Причини да прекарвате повече време сред природата

Причини да прекарвате повече време сред природата

Прекарването на време сред природата е свързано с редица ползи за физическото и психическото здраве, от подобряване на настроението до намален риск от заболяване.

Не е нужно да стигате до крайности, за да извлечете ползите за здравето от природата; само малко време на чист въздух и слънчева светлина може да подобри вашето благосъстояние.

Нуждаем се от силата на всичко зелено и красиво, затова не са ви нужни причини да прекарвате повече време сред природата.

реклама

Но все пак ако все още се чудите защо да посещавате горите, планините или пък езерата ето ви няколко причини.

Защо се нуждаем от повече време сред природата

Нарастващата урбанизация продължава да ни отдалечава от нашите еволюционни предци към забързания начин на живот на бетонна джунгла.

Многобройни проучвания свързват липсата на време, което хората прекарват в естествена среда, с най-важните приоритети на общественото здраве на нашето време, като:

Звучи доста сериозно, нали? Незабавният въпрос, който идва на ум е „Какво да правим?” За щастие правилният отговор е очевидният. Трябва да се върнем към корените си и да прекарваме повече време, сред естествения свят, оценявайки и изследвайки природата!

Според едно проучване, прекарването на поне 120 минути седмично сред природата може да подобри както вашето психическо, така и физическо здраве. ( 1 )

Със сигурност сте забелязали как настроението ви се повдига, след като се разходите по слънчев плаж. Колко заредени с енергия се чувствате след обяд в зелен парк, или колко спокойни ставате, гледайки звездите някъде в самота, докато сте на къмпинг.

Това е природна терапия в действие. Подмладяване на процесите в тялото ви, зареждане на жизнените ви запаси и избистряне на ума и сетивата ви.

Какво ни дава връзката с природата

Прекарването на време сред природата предлага многобройни ползи за нашето физическо, психическо и емоционално благополучие. Независимо дали става въпрос за разходка в парка, поход в планината или просто седене край спокойно езеро, потапянето в природата може да има дълбоко въздействие върху цялостното ви здраве.

Връзката с природата ни помага за:

  • Намаляване на стреса: Природата има успокояващ ефект върху умовете и телата ни. Помага за намаляване на нивата на стрес, понижава кръвното налягане и насърчава релаксацията.
  • Подобрено психично здраве: Природата е свързана с подобрено психично здраве и благосъстояние. Престоят на открито ни излага на слънчева светлина, което помага за повишаване на нивата на витамин D и подобрява настроението.
  • Физически упражнения: Участието в дейности на открито насърчава физическите упражнения, независимо дали са ходене, туризъм, колоездене или плуване. Редовната физическа активност сред природата помага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, укрепва мускулите и костите и насърчава цялостната физическа форма.
  • Подобрена креативност и фокус: Природата има положително въздействие върху нашата когнитивна функция. Прекарването на време на открито може да засили креативността, да подобри уменията за решаване на проблеми и да увеличи обхвата на вниманието.
  • Връзка с естествения свят: Прекарването на време сред природата насърчава усещането за връзка с околната среда и света около нас. Напомня ни за нашето място в по-голямата екосистема и култивира признателност към красотата и тънкостите на естествения свят.
  • Възстановяващи и лечебни ефекти: Природата има лечебен ефект върху нашите тела и може да помогне за възстановяване от физически и психически заболявания. Проучванията показват, че времето прекарано в естествена среда може да ускори заздравяването, да намали усещането за болка и да подобри цялостното благосъстояние. ( 2 )

Причини да прекарвате повече време сред природата

Но въпреки че всички смятаме, че прекарването на времето сред природата е полезно за нас, може не винаги да осъзнаваме всички специфични ползи за здравето, които получаваме от престоя си в естествена среда.

Ето основните причини, поради които трябва да прекарвате повече време сред различните форми на природата и как това може да подобри цялостното ви здраве.

1. Слънце

Слънце

Една от основните ползи за здравето, които природата ви носи, е интензивното излагане на преки слънчеви лъчи. Слънчевата светлина е ключовият фактор, поддържащ всички жизненоважни процеси на нашата планета. И от научна гледна точка има много ползи за човешкото тяло.

Той е основният доставчик на витамин D, който помага на тялото ви да абсорбира повече калций, което прави костите, ставите и здравето на зъбите ви по-здрави.

Освен това витамин D изпълнява няколко роли за укрепване на имунната ви система, както и за подобряване на кръвообращението.

Слънчевата светлина повишава нивото на хормона на щастието – серотонин в тялото ви и регулира циркадния ви ритъм и нивото на мелатонин.

Ежедневното излагане на слънце наистина може да направи чудеса, но се уверете, че правите слънчеви бани в разумни количества ! Само десет до 20 минути на слънце на ден са достатъчни, за да получите препоръчителната доза витамин D.

2. Вода

Вода

Близостта до водата има много положително въздействие върху човешкото здраве, казват учените.

Никой никога не би оспорил, че колкото по-близо сте до водата, толкова по-енергични се чувствате! Въздухът ускорява способността ви да абсорбирате кислород, което е жизненоважно за всички функции на тялото.

Вдишването на морски бриз може да ви помогне да балансирате нивата на серотонин, да повишите настроението си и да освободите стреса и умората.

Ритмичният звук на вълните, удрящи се в брега, може наистина да приспи мозъка ви в медитативно състояние, карайки ви да забравите за всичко, което ви тревожи!

И накрая, водата насърчава физическата активност. Плуването ви осигурява тренировка за цялото тяло, тъй като почти всичките ви мускули работят.

Но дори ако просто се разхождате по плажа, вашите мускули ще имат допълнително предизвикателство, тъй като работят, за да ви стабилизират в пясъка.

3. Планини

Планини

Освен че ви носят радостта да видите великолепни спиращи дъха гледки, заснежените и мъгливи върхове могат да ви доведат до психическо щастие и физическо здраве.

Престоят в планината дава възможност на дробовете ви да дишат кислород, който не съдържа газове или замърсен въздух.

Борът – един от най-разпространените аромати на голяма надморска височина – доказано намалява депресията и стреса.

Известно е, че лавандулата, която често расте в планински бази в определени климатични условия, насърчава добрия сън, така че подушете добре, когато походът ви приключи.

Научните изследвания показват, че животът на голяма надморска височина може да доведе до по-здрави сърца. Това така защото по-ниските нива на кислород в планинския въздух стимулират производството на нови кръвоносни съдове. Които могат да създадат нови магистрали за притока на кръв към сърцето.

Така че тези, които живеят в планините, имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

Кристално чистата вода от планинските извори е известна със своите пречистващи организма ефекти. Освен това съдържа по-високи концентрации на минерали като магнезий, калций, натрий и желязо, които са полезни за вашето здраве в дългосрочен план.

Изкачването на планина ще накара мозъка ви да произвежда ендорфини. Усещането за усилието и адреналина от изкачването на високо ще ви помогне наистина да видите стойността и красотата на живота.

4. Гора

Планини

Разходката в гората, заобиколена от дървета и диви животни, може да ви накара да се почувствате възстановени и подмладени.

Всъщност дори 20 минути в гориста среда са достатъчни, за да стимулират положителни промени в тялото ви.

Горите играят основна роля в пречистването на нашия въздух и съдържат естествено по-висока концентрация на кислород от градските пространства.

Докато вдишваме чист въздух, особено във вечнозелена гора – гора, която съдържа дървета като бор, кедър, смърч или ела – ние вдишваме фитонциди. Това са пренасяни по въздуха химикали, които растенията произвеждат, за да се предпазят от насекоми.

Човешките тела реагират чрез увеличаване на броя и активността на вид бели кръвни клетки, наречени естествени клетки убийци. Те реагират бързо на инфектирани с вируси клетки и образуване на тумори и са от решаващо значение за нашата имунна система.

За да добавите физическа активност към изживяването си в гората, отидете на спокойна разходка или почувствайте чист въздух, който тича по зелена горска пътека.

5. Звезди

Звезди

Хората сме дневни същества, но има някои страхотни природни удоволствия, на които можете да се насладите само в най-тъмната нощ, като гледането на звездите.

Гледането на звездите се счита за форма на съзнателна медитация, който става все по-популярен и не е трудно да се разбере защо.

Когато погледнете нагоре към звездите, вие сте изцяло в момента и нещата около вас започват да избледняват на заден план, носейки ви просветление и мир.

Кратък поглед към нощното небе ви помага да се свържете отново с природата и ви напомня, че сте част от един голям, безкраен свят.

Каквито и да са притесненията ви, веднага щом погледнете към звездите, мислите ви ще утихнат, а напрежението в ума и тялото ви ще започне да се разхлабва.

6. Животни

Животни

Кой не обича очарователни животни? Не забравяйте, че те могат да ви помогнат да се доближите и до естествения свят.

Прекарването на време на открито с кучета или коне предлага друг начин за управление на стреса. Намалява тревожността, намалява симптомите на депресия, помага ви да се отървете от чувството на страх или безпокойство. Също така улеснява социалното взаимодействие и създава положителни емоционални реакции.

Ако не можете да отглеждате домашен любимец у дома, потърсете места, където можете да общувате с животни, може би като станете доброволец в приют за животни или в местна ферма, която предлага конна езда.

Обобщение

Градската среда съкращава визуалните ни хоризонти, замъглява гледката ни към небето с блясъка на офис прозорците, блокира слънчевата светлина с върхове на небостъргачи или замъглява звездите със светофари.

Полагането на усилия да излезете от града, независимо дали става въпрос за море или планинската долина, е от решаващо значение, за да ви помогне да изпитате безкрайните хоризонти на този огромен свят.

Помислете колко често се чувствате заредени с енергия, вдъхновени и просто страхотни след ден или уикенд, прекаран извън града.

Не забравяйте, че установяването на тясна връзка с природата не означава само планиране на незабравима ваканция на зашеметяващо място. Става дума и за излизане навън, където и да сте.

Ако наистина внесете усещане за цел, близкият парк или дори едно дърво може да внесе доза природна грижа в живота ви.

Така че, направете си приоритет да отделите време в графика си за дейности на открито и да пожънете безбройните награди, които природата може да предложи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: