Памуклийка (Cistus incanus или скална роза) – Свойства, ефекти, мнения и дозировка

Памуклийка (Cistus incanus или скална роза) - Свойства, ефекти, мнения и дозировка

Памуклийка (скална роза или Cistus incanus) е едно от най-мощните растения, което може ефективно да поддържа човешката имунна система, като цяло без да причинява значителни странични ефекти и възможност за предозиране. Напоследък е една от най-ценените билки, които подобряват редица функции на организма.

Използването на цистус инканус (на латински Cistus creticus или Cistus x incanus ) в грижата за здравето и красотата има дълга история, датираща от 4 век пр.н.е. В Близкия изток, както и в Северна Африка и европейските средиземноморски региони, билката най-често се използва за приготвяне на стимулиращи, регенериращи и релаксиращи напитки. Те са били използвани за приготвяне на чай, консумиран през целия ден. В по-голямата част от Европа знанието за неговите ползи не е било широко известно до късното Средновековие.

Днес е известно, че в народната медицина на средиземноморския регион отдавна се използват различни видове препарати от памуклийка.

реклама

Те са били използвани за лечение на много заболявания и здравословни състояния, включително:

 • бактериални инфекции;
 • бронхит и астма;
 • чревни спазми и диария;
 • хепатит и панкреатит;
 • артрит;
 • регулиране на нарушена работа на храносмилателната система;
 • тревожност.

Памуклийката в момента изключително нашумяла, и продължава да набира популярност.

Видове Памуклийка (Cistus incanus или скална роза)

Видове Памуклийка (Cistus incanus или скална роза)

Повечето популяризатори на билкарството и билколечението смятат сивия цистус за синоним на критския цистус, но този вид също има шест подвида, които заемат отделно класификационно място в ботаниката. Това може да се окаже сериозен проблем по отношение на стандартизацията на наличните на пазара препарати. Поради това е трудно да се определи от кой вид или подвид суровина е направен.

В допълнение, всички тези растения се характеризират с различен фитохимичен състав и свойства, често също в зависимост от мястото и условията на отглеждане. Ето защо не трябва да се очаква, че всички билкови продукти ще бъдат еднакво ефективни и многостранни в действие.

Терминът Cistus обхваща над 20 вида и подвида растения, от семейството на Cistaceae но най-разпространените и култивирани включват: ( 1 )

Цистус кретикус ( Cistus creticus )

Характеризира се с изключително красиви и розови цветове, красиво украсяващи паркове и градини. Освен това има значително съдържание на терпени и в по-малко количество фенилпропаноидни производни могат да се разграничат кверцетин, мирцетин, кемпферол и апигенин. Поради наличието на карвакрол, билката има известна антимикробна активност. Екстрактите от критския сорт също показват известна противоракова активност.

Cistus ladanifer или смолист цистус

Този вид има бели цветя с тъмна сърцевина. Характеризира се с интензивен, смолист и билков аромат и дълбок вкус, типичен за този вид скална роза. Благодарение на способността си да улавя тежки метали, може да се използва за естествена детоксикация на почвата. Смолата, получена от него, се използва за облекчаване на диария и лечение на инфекции на горните дихателни пътища. Видът Лавдан намира приложение и в парфюмерията.

Cistus Laurifolius

Има бели цветя с жълти центрове. Основните биологично активни компоненти на този вид включват флавоноидни производни, феноли и танинови производни. Също така съдържа терпени, включително лауринова киселина и клеродани. Сред флавоноидите доминират съединения като кверцетин, мирцетин, кемпферол и апигенин.

Cistus incanus L. или Сив цистус

Цветята от този сорт също са розови, но се отличават с набръчкани, овални листа. Това е най-разпространеният растителен сорт, използван в домашни грижи за здравето и красотата. В състава си съдържа катехинови производни, а наличието на полифеноли определя антивирусните му свойства. В проведените проучвания екстрактът, получен от него, също показва in vitro инхибиторни свойства върху развитието на HIV вируса. Активните съставки, съдържащи се в него, показват свойства, които инхибират развитието на ракови клетки на простатата.

Памуклийка (цистус инкантус)- продукти

Най-често срещаните начини за използване на билката цистус са предимно запарки и чайове от сушени билки. Успешно могат да се използват и в домашни условия като ежедневна добавка на течности в организма.

 • Маслото от Cistus също се предлага все по-често на пазара, което се използва главно за козметични и ароматерапевтични цели.
 • Екстрактът от памуклийка, от друга страна, все по-често е много ценна съставка в натуралната козметика, предназначена предимно за интензивна грижа за мазна и проблемна кожа и коса. Хидролатът от Cistus, произведен в процеса на парна дестилация, също понякога се използва за козметични грижи.
 • Въпреки това, най-традиционният билков продукт, който е доста рядък в наши дни, е Ладанум – здравословна и ароматна смола. Има вековна традиция на използване, спомената дори в Библията.

Каква е натуралната сила на растението Памуклийка

Известно е, че полифенолите, открити в зеленчуците и плодовете, както и червеното вино и зеления чай, имат отлични антиоксидантни и защитни свойства. Подобно на витамините, те играят ключова роля за нашето здраве, поради което понякога ги наричат ​​„витамини на 21 век“. Проучванията показват, че някои видове полифеноли имат специални здравословни свойства и най-високото им съдържание може да се намери в Cistus incanus.

Заслужава да се отбележи, че антиоксидантите се считат за абсолютно необходими компоненти на диетата за поддържане на добро здраве. Те ви позволяват да неутрализирате действието на свободните радикали, преди те да могат да причинят повече щети на тялото. Това е особено важно при липса на правилна диета, употреба на стимуланти или различни здравословни проблеми.

Диета, богата на антиоксиданти, може да намали риска от развитие на много заболявания, включително сърдечни заболявания и някои видове рак. Веществата, съдържащи се в билката, предпазват клетките от увреждане в резултат на процеса на окисляване и по този начин помагат на организма да се защити от различни инфекции и забавят процеса на стареене.

Памуклийка (Cistus incanus или скална роза) – Свойства и ефекти

Cistus е чудесна билка, която може да осигури много ценни свойства за здравето и грижата. Благодарение на редовната употреба е възможно да се постигнат изненадващи резултати. По-долу представяме най-важните ползи от използването му.

1. Укрепване на имунната система

Имунната система на тялото е сложна защитна система, която му позволява да устои на развитието на повечето инфекции. По този начин имунната система се бори срещу микробите, които атакуват вътрешните органи и причиняват развитието на много заболявания. Въпреки това, тя може периодично да отслабва, което значително увеличава риска от заболяване и развитие на много заболявания.

Използван като хранителна добавка, той ефективно подпомага имунната система и дава импулс за действие, което се потвърждава от редица клинични изследвания. Благодарение на факта, че Cistus incanus е изключително богат на полифеноли, той подпомага елиминирането на микроорганизми като вируси и бактерии. ( 2 )

Особено се препоръчва в периода на повишен риск от грип и настинки. Той също така естествено подпомага процеса на лечение на базата на синтетични фармакологични агенти. При инфекции на горните дихателни пътища билката ускорява процеса на отстраняване на досадните симптоми и допринася за по-бързото възстановяване. Поради антихистаминовите свойства на прочистването, често се препоръчва и за борба с алергии, също причинени от прах и полени.

2. Детокс на тялото

Редовната консумация на пречистващи запарки подпомага процеса на очистване на организма от токсини, както и опасни за здравето тежки метали. Особено се препоръчва за пушачи, които са много по-застрашени от множество сериозни здравословни усложнения поради по-голямото и по-бързо натрупване на опасни вещества в организма.

3. Защита срещу инфекции

Широко разпространено е мнението, че прочистващата билка се бори перфектно с различни възпаления, особено се препоръчва при обща профилактика на здравето и подпомагане на лечението на горните дихателни пътища. ( 3 ) Природната медицина често го споменава в контекста на успокояващата кашлица, както и справянето с хронични проблеми и неприятни болки в синусите. ( 4 )

Редовната употреба на памуклийка ви позволява значително да намалите развитието на популярните гъбични инфекции с щама Candida albicans. ( 5 ) Позволява ви да донесете облекчение и да ускорите лечението в случай на неприятен пърхот, псориазис, акне и екзема. Cistus incanus също ви позволява да се справите с микозата на кожата и ноктите и намалява риска от сезонен херпес.

Билката памуклийка съдържа активни вещества, които естествено предпазват от опасни инфекции със Staphylococcus aureus. Когато се развие тази бактерия, могат да възникнат много различни видове инфекции и усложнения на заболяването, особено гнойни инфекции на кожата и меките тъкани (абсцеси, циреи, лишеи и др.) и системни инфекции (пневмония, трахеит, инфекции на пикочните пътища и др.) .

Някои източници сочат, че редовната употреба на прочистването може значително да намали риска от инфекция с бактерията Helicobacter pylori, която е отговорна за много проблеми на храносмилателната система и образуването на стомашни язви. Обикновено се признава, че пречистващият чай може да се дава на деца от 3-годишна възраст, което допринася за повишаване на техния имунитет и намаляване на редица рискове от заболявания!

4. Укрепване на сърцето и кръвоносната система

Активните съставки, съдържащи се в растението памуклийка, осигуряват по-ефективна защита срещу здравословни проблеми на сърдечно-съдовата система. Редовната употреба на Cistus Incanus предотвратява образуването на атеросклеротични плаки и укрепва стените на кръвоносните съдове. Освен това намалява видимия риск от запушвания и кръвни съсиреци. Благодарение на тези свойства, той е естествена превантивна мярка срещу проблемите на сърдечната исхемия, хипертонията и атеросклерозата.

5. Естествена защита срещу вредното въздействие на свободните радикали

Образуването на свободни радикали в организма е нормален метаболитен процес и е незаменим елемент от правилното му функциониране. При нормални условия и липса на здравословни проблеми не е основен проблем. Количеството на свободните радикали в тялото може да се увеличи значително, увеличавайки риска от много здравословни и проблеми с грижите, в случай на допълнителни обстоятелства, като:

 • неправилна диета;
 • значително натоварване на тялото;
 • прекомерно затлъстяване;
 • стрес;
 • консумация на алкохол или тютюнопушене.

Поради значителното съдържание на антиоксиданти, изсушеният цистус често се препоръчва като естествено подмладяващо средство и поддържащо здрав вид на тялото. Има свойството да неутрализира свободните радикали и да намалява риска от колагенози. Веществата, съдържащи се в памуклийката, имат противовъзпалителни, релаксиращи и подмладяващи свойства.

6. Осигуряване на естествена защита на здравето на жените и мъжете

В някои проучвания можете да намерите информация, че някои от полифенолите, съдържащи се в цистус инканус, проявяват хормоноподобни ефекти и тяхното присъствие в ежедневната диета може да има много положителен ефект в случай на превенция на здравето. Такъв може да е и случаят с остеопорозата, която най-често засяга жени в менопауза. За съжаление досегашните изследвания не потвърждават ясно този факт, за да може да се говори за истински пробив в областта на природната медицина.

Редовната употреба на памуклийка също така позволява на възрастните хора да осигурят усещане за облекчение и по-добро благосъстояние, особено мъжете с хипертрофия на простатата. Благодарение на своите цитотоксични и антипролиферативни свойства, той инхибира развитието на неопластични промени, забавя значително размножаване на клетките, а също така намалява риска от други заболявания, особено тежки в напреднала възраст.

7. Противодействие на лаймската болест

Някои източници съобщават за ефективността на памуклийката в борбата с бактериите спирохети, които причиняват Лаймска болест. Съставките, съдържащи се в него, предпазват тялото от инфекции и могат да бъдат важна част от билковата терапия, подпомагаща досадния процес на оздравяване. В случай на вирусно заболяване естествените пречистващи съединения поддържат имунната система и намаляват риска от нейното развитие.

Отварата от Cistus incanos също се използва от някои за естествена защита на домашни любимци срещу бълхи и кърлежи. За тази цел можете също да обогатите ежедневната храна на домашния любимец със сушенa памуклийка.

8. Противодействие на миризмата на тялото

Редовната консумация на чай от Cistus incanus или хранителни добавки на негова основа намалява телесната миризма. В случай на проблем с прекомерно изпотяване и миризма, след няколко седмици пиене на напитки от Cistus incanus, можете да забележите значително подобрение. За да се повиши ефективността на лечението, също си струва да използвате магданоз, както под формата на корен, така и под формата на листа.

9. Поддържане на правилна орална хигиена

Активните съставки, съдържащи се в екстракта от памуклийка, също оказват голяма помощ при ежедневната орална хигиена. Изплакването на устата със запарка от билката след четкане може лесно да замени популярните аптечни води за уста, които обикновено използват антибактериални вещества, като токсичния триклозан. Редовното почистване с памуклийка също ви позволява да увеличите ефекта на избелване на зъбите, главно поради способността за разтваряне на бактериалния биофилм, отложен върху зъбите.

10. Естествена и ефективна грижа за красотата

Активните вещества, съдържащи се в памуклийката, имат значителен потенциал за грижа, използвани с охота в много органични козметични продукти. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, подпомага процеса на защита срещу бръчки, поддържа стегнатостта и здравия тон на кожата.

Пиенето на памуклийка действа добре и в борбата с мазната кожа и акне, така че може да се използва под формата на инфузия, като естествено почистващо средство за кожата или тоник. У дома си струва да го смесите с инфузия на теменуга или лайка. Cistus, използван през устата, ускорява заздравяването на рани и премахва грозните следи по кожата.

В грижата за косата тази билка засилва ефективността на борбата с пърхота и прекомерното омазняване. Екстрактът от това растение може да се намери в много естествени шампоани без sls и други синтетични съставки.

Как да използваме Памуклийка?

Има много начини да използвате тази чудесна билка за лечебни и разкрасителни цели. По-долу са най-често срещаните методи.

1. Чай от памуклийка

Чай от памуклийка

За да се осигурят оптимални и ясни ефекти, чаят от Cistus Incanus трябва да се консумира продължително време и редовно, за предпочитане не по-малко от половин година. Спорадичната употреба не позволява никакви видими промени и подобрения. Едва в дългосрочен план Cistus incanus разкрива своя пречистващ и детоксикиращ потенциал. Най-честите форми за домашна употреба на тази билка са варени запарки и отвара.

За да приготвите запарка от билката скална роза, залейте една супена лъжица изсушена билка с един литър вряща вода и оставете да престои около 10 минути под капак. След прецеждане и охлаждане напитката е най-добре да се приема 2-3 пъти на ден. Билковата суша може да се приготвя до 4 пъти, благодарение на което е възможно да се възползвате от всички активни съставки, съдържащи се в нея. Чаят от цистус понякога може да се овкуси с лимонов сок или да се подслади с малко количество мед или стевия.

Редовното пиене на инфузията е естествен начин за укрепване на имунната система за цялото семейство, особено важно в края на сезона, когато е много лесно да се заразите с настинка или други инфекции. Най-добри резултати обаче се постигат, когато се използват за период от мин. 6 месеца. Чаят се препоръчва и през лятото за приготвяне на разхлаждащи напитки с кубчета лед, лимон и листа от мента.

Отвара от памуклийка

Очистването под формата на отвара обикновено се използва за лечение на хронични заболявания, както външно, така и вътрешно. За да го приготвите, налейте около чаша прясна вода (200-250 мл) в тенджера и след това изсипете около 10 грама от билката (една супена лъжица изсушен). Оставете всичко да заври и след това варете за около 5 минути на слаб огън. След като изстине, отварата се прецежда.

Отварата от памуклийка се препоръчва за външни цели с компреси и изплаквания. При вътрешна употреба, най-често за подпомагане на лечението на възпаления, се препоръчва употребата на около 100 ml течност 3-4 пъти на ден. При необходимост от клизма е достатъчно да използвате около 150-200 мл отвара.

Тази билка е богата на биофлавоноиди, които перфектно взаимодействат с витамин С, благодарение на което ви позволяват да увеличите неговия ефект. Заслужава да се отбележи също, че чаят, приготвен от него, има алкализиращ ефект върху тялото, благодарение на което идеално балансира нивото на киселинност.

Памуклийка- Дозировка

Много хора се чудят как да приемат билката, за да постигнат максимални здравословни ефекти. Повечето източници показват липса на странични ефекти от при разумни дози. Какви са разумните дози? Най-често до 1 литър напитка на ден, приета на няколко приема. Понякога се препоръчва дозиране на билката в размер на 3-4 чая на ден, по 150-200 мл. Въпреки това много хора го използват веднъж дневно и забелязват ясни здравословни ефекти под формата на значително по-добра устойчивост на организма към всякакви инфекции.

Все по-често можете да намерите Cistus Incanus на таблетки, предназначени за удобна хранителна добавка. В този случай си струва да следвате инструкциите на производителя за конкретен препарат и да вземете предвид възможното едновременно използване на инфузии. Най-често производителите посочват 1-2 таблетки на ден, в зависимост от индивидуалните нужди. Добавките от този тип обикновено се препоръчват да се приемат преди хранене.

Несъмнено най-важният аспект от използването на тази уникална билка за постигане на нейната ефективност е преди всичко редовността. Те трябва да се консумират непрекъснато всеки ден в продължение на поне няколко месеца.

Отслабване

Памуклийката много често се смята за перфектната билка за отслабване. Нейната функция в този процес обаче не е да ускорява загубата на тегло, а да натурализира вредните ефекти от този процес. Както знаете, тази билка има безпрецедентни свойства за прочистване на токсините, които се проявяват особено силно в процеса на повишен метаболизъм и физически упражнения. Много от тях също се освобождават заедно със загубата на мастната тъкан, в която са били разположени.

Затова си струва да си зададем въпроса има ли смисъл от използването на билки за отслабване? Несъмнено да. Той идеално ще поддържа защитата на тялото по време на известен шок, свързан с диетата и промяната на начина на живот. Освен това ще допринесе за подобряване на настроението и засилване на мотивацията. Също така ще защити тялото от много възпаления и инфекции.

Cistus Incanus при бременност

Много жени, които се грижат за здравето и доброто си самочувствие, редовно пият билкови отвари, поради което се чудят дали да променят навиците си след забременяване. Много източници призовават да продължите да използвате тази билка, но те не са подкрепени от никакви надеждни изследвания. Струва си да се отбележи, че все още има нови резултати от изследвания относно свойствата на някои билки, които са били считани за безопасни, но въпреки това са повлияли негативно на някои функции на тялото. Здравословните билки за пиене, които са били използвани досега, се считат за опасни за бременни жени и кърмачки.

По естеството на нещата експерименталното изследване на бременни жени често е много трудно, дори невъзможно, поради невъзможността да се поеме какъвто и да е риск за здравето на плода. Възрастните, които поемат определени рискове на своя глава, са нещо друго. Затова най-безопасният съвет е да спрете да пиете Cistus по време на бременност и да изчакате поне до раждането. И със сигурност, за всякакви диетични промени трябва да се консултират с Вашия лекар.

Памуклийка за деца

Повечето източници показват, че почистващата билка не трябва да се използва при деца под 3-годишна възраст. Въпреки това си струва да не вземате решения сами и винаги да се консултирате с педиатър. Всякакви промени в диетата на малките деца могат да имат сериозни последици за тяхното здраве и правилно развитие.

Памуклийка в градината

Все по-често в градините и парковете се срещат различни разновидности на растението. Те са силно дървесни храсти с различна височина и ширина. Някои видове пълзят по земята, докато други са отворени, изправени и тънки. Това обаче не са растения, подходящи за много структурирани градини. Дори редовното подрязване на храстите на Cistus не ви позволява да се отървете от леко „дивия“ му вид.

Храстите цъфтят най-силно през пролетта, а някои видове започват още през март. Всяко цвете цъфти само за няколко часа, но много сортове цъфтят толкова обилно, че цялото растение е покрито със стотици нови цветя всеки ден. Цветовете варират от бяло, през много нюанси на розово и лавандула, до жълто. Венчелистчетата на някои цветя също имат ефектно петно ​​в основата на всяко листенце, най-често червено или кестеняво.

Противопоказания за използване

Много хора се интересуват от възможните противопоказания за използването на памуклийка. За съжаление досега няма надеждни резултати от изследвания по тази тема. Общопризнато е, че не предизвиква значителни странични ефекти и е малко вероятно да се стигне до предозиране. Струва си да се помни обаче, че такива мнения се формулират въз основа на наблюдения на мнозинството и често се пропускат случайни случаи.

Изследванията върху токсичността на това уникално растение показват, че най-вредните вторични метаболити на това растение са танините и производните на галовата киселина. Те могат да окажат отрицателно въздействие преди всичко върху здравето на черния дроб и бъбреците.

В райони, обрасли с различни видове скална роза, се наблюдават и някои нарушения в работата на централната нервна система при овцете. Това може да доведе до това, че дългосрочната консумация на значителни количества екстракти от различни видове и подвидове на растението, също и под формата на бавни инфузии, може да бъде вредна за здравето.

В момента обаче няма разпоредби или препоръки от централни изследователски центрове и държавни институции. Като се има предвид историческата информация, заслужава да се отбележи, че растението се използва в някои региони на Средиземноморието в продължение на много векове, подобно на чая в Китай.

Хронично болни хора, постоянно приемащи лекарства, бременни жени, кърмачки и малки деца, задължително трябва да се консултират с лекар преди да използват памуклийка.

Мнения за памуклийка

В днешно време можете лесно да намерите много мнения, особено в интернет. По-голямата част от тях са позитивни и дори ентусиазирани. Рядко могат да се намерят по-неблагоприятни мнения или поставящи под въпрос ефективността й.

Повечето хора хвалят чайовете от тази билка, най-вече заради ефекта им върху цялостното укрепване на имунитета на организма. Благодарение на редовната употреба, много хора избягват сезонни инфекции и заболявания, особено такива често срещани като настинки и грип. Можете също така да почувствате по-добро настроение и цялостна енергия на тялото.

Разбира се, някои подозрителни хора може да отрекат свойствата на Cistus incanus и да твърдят, че повечето от ползите се дължат на плацебо ефекта. Въпреки това е трудно да се спори с този тип аргументи, особено когато постигнем желания ефект.

Много негативни мнения за памуклийката могат да бъдат резултат и от неправилната й употреба, особено липсата на редовност и достатъчно дълъг период, както и използването на продукти с ниско качество. Много източници сочат, че един и същи растителен вид, отгледан при различни условия, има значително различно количество ценни активни съставки. Ето защо е толкова важно да използвате продукти с най-високо качество, а не непременно най-скъпите и най-широко рекламираните.

Важен проблем обаче изглежда липсата на подходящи правни разпоредби, налагащи на производителите задължението да стандартизират хранителните добавки. Най-често е трудно да се намери видовото наименование на съдържащите се в тях растителни вещества. Самият термин “ Cistus incanus “ не казва нищо и не дава никаква подходяща информация за продукта. Особено опасни могат да бъдат ситуациите, в които подведеният потребител се отказва от традиционните методи на лечение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: