Кафе с лимон за отслабване, ще ви помогне ли?

Кафе с лимон за отслабване

Една скорошна тенденция се фокусира върху ползите от пиенето на кафе с лимон за отслабване.

Поддръжниците твърдят, че пиенето на сместа е питателна и топи мазнините.

Както кафето, така и лимона притежават множество доказани ефекти върху здравето, ето защо последователите на идеята смятат, че пиенето на двете заедно предлага някакви допълнителни ползи.

реклама

Тази статия разглежда доказателствата за пиенето на кафе с лимон за отслабване, за да потвърди или развенчае твърдението.

Кафе с лимон

И кафето и лимоните са добре познати у нас, като са често срещани съставки в почти всяка кухня.

Кафето — една от най-консумираните напитки в световен мащаб — се прави чрез варене на печени кафени зърна. ( 1 )

Горчивата напитка се приготвя от печени семена на няколко вида вечнозелени храста от рода Coffea, а историята на кафето е завладяваща.

Много хора го пият ежедневно поради съдържанието на кофеин, който стимулира централната нервна система и повишава настроението и бодростта. ( 2 )

От друга страна, лимоните са плод, който принадлежи към рода цитрусови. Те са третият най-произвеждан цитрусов плод в света след портокалите и мандарините. ( 3 )

Те са чудесен източник на витамин С и антиоксиданти — заедно с много други полезни растителни съединения — поради което хората са ги използвали заради лечебните им свойства от векове.

Тенденцията за пиене на кафе с лимон предполага смесване на 1 чаша кафе със сока от 1 лимон.

Докато някои може да смятат, че това е необичайна комбинация, други смятат, че ползите надвишават странния вкус – въпреки че науката може да не е съгласна.

Кафето и лимоните носят множество ползи за здравето

И кафето, и лимоните имат много доказани ползи за здравето, които се свързват предимно със своето високо съдържание на антиоксиданти. Тези ви защитават от вредните ефекти на прекомерните количества свободни радикали. ( 4 )

Ето преглед на предимствата, които кафето и лимоните могат да предложат.

Доказателства за ползите от кафето

Печените кафени зърна съдържат над 1000 биоактивни съединения, но кофеинът и хлорогеновата киселина (CGA) се открояват като ключови активни съединения с антиоксидантен капацитет. ( 5 )

Двата активират пътища, които предпазват от растеж на рак, свързвайки кафето с намален риск от няколко вида рак, включително: ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

  • черен дроб
  • простатата
  • ендометриален
  • гърди
  • стомашно-чревни
  • колоректален

Освен това кафето се свързва с намален риск от диабет тип 2, сърдечни и чернодробни заболявания и депресия, както и болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

И накрая, съдържанието на кофеин в него е отговорно за повишаващия енергиният ефект на напитката, положителното влияние върху изпълнението на упражненията за издръжливост и способността да се увеличи броят на калориите, които изгаряте. ( 9 ) ( 10 )

Доказателства за ползите от лимоновия сок

Лимоните са чудесен източник на витамин С и флавоноиди, като и двата действат като мощни антиоксиданти. ( 11 )

Витамин С и цитрусовите флавоноиди са свързани с по-нисък риск от някои видове рак. ( 12 )

Освен това и двете съединения предлагат защита срещу сърдечни заболявания, докато витамин С защитава имунната ви система и помага в борбата с инфекциите. ( 13 )

Както можете да видите, кафето и лимоните предлагат широка гама от предимства, които предпазват тялото ви от хронични заболявания. И все пак, смесването на двете не означава непременно по-мощна напитка.

Помага ли пиенето на кафе с лимон за отслабване?

Това схващане е преобладаващо сред различни тенденции, които включват употребата на лимон, но в крайна сметка нито лимона, нито кафето могат да стопят мазнините.

Единственият начин да се отървете от нежеланите мазнини е като консумирате по-малко калории или изгаряте повече от тях. Следователно това твърдение е невярно.

Проучванията обаче показват, че кафето може да ви помогне да отслабнете, поради което някои хора могат леко да намалят теглото си след консумация на напитката.

Скорошни проучвания установиха, че кофеинът може да стимулира кафявата мастна тъкан (BAT), вид метаболитно активна мастна тъкан, която намалява с възрастта и може да метаболизира въглехидратите и мазнините.

Едно изследване в епруветка и хора установи, че кофеинът от чаша кафе може да повиши активността на BAT, причинявайки повишаване на скоростта на метаболизма.

По същия начин проучванията показват, че кофеинът може да подобри ефектите от упражненията, въпреки че са необходими повече проучвания. ( 14 )

Въпреки това, потенциалният ефект на загуба на тегло може да се дължи на кофеина в кафето, а не на пиенето на сместа от кафе с лимон за отслабване.

Недостатъци от напитката кафе с лимон

Недостатъците на пиенето на кафе с лимон, както и ползите, са свързани с всяка от двете съставки.

Например, доказателства сочат, че пиещите силно кафе може да се пристрастят към кофеина, което Световната здравна организация (СЗО) признава за клинично заболяване. ( 15 )

Допълнителни проучвания показват също, че редовният прием на кофеин е свързан с нарушения на съня и свързаната с това сънливост през деня, повишен риск от загуба на бременност и киселини. ( 16 ) ( 17 )

Що се отнася до лимоните, въпреки че обикновено са здравословни, някои хора може да са алергични към сока, семената или корите на цитрусовите плодове. ( 30 )

Освен това, лимоните съдържат лимонена киселина, която е известен фактор за зъбната ерозия. ( 31 )

Заключение

Кафето и лимоните предлагат редица ползи за здравето, най-вече поради съдържанието на антиоксиданти.

Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че пиенето на кафе с лимон води до топене на мазнините и желаното отслабване.

Що се отнася до останалите обявени ползи от сместа, можете да ги получите, като консумирате кафе или лимонов сок отделно. Ето защо няма нужда да смесвате двете, овсен ако не ви се иска.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: