Кафе от цикория – Здравословната алтернатива на кафето?

кафе от цикория

Кафето от цикория е напитка, която се получава от печен корена на растението цикория. Набира популярност като заместител на кафето, защото има подобен вкус, но не съдържа кофеин. Някои изследвания добавят, че може да има и някои ползи за здравето и може да помогне за контролиране на кръвната захар и подобряване на движенията на червата.

Въпреки че е свързано с няколко ползи за здравето, то може също да причини неблагоприятни странични ефекти при някои хора.

В тази статия ще разгледаме наличните доказателства, за да установим дали кафето от цикория предлага някакви ползи за здравето.

реклама

Какво е кафе от цикория?

Цикория е растение, принадлежащо към семейството на глухарчетата, разпознаваемо по здравото си, космато стъбло, светлолилави цветове и листа, които често се използват в салати. У на е познато, като синя жлъчка.

Процесът на приготвяне на кафе от цикория включва печене и смилане на корените на растението цикория. Предлага вкус, напомнящ на кафе, с вкусов профил, често описван като леко землист и ядков. Кафето от цикория се използва самостоятелно или се смесва с кафе, за да се подобри вкусът му.

Докато точният произход на кафето от цикория е донякъде неясен, се смята, че се е появило през 1800 г. във Франция, период, белязан от недостиг на кафе. За да намалят недостига на кафе на зърна, хората започнали да смесват корени от цикория с кафето си, за да задоволят желанието си за кафе.

В по-късните години, по време на Гражданската война, то придобило популярност в Ню Орлиънс, когато градът се сблъскал с недостиг на кафе след военноморските блокади на Съюза, които ограничили достъпа им до едно от техните пристанища за кафе.

Кафето от цикория остава част от различни култури по света и често се използва като безкофеинова алтернатива на традиционното кафе.

Осигурява различни хранителни вещества

Кафето от цикория се приготвя основно от корен от цикория, който се обработва чрез смилане, печене и варене на суровия корен от цикория.

Обикновено се използва приблизително 2 супени лъжици (еквивалентни на 11 грама) смлян корен от цикория на една чаша (около 240 мл) вода.

Един суров корен от цикория с тегло около 60 грама съдържа следните хранителни съставки: ( 1 )

 • Калории: 43
 • Протеин: 0,8 грама
 • Въглехидрати: 10,5 грама
 • Мазнини: 0,1 грама
 • Фибри: 1 грам
 • Витамин B6: 9% от препорачителния дневен прием (ПДП)
 • Калий: 4% от ПДП
 • Витамин C: 3% от ПДП
 • Фосфор: 3% от ПДП
 • Манган: 6% от ПДП
 • Фолиева киселина: 4% от ПДП

Коренът от цикория служи като забележителен източник на инулин, специфичен вид пребиотични фибри, известни с потенциалните си ползи, свързани с управлението на теглото и стомашно-чревното здраве. ( 2 ) ( 3 )

Освен това съдържа умерени количества манган и витамин B6, като и двата имат връзка с когнитивното здраве. ( 4 ) ( 5 )

Важно е обаче да се признае, че количествата на тези хранителни вещества в кафето от цикория са относително ниски, тъй като само малка част от корена на цикорията се използва в процеса за направата на кафе.

Може да подобри здравето на храносмилането

Коренът от цикория е известен с богатото си съдържание на фибри, което може да предложи различни ползи за вашето храносмилателно благосъстояние.

Има потенциала да повлияе положително на микробиома на червата ви, решаващ елемент, свързан с цялостното здраве и потенциални заболявания. ( 6 )

Наличието на фибри инулин в корена от цикория е забележително, тъй като представлява форма на пребиотик, който насърчава растежа на благоприятни бактерии в червата.

Множество проучвания показват, че добавянето на инулин може да доведе до увеличаване на присъствието на определени щамове полезни бактерии в дебелото черво. ( 7 )

Цикорията също е показала свойства за подобряване на функцията на червата и намаляване на проблемите, свързани със запека.

Например, проучване, проведено през 2017 г., включва 44 индивида със запек, които са приемали добавки с инулин от цикория за период от 4 седмици. Резултатите показват, че в сравнение с плацебо, тези добавки водят до увеличаване на честотата и мекотата на изпражненията, като по този начин осигуряват облекчение от запек. ( 8 )

Освен това, в отделно по-малко проучване, консумацията на 300 мл екстракт от корен на цикория на дневна база в продължение на 4 седмици води до значителни подобрения работата на червата в сравнение с контролна група. ( 9 )

Може да понижи кръвната захар

Коренът от цикория е източник на инулин, специфичен вид диетични фибри, които са показали потенциал за регулиране на нивата на кръвната захар, както е посочено от открития в проучвания както при хора, така и при животни.

Едно проучване, проведено върху плъхове с диабет, установи, че прилагането на инулин от цикория за период от 8 седмици води до подобрения в управлението на кръвната захар. Тези положителни ефекти се дължат на промени във въглехидратния метаболизъм. ( 10 )

Въпреки че изследванията специално за въздействието на инулина от цикория върху кръвната захар са донякъде ограничени, различни други проучвания показват потенциала му да благоприятства регулирането на кръвната захар и инсулиновата резистентност.

По-специално, инсулиновата резистентност възниква, когато продължително повишени нива на инсулин могат да доведат до намалена инсулинова ефективност и повишени нива на кръвната захар. ( 11 )

В малко проучване дневният прием на 30 грама инулин в продължение на две седмици значително намалява инсулиновата резистентност при 40 индивида с преддиабет в сравнение с плацебо. ( 12 )

Освен това, обширен преглед на 25 проучвания заключава, че добавянето на инулин може да допринесе за намаляване на инсулиновата резистентност, особено при хора с диабет тип 2, особено тези, които са със затлъстяване. ( 13 )

Важно е да се отбележи, че въпреки че много изследвания са фокусирани върху инулина, са необходими допълнителни проучвания, за да се определят конкретно ефектите на кафето от цикория върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Може да намали възпалението

Въпреки че възпалението представлява естествен и необходим отговор на имунната система, смята се, че постоянното или хронично възпаление може да бъде фактор, допринасящ за състояния като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. ( 14 )

Има някои обнадеждаващи доказателства от проучвания върху животни, които предполагат, че коренa на цикорията може да притежава противовъзпалителни свойства.

Например, проучване, включващо плъхове през 2014 г., установи, че коренa от цикория допринася за намаляване на нивата на маркери за възпаление като фактор на туморна некроза алфа, интерлевкин-6 и интерлевкин-1. ( 15 )

Отделно проучване демонстрира подобни противовъзпалителни ефекти, когато са хранене прасенца с изсушен корен от цикория. ( 16 )

Освен това, изследванията показват, че прилагането на екстракт от цикория на плъхове с подагра е в състояние да повлияе на определени пътища, отговорни за регулиране на възпалението. ( 17 )

Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се установи въздействието на корена от цикория върху възпалението при хора.

Без кофеин

Кафето от цикория е ефективно средство за намаляване на консумацията на кофеин.

Конвенционалното кафе се произвежда от кафе на зърна, които преминават процес на печене и смилане.

Съдържанието на кофеин в типична чаша кафе обикновено е около 92 мг, въпреки че това количество може да варира в зависимост от фактори като вида на използваното кафе, размера на порцията и вида на изпичаното. ( 18 )

Прекомерната консумация на кофеин е свързана с различни странични ефекти, включително симптоми като гадене, тревожност, сърцебиене, безпокойство и проблеми със съня. ( 19 )

Коренът от цикория, от друга страна, е естествено без кофеин, което го прави отлична алтернатива за хора, които се стремят да ограничат приема на кофеин. ( 20 )

Някои хора избират корен от цикория, като безкофеинов заместител на кафето, докато други избират да го смесят със скромна порция кафе, което им позволява да се насладят на кафе с намалено съдържание на кофеин.

Може да не е подходящо за всеки

Въпреки че кафето от цикория се свързва с различни ползи за здравето, то може да не е подходящо за всеки.

При някои хора цикорията може да предизвика алергична реакция, водеща до симптоми като болка в устата, подуване и изтръпване.

Хората с алергии към амброзия или бреза трябва да избягват цикорията, за да предотвратят потенциални нежелани реакции.

Ако срещнете някакви неблагоприятни симптоми след консумация на кафе от цикория, препоръчително е незабавно да преустановите употребата му и да потърсите съвет от лекар.

Освен това има ограничени изследвания за безопасността и потенциалните странични ефекти на корен от цикория за бременни или кърмещи. За да смекчите потенциалните негативни ефекти, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, преди да го включите в диетата си. ( 21 )

Как се пие

Кафето от цикория се предлага за закупуване онлайн, в супермаркети или в магазини за здравословни продукти. Приготвянето му е лесно – трябва само да следвате инструкциите на опаковката.

Като алтернатива можете да го приготвите от нулата у дома, като използвате следните стъпки:

 1. Купете корен от цикория от местния магазин за хранителни стоки или са го набавете сами от чист район. Отново напомняме, че това е познатото в България растение „синя жлъчка“, което виждате най редовно.
 2. Измийте и подсушете корена, след което го нарежете на парчета с помощта на нож.
 3. Поставете парчетата върху тава за печене и ги изпечете във фурната при приблизително 180°C, докато станат златистокафяви.
 4. Изпеченият корен от цикория се нарязва на ситно.
 5. Сварете 1 чаша вода и добавете 1-2 супени лъжици смлян корен от цикория.
 6. Покрийте и оставете да къкри за 10 минути.
 7. Прецедете течността в чаша и се насладете.
 8. По желание можете да добавите мед и мляко за подобряване на вкуса.

Заключение

Кафето от цикория може да има различни ползи за здравето и може да служи като подходяща алтернатива на кафето, ако искате да намалите кофеина.

Въпреки това потенциалните ползи за здравето от кафето от цикория остават недостатъчно проучени и няма убедителни доказателства в подкрепа на по-големи ползи за здравето в сравнение с обикновеното кафе.

Въпреки това, ако ви харесва като напитка и нямате алергия към него, можете да го включите в диетата си и да се насладите на вкуса му.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: