на участниците след четири месеца употреба на шафраново масло.

Тези резултати са в съответствие с препоръката на Американската сърдечна асоциация, предполагаща, че ненаситените мазнини, като тези в шафранковото масло, могат потенциално да намалят нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол в кръвния поток. Повишените нива на холестерол се считат за рисков фактор за сърдечни заболявания.

Освен това маслото от картам може да предложи допълнителни ползи за здравето на сърцето.

Ненаситените мазнини, присъстващи в шафрановото масло, имат потенциала да разредят кръвта и да намалят лепкавостта на тромбоцитите. Това действие може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които са свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Освен това шафрановото масло може да повлияе на кръвоносните съдове, като насърчава релаксацията и намалява кръвното налягане.

4. Бори се с възпалението

Смята се, че маслото от картам притежава противовъзпалителни свойства.

Както е посочено в проучване, публикувано в Clinical Nutrition, както самото масло, така и неговите ненаситени мастни киселини са показали обещание за подобряване на маркерите, свързани с възпалението.

Този потенциален противовъзпалителен ефект може да бъде полезен при различни здравословни състояния, включително диабет и сърдечни заболявания.

Въпреки че са необходими повече научни изследвания, потенциалът на Картам в областта на здравето е значителен.

5. Успокоява сухата кожа

Използването на масло от картам локално върху суха или раздразнена кожа може потенциално да осигури облекчение и да насърчи мек, гладък тен.

Въпреки че голяма част от доказателствата в подкрепа на ползите от шафранковото масло за кожата се основават на лични разкази, а не на научни изследвания, то остава често използвана съставка в формулировките за грижа за кожата и козметиката.

Един от ключовите компоненти на шафрановото масло е витамин Е, за който се смята, че допринася за неговите предимства в грижата за кожата. Витамин Е отдавна е признат за важна съставка в дерматологичните продукти.

Проучванията показват, че витамин Е може да предложи защита на кожата срещу увреждане от слънцето и да неутрализира свободните радикали, вредни молекули, които могат да увредят клетките и да допринесат за различни заболявания.

Преди да нанесете масло от картам върху кожата, препоръчително е да проведете тест с пластир.

Просто нанесете малко количество от маслото върху вътрешната част на ръката и наблюдавайте за нежелани реакции в продължение на 24 часа. Ако не възникнат отрицателни реакции, вероятно е безопасно за употреба.

6. Безопасен за готвене при високи температури

Не всички масла са подходящи за пържене поради риска от генериране на свободни радикали при излагане на висока топлина.

Високоолеиновото шафранково масло е безопасен вариант за готвене при високи температури. Това мононенаситено масло може да се похвали с по-висока точка на дим в сравнение с много други масла, като царевично масло, масло от рапица, зехтин и сусамово масло.

Освен това маслото от картам предлага по-неутрален вкусов профил от някои други масла като маслиново и кокосово, което го прави идеален избор за различни методи на готвене, включително дълбоко пържене, пържене в тиган и печене.

От друга страна, препоръчително е да избягвате нагряването на полиненаситеното шафранково масло, като го запазите вместо това за поливане върху задушени зеленчуци или за включване във винегрети. За да запазите свежестта му, съхранявайте маслото в хладилник.

Употреби в кулинарията

Маслото от шафранка е предпочитан избор за готвене благодарение на своите хранителни качества.

То е чудесна алтернатива на други растителни масла и може да се използва в разнообразни рецепти.

Ето някои от най-честите кулинарни приложения на шафранката:

 • Оцветяване на храни: Шафранката има жълто-оранжев цвят, който може да се използва за оцветяване на ориз, ястия с месо и десерти.
 • Овкусяване на храни: Шафранката има леко горчив вкус, който може да се използва за овкусяване на ястия с месо, риба, зеленчуци и ориз.
 • Приготвяне на чай: Шафранката може да се използва за приготвяне на чай, който има релаксиращ ефект.
 • Приготвяне на сладкиши: Шафранката може да се използва за приготвяне на сладкиши, като например бисквити, сладки и торти.

Понякога цветовете на растението шафранка се прилагат като икономична алтернатива на скъпоценния шафран.

Козметични приложения

Благодарение на своите омекотяващи и хидратиращи свойства, маслото от шафранка намира широко приложение в козметиката.

То е идеално за суха и чувствителна кожа, помага за поддържането на еластичността и здравината на кожата.

Ето някои от козметичните приложения на картам:

 • Хидратация: Сафлоровото масло е богато на линолова киселина, есенциална мастна киселина, която помага за задържане на влагата в кожата.
 • Омекотяване: Сафлоровото масло е леко и не запушва порите, което го прави идеално за хора с мазна или комбинирана кожа.
 • Противовъзпалително действие: Сафлоровото масло има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването и подуването на кожата.
 • Антиоксидантно действие: Сафлоровото масло е богато на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали.
 • Стимулиране на растежа на косата: Сафлоровото масло може да помогне за стимулиране на растежа на косата и да я направи по-силна и здрава.

Шафранка отслабване

Въпреки че някои хора смятат маслото от картам, като потенциална помощ за отслабване, научните доказателства в подкрепа на това твърдение са ограничени.

Няколко проучвания, включително едно, проведено през 2011 г., установиха, че шафранковото масло няма значителни ефекти върху теглото или телесните мазнини.

Съдържащо 120 калории на супена лъжица, шафрановото масло не е нискокалоричен вариант. Прекомерната консумация на калории, независимо от техния произход, може да попречи на усилията за отслабване.

Независимо от това, включването на малко количество шафранково масло в ястията може да подобри вкуса, да насърчи ситостта и да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, като всичко това може да повлияе положително на управлението на теглото.

За тези, които имат за цел да отслабнат, е препоръчително да се придържат към препоръчаните нива на прием на мазнини и да дадат приоритет на цели храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и храни богати на протеини.

Странични ефекти и предупреждения

Въпреки множеството ползи, употребата на масло от шафранка може да доведе до странични ефекти при някои хора.

Важно е да се спазват препоръчителните дози и да се внимава при наличие на определени здравословни състояния.

Въпреки това, поради своите свойства за разреждане на кръвта, шафрановото масло може потенциално да забави съсирването на кръвта, като по този начин увеличи риска от кървене при:

 • Лица с нарушения на кръвосъсирването
 • Тези, подложени на хирургични процедури

Заключение

Картам (Шафранка) е растение с богата история и множество употреби.

Независимо дали става въпрос за подобряване на здравето, кулинарни приложения или козметика, Картам предлага нещо ценно за всеки.

Въпреки че умерената консумация на шафранково масло като цяло е безвредна, прекомерният прием на богати на омега-6 мазнини като шафраново масло, съчетан с недостатъчни омега-3, може да наруши баланса на омега-6 към омега-3 мастни киселини във вашата диета, потенциално повлиявайки цялостно здраве отрицателно.

Ако изберете да използвате картам, препоръчително е да го правите пестеливо. Вместо това дайте приоритет на включването на подкрепени с доказателства източници на мазнини като зехтин, авокадо и ядки във вашата диета за цялостно благосъстояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: