Кои лекарства не трябва да се приемат с куркума?

Кои лекарства не трябва да се приемат с куркума

Куркумата стана популярна както като ароматна подправка, така и като здравословна добавка, която може да се използва за облекчаване на различни състояния, включително артрит, диабет, висок холестерол, киселини и дори рак.

Ако обмисляте да приемате куркума заради нейните лечебни ползи, важно е да знаете, че основната ѝ активна съставка, куркумин, може да взаимодейства негативно с определени лекарства.

Куркумата има свойства на разреждане на кръвта.

реклама

Затова, ако вече приемате лекарства за разреждане на кръвта, не бива да добавяте куркума или добавки с куркума към диетата си. Това това може да увеличи риска от кървене и синини или да направи другите лекарства по-малко ефективни.

Лекарства с които взаимодейства куркумата

Известно е, че куркумата взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта, лекарства за диабет и антиациди.

Куркумата е основна съставка в много кухни.

Редовната консумация на куркума чрез храната обикновено се счита за безопасна. Въпреки това, ако приемате добавки с куркума заради техните антиоксидантни свойства, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Куркумата взаимодейства със следните лекарства:

Лекарства за разреждане на кръвта: Куркумата сама по себе си действа като лек разредител на кръвта и може да намали образуването на кръвни съсиреци. Обаче, приемането ѝ заедно с други лекарства за разреждане на кръвта може да засили техния ефект и да увеличи риска от вътрешно кървене. Примери за такива лекарства включват варфарин, клопидогрел и аспирин.

Лекарства за понижаване на кръвната захар: Куркумата естествено понижава нивата на кръвната захар. Когато се приема в комбинация с лекарства за диабет, куркумата може допълнително да понижи кръвната захар, причинявайки хипогликемия. Това може да доведе до странични ефекти като треперене, тревожност, замъглено зрение, делириум и намалена когнитивна функция.

Антиациди: Куркумата нормализира стомашната киселина. Въпреки това, когато се приема заедно с лекарства за намаляване на стомашната киселина, като циметидин, фамотидин, ранитидин и омепразол, може да предизвика нежелани реакции. Комбинацията може да увеличи производството на стомашна киселина, причинявайки гадене, подуване на корема, стомашни болки и увреждане на хранопровода.

Други състояния: Хора със следните състояния може да трябва да ограничат куркумата в диетата си:

 • Пациенти с камъни в жлъчката или проблеми с жлъчните пътища.
 • Хора с повишен риск от камъни в бъбреците.
 • Лица с дефицит на желязо или склонност към такъв, тъй като куркумата може да наруши усвояването на желязо.

Важно е да се отбележи, че високите дози куркума може да не са подходящи за хора с тежки медицински състояния, както и за бременни, кърмещи или тези, които приемат определени лекарства.

Кой трябва да избягва приема на добавки с куркума или куркумин?


Трябва да избягвате приема на куркума, ако имате определени здравословни проблеми, включително:

Проблеми с кървенето: Куркумата може да забави съсирването на кръвта. Хората с нарушения на кръвосъсирването трябва да избягват куркума, дори ако не приемат други лекарства за разреждане на кръвта. Освен това, куркумата може да увеличи риска от кървене по време и след операция. Поради това се препоръчва да спрете приема на добавки с куркумин най-малко две седмици преди планирана операция.

Проблеми с жлъчния мехур: Куркумата може да увеличи жлъчната секреция и да влоши състояния като жлъчни камъни, холангит (възпаление на жлъчните пътища), запушване на жлъчните пътища и други жлъчни заболявания.

Бременност: Куркумата действа като стимулант на матката, което може да предизвика контракции и да доведе до спонтанен аборт. Поради това се препоръчва да се избягва приемът на куркума по време на бременност.

Анемия: Куркумата може да попречи на усвояването на желязото, затова добавките с куркума не трябва да се приемат едновременно с добавки с желязо.

Какви са възможните странични ефекти на куркумата?


За хората, които нямат здравословните проблеми, споменати по-горе, куркумата обикновено е безопасна за краткосрочна употреба и може да се прилага локално върху кожата, освен ако нямате алергия към нея.

В редки случаи куркумата може да причини нежелани реакции като:

 • гадене
 • повръщане
 • стомашни болки
 • диария
 • световъртеж

Тези странични ефекти обикновено се появяват, когато куркумата се приема в по-високи дози.

Колко куркума можете да приемате дневно?

Въпреки че редовното консумиране на куркума се смята за безопасно, трябва да бъдете внимателни, когато я приемате като добавка, тъй като съдържа по-висока концентрация на куркумин. Подправките от куркума съдържат около 3% куркумин, докато добавките могат да съдържат до 95% куркумин.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневен прием на не повече от 0-3 mg/kg телесно тегло. Повечето продукти с куркума препоръчват около 500 милиграма дневно.

Тъй като оптималната доза може да варира за всеки, е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да приемате билкови добавки с куркума или куркумин. Правилната доза за вас ще зависи от вашето цялостно здравословно състояние, съществуващите здравословни проблеми и причината за приемането на добавката.

Какви са ползите за здравето от включването на куркума в ежедневната диета?

Куркумата е известна със своите лечебни и здравословни свойства, благодарение на активната съставка куркумин. Проучванията показват, че куркуминът е пет до осем пъти по-мощен от витамин Е. Ето някои от ползите за здравето от куркумата:

 • Облекчаване на болка: Куркумата може да повлияе на специфични рецептори за болка в тялото, особено в областта на гърдите, раменете и корема. Това я прави полезна за намаляване на болката при менструални спазми, синдром на раздразнените черва и замръзнало рамо.
 • Противовъзпалително действие: Куркуминът е ефективен противовъзпалителен агент, който може да облекчи симптомите на артрит и подагра.
 • Намаляване на главоболие: Комбинацията от куркумин и омега-3 мастни киселини намалява производството на тумор некрозис фактор (TNF), който е свързан с невровъзпаление и болка, което може да причини главоболие.
 • Повишаване на имунитета: Куркуминът има антимикробни свойства, което го прави естествен антисептик. Това помага за защита на раните от инфекции и може да бъде полезно при кашлица и настинка. Той също така помага при акне и циреи.
 • Контрол на кръвната захар: Куркуминът помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което е полезно за загуба на мазнини и засилване на метаболизма.
 • Подобряване на сърдечната функция: Куркумата подпомага притока на кръв към сърцето и предотвратява запушване на артериите. Тя също така контролира нивата на холестерола и облекчава подуването на сърцето.
 • Подобряване на чернодробната функция: Куркуминът подобрява притока на кръв през черния дроб, подпомага детоксикацията и възстановяването на увредените чернодробни клетки. Той също така увеличава производството на жлъчка и балансира нивата на чревните бактерии.
 • Антиоксидантна защита: Куркумата е богата на полифеноли, които предпазват тялото от свободни радикали и помагат за лечение на увреждания, причинени от канцерогени.
 • Превенция на рак: Куркуминовият чай или добавен в мляко може да намали риска от метастази при пациенти с рак.
 • Превенция на мозъчни заболявания: Куркуминът може да намали загубата на синаптичен маркер и натрупването на амилоиди, свързани с болестта на Алцхаймер, и да предпази от удари.
 • Лечение на белодробни заболявания: Куркуминът намалява възпалението, което причинява много белодробни проблеми, като астма, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест и кистозна фиброза.

Редовната консумация на куркума в храни обикновено е безопасна, но при приемане на добавки с висока концентрация на куркумин е важно да се консултирате с лекар, за да определите подходящата доза и да избегнете потенциални взаимодействия с лекарства.

Заключение

Куркумата и най-активното ѝ съединение, куркумин, притежават множество научно доказани ползи за здравето, включително потенциал за подобряване на сърдечното здраве и превенция на болести като Алцхаймер и рак.

Тя действа като мощно противовъзпалително и антиоксидантно средство. Освен това, куркумата може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия и артрит.

Въпреки това е важно да се внимава при комбинирането с определени лекарства.

Куркумата може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин и аспирин, увеличавайки риска от кървене. Тя също може да взаимодейства с лекарства за диабет, като потенциално понижава нивата на кръвната захар до опасни стойности.

Освен това, куркумата може да повиши стомашната киселина, което може да доведе до нежелани реакции при прием с антиациди.

Затова е препоръчително да се консултирате с лекар преди да започнете прием на добавки с куркума, за да се избегнат потенциални нежелани реакции и взаимодействия с лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: