Райска ябълка: Ползи, хранителни факти и как се яде

райска ябълка

Райската ябълка (Божествен плод) /pərˈsɪmən/ е годен за консумация плод от различни видове дървета от рода Diospyros, което означава „божествен огън“.

Плодовете са с формата на домат и диаметър 5–8 см, оранжев цвят и сладък вкус.

Родината на този плод е Китай и Япония, където е националният плод и се отглежда от хиляди години.

реклама

Съществуват стотици видове, но най-широко култивираната от тях е ориенталската райска ябълка, Diospyros kaki.

Този плод е богат на антиоксиданти и важни хранителни вещества. Някои ползи за здравето от райска ябълка включват подобряване на здравето на сърцето, кожата и зрението.

Освен това те помагат за предотвратяване на заболявания като диабет и сърдечни заболявания.

Хранителна информация

Райските ябълки са пълни с добро количество хранителни вещества.

100 грама райска ябълка съдържа: ( 1 )

 • Райска ябълка калории: 70 kcal
 • Въглехидрати: 18,6 гр
 • Протеин: 0,6 гр
 • Мазнини: 0,2 гр
 • Фибри: 3,6 гр

Витамини и минерали

Райските ябълки също съдържат разумни количества витамини и минерали.

 • Витамин А: 489 мг
 • Фолат: 8 мкг
 • Витамин C: 7,5 мг
 • Магнезий: 9 мг
 • Желязо: 0.15 мг
 • Калций: 8 мг
 • Витамин B6: 0,1 мг
 • Калий: 161 мг
 • Фосфор: 17 мг
 • Цинк: 0,1 мг

В една райска ябълка се съдържа над половината от препоръчителното количество витамин А и съдържа широк спектър от растителни съединения. ( 2 ) ( 3 )

Ползи за здравето от Райска ябълка

Райските ябълки съдържат полезни растителни съединения, витамини и минерали.

1. Подобрява здравето на сърцето

Райските ябълки съдържат различни биоактивни молекули. Антоцианинът, бета каротинът, флавоноидите, танинова киселина и витамин С са антиоксиданти. Те се съдържат във високи количества в Райската ябълка.

Тези антиоксиданти спомагат за по-доброто здраве на сърцето и кръвообращението.

Освен това те намаляват щетите, причинени от видовете свободни радикали. В резултат на това те предотвратяват окислителното увреждане. Следователно, това може да намали риска от хронични сърдечни заболявания като хипертония и инсулт.

Една от водещите причини за сърдечни заболявания са високите нива на холестерол. Нездравословният холестерол се нарича LDL холестерол. Когато има високи нива на LDL, той може да се натрупва в сърцето, артериите и черния дроб. Следователно това може да причини много заболявания с течение на времето. В крайна сметка това може да доведе до хипертония, атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Едно проучване показва как антиоксидантите предпазват тялото от много сърдечни заболявания. Освен това антиоксидантите намаляват количеството на лошия холестерол в тялото. Те помагат на тялото да изкорени LDL холестерола. Антиоксидантите правят това, като карат макрофагите или имунните клетки да поемат тези LDL холестеролни молекули и да ги разграждат. ( 2 )

Друго проучване показва, че редовното ядене на Райска ябълка намалява кръвното налягане при пациенти, страдащи от хипертония.  ( 3 )

Освен това таниновата киселина също така насърчава производството на късоверижни мастни киселини. Тези късоверижни мастни киселини предотвратяват образуването на холестерол в черния дроб. Фибрите, присъстващи в Райската ябълка, се комбинират с LDL холестерол в червата. Те го контролират от пътуване до кръвта и помагат на тялото да го отдели.

Освен това, високите количества калий в Райската ябълка помагат за кръвообращението. Следователно това може да намали риска от хипертония или високо кръвно налягане.

2. Здравето на очите

100 грама райска ябълка съдържат 32% от препоръчителния дневен прием на Витамин А. Витамин А помага за поддържане и подобряване на зрението. Той помага за производството на протеин, наречен родопсин в. Родопсинът ви позволява да виждате в тъмното.

Също така витамин А е необходим за правилното функциониране на родопсина. Проучванията показват, че витамин А също така предотвратява нарушения на зрението като катаракта. ( 4 )

Освен това свободните радикали могат да причинят клетъчно увреждане в окото и околните тъкани.

Ето защо, за да предотвратите това, човек трябва да консумира богати на антиоксиданти храни. Антиоксидантите като витамин С, каротеноиди и флавоноиди могат да намалят свободните радикали в тялото. По този начин те могат да предотвратят потенциално увреждане на очите.

3. Регулира нивата на кръвната захар

Райските ябълки са храни, богати на фибри. Диетичните фибри спомагат за забавяне на абсорбцията на глюкоза и въглехидрати от червата. В резултат на това това може да предотврати скокове на глюкозата в кръвта. Ето защо Райската ябълка е супер здравословна за хора с диабет.

Също така едно проучване показва, че бета-каротинът, присъстващ в Райската ябълка, намалява риска от диабет. ( 5 )

Други биоактивни молекули като флавоноиди, танинова киселина и антоцианин също помагат за намаляване на риска от диабет. Тези биоактивни молекули предотвратяват оксидативния стрес в тялото. Тези фактори допринасят за по-здраво тяло и по-нисък риск от диабет.

4. Подобрява здравето на кожата

Райската ябълка намира приложение като лек за кожни проблеми. Като пъпки, белези, петна, неравномерна пигментация и екзема. Това качество се дължи на неговите противовъзпалителни свойства, антиоксиданти и биоактивни съединения, присъстващи в Райската ябълка.

Някои проучвания показват, че те могат да предотвратят възпаление на кожата поради увреждане от слънцето. ( 6 )

Антиоксидантите помагат за предотвратяване на клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали и UV светлина. Следователно това може да забави стареенето на кожата и да предотврати ранните бръчки.

Антиоксидантите също така осигуряват равномерен тон на кожата, като намаляват тъмните петна. Тези петна могат да бъдат причинени от акне и леки наранявания по кожата. Следователно можете да постигнете равномерен тен на кожата, като използвате антиоксиданти върху кожата си. Редовната употреба може да доведе до намаляване на акнето, белези и зачервяване.

5. Намалява възпалението

Райските ябълки са чудесен източник на антиоксиданти като витамин С. Освен това те съдържат голямо количество витамин А и флавоноиди. Тези съединения са противовъзпалителни. Това означава, че помагат за намаляване на възпалението в нашето тяло. Възпалението е защитен механизъм на тялото за борба с инфекциите.

Проучванията показват, че антиоксидантите като витамин С действат чрез намаляване на протеините в тялото ни, които причиняват възпаление. ( 7 )

Продължителното възпаление може да доведе до артрит, диабет и сърдечни заболявания. Ето защо е важно да се консумират противовъзпалителни храни.

6. Противоракови свойства

Райска ябълка има мощни противоракови качества. Те могат да намалят растежа и разпространението на много видове рак.

Например, едно проучване предполага цитотоксичните ефекти на екстрактите от Райска ябълка върху клетъчните линии на колоректален рак. ( 8 )

Следователно това означава, че биоактивните съединения в Райската ябълка могат да убият тези ракови клетки и да предотвратят разпространението им.

Това явление се дължи на високите количества антиоксиданти и биоактивни съединения, присъстващи в Райската ябълка.

Тези съединения спират клетъчния цикъл в раковите клетки, което води до клетъчна смърт. По този начин Райската ябълка показва обещаващи способности срещу образуването и разпространението на рак.

7. Богати на фибри

Излишният холестерол, особено „лошият“ LDL холестерол, може да повиши риска от сърдечни заболявания, инсулт и инфаркти.

Консумирането на храни, богати на разтворими фибри, като плодове и зеленчуци, може да помогне за намаляване на повишените нива на холестерол, като помага на тялото да елиминира излишния холестерол.

Райската ябълка е плод, богат на фибри и изследванията показват способността им да понижават нивата на LDL холестерола.

Например, проучване от 2013 г. разкрива, че хората, които са консумирали бисквитки, съдържащи фибри от райска ябълка, три пъти дневно в продължение на 12 седмици, са имали значително намаляване на LDL холестерола в сравнение с тези, които са консумирали блокчета без фибри от райска ябълка. ( 9 )

Освен това фибрите играят решаваща роля за насърчаване на редовните движения на червата и могат да помогнат за регулиране на високите нива на кръвната захар.

Богатите на разтворими фибри храни, като райска ябълка, забавят храносмилането на въглехидратите и усвояването на захарта, което помага за предотвратяване на внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

Проучване от 2016 г., включващо 117 индивида с диабет, показва, че повишената консумация на разтворими диетични фибри води до значително повишаване на нивата на кръвната захар. ( 10 )

Освен това фибрите подпомагат растежа на полезните чревни бактерии, което може да има положително въздействие върху здравето на храносмилането и цялостното благосъстояние.

Как се яде райската ябълка

Райските ябълки са много универсален плод, който човек може да яде по няколко начина. Например, можете да ги ядете сурови със семената и ципата им или да ги отстраните.

Освен това можете да ги добавяте към десерти, салати, солени храни и печени изделия. Възможна е направата на сладко от райска ябълка.

Райска ябълка противопоказания

Не се препоръчва консумацията на райска ябълка рано сутрин на празен стомах, защото може да причини симптоми като гадене и повръщане.

Също така не яжте райска ябълка късно през нощта. Яденето на храни като райска ябълка късно през нощта също може да доведе до скок в кръвната захар. В резултат на това това ще увеличи енергията в тялото и ще доведе до влошен сън.

Едно проучване показва, че яденето на много сушени райски ябълки води до чревни блокажи. Освен това, яденето на много райска ябълка може да причини диария, подуване на корема, газове или запек. ( 9 )

Райската ябълка може да реагира с видове лекарства.

Например лекарство за високо кръвно налягане, което забавя съсирването на кръвта. Проучванията показват, че райската ябълка може да промени времето за съсирване на кръвта. ( 10 )

Затова не яжте райска ябълка заедно с тези лекарства или се консултирайте се с вашия лекар.

Колко вида райски ябълки има?

Както споменахме, има няколко варианта на Райска ябълка, които се различават по размер, вкус и, разбира се, цвят. Азиатските сортове са известни като Фую и Хачия

Наричат ги още ​​японска райска ябълка, китайска райска ябълка или райска ябълка Каки поради връзката им с дървото на Diospyros kaki.

Какъв е вкусът на райската ябълка?

 Вкуса често се описва, като сладък с нотки на мед. Разбира се вкусът е различен при отделните сортове.

Вкусът на Фую е подобен на яденето на ябълка, но с по-пикантен вкус, който е по-близък до тиква, с някои нотки на канела и индийско орехче.

Отглеждане на дърво райска ябълка у дома

Райските дървета са относително лесни за отглеждане и поддържане поради тяхната толерантност към различни почвени условия. Дърветата с пъпки обикновено дават най-добри резултати, но домашните градинари могат да използват семена за засаждане.

Ако решите да отглеждате свое собствено, не забравяйте да засадите дървото си на достъпно място с много слънчева светлина и да знаете кой вид райска ябълка отглеждате.

Американските райска ябълка изискват както мъжки, така и женски цветя, тъй като не се самоопрашват. Азиатските райска ябълка, от друга страна, се самоопрашват и не изискват повече от едно дърво, за да даде плод.

Въпреки това, азиатските и американските дървета не могат да се опрашват кръстосано, така че се уверете, че знаете точно какво засаждате в задния си двор.

Често задавани въпроси

За какво е полезна райската ябълка?

Яденето на Райска ябълка може да подобри здравето на сърцето, очите и кожата. Освен това те могат да помогнат за предотвратяване на риска от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Райска ябълка как се яде?

Просто я разрежете и яжте вътрешността, наподобяващ яйчен крем, с лъжица. Кората също е годна за консумация.

Заключение

Райските ябълки са вкусни плодове, пълни с витамини, минерали, фибри и полезни растителни вещества.

Освен това те имат потенциала да подобрят здравето на сърцето, да намалят възпалението, да поддържат добро зрение и да насърчават добре функциониращата храносмилателна система.

Освен това възхитителният им вкус ги прави чудесно допълнение към различни ястия.

Имайки предвид всички предимства на райската ябълка, включването на тези ароматни плодове във вашата диета несъмнено е мъдър избор.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: