Омега-3 мастни киселини – Ползи за здравето

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са група от три важни вида мазнини: ALA, DHA и EPA. Получаването на достатъчно количество от всеки вид може да помогне за поддържане на здравословното функциониране на ретината, мозъка и други части на тялото ви.

Омега 3 мастни киселини са вид полиненаситени мазнини – наричани още „здравословни мазнини“ – заради потенциалната им защитна роля при няколко хронични заболявания, като сърдечни заболявания и деменция. ( 1 )

Едно от основните предимства е спомагането за понижаване на триглицеридите.

реклама

Те са един от ключовите градивни елементи за клетъчните мембрани и остават обект на интерес в научната общност.

Тази статия предоставя изчерпателен преглед на омега-3 мастните киселини, обхващащ техните различни категории и механизми на действие.

Какво представляват омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастните киселини (омега-3) са полиненаситени мазнини, които изпълняват важни функции в тялото ви. Вашето тяло не може да произведе необходимото количество омега-3, ето защо е нужно да си ги набавят чрез храната или прием на добавки.

Семейството на омега-3 мастни киселини включва:

 • алфа-линоленова киселина (ALA)
 • стеаринова киселина (SDA)
 • ейкозапентаенова киселина (EPA)
 • докозапентаенова киселина (DPA)
 • докозахексаенова киселина (DHA)

DHA и EPA са основните полиненаситени мазнини в мембраните на мозъчните клетки. Те са популярни и се предлагат на пазара като хранителни добавки. ( 2 )

Омега-3 мастните киселини са есенциални, което означава, че човешкото тяло не е в състояние да ги произведе – мастните киселини или техните предшественици трябва да се набавят чрез храната. ( 3 )

Например, ALA приета от растителните семена може да се преобразува в тялото във всички други видове омега-3 мазнини: EPA, SDA, DHA, DPA.

Това преобразуване обаче е доста неефикасно, по-малко от 3% от ALA се превръщат в DHA или EPA при мъжете и по-малко от 10% при жените. ( 4 )

Специфични видове омега 3 мастни киселини включват DHA и EPA (намиращи се в морските дарове) и ALA (намиращи се в растенията).

Някои храни, които могат да ви помогнат да добавите омега-3 към вашата диета, включват мазна риба (като сьомга и скумрия), ленено семе и семена от чиа.

Какво представляват мастните киселини?

Двата основни вида мастни киселини са наситени мазнини и ненаситени мазнини. Ненаситените мазнини допълнително се разграждат на полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини. Това са термини, които често виждате на етикетите за хранителна стойност.

Мастните киселини са верижни химични молекули, съставени от въглеродни, кислородни и водородни атоми.

Наситените мазнини понякога са известни като „лоши“ или „нездравословни“ мазнини, защото увеличават риска от определени заболявания като сърдечни заболявания и инсулт. Ненаситените мазнини (полиненаситени и мононенаситени) се считат за „добри“ или „здравословни“ мазнини, защото поддържат здравето на сърцето ви, когато се използват умерено.

Омега-3 в диетата

DHA, EPA и DPA омега-3 мастните киселини се синтезират от морски организми като водорасли и фитопланктон. ( 5 )

Когато рибите, водни бозайници и ракообразни ги консумират, мастните киселини влизат в хранителната им верига и се съхраняват в телесните мазнини, черния дроб и мазнините. След това човек може да си набави омега-3 от хапването на тези риби и ракообразни.

Хранителните източници на DHA, EPA и DPA включват:

 • мазни риби, като сьомга, сардини, скумрия, менхаден или херинга ( 6 )
 • черен дроб на бяла риба, като камбала или треска
 • мазнина от тюлени или китове
 • рибено масло от треска, риба тон, пикша, писия или масло от крил ( 7 )

Също така алфа-линоленовата киселина е концентрирана в растителни източници и е най-честата омега 3 мастна киселина, използвана от тялото за създаване на всички други видове омега-3 мастни киселини. ( 8 )

Източниците на ALA включват ядки и семена, като:

Въпреки че превръщането на ALA в DHA и EPA е слабо, приема на храни, богати на ALA, EPA и DHA е препоръчителен. ( 9 ) ( 10 )

Освен това, има безброй DHA и EPA омега-3 добавки, които допринасят значително за ежедневния прием на омега-3. Най-често срещани са омега-3 добавка от рибено масло, използвана от възрастни и деца. ( 11 )

Омега 3 мастни киселини ползи за здравето

омега 3 мастни киселини ползи

Десетилетия изследвания върху въздействието на омега-3 мастните киселини върху здравето дават противоречиви открития. Ето някои подкрепени с доказателства ползи от консумацията на омега-3 мастни киселини.

1. Противовъзпалителни свойства

Хронично възпаление, наричано още нискостепенно възпаление, е свързано с развитието на затлъстяване, сърдечни заболявания и ракови заболявания. ( 12 ) ( 13 )

Доказано е, че омега-3 мастните киселини действат противовъзпалително в човешкото тяло и може да помогнат за понижаване на маркерите на възпаление, като С-реактивен протеин и интерлевкин-6. ( 14 )

Всъщност омега-3 мастните киселини се считат за едни от най-мощните липиди, способни да намалят оксидативния стрес и възпалението. Освен това потенциално предпазва от развитието на хронични заболявания. ( 15 )

2. По-нисък холестерол

В рамките на 6 седмично проучване е установено, че ежедневния прием на добавка с най-малко 1,2 g DHA значително намалява нивата на триглицеридите и повишава „добрия“ холестерол или липопротеините с висока плътност. ( 16 )

В допълнение, омега-3 мастните киселини понижават „лошия“ холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL), когато хранителните наситени мазнини са заменени с полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, открити в растителни храни като ядки и авокадо. ( 17 )

3. По-ниско кръвно налягане

От друга страна е доказано, че омега 3 мастни киселини подобряват съдовото здраве – здравето на кръвоносните съдове – чрез повишаване на азотния оксид. ( 18 )

Във фаза 2 на едно научно изследване, азотния оксид предизвика разширяване (отпускане) на кръвоносните съдове и довежда до значително понижение на кръвното налягане. ( 19 )

4. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Чрез намаляване на маркерите, свързани с повишен риск от развитие на сърдечни заболявания – високи триглицериди, холестерол и кръвно налягане – омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от сърдечни заболявания, според преглед анализиране на съществуващи проучвания. ( 20 )

Същият преглед заключава, че дневната добавка на високи дози с 4 g пречистена EPA при хора с повишени нива на триглицериди води до 25% намаляване на сърдечно-съдовите събития.

5. Подобряване на толерантността към лечението на рак

Омега-3 мастните киселини могат да подобрят ефикасността и толерантността на химиотерапията и са потенциално поддържащо лечение за хора, подложени на лечение на рак.

По-конкретно, ежедневната добавка с EPA и DHA помогна на пациенти с рак на главата и шията и рак на гърдата за поддържане на телесното тегло и намаляване на мускулната загуба, свързана с рак. ( 21 )

6. Подобрява депресивните състояния

В проучване от 2019 година с над 2000 участници се вижда благоприятно въздействие на EPA омега-3 мастни киселини върху депресията, като DHA показва малко ползи. ( 22 )

Това откритие се подкрепя от други проучвания, които показват, че добавките с рибено масло помагат за предпазване от тежко депресивно разстройство при хора на възраст между 15 и 25 години.

Освен това, умереният прием на мазна риба и морски дарове е свързан с по-малко случаи на депресия.

7. Омега-3 могат да подобрят здравето на очите

DHA, вид омега-3, е основен структурен компонент на ретината на окото ви.  ( 23 )

Когато не получавате достатъчно DHA, може да възникнат проблеми със зрението. ( 24 ) ( 25 )

Интересното е, че получаването на достатъчно омега-3 е свързано с намален риск от дегенерация на макулата, една от водещите причини в света за трайно увреждане на очите и слепота. ( 26 ) ( 27 )

8. Омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD при деца

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност. ( 28 )

Няколко проучвания отбелязват, че децата с ADHD имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта, отколкото техните здрави връстници. ( 29 ) ( 30 )

Нещо повече, множество проучвания отбелязват, че добавките с омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD.

Омега-3 помагат за подобряване на невниманието и изпълнението на задачите. Те също така намаляват хиперактивността, импулсивността, безпокойството и агресията. ( 31 ) ( 32 ) ( 33 ) ( 34 )

Наскоро учени отбелязаха, че добавките с рибено масло са едно от най-обещаващите лечения за  ADHD.  ( 35 )

9. Омега-3 могат да намалят симптомите на метаболитния синдром

Метаболитният синдром е набор от състояния.

То включва централно затлъстяване – известно още като коремна мазнина – както и високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи триглицериди и ниски нива на „добър“ HDL холестерол.

Това е основен проблем за общественото здраве, тъй като увеличава риска от много други заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет. ( 36 )

Омега-3 мастните киселини могат да подобрят инсулиновата резистентност, възпалението и рисковите фактори за сърдечни заболявания при хора с метаболитен синдром. ( 37 ) ( 38 ) ( 39 )

10. Омега-3 могат да се борят с автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания вашата имунна система приема здравите клетки за чужди клетки и започва да ги атакува.

Диабет тип 1 е отличен пример, при който имунната ви система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса.

Омега-3 могат да се борят с някои от тези заболявания и могат да бъдат особено важни в ранна възраст.

Проучванията показват, че получаването на достатъчно омега-3 през първата ви година от живота е свързано с намален риск от много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, автоимунен диабет и множествена склероза. ( 40 ) ( 41 ) ( 42 )

Омега-3 също помагат при лечение на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Crohn и псориазис. ( 43 ) ( 44 ) ( 45 ) ( 46 )

11. Омега-3 могат да намалят мазнините в черния дроб

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е по-често срещана, отколкото си мислите.

Това е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в западния свят. ( 47 )

Въпреки това, допълването с омега 3 мастни киселини ефективно намалява мазнините в черния дроб и възпалението при хора с NAFLD. 

Недоказани ползи

Омега-3 мастните киселини са успешно продавани като благоприятни за сърцето и се съобщава, че намаляват риска от неблагоприятни резултати, свързани със сърдечни заболявания.

Въпреки това, неговата роля и ползите за здравето при някои състояния са оспорени и дискредитирани. В доклада на Cochrane не се откриват доказателства за ползата от добавките с омега-3 при сърдечни заболявания, инсулт или лош край. ( 48 )

Ето някои състояния, които омега-3 мастните киселини може да не предотвратят или подобрят въз основа на най-новите научни доказателства:

 • Намаляване на риска от смърт от сърдечни заболявания
 • Предотвратете образуването на кръвни съсиреци
 • Предотвратяване или лечение на диабет
 • Предотвратяване на рак

Приемът на омега-3 обаче не намалява риска от неблагоприятни и тежки изходи, свързани със сърдечни заболявания, включително внезапна смърт и инсулт. Освен това не може да предотврати или лекува диабет или да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Храни богати на омега 3 мастни киселини

омега 3 мастни киселини храни

Много храни имат Омега-3 мастни киселини. Диета с високо съдържание на определени риби, семена и ядки може да ви помогне да получите повече омега-3.

Храна Омега-3 (гр)
 ALADHAEPA
Ленено масло, 1 с.л7.26  
Семена от чиа, 28 гр5.06  
Английски орехи, 28 гр2.57  
Ленено семе, 1 с.л2.35  
Сьомга от ферма  85 гр 1.240,59
Сьомга дива, 85 гр 1.220,35
Херинга, атлантическа, 85 гр 0,940,77
Масло от канола, 1 с.л1.28  
Сардини,
консервирани в доматен сос,
отцедени, 85 гр
 0,740,45
Скумрия, атлантическа, 85 гр 0,590,43
Соево масло, 1 с.л0,92  
Пъстърва, дъгова, дива, 85 гр 0,440,40
Орехи, 28 гр0,76  
Майонеза, 1 супена лъжица0,74  
Стриди, диви, 85 гр0,140,230,30
Лаврак, 85 гр 0,470,18
Едамаме,  ½ чаша0,28  
Скариди, 85 гр 0,120,12
боб, консервиран, ½ чаша0,21  
Омар,  85 гр0,040,070,10
Риба тон, консервирана,
отцедена, 85 гр
 0,170,02
Тилапия, 85 гр0,040,11 
Миди, 85 гр 0,090,06
Треска, тихоокеанска, 85 гр 0,100,04
Смляно телешко,
85% постно, 85 гр
0,04  
Хляб, пълнозърнест, 1 филия0,04  
Яйце, варено, 1 яйце 0,03 
Пиле, гърди, 85 гр 0,020,01
Мляко, нискомаслено (1%),
1 чаша
0,01  
Таб.1 (храни богати на омега-3 мастни киселини)

Рибата е най-добрият хранителен източник на омега-3. Но можете също да получите това основно хранително вещество от някои растителни храни.

Трябва ли да се тревожите за живака в рибата?

Някои риби имат по-високи нива на живак от други. Това обикновено са видове риби, които се хранят предимно с други риби, тъй като тъканите им натрупват живак по-бързо. Някои видове риба с най-високи нива на живак включват:

 • Кралска скумрия
 • Акула
 • Риба меч
 • Риба тон
 • Костур (сладководен)
 • Лаврак
 • Бас
 • Бяла есетра
 • Сом (див)

Трябва да ограничите яденето на риба с високо съдържание на живак, защото твърде много живак може да доведе до отравяне с живак. Това състояние може да увреди мозъка, нервната система и други телесни системи.

Рибите, които са безопасни източници на омега-3 са:

 • Херинга
 • Скумрия (тихоокеанска или атлантическа)
 • Сьомга
 • сардина
 • Пъстърва
 • Бяла риба

Хранителните добавки безопасни ли са?

омега 3 мастни киселини - рибено масло добавка

Хранителните добавки с омега-3 (хапчета рибено масло) могат да имат някои предимства за някои хора. Но е най-добре да се приемат повишено внимание. Когато става въпрос за хапчета с рибено масло, важно е да не си ги предписвате сами. Някои добавки, в зависимост от тяхната дозировка, могат да:

 • Пречат на някои от лекарствата, отпускани с рецепта.
 • Причинят неприятни странични ефекти.
 • Увеличат риска от предсърдно мъждене.
 • Повишат риска от кървене, ако приемате антитромбоцитни лекарства или антикоагуланти.

Освен това различните добавки съдържат различни формулировки на омега 3 мастни киселини. Някои от тези формули нямат доказани ползи за здравето на сърцето ви. Проучванията показват най-обещаващите имат специфична формула, наречена икосапент етил (пречистена форма на EPA).

Този тип добавка може да помогне, ако:

 • Имате диагноза атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване
 • Имате високи триглицериди (135 до 499 милиграма на децилитър или mg/dL)
 • Приемате статини и имате LDL холестерол под 100 mg/dL

Като цяло, клиничните проучвания за ползите от добавките с омега-3 имат смесени резултати. Някои проучвания показват, че добавките с омега-3 помагат за защита на сърцето ви, докато други не показват никаква полза. Това може да се дължи на вариации в изследователските методи (като количества на дозите, формулировки на омега-3 и хората, включени в проучването).

От колко омега-3 се нуждая?

Експертите не са установили препоръчителни количества за омега-3 мастни киселини, с изключение на ALA. Средните дневни препоръчителни количества за ALA са изброени по-долу в грамове (гр). Необходимото количество зависи от вашата възраст и пол. ( 49 )

ВъзрастПрепоръчително количество ALA
Раждане до 12 месеца*0,5 гр
Деца 1–3 години0,7 гр
Деца 4–8 години0,9 гр
Момчета 9-13 години1,2 гр
Момичета 9-13г1,0 гр
Тийнейджъри 14-18 години1,6 гр
Тийнейджърки 14-18 години1,1 гр
мъже1,6 гр
Жени1,1 гр
Бременни1,4 гр
Кърмещи1,3 гр
Таб.2 (колко омега-3)

* Като общо омега-3. Всички други стойности са само за ALA.

Ако имате сърдечно заболяване или високи нива на триглицериди, може да се възползвате от консумацията на още повече омега-3 мастни киселини. Говорете с лекар за точни насоки.

Съотношението омега-6 към омега-3

Омега-6 мастните киселини играят подобна решаваща роля в тялото като омега-3.

И двата вида участват в производството на сигнални молекули, наречени ейкозаноиди, които имат различни функции, свързани с възпалението и съсирването на кръвта. ( 50 )

Въпреки това, докато омега-3 имат противовъзпалителни свойства, има теория, че прекомерната консумация на омега-6 може да противодейства на тези полезни ефекти.

В западната диета приемът на омега-6 е значително по-висок в сравнение с омега-3, което води до дисбалансирано съотношение, изкривено към омега-6. ( 51 )

Поддържането на равновесие между тези два вида мазнини, често наричано съотношение омега-6 към омега-3, може да бъде важно за цялостното здраве.

Въпреки че няма достатъчно доказателства за окончателно доказване на вредата от омега-6, консенсусът сред повечето здравни експерти е, че осигуряването на адекватен прием на омега-3 остава от решаващо значение за благосъстоянието. ( 52 )

Често задавани въпроси

Кои храни съдържат омега 3 мастни киселини?

Рибата е най-добрият източник на омега-3 (особено студеноводна мазна риба, като сьомга, скумрия, риба тон, херинга и сардини). Съдържа се още в ядки и семена (като ленено семе, семена от чиа и орехи) и растителни масла (като масло от ленено семе, соево масло, и рапично масло).

Какво правят омега-3 мастните киселини?

Омега-3 мастните киселини помагат на всички клетки в тялото ви да функционират както трябва. Те са жизненоважна част от вашите клетъчни мембрани, помагат за осигуряването на структура и поддържат взаимодействията между клетките. 

Въпреки че са важни за всички ваши клетки, омега-3 са концентрирани във високи нива в клетките на очите и мозъка ви.

Полезни ли са омега-3 мастните киселини?

Омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, когато ги консумирате като част от вашата диета. Като цяло е по-добре да изберете хранителни източници (като риба), а не хапчета.

Мога ли да приемам твърде много омега-3 мастни киселини?

Говорете с лекар, ако приемате 3 грама или повече омега-3 мастни киселини всеки ден. Високите нива могат да причинят кървене или други проблеми.

Заключение

Омега 3 мастните киселини са необходими за оптималното функциониране на тялото.

Те осигуряват множество ползи за здравето, като например помагат за предотвратяване на възпаления и сърдечни заболявания.

Пълнозърнестите храни и мазната риба, са най-добрият източник на омега-3. Ако не приемате достатъчно мазна риба, можете да разгледате възможността да приемете добавка с омега-3. Така ще осигурите по-бърз и хубав начин да запълните липсата на тази важна мастна киселина, което ще подобри здравето ви.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: