Могат ли средиземноморската диета и физическите упражнения да подобрят качеството на живот на хората с рак?

Могат ли средиземноморската диета и физическите упражнения да подобрят качеството на живот на хората с рак

Затлъстяването е свързано с дългосрочни хронични незаразни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Ракът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб, веднага след сърдечно-съдовите заболявания.

Проучванията показват, че управлението на теглото и физическите упражнения могат да бъдат ефективни стратегии за предотвратяване и борба с рака.

Въпреки това физическите упражнения и храненето обикновено не са включени в стандартната онкологична терапия.

реклама

В настоящия преглед учените съобщават за ползите от средиземноморската диета и редовните физически упражнения за намаляване на възпалението и свързания риск от развитие на рак.

Физическа активност, възпаление и рак

Заседналият начин на живот и продължителното бездействие могат да доведат до затлъстяване, особено натрупване на висцерална мазнина, с повишени нива на възпалителни цитокини като фактор на туморна некроза (TNF-α), интерлевкин-6 (IL-6) и инхибитор на плазминогенния активатор 1 ( PAI-1).

Имунологичната хиперактивация може да доведе до нискостепенно хронично възпаление, инсулинова резистентност и хормонална дисфункция, което води до кардиометаболични заболявания, дегенеративни заболявания и рак.

Физическите упражнения подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват затлъстяването, като възстановяват производството на адипокин до нормални нива, благоприятствайки противовъзпалителните цитокини като IL-10, понижавайки нивата на естроген, подобрявайки когнитивните способности и удължавайки продължителността на живота.

По-ниски нива на възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) обикновено се наблюдават при физически активни индивиди, занимаващи се с 150 до 300 минути упражнения с умерена интензивност седмично или 75 минути до 150 минути упражнения с висока интензивност.

Физическите упражнения водят до мускулна контракция, подобрен лимфен поток и освобождаване на миокини, което може да промени метаболизма, глюкозата и липидите. Физическото бездействие променя нивата на стероидните хормони, причинява хиперинсулинемия и повишава инсулиновата резистентност, с повишени нива на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) и ензимна активност на ензима ароматаза.

В резултат на физическа активност, намаляването на нивата на естроген намалява индукцията на клетъчна пролиферация, прогресия и ангиогенеза, което увеличава апоптозата на туморните клетки чрез повишено производство на полов хормон-глобулин (SHBG).

Проучванията показват също, че физическата активност може да предотврати страничните ефекти от радиацията и химиотерапията, като гадене и умора.

Средиземноморска диета, възпаление и рак

Здравословното хранене осигурява адекватно снабдяване с хранителни вещества, задоволява на нуждите на тялото и подобрява превенцията и/или защитните функции на тялото срещу болести.

Добре балансираните диети намаляват смъртността, свързана с рака, и рецидивите на тумора.

Двата основни компонента на физическите упражнения и храненето, може да предотврати рак и да засили имунологичната борба срещу рака. Средиземноморската диета включва консумация на пълнозърнести храни веднъж дневно, зеленчуци три пъти дневно, плодове два пъти дневно и бобови растения три до четири пъти седмично.

Препоръчва се ограничаване на приема на червено месо, преработено месо и храни с висок гликемичен индекс, включително бял хляб, сладкиши и бял ориз.

Освен това трябва да се избягват пакетирани храни, пържени картофи и хлебни продукти с високо съдържание на полиненаситени (транс) мастни киселини.

Препоръчва се да се избягват въглехидратите, тъй като те повишават киселинността и могат да повишат нивата на инсулин и кръвната захар. Плодовете трябва да се консумират на празен стомах сутрин или късно следобед.

Плодовите салати трябва да се избягват, тъй като те съдържат плодове с различни нива на pH и могат да доведат до проблеми с червата и стомаха. Хранителните добавки, освен ако не са валидирани в клинични изпитвания, трябва да се избягват.

Физическите упражнения, съчетани със средиземноморска диета, могат да регулират нивата на инсулин, да намалят инсулиновата резистентност, оксидативния стрес, IGF-1 и нивата на естроген и да намалят производството на възпалителни цитокини и лептин.

Освен това физическите упражнения увеличават производството на адипонектин (проапоптотичен фактор) от адипоцитите и възстановяват баланса на чревния микробиом за противораково и противовъзпалително действие.

Заключение

Въз основа на констатациите от прегледа, средиземноморската диета и редовните физически упражнения могат да предотвратят рак, да подобрят терапията на рака, да намалят рецидивите на тумора и да удължат преживяемостта на пациентите с рак.

Това може да се постигне чрез инхибиране на възпалителните пътища, възстановяване на ендокринния дисбаланс, намаляване на чревната дисбиоза, регулиране на генетичната транскрипция и активиране на имунологични защитни механизми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: