Непоносимост към лактоза – Симптоми и причини

Непоносимост към лактоза - Симптоми и причини

Различните симптоми на непоносимост към лактоза, обикновено включват храносмилателни проблеми като подуване на корема, диария, гадене, газове и други свързани състояния. Лактозната непоносимост възниква при хора, които нямат ензима лактаза, необходим за разграждането на лактозата.

При хората ензима лактаза е отговорен за разграждането на лактозата, за да се улесни храносмилането, което е особено важно при кърмачета, които се нуждаят от лактаза за усвояване на кърмата.

С възрастта хората обикновено произвеждат намаляващи количества лактаза.

реклама

Някои хора също могат да развият непоносимост към лактоза след претърпяна операция или поради стомашно-чревни състояния като вирусни или бактериални инфекции. ( 1 )

Какво е непоносимост към лактоза?

Лактозната непоносимост е реакция на храносмилателната ви система към лактозата, захарта в млякото.

Това състояние причинява неприятни симптоми след консумация на млечни продукти.

Много хора изпитват затруднения с усвояването на лактозата, но не всеки изпитва забележими симптоми от нея. Ако изпитвате такива симптоми, това се нарича непоносимост към лактоза.

Каква е разликата между малабсорбция на лактоза и непоносимост към лактоза?

Всеки с непоносимост към лактоза има лактозна малабсорбция, но не всеки с лактозна малабсорбция има лактозна непоносимост. Това е така, защото малабсорбцията се случва в тънките черва, докато симптомите на хранителна непоносимост се появяват по-късно в дебелото черво.

Вашето тънко черво е мястото, където се абсорбират повечето от хранителните вещества от вашата храна. Вашето тънко черво разгражда хранителните вещества на по-малки молекули, които могат да преминат през чревната стена в кръвта ви.

Всичко, което не се абсорбира в тънките черва, преминава в дебелото черво. ( 2 )

В последствие неразградените захарни молекули в дебелото ви черво произвеждат повече вода и повече газове. Това се случва, защото стимулират дебелото черво да отделя допълнителна течност, за да им помогне да преминат. После те произвеждат газове, защото бактериите в дебелото черво ги ферментират. Това може да доведе до храносмилателни симптоми като диария и газове.

Колко забележими са вашите симптоми ще зависи от други променливи. Можете ли да разградите малко лактозата или изобщо не? Колко лактоза приемате наведнъж? Какви други условия могат да повлияят на съдържанието на вода и газ в дебелото черво?

Симптоми на непоносимост към лактоза

Тези симптоми идват от неусвоената лактоза в дебелото черво. Отнема между 6 и 10 часа, докато храната стигне до дебелото черво, след като я изядете, и още 24-36 часа след това, за да премине през дебелото черво.

Така че вашите симптоми може да се появят до ден или два след приема на лактоза.

1. Болки и подуване на корема

Болката в стомаха и подуването са типични симптоми на непоносимост към лактоза както при деца, така и при възрастни.

Когато тялото не е в състояние да разгради лактозата, тя продължава през храносмилателния тракт, докато достигне дебелото черво.

Въглехидрати като лактозата не могат да бъдат абсорбирани от клетките, покриващи дебелото черво, но те могат да бъдат ферментирани и разградени от естествено срещащите се бактерии, живеещи там, известни като микрофлора. ( 3 )

Този процес на ферментация води до освобождаване на късоверижни мастни киселини и газове като водород, метан и въглероден диоксид.

Последващото повишаване на киселините и газовете може да доведе до коремна болка и спазми, обикновено разположени около пъпа и в долната част на корема.

Усещането за подуване на корема се предизвиква от натрупването на вода и газове в дебелото черво, което води до разтягане на чревната стена.

Интересното е, че степента на подуване и болка не се определя от количеството погълната лактоза, а по-скоро от чувствителността на самия човек. В резултат на това честотата и тежестта на симптомите могат значително да се различават от човек на човек. ( 4 )

От съществено значение е да се признае, че болката в стомаха и подуването са често срещани симптоми, които могат да възникнат и поради други фактори, като преяждане, различни форми на малабсорбция, инфекции, лекарства и други медицински състояния.

2. Повишени газове

Ферментацията на лактозата в дебелото черво води до повишено производство на газове, включително водород, метан и въглероден диоксид. ( 5 )

При хора с непоносимост към лактоза, микрофлората в дебелото черво е изключително способна да ферментира лактозата. Това от своя страна води до повишено образуване на газове.

Количеството генериран газ може значително да варира при отделните хора поради разликите в ефективността на тяхната микрофлора, както и скоростта, с която дебелото черво реабсорбира газ.

Трябва да се отбележи, че газовете, произведени чрез ферментация на лактоза, обикновено са без мирис. В действителност аромата, свързан с метеоризма, произлиза от разграждането на протеините в стомашно-чревния тракт, а не от въглехидратите.

2. Диария

Диарията се диагностицира, когато дадено лице отдели 3 или повече воднисти или разхлабени изпражнения в рамките на 24 часа. ( 6 )

Лактозната непоносимост допринася за диарията чрез повишаване на обема на водата в дебелото черво, което от своя страна увеличава обема и течната консистенция на изпражненията. ( 7 )

В дебелото черво микрофлората ферментира лактозата в късоверижни мастни киселини и газове. Повечето, макар и не всички, от тези киселини се реабсорбират в дебелото черво. Останалите киселини и лактозата увеличават количеството вода, освободено в дебелото черво от тялото.

За някои хора с непоносимост към лактоза, консумацията на само 3 грама лактоза може да бъде достатъчна, за да предизвика симптоми. Много хора обаче могат да издържат до 12 грама лактоза, еквивалентно на количеството, което се намира в 1 чаша (240 мл) мляко.

Важно е да се отбележи, че наличието на диария не винаги означава непоносимост към лактоза. Има различни други фактори, които могат да доведат до диария, като избор на диета, алтернативни видове малабсорбция, лекарства, инфекции и възпалителни състояния на червата. ( 8 )

4. Гадене

Лактозната непоносимост може да доведе до чувство на гадене или дори да предизвика повръщане, особено при определени индивиди, включително деца.

Проучване разкрива, че при децата гаденето е вторият най-често срещан симптом, свързан с непоносимост към лактоза, след коремната болка. ( 9 ) ( 10 )

Когато лактозата претърпи ферментация в стомашно-чревната система, тя може да произведе газове и летливи мастни киселини, които могат да предизвикат чувство на гадене. Обикновено симптомите се проявяват в рамките на приблизително 30 минути до 2 часа след консумация на млечни продукти. ( 11 )

Струва си да се отбележи, че гаденето и повръщането могат да произтичат от различни фактори, включително състояния като гастроентерит, употребата на определени лекарства, бременност и основни здравословни проблеми, засягащи стомашно-чревния тракт, нервната система или регулирането на хормоните. ( 12 )

5. Други симптоми

Въпреки че има по-малко научни доказателства в подкрепа на тези симптоми, няколко казуси споменават други потенциални симптоми, включително:  ( 13 ) ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

 • запек
 • Главоболие
 • Язви в устата
 • Умора
 • Мускулни и ставни болки
 • Екзема
 • Затруднено концентриране

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези симптоми не са окончателно свързани с непоносимост към лактоза и могат да се дължат на други причини. ( 17 )

Освен това хората с алергия към мляко понякога могат погрешно да тълкуват симптомите си като непоносимост към лактоза. Алергията към краве мляко е относително често срещана при кърмачета, засягаща до 2% до 3% от малките бебета. Въпреки това, обикновено отзвучава до 6-годишна възраст в около 90% от случаите. ( 18 )

Докато алергията към краве мляко е по-разпространена при малки деца, отколкото при възрастни, обратното е вярно за непоносимостта към лактоза, която обикновено се счита за рядка при деца под 5-годишна възраст.

Алергията към мляко и непоносимостта към лактоза не са свързани състояния, въпреки че могат да споделят подобни симптоми като коремна болка, диария и повръщане ( 19 )

Какви храни предизвикват симптоми на непоносимост към лактоза?

Лактозата се съдържа в повечето млечни продукти, освен ако не е отстранена. Това включва продукти от краве мляко и козе мляко. В някои видове има повече, отколкото в други.

Например прясното мляко и сметаната са с по-високо съдържание на лактоза, докато твърдите сирена имат по-малко.

От друга страна, ако сте много чувствителни към лактоза, може да реагирате дори на малки количества.

Проверявайте етикетите за хранителни стойности и списъците със съставки на храните. Лактозата често се добавя към преработени храни, включително супи, сосове за салати и някои закуски. Може дори да се добави към лекарствата, отпускани с рецепта.

Диетата с храни без лактоза е хранителен режим, който ограничава или напълно премахва лактозата.

Причини за непоносимост към лактоза

Два фактора допринасят за непоносимостта към лактоза: лактозна малабсорбция и чревна чувствителност.

Малабсорбцията на лактоза е най-важният фактор. Неспособността да се разгради и абсорбира лактозата в тънките черва води до по-късно навлизане на лактоза в дебелото черво и предизвикване на симптоми.

Дефицит на лактаза

Вашето тънко черво се нуждае от специфичен храносмилателен ензим, наречен лактаза, за да разгради лактозата на по-малки молекули, които може да абсорбира.

Повечето хора естествено произвеждат лактаза в тънките си черва по време на ранна детска възраст, за да помогнат за смилането на кърмата. Други започват да произвеждат по-малко с възрастта.

Ако нямате достатъчно лактаза, няма да можете да смилате лактозата. Някои хора произвеждат повече или по-малко лактаза от други. Но технически, по-голямата част от хората по света имат малабсорбция на лактоза поради лактазен дефицит.

Вашите черва

Понякога се случва да консумираме храни, които не можем да усвоим напълно.

Вашият уникален чревен микробиом – различните видове бактерии, живеещи в дебелото черво – може да обработва лактозата по различен начин за разлика от някой друг.

Също така някои диетични фибри и захари преминават направо през храносмилателната ни система, за да хранят бактериите, живеещи в червата ни.

Кои са четирите типа непоносимост към лактоза?

Четирите вида и техните причини са:

 • Първичен (причинен от намаляване на производството на лактаза в тънките черва).
 • Вторичен (причинен от нараняване или заболяване, което уврежда тънките ви черва).
 • Вроден (причинен от дефицит на лактаза, присъстващ при раждането).
 • Недоносени новородени (причинено от преждевременно раждане, когато тънките черва са недоразвити).

Може ли внезапно да развиете непоносими към лактоза, ако не сте имали преди?

Можете внезапно да развиете вторична непоносимост към лактоза в резултат на увреждане на тънките черва. Нараняване, операция, инфекции или хронични заболявания могат да увредят клетките, които произвеждат лактаза.

Това може да причини внезапна малабсорбция на лактоза и непоносимост, дори ако преди това сте усвоявали лактозата.

Вторичната непоносимост към лактоза може да не е постоянна. Ако тънките ви черва възстановят обичайната си функция, може да си възвърнете способността да смилате лактозата.

Лекува ли се непоносимостта към лактоза?

Ако искате да можете да смилате лактозата, имате нужда от лактаза в червата.

Повечето хора с непоносимост към лактоза не могат да произвеждат лактаза по естествен път. Добавките с лактаза могат да дадат на тялото ви лактазата, от която се нуждае, за да разгради лактозата. Можете да ги приемате като таблетки или капки, преди да консумирате лактоза.

Изследователите също така експериментират с млечнокисели бактерии като възможно решение за симптомите на непоносимост към лактоза. Това са бактерии, които превръщат лактозата в млечна киселина вместо в газове. Поглъщането на тези бактерии като пробиотици, заедно с пребиотици, които ги хранят, може да подобри поносимостта към лактоза.

За различните начина за подобряване на вашия чревен микробиом вижте тази статия.

Мога ли да управлявам непоносимостта към лактоза с диета?

Експериментирайте с диетата си, за да разберете какъв е вашият личен лактозен праг.

Някои хора установяват, че могат да понасят определени млечни храни в определени количества или в комбинация с други храни. Започнете с диета без лактоза, след това постепенно въведете отново храни, съдържащи лактоза, за да видите как вашата система реагира.

Някои хора с непоносимост към лактоза могат да понасят до 12 грама лактоза наведнъж, което е чаша мляко или топка сладолед.

Можете също така да намерите версии с намалено съдържание на лактоза и без лактоза на повечето млечни продукти в супермаркета. Експериментирайте с тези и други млечни алтернативи във вашата диета.

Какво се случва, ако пренебрегнете непоносимостта към лактоза?

Лактозната непоносимост няма да ви навреди сериозно. Ако можете да се справите със симптомите, докато лактозата преминава през храносмилателната ви система, те в крайна сметка ще изчезнат.

Въпреки това можете лесно да избегнете симптомите на непоносимост към лактоза с добавки с лактаза и млечни продукти без лактоза.

Заключение

Непоносимостта към лактоза е широко разпространена, засягаща до 70% от хората по света.

Типичните симптоми включват болки в стомаха, подуване на корема, диария, газове, както и по-редки прояви на гадене и повръщане. Има някои известия за други симптоми като главоболие, умора и екзема, но те са относително редки и нямат достоверни проучвания.

Понякога хората могат неправилно да свържат симптоми, наподобяващи алергия към мляко, като сърбеж и кожни обриви, с непоносимост към лактоза.

Управлението на непоносимостта към лактоза обикновено включва намаляване или елиминиране на продукти, съдържащи лактоза, от вашата диета, която включва мляко, сметана и сладолед.

Много хора с непоносимост към лактоза могат да консумират до 1 чаша (240 мл) мляко, без да изпитат симптоми.

Интензивността на симптомите може да варира значително от човек до човек.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: