Ползите от Пре и пробиотик за кожата

Ползите-от-Пре-и-пробиотик-за-кожата

Антиоксидантите като витамин А, витамин С и витамин Е, масла от семена на шипка или камелия, имат значителни ползи за кожата. Въпреки това, в света на красотата и дерматологията винаги се откриват нови съставки и иновации, които се изследват. Едно от тях са пре и пробиотик за кожата.

Една от насърчителните новости в тези области е ролята на пребиотиците и постбиотиците в грижата за кожата.

В последните години, термините „пребиотици“ и „пробиотици“ станаха изключително популярни в контекста на здравето и благосъстоянието. Макар че тези термини най-често се свързват със здравето на червата, те също така заемат важно място и в грижата за кожата.

реклама

В тази статия ще разгледаме какво точно представляват пребиотиците и пробиотиците, какви са техните ползи и как можем да ги включим в ежедневната си рутина за грижа за кожата.

Какво представляват Пробиотиците и Пребиотиците?

Изследванията показват, че пребиотиците, пробиотиците и постбиотиците могат да имат значими положителни ефекти върху кожата и да подобрят нейната текстура, хидратация и защита от външни вредности.

Така че, включването на тези биотични съставки в рутината за грижа за кожата може да бъде ключът към по-здрава и по-сияйна кожа.

Пребиотиците и постбиотиците представляват нова и вълнуваща иновация в грижата за кожата, разширявайки концепцията за пробиотичната терапия.

Пробиотиците, известни още като добрите бактерии като lactobacillus или bifidobacterium, играят ключова роля в поддържането на здравословния микробиом на кожата. Същевременно подпомагат имунната система на кожата и подхранват кожата.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които при приемане в адекватни количества носят здравословни ползи за организма.

Те често се срещат във ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и комбуча.

Когато се използват в козметични продукти, пробиотиците могат да помогнат за поддържане на здравословен баланс на микроорганизмите на кожата. Това е от съществено значение за здрава и красива кожа.

Пребиотици

Пребиотиците, от друга страна, са несмилаеми съставки, които стимулират растежа и активността на полезните бактерии в тялото и на кожата.

Те служат като храна за пробиотиците, помагайки им да се размножават и да изпълняват своите функции.

Пребиотиците, когато се прилагат локално, имат сходно действие като тези, приети вътрешно, като насърчават растежа на полезните бактерии върху кожата и намаляват наличието на неблагоприятни бактерии като стафилококи.

Те също така поддържат интегритета на кожната бариера и укрепват защитните функции на кожата.

Пребиотиците могат да се намерят в различни растителни храни като чесън, лук, банани и цикория, а също така и в специализирани козметични продукти.

Ползи от Пробиотиците в Грижата за Кожата

Пробиотиците и пребиотиците играят ключова роля в поддържането на здрав микробиом на кожата, което от своя страна води до по-красива, здрава и устойчива кожа.

1. Подобряване на кожния микробиом

Кожният микробиом е сложна екосистема от микроорганизми, която играе важна роля в поддържането на здрава кожа.

Пробиотиците помагат за балансиране на кожния микробиом, като насърчават растежа на полезни бактерии и потискат растежа на патогенни организми. Това може да намали риска от кожни инфекции и възпаления.

2. Намаляване на възпаленията

Пробиотиците имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнена кожа.

Те могат да бъдат особено полезни за хора с хронични кожни състояния като акне, екзема и розацея, като помагат за намаляване на зачервяванията и възпаленията.

3. Укрепване на кожната бариера

Здравият кожен микробиом играе ключова роля в поддържането на силна кожна бариера.

Пробиотиците могат да помогнат за подобряване на бариерната функция на кожата, като я правят по-устойчива на външни агресори като замърсяване и UV радиация.

Ползи от Пребиотиците в Грижата за Кожата

Подобно на пробиотиците, пребиотиците подпомагт разкриването на красива кожа. Тяхната функция е да подхранват пробиотиците.

1. Насърчаване на растежа на полезни бактерии

Пребиотиците служат като храна за пробиотиците, подпомагайки тяхното размножаване и активност.

Чрез включване на пребиотици в грижата за кожата, можем да създадем благоприятна среда за полезните бактерии, което води до по-здравословен кожен микробиом.

2. Подобряване на хидратацията на кожата

Пребиотиците могат да помогнат за подобряване на хидратацията на кожата, като подпомагат задържането на влага.

Те също така могат да подобрят текстурата и еластичността на кожата, правейки я по-мека и гладка.

3. Намаляване на чувствителността на кожата

Чувствителната кожа често е резултат от дисбаланс в кожния микробиом. Пребиотиците могат да помогнат за възстановяване на този баланс, като намалят чувствителността на кожата и я направят по-устойчива на външни дразнители.

Как да Включим Пре- и Пробиотиците в Грижата за Кожата

Съобразно практиките за хранене и живот, които помагат за здрав чревен микробиом, е разумно да предоставим същото внимание и на кожата си. Резултатът е свеж, устойчив и адаптивен тен, който е готов да излъчва здравословна красота.

1. Избор на подходящи продукти

Когато избирате козметични продукти с пребиотици и пробиотици, е важно да търсите висококачествени формули, които съдържат доказани активни съставки.

Потърсете продукти, които са подходящи за вашия тип кожа и които са клинично тествани за ефикасност и безопасност.

2. Редовна употреба

За да се възползвате максимално от ползите на пребиотиците и пробиотиците, е важно да ги използвате редовно като част от ежедневната си рутина за грижа за кожата.

Следвайте инструкциите на производителя и бъдете постоянни в употребата на тези продукти.

3. Комбиниране с други полезни съставки

Пребиотиците и пробиотиците могат да бъдат още по-ефективни, когато се комбинират с други полезни съставки като антиоксиданти, хиалуронова киселина и витамини.

Тези съставки могат да работят синергично, за да подобрят общото здраве и вид на кожата.

Пре и пробиотик за кожата – Обобщение

Пре- и пробиотиците са мощни съюзници в грижата за кожата. Те могат да предложат редица ползи, от подобряване на кожния микробиом до намаляване на възпаленията и укрепване на кожната бариера.

Включването на тези съставки в ежедневната ви рутина може да доведе до по-здрава, красива и устойчива кожа.

Важно е да изберете подходящите продукти и да ги използвате редовно, за да се възползвате максимално от техните свойства.

В крайна сметка, пребиотиците и пробиотиците могат да бъдат ключът към сияйна и здрава кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: