Пер- и полифлуороалкилирани вещества, „скритата отрова“

Пер- и полифлуороалкилирани вещества

Разработени през 40-те години на миналия век, пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) са семейство от над 9000 химикала с много индустриални и козметични приложения.

Те бяха пробив в технологичния напредък по това време, като подобриха текстила, като го направиха устойчиви на вода и петна, добавиха свойства за забавяне на горенето и подобриха химическата стабилност за по-дълготрайни продукти.

Оттогава употребата им се разшири в козметичната и хранително-вкусовата промишленост.

реклама

Отрицателните им въздействия върху човешкото здраве обаче са големи и продължават да се проучват.

В тази статия обсъждаме PFAS, къде се намират, техните потенциални рискове за здравето и препоръки за намаляване на експозицията на PFAS.

Къде можем да срещнем пер- и полифлуороалкилирани вещества?

Пер- и полифлуороалкилирани източници

Пер- и полифлуороалкилирани вещества (PFAS) се намират изобилно в:

 • замърсена питейна вода
 • съдове с незалепващо покритие
 • материал за опаковане на храни
 • против петна и водоустойчиви покрития за дрехи, мебели и килими
 • продукти за лична хигиена
 • козметични продукти, като основа за грим
 • противопожарна пяна
 • бързи храни, месо, риба и миди
 • преработени храни, включително пуканки за микровълнова печка
 • зърнени продукти с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини, като хляб и тестени изделия
 • прах

Съображения за безопасност

И все пак PFAS са нож с две остриета – химичните свойства, които ги правят отлични за промишлена употреба, са същите свойства, които застрашават околната среда и човешкото здраве.

Те имат дълъг полуживот, което ги прави устойчиви химикали. Това означава, че те не се разграждат лесно, така че впоследствие се натрупват в околната среда, включително в животински и човешки тъкани.

Хората се излагат на PFAS предимно чрез диета, както и чрез замърсена питейна вода, контакт с кожата от козметични продукти и продукти за лична хигиена, замърсяване на въздуха на закрито.

Въпреки че някои проучвания показват, че PFAS могат да бъдат открити в ниски и потенциално безопасни нива в околната среда, преобладаващото им присъствие в обичайните продукти и натрупването им в човешкото тяло създава значителни опасения за безопасността и токсичността.

Всъщност преглед от 2022 година показва, че PFAS се намират в кръвта на голяма част от изследваните възрастни и се натрупват в черния дроб.

Рискове за здравето

В допълнение към това, че са устойчиви химикали в околната среда, PFAS са  ендокринни смущаващи химикали  (EDC), съединения, които пречат на нормалните функции на хормоните в тялото.

Ето някои от документираните рискове за здравето на PFAS.

Увреждане на черния дроб

В тялото PFAS се натрупват предимно в чернодробната тъкан, което прави увреждането на черния дроб един от най-изследваните здравни ефекти на PFAS.

Прегледът от 2022 година, споменат по-горе — който разглежда проучвания както при животни, така и при хора — показва, че излагането на PFAS е свързано с признаци на увреждане на черния дроб и повишен риск от развитие на състояния като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), което от своя страна може да водят до по-сериозни състояния като цироза.

NAFLD е спектър от чернодробни заболявания и една от водещите причини за хронично чернодробно заболяване и потенциална чернодробна недостатъчност.

Точният му механизъм е неясен, но някои експерти смятат, че PFAS нарушава обработката и съхранението на мазнини в тялото, увеличавайки отлаганията на мазнини в черния дроб, които впоследствие увреждат този орган и предизвикват други метаболитни нарушения.

Ендокринни и метаболитни нарушения

Като ендокринни смущаващи химикали, PFAS се свързват с метаболитни нарушения, включително затлъстяване, нарушения на щитовидната жлеза и диабет.

Преглед от 2016 година предполага, че пренаталното излагане на PFAS по-късно е свързано с прекомерно затлъстяване и повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст.

Наблюдателните проучвания също подкрепят връзката между PFAS и нарушеното здраве на щитовидната жлеза, което по време на бременност нарушава нивата на глюкозата и инсулина, увеличавайки риска от развитие на гестационен диабет.

Гестационният диабет възниква, когато нивата на кръвната захар станат твърде високи по време на бременност и може да бъде вредно за родителя и бебето.

Репродуктивно здраве

PFAS може да наруши репродуктивното здраве още от пубертета, като потенциално увреди функцията на яйчниците.

Преглед  от 2020 година подчертава изследване, което открива връзки между излагането на PFAS и забавеното начало на менструалния цикъл, нередовни или по-дълги цикли, ранно начало на менопаузата и хормонални дисбаланси на естроген и андрогени.

В допълнение, излагането на PFAS по време на бременност представлява дългосрочен риск за здравето на плода, но може също да доведе до ниско тегло при раждане или животозастрашаващо състояние, прееклампсия.

Констатациите относно PFAS и репродуктивното здраве обаче са противоречиви и са необходими повече изследвания при хора.

Други рискове

Въпреки че има малко доказателства към днешна дата, текущите изследвания продължават да изясняват потенциалната роля на експозицията на PFAS за риска и развитието на рак.

Учените вече са наблюдавали връзки между експозицията на PFAS чрез питейната вода и развитието на рак на тестисите и бъбреците.

Друго изследване установи, че PFAS увеличава риска от развитие на рак на бъбреците, така че колкото по-голяма е експозицията на PFAS, толкова по-голям е рискът от рак, добавяйки към доказателствата, че PFAS са канцерогени.

Избягване на PFAS

Правителствените разпоредби и промените в производствените практики имат за цел да намалят излагането на хора на PFAS.

PFAS обаче е група от над 9 000 химикала, не всички от които са ясно категоризирани и изследвани, което прави широко разпространената експозиция проблем за общественото здраве.

Независимо от това, все още може да има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите излагането на PFAS и последващите рискове за здравето:

 • филтър за питейна вода
 • прочетете етикетите на опаковките за PFAS химикали, за да знаете какво да избягвате
 • избягвайте съдове за готвене с незалепващо покритие
 • изберете опаковки за храни без PFAS – по-вероятно с рециклируема хартия, стъкло, бамбук или неръждаема стомана
 • изберете продукти за лична хигиена и козметика без PFAS
 • пропуснете водоустойчивия грим
 • ограничете или избягвайте силно преработени храни като бързо хранене и пържено месо или риба
 • направете пуканки на котлона вместо пуканки в микровълнова фурна
 • поддържайте редовен график за почистване, за да избегнете натрупването на прах на закрито
 • избягвайте покрития от тъкани, устойчиви на петна и вода

Възникват и професионални експозиции, като например при противопожарно обучение. Обсъдете защитните средства, за да избегнете контакт с кожата и вдишване на съединения, съдържащи PFAS.

Заключение

PFAS са семейство от над 9000 химикала с много промишлени приложения, които предлагат устойчивост на вода и петна, добавяйки свойства за забавяне на горенето и химическа стабилност на текстила.

Те се намират и в замърсена питейна вода, заведения за бързо хранене, продукти за лична хигиена и козметични продукти, както и в някои съдове за готвене с незалепващо покритие.

Тези PFAS се натрупват в тъканите на тялото и се свързват с нарушено здраве на черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и репродуктивното здраве и повишен риск от рак на тестисите и бъбреците.

Изобилието от пер- и полифлуороалкилирани вещества ги прави трудни за избягване, но изборът на хранителни опаковки без PFAS, филтрирането на питейната вода, избягването на устойчиви на петна и вода покрития и грим и ограничаването на силно преработените храни може да намали експозицията и дългосрочните рискове за здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: