За какво е полезен кумкуат и как да го ядете

кумкуат

Кумкуатите са отличен източник на витамин С. Освен това са богати на фибри и вода, което ги прави подходяща храна за отслабване. Кората на кумкуат е годна за консумация, като съдържа антиоксидантни, противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства.

Кумкуат, ( Fortunella ), вечнозелени храсти или дървета от семейство Rutaceae, отглеждани заради тръпчивите си оранжеви плодове.

Родом от Източна Азия, тези малки дървета се култивират в субтропиците.

реклама

Плодовете на кумкуат могат да се консумират пресни или да се консервират и да се правят конфитюри и желета.

 Какво е кумкуат?

Кумкуатите са пикантни, кисели и леко сладки цитрусови плодове и са със същия размер като гроздето. Те са плодове с портокалов вкус, богати на витамин С и фибри.

Те също така съдържат някои количества други хранителни вещества като желязо, витамини от В комплекс, манган, мед и калций.

Името кумкуат идва от китайска дума, която се превежда като „златна мандарина“. Тези малки цитрусови плодове произхождат от Китай и тяхното отглеждане се извършва в някои страни, включително Индия и Япония.

Кумкуатът е по-стабилен в екстремни условия на околната среда в сравнение с портокалите.

Кумкуатът има антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Поради високото си съдържание на фибри, те могат също да помогнат при разстройства на червата и да помогнат за поддържане на здравословно тегло.

Кората и семената на кумкуат са годни за консумация. Въпреки това, можете да го премахнете, ако е необходимо. Хората използват кумкуат в различни рецепти като салати, мармалади, сандвичи, бонбони и много други.

Хранителна стойност на кумкуат

Кумкуатът е особено богат на диетични фибри и витамин С. 100 грама сурови кумкуати съдържат:

 • Енергийна стойност: 71 kcal
 • Въглехидрати: 15.9 гр
 • Протеин: 1,8 гр
 • Мазнини: 0,8 гр
 • Фибри: 6,5 гр

Витамини и минерали

 • Витамин А: 15 мкг
 • Рибофлавин: 0,09 мг
 • Холин: 8,4 мг
 • Калций: 62 мг
 • Желязо: 0,87 мг
 • Магнезий: 20 мг
 • Манган: 0,13 мг
 • Цинк: 0,17 мг

Можете да консумирате приблизително четири до пет кумкуата на ден, които тежат до 100 грама. Те помагат да се задоволят повече от половината от дневните нужди от витамин С.

Освен това той осигурява разумни количества фибри и хранителни вещества в добри количества.

Други хранителни факти за кумкуат

Нисък гликемичен индекс

Цитрусовите плодове имат нисък гликемичен индекс. Хората с диабет могат безопасно да консумират плодове с нисък гликемичен индекс, тъй като те не повишават бързо нивата на кръвната захар.

Кумкуатът има много нисък гликемичен индекс и може да послужи като безопасна и питателна сутрешна закуска, пълна с антиоксиданти.

Богати на фибри

Кумкуатът са сложни въглехидрати, тъй като съдържат разумни количества фибри. Следователно, преминаването им през червата отнема повече време, тъй като храносмилателните ензими не могат да ги разградят в тялото ни. Така ще се чувствате сити за по-дълго.

Те поддържат глада на разстояние, като по този начин предотвратяват наддаването на тегло.

Кумкуатът е богат на разтворими фибри. Разтворимите фибри са известни с ролята си за спиране на разстройството. Той абсорбира излишната вода от червата и образува гелообразно вещество. Ето защо, ако страдате от непрекъснати епизоди на разстройство, вземете шепа кумкуати.

В допълнение, проучванията показват, че фибрите играят роля в намаляването на холестерола в тялото, като го изнасят чрез фекалите.

Нискокалорична закуска

Кумкуатът съдържа разумни количества вода. Това ги прави едни от чудесните нискокалорични храни за една засищаща закуска. Те могат да бъдат незабавно освежаващи и хидратиращи в същото време.

Здравословни мазнини

Поради ниското съдържание на мазнини, хората със сърдечни заболявания като високи нива на холестерол трябва да го консумират.

Освен това ядливите семена на тези плодове съдържат следи от омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че омега-три мастните киселини могат да намалят лошия холестерол и да подобрят добрия холестерол в тялото.

Действа като антиоксидант

Кумкуатът е богат на антиоксидантни витамини като витамин А и С. Свободните радикали, когато присъстват в излишък, могат да доведат до увреждане на клетките.

Антиоксидантите, присъстващи в кумкуат, могат да намалят оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в телата ни. Така че изхвърлете токсините от тялото си с чаша сок от кумкуат!

Ползи за здравето от кумкуат

Противовъзпалителен ефект

Когато в тялото има някакъв вреден патоген, вашата имунна система реагира така че, да унищожи този патоген. Тази реакция е известна като възпаление. Среща се предимно при заболявания като артрит, възпалително заболяване на червата, астма, диабет, автоимунни състояния, сърдечни проблеми и невродегенеративни състояния. Ако възпалението се влоши, това може да доведе до клетъчна смърт и увреждане на органите.

Кумкуатът е богат на флавоноиди като кемпферол, лутеолин, хесперидин, кверцетин, С-гликозид и много други. Няколко проучвания са установили, че C-гликозидът има противовъзпалителни свойства. Постига това чрез намаляване на възпалителния отговор на имунната система и производството на вредни свободни радикали.

Антибактериален ефект

Едно проучване установи, че маслото, извлечено от кората на кумкуат, може да притежава антибактериални свойства. В резултат на това може да предотврати растежа на няколко вредни микроба, като бактерии и гъбички. ( 1 )

Поради антибактериалния си ефект, той може да бъде полезен за увеличаване на срока на годност на храните чрез предотвратяване на микробния растеж.

Подобрява здравето на очите

Кумкуатът съдържа достатъчно количество витамин А под формата на бета каротин. Той е един от единадесетте каротеноиди, присъстващи в кумкуат.

Много проучвания са открили, че каротеноидите като бета каротин, зеаксантин и лутеин подобряват здравето на очите. ( 2 )

Очите ни съдържат родопсин. Това е протеиново съединение, което ни позволява да виждаме в слабо осветени места. Въпреки това, неадекватното производство на родопсин може да причини нощна слепота.

Витамин А е основен компонент за производството на родопсин. Кумкуатът съдържа достатъчно количество витамин А, което играе жизненоважна роля за здравото зрение.

Антиоксидантно действие

Кумкуатът има богат профил на витамин С. Витамин С е добре известен със своя антиоксидантен потенциал.

В допълнение, те помагат за намаляване на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Свободните радикали са отпадни продукти, образувани в тялото поради ежедневните метаболитни функции, излагане на токсини от околната среда и т.н.

Прекомерните количества свободни радикали в тялото могат да причинят увреждане на клетките и органите. Те могат да доведат до рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабет и много други.

Проучванията показват, че витамин С, присъстващ в кумкуат, може да намали риска от тези болестни състояния, като сведе до минимум образуването на свободни радикали в тялото. ( 3 )

Може да регулира настроението

Някои проучвания показват, че богатите на витамин С храни могат да подобрят стресовите разстройства, общото настроение и да регулират съня. ( 4 )

Действа, като има ефект, подобен на антидепресант, и помага за подобряване на психичното здраве, като намалява риска от тревожност, депресия и стрес. Все още обаче не е ясен точният механизъм, чрез който подобрява съня.

Подобрява здравето на костите

Тялото ни се нуждае от калций, за да формира и поддържа здрави зъби и кости. Следователно, неадекватната консумация на богати на калций храни по време на критичните етапи на растеж от живота може да доведе до няколко състояния като нисък ръст, зъбен кариес, остеопороза и т.н.

Витамин С също има решаваща роля в образуването на костите. В допълнение, витамин С помага за образуването на колаген. По този начин, включването на адекватни количества от този витамин може да подобри здравето на кожата и костите.

Кумкуатът съдържа достатъчно количество калций и витамин С. Проучванията показват, че витамин С може да има полезна роля за предотвратяване на костни заболявания като остеопороза. ( 5 )

Киселите храни могат да увеличат риска от костни заболявания, като извличат калций от костите. Тъй като кумкуатите са алкална храна, те намаляват риска от развитие на остеопороза.

Подобрява имунитета

Имунната система се състои от различни клетки като макрофаги, лимфоцити, естествени клетки убийци и др. Те са от решаващо значение за защитата от заболявания, причинени от различни видове бактерии и вируси. Те действат, като атакуват и унищожават патогените, които влизат в телата ни – този отговор води до възпаление.

Според проучване, бета-криптоксантин и L-лимонен в кумкуат могат да подобрят имунитета. Освен това те действат като засилват действието на естествените клетки убийци и намаляват метаболитния стрес в тялото. ( 6 )

Противоракови ефекти

Според изследвания, апигенинът, вид флавоноид, присъстващ в кумкуат, може да предотврати развитието на рак. ( 7 )

Ракът причинява неконтролируемо размножаване на клетките и промени в ДНК. Апигенинът може да действа върху раковите клетки, като задейства клетъчна смърт, предотвратявайки растежа им и разпространението им в други клетки.

Предотвратява наддаване на тегло и затлъстяване

Друг флавоноид, присъстващ в кумкуат, известен като Poncirin, може да има значителна роля за предотвратяване на затлъстяването.

Проучване показва, че Poncirin може да намали риска от наддаване на тегло, като предотвратява образуването на нови мастни клетки в тялото. ( 8 )

Освен това те са богати източници на фибри. Благодарение на бавното им движение през храносмилателния тракт, те ви позволяват да се чувствате сити за по-дълго. Те намаляват апетита и склонността към преяждане с нездравословни закуски.

Подобрява здравето на червата

Кумкуатът съдържа разумни количества диетични фибри. Фибрите преминават през стомашно-чревния тракт, без да се усвояват от ензимите, произвеждани в стомаха ви.

Като цяло те подобряват здравето и имунитета на червата. В допълнение, разтворимите фибри, присъстващи в тези плодове, могат да помогнат за намаляване на разстройството.

Предотвратява сърдечни заболявания

Сърдечно заболяване възниква поради запушване на артериите поради високи нива на холестерол в тялото. Това може да доведе до инсулт, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това, проучванията са установили, че флавоноидите, фибрите, витамин С и А в кумкуат могат да намалят натрупването на мазнини в артериите. В резултат на това в крайна сметка намалява общия риск от сърдечни заболявания. ( 9 )

Фибрите, присъстващи в кумкуат, могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола чрез подобряване на екскрецията му чрез фекалите.

Подобрява контрола на кръвната захар

Поддържането на подходящи нива на кръвната захар е от решаващо значение при хора с диабет.

Неконтролираният диабет може да доведе до няколко усложнения като язви на краката, ретинопатия и др. Ето защо е за предпочитане хората с диабет да консумират плодове с нисък гликемичен индекс, за да предотвратят внезапни скокове в нивата на кръвната захар след хранене.

Кумкуатът има ниско съдържание на захар. По този начин те също имат нисък гликемичен индекс и са идеални за хора с диабет.

В допълнение, проучване показва, че кумкуатът може да намали шансовете за скокове в нивата на кръвната захар след хранене поради високото си съдържание на фибри. ( 10 )

Начини за консумация на кумкуати

Бърза закуска

Кумкуатът е перфектна комбинация от сладки и кисели вкусове. Вкусни са дори когато се консумират пресни. Ако ви мързи да приготвите здравословна закуска, хапнете купа сочни кумкуати.

Насладете се на сладкото, изстискайте киселото

Не сте почитател на кисело-сочната част? Направете дупка в кората и изстискайте сока.

Сварете ги

Ако вкуса на кората не ви допада, сварете ги за няколко минути, за да омекнат. Сега ги потопете в студена вода и се насладете.

Конфитюри и мармалади

Ако сте любител на сладко, можете да сварите чаша кумкуати, да добавите малко захар и лимонова кора и да ги съхраните за бъдеща употреба. Кумкуатите са страхотни плодови опции за приготвяне на мармалади и конфитюри поради техния цитрусов вкус.

Добавете ги към вашите салати и смутита

Можете да ги консумирате със зелените си салати за пикантен привкус. Можете също да ги смесите в зелено смути. Техният интензивен вкус маскира вкуса на зелените.

Възможни странични ефекти на кумкуат

Инфекция поради замърсяване

Ако купувате кумкуати от улични магазини, които се държат на открито за няколко часа, те може да съдържат микроби на повърхността си.

Ако консумирате тези плодове без правилно почистване или готвене, те могат да причинят инфекции от патогени като E coli и салмонела. Тези микроби могат да доведат до гадене, повръщане, диария и треска.

Ето защо е важно да измиете или сготвите вашите кумкуати преди консумация.

Алергия към цитрусови плодове

Плодовете, семената и кората на кумкуат обикновено се считат за безопасни за консумация.

Въпреки това, хората с цитрусови алергии могат да развият неблагоприятни симптоми, ако консумират кумкуат. Проучванията показват, че такива хора могат да развият контактен дерматит, ако докоснат кората на тези плодове. ( 11 )

Симптомите могат да включват:

 • Усещане за изтръпване
 • Сърбеж в областта на устата, устните и езика
 • Зачервяване на кожата
 • Суха и лющеща се кожа
 • Подуване
 • Мехури
 • Изгарящо усещане
 • копривна треска
 • Гадене и повръщане
 • диария

В такива случаи е препоръчително незабавно да се потърси помощта на медицински специалист.

Често задавани въпроси

Какви са ползите за здравето от кумкуат?
Кумкуатът е естествено богат на много хранителни вещества като витамини А, В и С. Също така съдържа добри диетични фибри, калций, желязо, флавоноиди, каротеноиди и други растителни компоненти. Тези хранителни вещества ги правят добра антиоксидантна, противовъзпалителна, антибактериална, противоракова, имуномодулираща храна.
Колко кумкуати трябва да ядете на ден?
На ден се консумират около четири до пет кумкуата. Те тежат приблизително 100 грама, отговарят на половин процент от дневната стойност и осигуряват 6,5 грама фибри. Това е чудесен нискокалоричен вариант при диабет поради ниското си съдържание на захар.

Заключение

Кумкуатите предлагат повече от просто закачливо име.

Една от отличителните черти на тези малки плодове с размер на хапка е, че консумирате сладката кора заедно със самия плод, което ги прави удобна и бърза опция за закуска.

Консумирането на кората ви позволява да получите достъп до изобилните резервоари от антиоксиданти и различни полезни растителни съединения, присъстващи в кумкуата.

Кумкуатите са богати на витамин С и растителни съединения, които могат да подсилят имунната ви система. Някои от тези съединения може също да имат потенциала да осигурят защита срещу състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и специфични видове рак, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, включващи хора.

Ако все още не сте имали възможност да опитате кумкуат, обикновено можете да го намерите в сезон, започващ през ноември и продължаващ няколко месеца. Те може просто да се превърнат в един от вашите новооткрити любими плодове.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: