Кетони – Kакво Представляват, Функция, Тестове и Нормални Нива

Кетони - Kакво Представляват, Функция, Тестове и Нормални Нива

Кетоните са вещества, генерирани от тялото, когато разгражда мазнините за енергия. Прекомерното натрупване на кетони може да бъде вредно, защото правят кръвта по-кисела и могат да станат токсични.

Обикновено основният енергиен източник на тялото е глюкозата, а инсулинът е необходим, за да навлезе глюкозата в клетките.

При хора с диабет и ниски нива на инсулин, клетките може да не са в състояние да използват глюкозата за енергия.

реклама

В такива случаи тялото започва да разгражда мазнините, за да произвежда енергия, което води до образуването на кетони, известни също като кетонови тела.

Повишените нива на кетони представляват риск от развитие на сериозно състояние, наречено диабетна кетоацидоза (DKA), което може да бъде животозастрашаващо.

Тази статия разглежда какво представляват кетонните тела, каква е тяхната функция и предоставя таблица с нормални и повишени нива на кетони.

Какво представляват кетоните?

Кетоните или кетонните тела представляват киселини, които се произвеждат от организма, когато използва мазнини вместо глюкоза за енергия.

Обикновено тялото получава основната част от енергията си от глюкоза, захар, която произлиза главно от въглехидратите в диетата ви. Ако няма достатъчно енергия от глюкозата, тялото вместо това разгражда мазнините за енергия.

Този процес освобождава кетони, които преминават през кръвоносната система. Кетоните подхранват тъканите на тялото ви и в крайна сметка излизат чрез урината ви.

Нормално (и безопасно) е да имате малко кетони в кръвта си, тъй като е често тялото ви да използва своя резервен източник на енергия – мазнини – когато няма достатъчно използваема глюкоза.

Въпреки това, прекалените количества кетони могат да направят кръвта ви кисела и токсична. Този процес се нарича кетоацидоза.

При наличие на диабет, излишъкът от кетони може да доведе до диабетична кетоацидоза (DKA). DKA представлява сериозно заболяване, което може да бъде животозастрашаващо без подходящо лечение. Необходимо е да се започне лечение незабавно.

Какво правят кетоните в тялото ви?

Кетоните подхранват мозъка и тялото ви при липса на глюкоза, основният енергиен източник на тялото ви. Мислете за кетоните като за резервен енергиен резерв, когато основният източник е изчерпан, нисък или неизползваем.

Обикновено тялото ви разгражда храната до глюкоза. Хормон, наречен инсулин, помага на вашите клетки да използват глюкозата като източник на енергия или да я съхраняват, когато имате нужда от нея по-късно.

Тялото ви ще премине към кетоза, ако не приемате достатъчно въглехидрати. Кетозата възниква в черния дроб. По време на кетоза тялото ви разгражда мазнините за енергия, освобождавайки кетони. Кетоните осигуряват енергия на клетките и тъканите, за да може тялото ви да продължи да работи.

Кетозата е нормален процес. Например, тялото ви може да премине в кетоза (и да произвежда повече кетони), когато:

 • спите
 • постите
 • тренирате
 • сте на кето диета

Хората на кето диета нарочно намаляват въглехидратите и ядат повече мазни храни, така че телата им да изгарят повече мазнини.

Индуцирането на кетоза с кето диета може да осигури ползи в зависимост от вашето здраве. Но винаги трябва да говорите с лекар, преди да опитате тази диета. Тя причинява големи промени в тялото ви и не е за всеки.

Освен това кето диетата е много ограничителна, така че може да бъде трудно да се придържате към нея за продължителни периоди от време.

Какво причинява натрупване на кетони?

Разграждането на мазнините за гориво и генерирането на кетони е естествен процес за всеки.

При хора без диабет, хормони като инсулин и глюкагон поддържат постоянно и стабилно снабдяване с използваема глюкоза, предотвратявайки прекомерни нива на кетони в кръвта.

Хората с диабет са изправени пред по-висок риск от натрупване на кетони в кръвния поток.

Когато тялото разгражда мастните киселини до кетони, то навлиза в метаболитно състояние, наречено кетоза.

Без подходящо лечение хората с диабет тип 1 са уязвими към развитие на диабетна кетоацидоза (DKA). Макар и необичайно, има потенциал за хора с диабет тип 2 да изпитат DKA при определени обстоятелства.

Какви са симптомите на натрупване на кетони?

За хората с диабет е изключително важно да бъдат бдителни за симптомите, свързани с опасно повишени нива на кетони. Тези симптоми включват:

 • Суха уста
 • Нива на кръвна захар над 240 милиграма на децилитър (mg/dL)
 • Силна жажда
 • Често уриниране

Без навременно лечение тези симптоми могат да ескалират до:

 • Объркване
 • Силна умора
 • Зачервена кожа
 • Аромат на плодов дъх
 • Гадене
 • Повръщане
 • Стомашни болки
 • Затруднено дишане

Високите нива на кетони изискват незабавна медицинска помощ.

Как се тестват нивата на кетоните?

Можете да вземете тестове за проверка на нивата на кетони от аптека. Ако сте изложени на риск от DKA, попитайте лекар за типа тест, който препоръчват въз основа на вашето здравословно състояние.

Имайте под ръка тестове, за да можете да действате бързо, ако забележите симптоми на DKA.

Кръвни изследвания

Прилагате капка кръв върху тестова лента, която се отчита от глюкомера. Глюкомерът ще ви каже какви са текущите ви нива на кетони.

Някои монитори за глюкоза (глюкомери) тестват както нивата на кръвната захар, така и нивата на кетони. Ако имате такъв, няма да е необходимо да купувате отделен тест.

Изследвания на урина

Тестовете за урина имат диаграма, показваща цветови диапазон за различни нива. Сравнете вашата тест лента с таблицата.

За разлика от кръвния тест, тестовете на урината не могат да ви кажат текущите нива на кетони в тялото ви, но могат да ви кажат какви са били нивата ви на кетони през последните няколко часа.

Алкотестер

Някои хора на кето диета използват ръчни дрегери, за да проверят нивата на кетони. Тези дрегери откриват ацетон, вид кетон. Но тази технология е все още нова. Изследователите трябва да ги проучат повече, преди да се считат за надеждни и точни тестове.

Хората с риск от DKA никога не трябва да разчитат на дрегер, за да проверят своите кетони.

Какво означават резултатите от теста за кетони?

Стойностите на кетони варират в зависимост от теста, който правите. Също така това, което се счита за нормално или високо ниво на кетони, може да варира от човек на човек.

Таблицата по-долу предоставя общи насоки за това какво означават нивата на кетони в кръвта за риска от DKA и какви действия трябва да предприемете.

Резултат Ниво на кетони Необходими действия
Нормално По-малко от 0,6 милимола на литър (mmol/L) Никакви
Нисък до умерен риск от DKA 0,6 до 1,5 mmol/L Свържете се с лекар за съвет.
Висок риск от DKA 1,6 до 2,9 mmol/L Посетете спешното отделение.
Много висок риск от DKA Повече от 3,0 mmol/L Посетете спешното отделение.

Табл. 1 (нива на кетони таблица)

Какво се случва, ако нивата на кетони са високи?

Високите нива на кетони могат да направят кръвта ви твърде кисела и токсична. Това се случва при кетоацидоза. Свързаната с диабета кетоацидоза (DKA) е най-често срещаният тип кетоацидоза.

Лечение на високи нива на кетони

Ефективното управление на високи нива на кетони може да предотврати хоспитализация за диабетна кетоацидоза (DKA). Говорете с лекар, за да определите подходящите стъпки за справяне с умерени нива на кетони.

Ако домашното лечение е неуспешно или ако нивата ви постоянно се повишават, търсенето на медицинска помощ става наложително. Медицинските интервенции могат да включват:

Интравенозно (IV) заместване на течности

Повишеното уриниране, симптом на DKA, води до загуба на течности. Рехидратирането с IV течности може да помогне за разреждане на глюкозата в кръвта ви.

Възстановяване на електролити

DKA често причинява ниски нива на електролити, включително калий, натрий и хлорид. Попълването на тези електролити е от решаващо значение за правилната функция на сърцето и мускулите.

Инсулин

При спешни ситуации инсулинът често се прилага чрез интравенозна инжекция, за да се подобри обработката на излишната кръвна глюкоза в енергия от тялото.

Когато кетоните и нивата на кръвната киселина се нормализират, нуждата от интравенозен инсулин може да намалее и Вашият лекар може да препоръча връщане към обичайния Ви режим на инсулинова терапия.

Основни заболявания, като инфекции или тежко стомашно заболяване, причиняващи повръщане и загуба на течности, също могат да предизвикат DKA. В такива случаи Вашият лекар може да предпише лечение за основната причина.

Как мога да поддържам нивата на кетони в безопасен диапазон?

Ако смятате, че имате висок риск от DKA, говорете с лекар, за да предприемете стъпки за предотвратяване на DKA.

 • Поддържайте нивата под контрол. Придържайте се към план за хранене и инсулинов режим, който поддържа нивата на кръвната ви захар на безопасно ниво. Това намалява риска от високи нива на кетони.
 • Знайте какво означават различните нива. Знайте кои нива на кетони се считат за нормални за вас и кога да предприемете стъпки, за да ги намалите.
 • Бъди подготвен. Имайте под ръка комплекти за тестване на кетони, в случай че забележите симптоми на DKA. Важно е да знаете кога да се обадите на вашия доставчик или кога да стигнете бързо до спешното отделение.

Заключение

По-голямата част от времето кетоните осигуряват енергия на тялото ви, когато няма достатъчно използваема глюкоза.

Те стават особено опасни при лица с диабет тип 1, ако нивата им се повишат. Консултирайте се с лекар относно стъпките, които трябва да предприемете в случай на повишаване на нивата.

Поддържайте план за управление на кетоните на безопасни нива, за да предотвратите усложнения като Диабетна кетоацидоза (DKA).

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: