Пигментни петна: причини, превенция и можем ли да се справим с тях

пигментни петна

Независимо дали сте на тридесет или шестдесет години, независимо дали имате светла или по-тъмна кожа, никога не сте имунизирани срещу пигментни петна!

За да разберете по-добре феномена и защо е нужно да вземете превантивни мерки относно защитата на кожата ви, прочетете по-надолу!

Съществуват различни видове петна, които могат да се появят в различни форми и цветове по цялото тяло. Някои са наследствени и присъстват още от раждането, докато други се проявяват с течение на времето въз основа на различни фактори.

реклама

Причини за пигментните петна?

Повечето пигментни петна са резултат от хиперпигментация на кожата, причинена от прекомерно излагане на слънце, хормонални промени, генетична предразположеност или травма на кожата.

Хиперпигментацията се появява, когато клетките на меланоцитите в тялото произвеждат прекомерно количество меланин – кафявият пигмент, който придава цвят на кожата.

Това прекомерно производство на меланин се натрупва в определени локализирани области и води до развитието на малки петна по повърхността на кожата, които контрастират по цвят с по-светлата, заобикаляща кожа.

Видове пигментни петна

 • Кафяви петна (старчески петна, слънчеви петна, лентиго …) се причиняват главно от излагане на слънчевите ултравиолетови лъчи. Тези петна се различават по размер, имат тъмнокафяв цвят и обикновено се проявяват към петдесетте години след много години излагане на слънце.
 • Луничките, наричани също пръски по кожата, се появяват в детството като кафеникави или червеникави безразборни петна с различна големина (от 1 до 5 мм). Те са по-често срещани при хора със светла кожа и руса или червена коса. Луничките са чувствителни към ултравиолетовите лъчи и често стават по-тъмни през лятото, но са склонни да избледняват с времето.
 • Петната от Café au lait или болестта на Реклингхаузен са плоски и варират по цвят между светло и тъмно кафяво. Те могат да бъдат овални или кръгли и обикновено присъстват от раждането, но могат да се формират и през първата година от живота.
 • Петната, носещи научното наименование мелазма (или „маската на бременността“), се характеризират със сиво-кафяво обезцветяване на лицето и обикновено са причинени от интензивна хормонална активност по време на бременност.

Как да предотвратим появата на хиперпигментаця

Дори ако все още не сте забелязали наличието на кафяви пигментни петна по кожата си, важно е да вземете превантивни мерки по отношение на вредните UV лъчи.

Профилактиката е ключова:

 • Редовно прилагайте слънцезащитен крем с повишен SPF над 30 и давайте приоритет на откритите зони, където петната имат тенденция да се развиват: лицето, ръцете, деколтето, раменете и ръцете;
 • Избягвайте излагането на слънчеви лъчи между 11 ч. И 16 ч

Бъдете наблюдателни:

Силно се препоръчва да наблюдавате еволюцията на вашите пигментни петна. Ако забележите промяна в размера, формата или цвета или ако те кървят, трябва да се консултирате със специалист възможно най-скоро, за да може да се вземе проба от вашите хиперпигментирани клетки и да се извърши пълна биопсия, за да се елиминира целия риск от меланом.

Как да се справим при наличие на пигментни петна

 • 1 – Лазер Различните видове фракционни лазери могат да помогнат за подобряване на проблемите с промяна в цвета. Основният принцип на всички лазери е един и същ: енергията, съдържаща се в светлинния лъч, създава повърхностни микроскопични лезии върху кожата, които я стимулират да се възстанови. Новосъздадените кожни клетки помагат да се създаде цвят на кожата, който изглежда по-равномерен.
  Типът на използвания лазер зависи от цвета на кожата и вида на петно, което ще се третира. Подобрението обикновено може да се наблюдава след няколко сесии.
 • 2 – Импулсна светлина: Импулсната светлинна платформа, помага за коригиране на пигментни петна, като същевременно намалява някои съдови нарушения. Пулсиращата светлина търси цветни контрасти под кожата, за да изсуши и премахне видимите, малки кафяви или червени петна.
 • 3 – Пилинг с гликолова киселина: Депигментиращ продукт с натурална плодова киселина – с различна концентрация в зависимост от нуждата – се прилага върху хиперпигментирана кожа за ексфолиране на проблемните клетки. Въпреки че това лечение остава повърхностно, ефектът за изсветляване на кожата може да се разглежда като част от курс от няколко лечения.
 • 4 – Диамантена микродермабразия: Малък връх, покрит с фини диамантени кристали, се използва за механично почистване на повърхността на кожата и отстраняване на част от мъртва кожа върху роговия слой, за да се стимулира обновяването на кожата. Това основно подмладяващо лечение намалява появата на петна по повърхността на кожата.

Локални кремове

Много хора използват кремове и лосиони и др. локално приложими продукти в борбата си с хиперпигментация. Те включват съставки, които изсветляват кожата, като например:

 • азелаинова киселина
 • кортикостероиди
 • хидрохинон
 • ретиноиди, като третиноин
 • витамин С

Домашни средства за лечение на хиперпигментация

Възможно е също така да се изсветлят области на хиперпигментация с помощта на естествени средства. Въпреки това, няма мащабни проучвания при хора, които да потвърдят, че някое от тези средства е ефективно.

Ако човек желае да изпробва ново лечение или натурално лекарство, винаги трябва да опита продукта първо върху малък участък от кожата и да спре да го използва, ако не му понася.

Ето няколко варианта за домашно лечение на хиперпигментация

Алое вера

Алоезин, съединение, което присъства в алое вера, може да облекчи хиперпигментацията. Алоезинът действа, като инхибира производството на меланин в кожата.

Хората могат да прилагат гел от растението алое вера ежедневно директно върху кожата. Въпреки това, нито едно изследване не е свързало пряко алое вера с намалени области на хиперпигментация, така че учените все още не знаят ефективността на използването на тази техника.

Женско биле

Екстрактите от женско биле могат да облекчат хиперпигментацията. Изследванията сочат, че екстрактът от женско биле, наречен глабридин, може да има противовъзпалително, антиоксидантно и избелващо действие на кожата.

Хората могат да използват кремове, съдържащи глабридин, в области на хиперпигментация. Продуктите, съдържащи глабридин, се предлагат в дрогериите и онлайн.

Зелен чай

Екстрактите от зелен чай могат да подобрят хиперпигментацията. Изследователите отдавна изучават зеления чай за неговите потенциални антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Има много данни, които предполагат, че екстрактите от зелен чай могат да подобрят мелазма и да намалят слънчевите изгаряния. Необходими са повече изследвания, преди учените да разберат напълно дали зеленият чай може действително да подобри симптомите.

Оценката на цялостното ви здравословно състояние и типа кожа е важна първа стъпка, преди препоръчването на всеки вид лечение за премахване или намаляване на появата на петна.

Корекцията е опция, профилактиката е задължителна!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: