Подуване на корема: Причини, Хранене, Съвети за облекчаване

Подуване на корема

Подуването на корема възниква, когато стомашно-чревният тракт се изпълни с въздух или газ, причинявайки усещане за пълнота, стягане и подуване на корема. Това може да доведе до раздут, твърд и болезнен корем с усещане за дискомфорт.

Някои хора изпитват подуване на корема и газове в определен момент от живота си. Това обикновено е храносмилателен проблем, въпреки че хормоните и стресът също играят роля.

Това състояние се появява, когато стомашно-чревният тракт е пълен с въздух или газ.

реклама

Подуването на корема е много често срещано при 16-31% от общата популация.

При някои хора подуването на стомаха е хроничен проблем, който причинява умерени до тежки симптоми и се отразява негативно на живот им. ( 1 ) ( 2 )

Задържането на течности в тялото също може да доведе до подуване на корема.

Какво представлява подутия корем?

Подутият корем е преди всичко усещане за стягане, натиск или пълнота в корема. Възможно е да бъде придружено от видимо раздут (подут) корем, но може да се чувствате подути и без да е видимо.

Усещането може да варира от леко неудобно до силно болезнено. Често е придружено от:

 • болка
 • често оригване
 • къркорене или бълбукане в корема
 • прекомерно изпускане на газове (метеоризъм)

Подуването на корема е често срещано както при възрастни, така и при деца.

Хората могат да объркат подуването с други причини за издут корем, като отпусната коремна стена. Това е често срещано явление, особено сред по-възрастните жени и тези, които са имали деца.

Причини за подуване на корема

Най-честата причина за болки в корема и подуване на стомаха е излишъкът от чревни газове.

Друга често срещана причина за подуване на корема е запек. Може да имате запек и да не го осъзнавате, тъй като по-малкото движения на червата, отколкото обикновено, е само един от симптомите на запек.

Ако получите подут корем след хранене, това може да е проблем с храносмилането. Може да се получи ако ядете твърде много твърде бързо, или може да имате непоносимост към храна или друго състояние, което причинява натрупване на газове.

Причини за подуване на корема при жените – може да получите хормонално подуване на корема при перименопаузата и менопаузата. Това може да е резултат от колебания на хормоните през този период от живота ви. Вероятно ще почувствате по-малко подуване на стомаха след менопаузата, когато яйчниците ви спрат да произвеждат естроген и прогестерон и тялото ви поддържа по-ниско ниво на хормони.

Имайте предвид че, понякога подутият корем може да показва по-сериозно заболяване.

Газове

Газовете са естествен страничен продукт от храносмилането, но твърде много газове в червата означава, че храносмилането ви се е объркало.

Въпреки че можете да поглъщате газове, като поглъщате въздух или пиете газирани напитки, тези газове излизат предимно чрез оригване, преди да достигнат червата ви.

Газовете в червата се произвеждат предимно от чревни бактерии, които усвояват въглехидратите в процес, наречен ферментация.

Ако има твърде много ферментация, това е защото твърде много въглехидрати не са били естествено усвоени по-рано в храносмилателния процес, преди да достигнат тези чревни бактерии. Това може да се дължи на няколко причини. Може би просто сте яли твърде много твърде бързо за правилното храносмилане. Или може да имате специфична хранителна непоносимост или стомашно-чревно (GI) заболяване. Някои възможни причини включват:

 • Малабсорбция на въглехидрати. Много хора изпитват трудности при усвояването на определени въглехидрати (захари). Някои често срещани виновници включват лактозата, фруктозата и въглехидратите в пшеницата и боба. Може да имате непоносимост или просто да имате общи затруднения, които карат тялото ви да се бори повече с по-твърдите въглехидрати. Диетолог или специалист по стомашно-чревния тракт може да ви помогне да изолирате вашата диетична чувствителност.
 • Бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO)Това се случва, когато чревните бактерии от дебелото черво се прехвърлят в тънките черва. Свръхрастежът на тези бактерии може също така да надвие други бактерии, които са предназначени да ги балансират. Някои бактерии всъщност абсорбират газовете, произведени от други, но твърде много от един вид и недостатъчно от друг вид могат да нарушат този баланс.
 • Функционални храносмилателни разстройства. IBS и функционална диспепсия се диагностицират, когато тялото ви се бори повече с храносмилането по необясними причини. Симптомите често включват газове и подуване на корема след хранене. Внимавайте за класически тревожни симптоми като диария или запек, гадене, повръщане, треска, кървене, анемия и неволна загуба на тегло.
 • Висцерална свръхчувствителностНякои хора се чувстват подути, дори когато обемът им е нормален. Това състояние често корелира с IBS и други разстройства, включващи нервните пътища от червата към мозъка. Някои хора дори развиват мускулна хиперреакция, за да направят повече място в коремната кухина за газове (абдоминофренична диссинергия). Техните коремни мускули се отпускат и изпъкват навън при наличие на газове, дори когато действителният обем е нормален.

Храносмилателно съдържание

Те могат да включват твърди вещества, течности и газ. Храносмилателното съдържание може да се натрупа в храносмилателната ви система, когато има резервно копие или ограничение в храносмилателния ви тракт или когато мускулите, които движат храносмилателното съдържание, са по някакъв начин увредени.

Всяко натрупване на храносмилателно съдържимо по протежение на храносмилателния тракт ще остави по-малко място за нормалните количества газ, които да преминат.

Освен това оставя по-малко място за други неща в корема ви, включително циркулиращи течности и мазнини, което кара всичко да се чувства по-стегнато. Причините за натрупване могат да включват:

 • Запек. Може да имате случаен запек поради диета или фактори, свързани с начина на живот, или може да имате хроничен запек поради основно заболяване. Резервните изпражнения в дебелото черво карат наскоро усвоената храна да остане по-дълго в червата, чакайки да се спусне. Всичко се разширява, за да съдържа допълнителния обем, което води до подуване.
 • Запушвания на червата. Когато червата ви не са запушени, може да е нещо по-сериозно. Както дебелото, така и тънкото вичерво могат да бъдат блокирани от тумори, белези, стриктури, стеноза или херния. Възпалителни заболявания като болестта на Crohn и дивертикулоза могат да увредят части от тънките ви черва, създавайки стриктури, които стесняват преминаването на храносмилателното съдържание.
 • Мотилитетните нарушения могат да причинят запек или просто да накарат всичко да се движи по-бавно през храносмилателния ви тракт. Това обикновено са нарушения на мускулите и нервите, които усещат храносмилателното съдържание в храносмилателния тракт. Примерите включват чревна псевдообструкция, състояние, което имитира ефектите на обструкция, когато няма такава, гастропареза, частична парализа на стомашните мускули и дисфункция на тазовото дъно.
 • Скорошно наддаване на тегло. Теглото, натрупано през последната година или повече, обикновено отива първо в корема ви. Ако сте качили десет килограма или повече, това вероятно се отразява на обема на корема ви. Това означава по-малко място за нормалните храносмилателни процеси, така че дори едно нормално хранене може да ви накара да се почувствате необичайно подути по време на храносмилането. Понякога наддаването на тегло включва и задържане на вода, което може да ви накара да се почувствате подути от течности в стомаха и на други места.

Хормони

Може би сте забелязали, че подуването на стомаха ви следва различен цикъл – не толкова храносмилателния, а менструалния цикъл. Ако е така, не сте сами. Около 3 от 4 жени казват, че изпитват подуване на корема преди и по време на менструалния цикъл. Подуването също е често срещано оплакване по време на хормоналните колебания в перименопаузата. Женските хормони заслужават специално внимание, когато става въпрос за подуване на корема, защото те могат да повлияят на подуването от много ъгли – течности, газове, храносмилателна подкрепа – както и вашата чувствителност към тези неща.

Първо, естрогенът причинява задържане на вода. Когато естрогенът скочи и прогестеронът падне, ще забележите подуване на корема от течности. Това, в допълнение към увеличения обем на матката точно преди менструация, може да ви причини подут корем. Но хормоните също взаимодействат с храносмилателната система. Естрогенът и прогестеронът могат да причинят газове в червата, като забавят или ускоряват подвижността ви. Естрогенните рецептори във вашия стомашно-чревен тракт също влияят на вашата висцерална чувствителност – това, което ви кара да се чувствате подути.

Други причини

Подуването, което идва и си отива, обикновено е храносмилателно, хормонално или и двете. Тези причини също могат да ви накарат да се чувствате като цяло болни и уморени. Докато симптомите ви в крайна сметка изчезнат, те вероятно не са сериозни. Но ако вашият подут стомах не изчезне или се влоши, или ако имате други симптоми на сериозно заболяване, като температура или повръщане, трябва да потърсите медицинска помощ, за да изключите други медицински причини. Те могат да включват:

 • АсцитТова е постепенно натрупване на течност в коремната кухина. Обикновено се причинява от чернодробно заболяване, а понякога и от бъбречна или сърдечна недостатъчност.
 • Панкреатична недостатъчност. Това е вид дисфункция на панкреаса, при която вашият панкреас вече не може да произвежда достатъчно храносмилателни ензими, за да изпълнява функциите си в храносмилателния процес.
 • Възпаление на стомаха ( гастрит ) или червата (ентерит). Това обикновено се причинява от бактериална инфекция (обикновено инфекция с H. pylori ) или от пиене на твърде много алкохол. Може да бъде свързано и с пептични язви.
 • Рак ( на яйчниците, на матката, на дебелото черво, на панкреаса, на стомаха или на мезентериума). Годишните прегледи при вашия първичен лекар са важни за скрининг за рак.

Как да предотвратим подуване на корема

Подуването на корема обикновено се случва, когато в стомаха или червата се натрупват излишни газове. Когато получите подуване на корема след хранене, то обикновено отшумява от само себе си, но е възможно да се влоши.

Следните бързи съвети могат да помогнат на хората бързо да се отърват от подутия корем.

1. Идентифицирайте причината за подуване на корема

Често подуването на корема се причинява от излишък на газове в червата.

Газове като кислород, въглероден диоксид, азот и метан отиват в червата ви чрез поглъщане на въздух и ферментация на храни в дебелото черво.

Увеличаването на газовете в червата може да причини повишено напрежение, подуване на корема и тежест. Това може да се дължи на: ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

 • яденето на храни, които съдържат съединения, които са ферментирали в дебелото черво, като фибри и FODMAP
 • хранителна непоносимост, като непоносимост към лактоза или фруктозна непоносимост
 • поглъщане на излишен въздух
 • повишена течност в червата
 • запек
 • дисбаланс в чревния ви микробиом или екосистемата от бактерии, живеещи в червата ви

Въпреки това, проучванията показват, че често има малка разлика в количеството газове в червата на хората, които изпитват подуване на корема и тези, които не изпитват. ( 6 )

Също така, подуването на корема може да бъде причинено от напрежение в червата, известно като висцерална свръхчувствителност. Освен това, стресът, тревожността, ястията с високо съдържание на мазнини, наддаването на тегло и промените по време на менструалния цикъл са свързани с подуване на корема.

Някои хора също изпитват това състояние след приема на определени храни. ( 7 )

В редки случаи подуването на корема може да е симптом на медицински проблеми като инфекция, синдроми на малабсорбция, чревна обструкция, чернодробно заболяване или рак. Ако имате хронично, неразрешено подуване на корема, важно е да потърсите медицински съвет за лечение на основната причина.

2. Направете тест за непоносимост към лактоза

Лактозата е захар, която се намира в млякото.

Вашето тяло се нуждае от ензим, наречен лактаза, за да разгради лактозата. Въпреки това, повечето хора не произвеждат достатъчно от този ензим, за да разградят лактозата, след като достигнат зряла възраст. Полученото състояние се нарича непоносимост към лактоза. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Това състояние кара лактозата да преминава през червата ви, привличайки повече вода, докато стигне до дебелото черво, където се ферментира от бактерии и отделя газ. Това може да доведе до симптоми като подуване на корема, болки в стомаха, повишени газове и оригване. ( 11 )

Ако подозирате, че имате непоносимост към лактоза, намаляването на приема на млечни продукти може да помогне за премахване на симптомите на подуване на корема.

Въпреки това, важно е да посетите лекар, за да изключите други причини, преди да направите каквито и да е значителни промени в диетата си, тъй като млечните продукти са важен източник на ключови хранителни вещества като калций, витамин D, магнезий, калий, цинк, фосфор и протеини. ( 12 ) ( 13 )

За щастие някои млечни храни са с по-ниско съдържание на лактоза и може да се понасят по-добре. Те включват българско кисело мляко и отлежали сирена. ( 14 )

Освен това, много млечни продукти и храни без лактоза ви позволяват да се възползвате от ползите от млечните продукти без симптомите на непоносимост към лактоза.

3. Ограничете храните, които предизвикват подуване на корема

Много хора изпитват подуване на корема след консумация на определени храни, които съдържат големи количества несмилаеми или лошо смилаеми съединения. Тези съединения включват неразтворими и разтворими фибри, захарни алкохоли и захари рафиноза и фруктоза. ( 15 ) ( 16 )

Когато ядете храни, съдържащи тези съединения, несмляните фибри и захари се озовават в дебелото черво, където бактериите ги ферментират, което води до увеличаване на газовете. ( 17 )

Специфичните храни, които могат да причинят подуване, включват: ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

 • Зеленчуци: броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле
 • Плодове: сини сливи, ябълки, круши и праскови
 • Пълнозърнести храни: пшеница, овес, пшеничен зародиш и пшенични трици
 • Бобови растения: боб, леща, грах и печен боб
 • Изкуствени подсладители: ксилитол, сорбитол и манитол, открити в изкуствените подсладители и дъвките без захар
 • Напитки: сода и други газирани напитки

Въпреки че тези храни могат да доведат до повишено газове, не всеки ще се почувства подут след като ги яде. Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да идентифицирате кои храни причиняват симптомите ви, така че да не се налага да следвате прекалено ограничителна диета. ( 21 )

4. Подкрепете червата, за да облекчите запека

Запекът засяга около 14% от хората по света, причинявайки симптоми като редки изхождания, прекомерно напрежение, твърди изпражнения и подуване на корема. ( 22 )

По-специално, това може да доведе до подуване на корема, тъй като несмилаемите компоненти на храната прекарват по-дълго време в дебелото черво и по този начин са подложени на по-голяма ферментация от бактерии.

Често можете да облекчите симптомите на запек чрез: ( 23 )

 • Увеличаване на приема на фибри. Стремете се към 18-30 грама на ден както разтворими, така и неразтворими фибри от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена.
 • Пиене на достатъчно течности. Пийте 6–8,5 чаши (1,5–2 литра) на ден вода и други течности.
 • Редовно упражняване. Ходенето, джогингът, плуването или колоезденето за около 30 минути всеки ден може да ви помогне да поддържате нормалното движение на червата.

Имайте предвид, че приема на разтворими фибри трябва да е с повишено внимание, тъй като този тип фибри ферментират в дебелото черво и могат да допринесат за усещане за подуване.

Освен това, добавянето на храни богати на фибри към вашата диета твърде бързо може да влоши запека, така че е важно да увеличавате приема си бавно. Стремете се към прием от 25 грама на ден за жени и 38 грама на ден за мъже. ( 24 )

Докато запекът може да бъде облекчен с лекарства, някои видове като насипни и осмотични лаксативи могат да влошат подуването, така че говорете с лекар за симптомите си, за да определите кое е най-доброто за вас.

5. Опитайте масаж на корема

Масажирането на корема може да помогне за раздвижване на червата. Особено полезен е масажът, който следва пътя на дебелото черво. Хората могат да следват стъпките по-долу, за да направят това:

 • Поставяне на ръцете точно над дясната тазобедрена кост.
 • Разтриване с кръгови движения с лек натиск нагоре към дясната страна на гръдния кош.
 • Разтриване направо през горната част на корема към лявата част на гръдния кош.
 • Придвижване бавно надолу към лявата тазобедрена кост.
 • Повтаряне при необходимост.

Ако масажът причини някаква болка, най-добре е незабавно да го прекратите.

6. Отидете на разходка

Физическата активност може да накара червата да се движат по-редовно, което може да помогне за освобождаването на излишните газове и изпражненията. Раздвижването на червата е особено важно, ако човек се чувства запек. Разходката около блока може да осигури бързо освобождаване от налягането на газа.

7. Заменете газираните напитки с вода

Газираните газирани напитки съдържат газ, който може да се натрупва в стомаха. Въглеродният диоксид, който прави газираните напитки – газирани, също може да причини бълбукане и подуване на корема.

Захарите или изкуствените подсладители в диетата също могат да причинят газове и подуване на корема. Пиенето на вода елиминира тези проблеми и помага за лечение на запек.

8. Опитайте диета с ниско съдържание на FODMAP

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано храносмилателно състояние, характеризиращо се със симптоми като коремна болка, дискомфорт, диария и запек. Приблизително 66–90% от хората с IBS също изпитват подуване на корема. ( 25 )

Многобройни проучвания показват, че ограничаването на определени въглехидрати, наречени ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAPs), може да намали подуването на корема и други симптоми при хора с IBS. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

FODMAPs не само се усвояват лошо и ферментират от бактерии в дебелото черво, но също така причиняват задържане на повече вода в червата. ( 29 )

Храните с високо съдържание на FODMAP включват:

 • Зърнени храни: пшеница и ръж
 • Млечни продукти: мляко, крем, кисело мляко и меки сирена
 • Плодове: диня, ябълки, костилкови плодове, грейпфрут, круши, манго, плодов сок и сушени плодове
 • Зеленчуци: лук, чесън, праз, артишок, аспержи, грах, леща, гъби, карфиол, грах и брюкселско зеле
 • Ядки: кашу и шам фъстък
 • Други: мед

Диетите с нисък прием на FODMAP са доста ограничителни в продължение на няколко седмици, преди постепенно изключените храни да бъдат въведени отново, за да се определи кои храни можете да понасяте и кои не. ( 30 ) ( 31 )

9. Избягвайте обилните хранения

Много хора изпитват подуване директно след обилно хранене. Възможно е да се избегне това, като се ядат няколко по-малки хранения всеки ден, което може да помогне за поддържане на движението на храносмилателната система.

Бързото поглъщане на храна може да вкара въздух в храносмилателния тракт. Пиенето от сламка също може да доведе до това, че хората поглъщат повече въздух, което от своя страна води до газове и подуване на корема. Хората, които имат подуване на корема, трябва да избягват използването на сламки, ако е възможно, и да се опитат да ядат бавно, за да не поглъщат въздух по време на хранене.

10. Приемайте пробиотични добавки

Пробиотиците са живи микроорганизми, като бактерии, които осигуряват ползи за здравето, когато ги консумирате. ( 32 )

Могат да се консумират под формата на хапчета, но също така се намират естествено в някои храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи, комбуча и темпе. ( 33 )

Някои проучвания показват, че пробиотиците могат да подпомогнат храносмилателните симптоми като подуване на корема чрез увеличаване на броя и видовете бактерии в червата. От своя страна, това може да намали възпалението и осъзнаването ви за напрежението и газове в червата. ( 34 )

Все пак повечето проучвания са фокусирани върху хора с IBS. Скорошен анализ на 35 проучвания при 3452 души установи, че пробиотиците с няколко щама помагат за намаляване на подуването на корема и други симптоми на IBS.

Доказателствата обаче са противоречиви. Някои проучвания не показват ефект върху подуването на корема в сравнение с диетичните интервенции. Успехът може да зависи от индивида, както и от вида на използваните пробиотични щамове. ( 35 ) ( 36 )

Ако решите да опитате с пробиотици, изберете един вид и се придържайте към него поне 4 седмици, за да определите дали има положителен ефект. ( 37 )

11. Намалете солта

Излишъкът от натрий, при прекомерна употреба на сол, кара тялото да задържа вода. Това може да причини подуване на корема и други части на тялото, като ръцете и краката.

12. Опитайте йога пози

Някои йога пози могат да позиционират мускулите в корема по начин, който насърчава освобождаването на излишния газ от стомашно-чревния тракт. Това може да намали подуването.

Детска поза, поза щастливо бебе и клекове могат да помогнат на хората бързо да облекчат натрупването на газове.

Кога да посетите лекар

Въпреки че не е често срещано, подуването на корема може да означава тежко медицинско състояние. Чернодробно заболяване, сърдечна недостатъчност, възпалително заболяване на червата, проблеми с бъбреците и някои видове рак могат да причинят подуване на корема.

При хората с подуване на корема и тези симптоми, трябва да потърсят медицинска помощ:

 • промени в апетита или проблеми с храненето
 • диария
 • повръщане
 • отслабване
 • висока температура
 • силна коремна болка
 • яркочервена кръв в изпражненията
 • черни или тъмнокафяви изпражнения

Често задавани въпроси

Какво да ядем при подут корем?

Авокадото е много питателно, съдържа добро количество фолиева киселина и витамини С и К. Краставиците съдържат около 95% вода, което ги прави чудесни за облекчаване на подуване. Кисело мляко, горски плодове, зелен чай, целина.

Как да се освободим от газовете?

Специфичните йога пози могат да помогнат. Сода бикарбонат,  ябълков оцет, мента, чай от лайка, симетикон и активен въглен.

Заключение

Подутият корем не е приятно усещане. Въпреки че това е често срещано преживяване и обикновено е временно.

Поддържането на здравословна диета и килограми, насърчаването на добрите навици на червата и редовното упражнение могат да помогнат за намаляване на симптомите. Ако подуването на корема е причинено от специфични храни във вашата диета, избягването или елиминирането на тези храни може да помогне.

Хората трябва да посетят лекар, ако подуването на корема продължава или се появява с други симптоми. Определянето на основната причина за подуване на корема и други храносмилателни проблеми е първата стъпка към лечението и да се почувствате по-добре.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: