Цялата информация е във вашите ръце!

Най-богатият в момента и най-богатия за всички времена

Марк Зукърбърг се присъединява към Джеф Безос, Бил Гейтс и Бернар Арно в ексклузивния „клуб на стотиците милиарди“

Кой е най-богатия човек в света в момента?

Това е Илон Мъск със състояние от 288,5 млрд. долара, според forbes и невроятните 302 млрд. долара, според bloomberg!

Ако данните на bloomberg са по-достоверни, то Мъск става първият човек в съвременната история, преминал прага на богатство от над 300 млрд. долара.

Реклама

Обновена: 29.10.2021г.

№1. Илон Мъск – 288,5 млрд. долара, според forbes и невроятните 302 млрд. долара, според bloomberg

Илон Мъск израства в Южна Африка, след това имигрира в Канада на 17 години. Отива в САЩ като студент в Университета на Пенсилвания. Tesla Inc., основана от Мъск през 2003г., предлага изцяло електрически превозни средства на масовия пазар. SpaceX, ракетната компания на Мъск, сега е оценена на повече от 20 милиарда долара. Със своите 253.8 млрд. долара, Мъск е на 1-во място в топ 25 на най-богатите хора в света.

№2. Джеф Безос – 194,9 млрд. долара, според forbes и невроятните 199 млрд. долара, според bloomberg

Бившият мениджър на хедж фондове, който започва да продава книги онлайн, стартирал Amazon в гаража си през 1994 година, Джеф Безос е на 2-ро място в класацията – най-богатия човек в света.

Подхранвани от промяната в потребителските навици в резултат на пандемията от коронавирус, продажбите в Amazon нарастват драстично от началото на годината, а нетната стойност на Безос, която на 1 януари е била приблизително 115 милиарда щатски долара, скача рязко.

Той също така притежава Washington Post, авиокосмическата компания Blue Origin и други частни инвестиции.

Безос щеше да е още по-богат, ако през миналата година не беше преминал през най-скъпото споразумение за развод в историята.

Когато се раздели с бившата съпруга, Макензи Скот, миналия юли, той се съгласи да и даде 25% от своя дял в Amazon, част от акциите на стойност 63 милиарда долара.

Дори след като раздаде 1,7 милиарда долара благотворителност по-рано тази година, в момента бившата Безос, а сега Макензи Скот е 24-ият най-богат човек и втората най-богата жена, в класацията на Forbes за най-богатите хора на света.

№3. Бернар Арно – 190,8 млрд. долара, според forbes и невроятните 168 млрд. долара, според bloomberg

Най-богатият човек във Франция! Председателят на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton е най-големият производител на луксозни стоки в света.

През януари 2021г. LVMH завърши сделка за американския бижутер Tiffany & Co за 15,8 милиарда долара, смятана за най-голямата придобивка на луксозна марка досега.

Но кой е най-богатия човек в света за всички времена?

Не, Безос не е най-богатия човек в света за всички времена. Тази титла принадлежи на друг.

Средновековие

Манса Муса I от Мали се счита за най-богатия човек в средновековната история и може би за всички времена.

Според Ричард Смит, професор по история в колежа Ферум, западноафриканското кралство на Муса вероятно е било най-големият производител на злато в света – във време, в което златото е било особено търсено.

Колко богат е бил Муса? Наистина няма начин да поставите точна цифра на богатството му. Записите са оскъдни, а съвременните източници описват богатствата на краля с невъзможни за времето термини.

Ренесанс

Друго име спрягано за най-богатия човек на света за всички времена е Якоб Фугер.

Известен като Якоб Фугер Богатият или Якоб II, е бил голям германски търговец, минен предприемач и банкер.

Той е един от най-богатите граждани на Ренесанса в Европа и в целия свят. Историците изчисляват, че при смъртта си Якоб Фугер е имал няколко милиона златни флорина (приблизително 400 млрд. долара), което го прави най-богатия човек в Европа и един от най-богатите в историята.

Прочети Още:
1. Само 162 милиардера имат толкова пари колкото половината от човечеството
2. Най-богатите градове в света: Топ 10 на градовете с най-много милиардери
3. Коя е най-старата валута в обращение?

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече