Сваляне на температура при възрастни, деца, бебета

Когато човек има треска често търси различни начини за сваляне на температура с лекарства или други методи.

Треската е висока температура от 38 °C или по-висока и обикновено е признак на инфекция. ( 1 )

Повишаването на температурата над нормалните стойности около 37 °C, е естествен защитен механизъм на човешкото тяло. Ето защо не е нужно да се намалява високата телесна температура на всяка цена, но е важно да сте наясно с допустимите й граници, както и различните методи за сваляне на температурата.

реклама

Ако вие или някой, за когото се грижите, имате висока температура, можете безопасно да нормализирате температурата с:

 • Приемане на лекарства без рецепта, като парацетамол или ибупрофен
 • Пиене на много течности
 • Вземане на хладка вана
 • Поставяне на хладни кърпи под мишниците
 • Почивка

Тази статия разглежда препоръките за това как да свалите висока температура възможно най-бързо у дома и какво да не правите, когато имате треска.

Методи за сваляне на температура при възрастни

Методи за сваляне на температура

Ако страдате от треска и искате малко облекчение, ето няколко съвета как да намалите температурата с различни методи у дома или с лекарства.

1. Понижаващи температурата лекарства

Антипиретик е вид лекарство, използвано за понижаване на температурата. Антипиретиците действат бързо, за да намалят високата температура и да се почувствате по-добре за четири до осем часа.

Много от тях могат да бъдат закупени без рецепта, включително парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен.

Повечето антипиретици без рецепта могат да се използват при възрастни и деца, но дозите ще варират. Ако дете под 3-месечна възраст има треска, свържете се с педиатър или лекар, който е специалист в грижите за деца, преди да използвате каквото и да е лекарство за температура. ( 2 )

2. Пиене на много течности

По време на треска тялото трябва да използва повече вода, за да компенсира повишената температура.

Пиенето на много течности е необходимо, за да се избегне дехидратация. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висок е рискът от дехидратация.

Повръщането и намаленият апетит също са често срещани по време на инфекции и заболявания – и това може допълнително да увеличи риска от дехидратация.

Тежката дехидратация по време на треска може да доведе до: ( 3 )

 • Болезнени крампи
 • Топлинно изтощение
 • Внезапно спадане на кръвното налягане
 • Гърчове или състояние, което включва промени в съзнанието и неволеви движения

Пиенето на охладени течности също може да помогне за сваляне на температура. Водата и спортните напитки са добър избор.

3. Вземете хладка вана

Хладка, а не гореща вана може да помогне за намаляване на температурата и да ви отпусне, за да можете да спите по-добре.

Не забравяйте да излезете от ваната, след като водата започне да се охлажда. Студената вана може да звучи като добра идея, ако изгаряте, но може да предизвика Тремор (треперене), което може да увеличи, вместо да намали до нормална телесна температура. А треперенето изразходва калории, което може да ви изтощи, ако не се храните добре поради заболяване.

4. Поставете студен компрес под мишницата

Поставянето на охлаждаща кърпа или студен компрес върху челото е обичаен начин за сваляне на температура. Но ако температурата е много висока, по-добрият подход може да бъде поставянето на студен компрес под мишницата или в областта на слабините, където има по-големи кръвоносни съдове. ( 4 ) ( 5 )

5. Почивка, почивка, почивка

Ако вие или вашето дете имате температура, важно е да си почивате. Всяка дейност може да повиши температурата ви.

Треската е знак, че тялото ви се бори с инфекция. Борбата с инфекция отнема много енергия. Хората трябва да почиват колкото е възможно повече, за да помогнат на тялото да се възстанови.

6. Леко облекло

Когато искате да свалите температурата, също е добра идея да се облечете в леки дрехи, тъй като по-леките дрехи могат да имат охлаждащ ефект.

Старият съвет да се „поизпотите“ не помага и може да бъде вреден. Твърде много дрехи и завивки, когато лежите, могат да повишат телесната ви температура още повече.

Затоплянето също може да повиши риска от дехидратация, защото вероятно ще започнете да се потите.

Възраст температура Какво да правя
18 години и нагоре До 38,9℃, измерени през устата Почивайте и пийте много течности. Не са необходими лекарства. Обадете се на лекаря, ако температурата е придружена от силно главоболие, схванат врат, задух или други необичайни признаци или симптоми.
18 години и нагоре Над 38,9℃, измерени през устата Ако се чувствате зле, вземете парацетамол, ибупрофен или аспирин. Прочетете внимателно етикета за правилната дозировка и внимавайте да не приемате повече от едно лекарство, съдържащо ацетаминофен, като някои лекарства за кашлица и настинка. Обадете се на лекаря, ако треската не реагира на лекарството, постоянно е 39,4 C или по-висока или продължава повече от три дни.

Таб. 1 (сваляне на температура при възрастни)

Какво да правя, когато детето ми има температура?

Сваляне на температура при децата

Когато децата имат температура, не винаги е необходимо да им се дават лекарства за понижаването й. ( 6 )

В повечето случаи леко повишената температура не е причина за безпокойство при децата. Повишената температура може да накара детето да се чувства зле, но не е необичайно то да изглежда незасегнато, все още игриво и да яде и пие нормално, макар и може би малко по-уморено. Температурата им трябва да изчезне след няколко дни.

Сваляне на температура при децата е подобно на това при възрастни.

 • Давайте допълнителни течности. Предлагайте им допълнителни течности за пиене, като вода, разреден 100% сок, студен чай.
 • Облечете детето си в леки дрехи. Прекомерното обличане може да задържи топлината на тялото и да повиши температурата.
 • Хладка вана. Оставете детето си да се накисне във вана или корито за къпане с хладка вода.
 • Лекарствата без рецепта. Могат да помогнат за понижаване на температурата. Аспиринът може също да понижи температурата, но не го давайте на деца под 18 години. Съществуват твърдения, че даването на аспирин на деца може да причини синдром на Reye.

При по-високи температури, обадете се на лекаря на вашето дете, ако:

 • Повишената температура на вашето дете продължава повече от пет дни.
 • По-висока е от 40°C.
 • Не се понижава от лекарства като ибупрофен или ацетаминофен (парацетамол).
 • Притеснявате се, че детето не се държи по обичайния си начин.
Възраст температура Какво да правя
2-17 години До 38,9℃, приемани ректално за деца на възраст 2-3 години или приемани през устата за деца над 3 години Насърчавайте детето си да почива и да пие много течности. Не са необходими лекарства. Обадете се на лекаря, ако детето ви изглежда необичайно раздразнително или летаргично или се оплаква от значителен дискомфорт.
2-17 години Над 38,9℃, приемани ректално за деца на възраст 2-3 години или приемани през устата за деца над 3 години Ако детето Ви изглежда унило, дайте му парацетамол или ибупрофен. Прочетете внимателно етикета за правилната дозировка и внимавайте да не давате на детето си повече от едно лекарство, съдържащо ацетаминофен, като някои лекарства за кашлица и настинка. Избягвайте да давате аспирин на деца или тийнейджъри. Обадете се на лекаря, ако треската не реагира на лекарството или продължава повече от три дни.

Таб. 2 (сваляне на температура при дете)

Сваляне на температура при бебета

Сваляне на температура при бебе

Въпреки че повишената температура не е опасна, понякога основната причина може да е. Малките кърмачета са по-склонни да имат причина за повишената температура, която изисква лечение, в сравнение с по-големите деца.

Леко повишена температура при бебе над 3 месеца може да не изисква посещение при лекар. Може да се справите с температурата у дома със следните методи:

 • Ако детето ви е над 3 месеца, можете да му предложите безопасно количество детски ацетаминофен.
 • Облечете бебето си в прохладни дрехи и използвайте само чаршаф или тънко одеяло, за да му е удобно и прохладно.
 • Поддържайте дома си и стаята на вашето бебе хладни.
 • Направете им хладка вана. Температурата на водата трябва да се усеща топла, но не гореща, при докосване с длан. Избягвайте да използвате студена вода, тъй като това може да доведе до треперене, което може да повиши температурата им.
 • Давайте редовно течности (кърма или адаптирано мляко) и се уверете, че бебето ви има сълзи, когато плаче, влажна уста и редовно мокри пелени.

Някои неща, които трябва да избягвате:

 • Не отлагайте медицинска помощ за новородено с температура или бебе с постоянна треска или което изглежда много болно.
 • Не давайте лекарства на вашето бебе, без първо да проверите температурата му и да се консултирате с лекар.
 • Не използвайте лекарства, предназначени за възрастни.
 • Не използвайте лед или алкохол, за да понижите температурата на вашето бебе.
 • Не обличайте бебето с много дрехи и не го завивайте с много завивки.

Имайте предвид, че тялото на бебето не може да регулира температурата така добре, както при по-големи деца и възрастни.

Кърпи с алкохол за понижаване на температурата не се препоръчват и могат да бъдат вредни.

Обадете се на лекар, за да обсъдите всички методи за сваляне на температура, ако нещо ви притеснява.

Възраст температура Какво да правя
0-3 месеца 38℃ или по-висока, взета ректално Обадете се на лекаря, дори ако детето ви няма други признаци или симптоми.
3-6 месеца До 38,9℃, взети ректално Насърчавайте детето си да почива и да пие много течности. Не са необходими лекарства. Обадете се на лекаря, ако детето ви изглежда необичайно раздразнително, летаргично или се чувства неудобно.
3-6 месеца Над 38,9℃, взети ректално Обадете се на лекаря; той или тя може да ви препоръча да заведете детето си на преглед.
6-24 месеца Над 38,9℃, взети ректално Дайте на детето си парацетамол. Ако детето ви е на възраст 6 месеца или повече, ибупрофен. Прочетете внимателно етикета за правилната дозировка. Не давайте аспирин на бебе или малко дете. Обадете се на лекаря, ако треската не се повлиява от лекарството или продължава повече от един ден.

Таб. 3 (Сваляне на температура при бебе)

Сваляне на температура при бременност

Температурата е нормална реакция на инфекции и както всеки друг, бременните жени могат да се разболеят от заболяване, което причинява треска. Ако все още нямате надежден термометър в къщата, това е добър момент да си вземете такъв.

Температура над 38℃ се счита за треска. Ако имате треска, говорете с вашия лекар и вижте дали можете да идентифицирате причината – и ако е необходимо лечение, започнете веднага.

Най-доброто лекарство за понижаване на температурата, когато сте бременна, е парацетамол. Освен че ще ви накара да се почувствате по-добре, парацетамола ще понижи телесната ви температура – ​​което може да намали рисковете за вашето бебе.

Въпреки това, преди да приемате каквото и да е лекарство по време на бременност, не забравяйте да говорите с вашия лекар относно безопасните лекарства по време на бременност.

Не приемайте повече от препоръчителните дози и общите дневни количества, посочени на етикета. Приемът на твърде много ацетаминофен може да бъде лош за черния ви дроб и – по-късно по време на бременността – за черния дроб на вашето бебе.

Други начини за лечение на треска по време на бременност:

 • Легнете и поставете хладна, влажна кърпа на челото си.
 • Вземете хладка вана или душ. Избягвайте да използвате студена вода, тъй като може да ви накара да треперете, което да доведе до скок в температурата.
 • Пийте много течности, за да останете хидратирани.
 • Облечете се с тънки дрехи. Ако ви стане студено, увийте се с леко одеяло, докато се затоплите достатъчно, за да го махнете.
 • Останете на закрито на хладно място.

Ако се притеснявате, че имате температура по време на бременност, обадете се на вашия лекар или акушер. Освен това се свържете с вашия доставчик, ако имате треска, която продължава повече от ден или два. Обадете се също, ако имате:

 • Болка в гърдите или недостиг на въздух
 • Кашлица за повече от 7 дни
 • Диария или кървава диария
 • Болка в гърба, коремна болка, гадене или повръщане

Независимо дали имате треска или не, добра идея е да знаете какво налага да се обадите на вашия лекар.

Кога температурата е твърде висока при възрастни?

сваляне на висока температура
Сваляне на висока температура

При възрастни температурата от 39,4℃, която не се повлиява от медикаменти, трябва да бъде разгледана от лекар.

Потърсете незабавна помощ, ако имате и симптоми като:

 • Силно главоболие
 • Силна болка в стомаха
 • Постоянно повръщане
 • Затруднено дишане
 • Схванат врат
 • Светлинна чувствителност
 • Болка в гърдите
 • Болка при уриниране
 • Невъзможност за уриниране
 • Необичаен обрив
 • Психическо объркване
 • гърчове

Треска при деца над 2 години

Треската при децата е често срещана. Обикновено няма причина за тревога, докато поведението на детето е нормално.

Температура над 39,4℃ е повод да се обадите на техния педиатър.

Трябва да потърсите незабавна помощ, ако:

 • Треската е продължила повече от четири или пет дни
 • Детето реагира по-малко от обикновено или има лош зрителен контакт с вас
 • Треската е придружена от силно главоболие, умора, повръщане или други обезпокоителни симптоми
 • Детето има температура, след като е било оставено в гореща кола

Треска при кърмачета и бебета (до 2-годишна възраст)

За кърмачета и бебета необяснимата повишена температура винаги е проблем. Потърсете незабавна помощ, ако бебе на възраст под 3 месеца развие треска, ако виждате, че детето не се държи както обикновенно или ако имате други притеснения.

Няколко насоки:

 • При бебета под 3-месечна възраст с температура над 37,9℃ трябва да се лекува веднага.
 • При деца под 2 години треска над 39℃ налага обаждане до педиатър.

Какво да НЕ правите при повишена температура

В допълнение към избягването на студени бани, има и други неща, които не трябва да правите, когато имате висока температура.

Обтривки с алкохол

Обтриването с алкохол включва триене на тялото с изопропилов алкохол (известен още като „спирт за разтриване“), който осигурява усещане за охлаждане, докато се изпарява.

Това действие всъщност не намалява температурата и може да причини тремор. Дори по-лошо, практиката може да доведе до алкохолно отравяне, тъй като алкохолът се абсорбира през кожата. ( 7 )

Прекомерно лечение

Приемането на високи дози лекарства за температура – или приемането им по-често от предписаното – не ги прави по-ефективни. Но това ще увеличи риска от странични ефекти.

 • Приемането на високи дози НСПВС може да доведе до стомашно разстройство и стомашно кървене.
 • Приемът на твърде много парацетамол може да увреди черния дроб.

Всъщност предозирането с парацетамол е особено опасно за децата. ( 8 )

Кога да се обадите на лекар

Въпреки че повечето пъти, когато вдигнете температура не са повод за паника, има някои случаи, които не трябва да пренебрегвате. Свържете се с лекар за всяка треска, която:

 • Няма очевидна причина.
 • Продължава повече от пет дни.
 • По-висока е от 38,9℃.
 • Няма да спадне дори след прием на лекарства за понижаване на температурата.

Трябва също да потърсите медицинска помощ за всяка треска със симптоми като:

 • объркване
 • замаяност
 • Болка във врата или скованост
 • обрив
 • Чувствителност към светлина
 • Тежка диария или повръщане
 • Силно главоболие
 • Хрипове или затруднено дишане

Може да е трудно да забележите тези симптоми, ако вашето бебе или дете има температура. Трябва също така да се свържете с лекаря на вашето дете, ако детето ви е:

 • Летаргичен или трудно се събужда.
 • Показване на признаци на дехидратация, като изхождане по малка нужда по-малко от обикновено или липса на сълзи при плач.
 • Не може да пие течности без да повръща.

Кой е най-добрият начин за измерване на телесната температура?

Най-добрият начин за измерване на телесната температура е с помощта на термометър, поставен орално, ректално, аксиларно (под мишницата) или с помощта на специален уред, който се поставя в ухото и измерва температурата на тъпанчето.

Заключение

Температурата може да се свали с лекарства без рецепта като парацетамол или ибупрофен, хладки вани и много течности. Можете да обмислите използването на студени компреси, ако треската е особено висока.

Никога не използвайте студени вани, обтривки с алкохол или повече от предписаната доза от каквото и да е лекарство за температура. Аспиринът не трябва да се използва при деца или тийнейджъри поради риска от синдром на Reye.

Кога е време да се обадите на лекар може да бъде объркващо, тъй като правилата варират според възрастта на човека.

Ако се съмнявате дали треската е опасно висока или не, винаги бъдете внимателни и или се обадете на лекар, или посетете най-близкия център за спешна помощ или спешно отделение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: