Могат ли билките и подправките да понижат кръвното налягане?

билки и подправки за намалено кръвно налягане

Управлението на високо кръвно налягане обикновено изисква комбинация от лекарства и здравословна диета. Някои естествени начини за понижаване на кръвното налягане, като яденето на чесън, босилек и други билки, също могат да работят.

Скорошно рандомизирано контролирано проучване предполага, че спазването на диета, богата на билки и подправки, може да намали кръвното налягане при хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Нелекуваната хипертония увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, загуба на зрение и увреждане на кръвоносните съдове. ( 1 )

реклама

Диетичните указания за сваляне на високо кръвно налягане включват намаляване на приема на сол и се препоръчва използването на билки и подправки вместо сол за овкусяване на храната.

Експертите знаят малко за ефектите на билките и подправките върху здравето, отколкото за тези на солта. Въпреки това, някои проучвания показват, че билките и подправките могат да намалят липемия (излишък на липиди в кръвта), хипергликемия и оксидативен стрес. ( 2 ) ( 3 )

Ето защо наскоро проведоха рандомизирано контролирано проучване, изследващо ефекта от дългосрочната консумация на билки и подправки върху рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Те открили, че по-високото ниво на билки и подправки в храната намалява 24-часовите показания на кръвното налягане. ( 4 )

Проучването в три тестови групи

Общо 71 участници на възраст 30–75 години се присъединиха към проучването. Всички участници са имали един или повече рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и са имали наднормено тегло или затлъстяване.

Прочети Още: Билки за отслабване

След като участниците гладували в продължение на 12 часа, изследователите направили изходни оценки. Те включват височина, тегло, обиколка на талията, кръвна проба на гладно и съдово изследване.

Съдовото изследване включва измерване на централно и периферно кръвно налягане и артериална скованост. Участниците също носеха апарат за кръвно налягане в продължение на 24 часа.

След това учените разпределили на случаен принцип участниците в една от трите групи. Всяка група е поставена на различна диета: диета с ниско съдържание на подправки, диета с умерени количества подправки и диета с високо съдържание на подправки. Тези диети включват дневен прием от 0,5 грама, 3,3 грама и 6,6 грама билки и подправки.

Участниците следваха съответните си диети в продължение на 4 седмици, с 2-седмична почивка между тях. В края на всеки период на диета участниците се връщаха за последващи оценки. Общо 63 души са завършили проучването.

Подобряване на кръвното налягане

Проучването показа, че диетата с високо съдържание на подправки има тенденция да подобрява 24-часовите показания на кръвното налягане, в сравнение със другите две.

Учените не наблюдават никакъв ефект от диетите върху холестерола на липопротеините с ниска плътност, клинично измереното кръвно налягане, маркерите за гликемия, съдовата функция или оксидативния стрес.

Те обаче казват, че 24-часовите показания на кръвното налягане са а по-силен предиктор на сърдечно-съдова смърт, отколкото клинично измерване на кръвното налягане. ( 5 )

И все пак авторите смятат, че проучването може да е било твърде кратко, за да се случи съдово ремоделиране, което може да обясни защо не са забелязали никакъв ефект върху артериалната скованост.

Те също така отбелязват, че дозите на билки и подправки може да не са достатъчни, за да отменят метаболитните ефекти на нездравословната фонова диета. Поради това те не могат да препоръчат увеличаване на приема на билки и подправки самостоятелно в контекста на некачествена диета, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: