Кое е най-доброто време за тренировка

Кое-е-най-доброто-време-за-тренировка

Хората отдавна спорят кога е идеалното време за тренировка за най-добри резултати.

Винаги съм чувала, че упражненията сутрин са идеални, но други казват, че нощната тренировка им носи повече полза.

Независимо кога тренирате, има много ползи за здравето от редовното движение, като подобряване на здравето на сърцето ви, укрепване или дори подобряване на издръжливостта ви.

реклама

Повечето хора решават да тренират, когато това най-добре отговаря на графика им.

Изследванията показват, че времето от деня, което изберете да тренирате, може да повлияе на тренировката ви по различни начини.

Кое е най-доброто време за тренировка?

Всеки знае, че практикуването на спорт е полезно за вашето здраве. Всички имаме своите причини да спортуваме.

Това може да е причина да отслабнем, да подобрим физическото си представяне, да изпуснем парата или по много други причини.

Въпреки това, за да постигнете спортната си цел, трябва да сте дисциплинирани, мотивирани и трябва да спазвате определен график за упражнения.

Но по кое време на деня трябва да тренираме, знаейки, че ефектите върху нашето тяло и нашия организъм ще бъдат различни в зависимост от времето на деня, в което тренираме.

Дали е сутрин, за да започнете деня с добър ритъм или е вечер, за да изпуснете парата след дълъг работен ден?

Едно нещо е сигурно, че не всички имаме еднаква мотивация и еднакъв график, за да правим тренировките си.

Всеки има натоварен живот с работа, задължения и дейности, така че е трудно да се намери време за упражнения.

Освен това някои хора имат енергия сутрин, докато други имат енергия вечер.

Във всеки случай, най-доброто време за упражнения е, когато можете да тренирате възможно най-редовно, с възможно най-много енергия, като същевременно влияете положително на вътрешния си часовник.

Няма идеално време за упражнения през деня. Всъщност идеалното време за упражнения зависи от вътрешния ви часовник.

Въпреки това, ползите и ефектите върху тялото са различни в зависимост от времето на деня, когато правим нашата тренировка:

1. Сутрешните тренировки имат предимство

Тренировката сутрин – особено на празен стомах – е най-добрият начин за изгаряне на натрупаните мазнини, което я прави идеална за отслабване. Това е и моето предпочитано време за спорт, освен, че спомага за отслабване тя ми дава и изключителен тонус за целия ден.

Според професор Антъни Хакни в Университета на Северна Каролина Чапъл Хил, това до голяма степен се дължи на факта, че хормоналният състав на тялото сутрин е настроен да поддържа тази цел.

В ранните сутрешни часове имате хормонален профил, който би ви предразположил към по-добър метаболизъм на мазнините.

Хората естествено имат повишени нива на кортизол и хормон на растежа сутрин. И двата участват в метаболизма, така че вие ​​ще извлечете повече енергия от вашите мастни резерви.

Това може потенциално да помогне при загуба на тегло. Изследванията също така показват, че сутрешните трениращи може да имат по-слаб апетит през целия ден.

Това също може да им помогне да ги предпазите от натрупване на килограми.

Дори и да мразите ранните аларми, тренировката сутрин може бързо да стане втора природа. Проучване установи, че упражненията в 7 сутринта може да ви помогната да се научите да ставате рано. ( 1 )

Това означава, че ще се чувствате по-будни сутрин и ще се уморявате по-рано вечерта. По този начин потенциално ще се подготвите да си починете достатъчно, за да се събудите и да правите същото нещо на следващия ден.

Някои изследвания дори показват, че е по-лесно да се придържате към здравословни навици, завършени сутрин.

Сутрешното изпотяване също може да доведе до по-добро психично здраве и производителност през целия ден, тъй като упражненията са чудесни за намаляване на стреса.

Но ако наистина не сте сутрешен човек, не се насилвайте. Вие може да тренирате, но това може да е с толкова ниско ниво на интензивност, че наистина не изразходвате много енергия.

2. Следобедните тренировки са почти толкова добри

Ако можете да завъртите тренировка за обяд, това не е лош втори избор – особено ако се опитвате да направите много дълга или строга рутина.

Сутрешните тренировки са идеални за изгаряне на мазнини и отслабване. Следобедните тренировки могат да дадат предимство, тъй като ще сте изяли едно или две ястия, докато тръгнете.

Всеки път, когато ядете, нивата на кръвната ви захар се повишават. Захарта под формата на кръвна глюкоза е едно от нещата, от които се нуждаем, ако се опитваме да работим с по-висока интензивност.

Следобедната тренировка също може да бъде чудесен начин да избегнете спада в края на деня.

Проучване установи, че упражненията между 13:00 и 16:00 часа следобед могат да изместят часовника на тялото ви напред по същия начин, както сутрешната тренировка.

Дори бързата разходка може да ви помогне да се ободрите и да се фокусирате отново.

Едно проучване установи, че тялото ви естествено изгаря около 10% повече калории в късния следобед в сравнение с ранната сутрин и късната вечер. ( 2 )

Изследователите са разгледали телата в покой. Затова не могат да направят категорични заключения какво се случва, когато хората тренират.

Възможно е да изгорите малко повече енергия, ако се движите следобед.

3. Вечерните тренировки все още идват с предимства

За много хора упражненията са най-удобни след работа. Но има общоприето мнение, че вечерните упражнения ви ободряват толкова много, че е трудно да заспите по-късно.

Дейност за облекчаване на стреса като йога може дори да ви помогне да спите по-добре, ако се извършва през нощта, добавя той.

И докато изследванията за сутрешните тренировки и загубата на тегло са по-утвърдени, някои доказателства сочат, че нощните тренировки също могат да настроят хората за загуба на тегло.

Според проучване, нощните тренировки не нарушават съня и с течение на времето могат също така да намалят нивата на стимулиращия глада хормон грелин. Това може да помогне при загуба на тегло.

Долния ред

Ранните тренировки се възползват максимално от вашата биология и психология, което потенциално води до по-добри резултати и придържане с течение на времето.

Но наистина няма лошо време за упражнения, най-важното нещо е да намерите време за това, когато работи за вас.

Не е препоръчително да спортувате 2-3 часа след хранене, защото това е в средата на храносмилането и може да се появи гадене. 

Освен това не се препоръчва да спортувате интензивно след 19 часа, тъй като повишаването на телесната температура може да попречи на някои хора да заспят вечер.

Следователно можем да кажем, че идеалното време за спортуване е между 16 и 18 часа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: