7 Признака и симптоми при липса на магнезий, причини и лечение

Ранните признаци и симптоми при липса на магнезий могат да включват слабост, умора, гадене, повръщане и загуба на апетит. Това състояние е известно още, като дефицит на магнезий или хипомагнезиемия и е често пренебрегван проблем със здравето.

Причините за липса на магнезий може да са резултат от недостатъчен прием на магнезий, стомашно-чревни или бъбречни проблеми и други. ( 1 )

Въпреки че има много хора, които не приемат достатъчно магнезий, дефицитът е рядък.

реклама

Здравословните проблеми и усложнения, свързани със дефицит на магнезий, включват хронична диария, диабет, цьолиакия и други. Хората употребяващи прекомерно алкохол със състояние на алкохолизъм са изложени на повишен риск. ( 2 ) ( 3 )

Липса на магнезий симптоми

Магнезият е важен елемент във функционирането на имунната, нервната, мускулната и скелетната система. Помага за поддържане на електролитния баланс и стабилността на параметрите на калций, натрий и калий.

Вижте 7 от най-честите симптоми на магнезиев дефицит:

1. Неравномерен пулс

Неравномерният сърдечен ритъм или сърдечната аритмия е сред най-сериозните симптоми при липса на магнезий. ( 4 )

В повечето случаи симптомите на аритмията са леки. Често няма никакви симптоми, но когато се появят те са сърцебиене, замаяност, недостиг на въздух, болка в гърдите, припадък  и инсулт или сърдечна недостатъчност в най-тежките случаи.

Хора със застойна сърдечна недостатъчност и аритмия имат по-ниски нива на магнезий от хората, които нямат това състояние сочат доказателства.

Приема на добавки с магнезий или лечение с инжекции помогнат за намаляване на симптомите. ( 5 ) ( 6 )

2. Остеопороза

Това заболяване се свързва със слаби кости и завишен риск от костни фрактури.

Дефицитът на магнезий е един от рисковите фактори за развитие на остеопороза.

Липсата на този основен минерал може директно да отслаби костите, но също така понижава нивата на калций в кръвта. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Ниския прием на магнезий са свързани с по-ниска костна минерална плътност. (11 ) ( 12 )

Нисък прием на витамини D и K, възрастта и слабата активност са други фактори, които влияят на риска за развитие на остеопороза.

3. Потрепвания, тремор и мускулни крампи

Потрепванията на мускулите, състояния като тремор и мускулни крампи са признаци на липса на магнезий. В най-лошия случай липсата може да причини и конвулсии или гърчове. ( 13 ) ( 14 )

По-големият поток на калций в нервните клетки, който хиперстимулира мускулните нерви се смятат за причините, които водят до тези симптоми. ( 15 )

Разбира се, трябва да се има предвид, че неволните мускулни потрепвания могат да имат много други причини, като стрес или прием на твърде много кофеин.

4. Умора и мускулна слабост

Друг симптом на магнезиев дефицит е умората.

Всеки се уморява от време на време и това е сигнал, че трябва да дадете на тялото си почивка. Когато обаче това продължава твърде дълго, като чувствате силна и постоянна умора, може да е признак на здравословен проблем.

Умората е неспецифичен симптом и причината за нея е невъзможно да се установи точно и конкретно, освен ако не е придружена от други симптоми.

Мускулната слабост, известна още като миастения е друг възможен признак за липса на магнезий. ( 16 )

Също така усещането за слабост е причинена от загубата на калий в мускулните клетки, състояние, което се свързва с липса на магнезий. ( 17 ) ( 18 )

5. Психични разстройства

Най-често се наблюдава състояние на апатия, която се изразява в липса на емоции, но влошеният прием може дори да доведе до делириум и и дори кома.

Освен това, някои проучвания свързват ниските нива на магнезий с повишен риск от депресия. ( 19 )

Учените предполагат, че липсата също причинява и безпокойство.

6. Астма

Липсата на магнезий понякога се вижда при хора, които са с тежка форма на астма. ( 20 )

Също така е доказано, че нивата на магнезий по-принцип са по-ниски при хора с астма, отколкото при хора без това състояние. ( 21 ) ( 22 )

Учените смятат, че дефицита на магнезий може да причини натрупване на калций в мускулите, около дихателните пътища на белите дробове. Това води до свиване на дихателните пътища и прави дишането по-трудно. ( 23 )

На хора с тежка астма се предписва инхалатор с магнезиев сулфат, който може да помогне за отпускане и разширяване на дихателните пътища.

7. Високо кръвно налягане

Няколко проучвания с животни показват, че ниските нива или лошият прием на магнезий могат да повишат кръвното налягане. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Ето защо се смята, че липсата на магнезий може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Приема на магнезиеви добавки могат да понижат кръвното, особено при възрастни с такива проблеми. ( 27 ) ( 28 ) ( 29 )

Други симптоми

Дефицитът на магнезий може също да допринесе за появата на:

 • раздразнителност, нервност
 • прекомерна загуба на коса
 • чупливост на ноктите
 • нарушения на съня,
 • главоболие, включително мигрена
 • намален мъжки фертилитет (намалена подвижност на сперматозоидите)
 • болки в ставите
 • депресивни състояния
 • проблеми с концентрацията, нарушения на концентрацията

Струва си да се отбележи, че това са много неспецифични симптоми и може да са резултат не само от ниски нива на магнезий.

Симптомите на хипомагнезиемия са леки или липсват, когато нивото на магнезий е 0,5-0,7 mmol / L. Симптомите стават по-изразени, когато серумните нива на този елемент паднат под 0,5 mmol/L. От друга страна, симптомите на значително намаляване на нивото на магнезий могат да бъдат гърчове и нарушение на съзнанието.

Какво причинява липса на магнезий?

Дефицитът на магнезий при здрави хора е рядък, но може да бъде причинен от:

 • лоша диета (особено при възрастни хора или тези, които нямат достатъчно храна)
 • диабет тип 2
 • храносмилателни проблеми като болестта на Crohn
 • продължително повръщане или диария
 • проблеми с бъбреците
 • продължителна употреба на диуретици
 • някои лекарства (например лекарства за язви или рефлукс ) могат да причинят ниски нива на магнезий, ако се приемат за дълги периоди
 • алкохолизъм

Понякога хората могат да приемат твърде много магнезий от антиациди или лаксативи, но това е рядкост. Ако имате притеснения относно това, консултирайте се с вашия фармацевт или лекар.

Препоръчителен/адекватен хранителен прием на магнезий

Таблицата по-долу показва препоръчителен прием на магнезий за мъже и жени, според министерството на здравеопазването в България: ( 30 )

възрастМъжеЖениБременностКърмене
Раждане до 6 месеца30 мг*30 мг*  
6-<12 месеца80 мг*80 мг*  
1–<3 години170 мг170 мг  
3–<7 години230 мг230 мг  
7-<10 години230 мг230 мг  
10–<14 години300 мг250 мг  
14-<19 години300 мг250 мг300 мг300 мг
19-<30 години350 мг300 мг300 мг300 мг
30-<60 години350 мг300 мг300 мг300 мг
60-<75 години350 мг300 мг  
75+ години350 мг300 мг  
таб. 1 (адекватен хранителен прием на магнезий)

*Адекватен хранителен прием.

Храни, богати на магнезий

Възможно е да се подържат добри нива на магнезий, като се ядат храни, богати на магнезий, като плодове, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения.

Някои храни, богати на магнезий са: ( 31 )

Магнезият също присъства (но в по-малки количества от гореспоменатите продукти) в:

 • пълнозърнест ръжен хляб
 • греъм хляб
 • магданоз
 • банан
 • мляко
 • броколи
 • спанак
 • пилешки яйца
 • ечемичен шрот
 • зелен фасул
 • прясна сьомга
 • свинско
 • говеждо месо
 • бял ориз

Силно минерализираните минерални води също са добър източник на магнезий.

Усвояването на магнезий в храносмилателния тракт

Магнезият се абсорбира основно в тънките черва. Смята се, че средно 30-50% от магнезия се усвоява, останалата част се екскретира.

При увеличаване на консумацията на магнезий, усвояването му в червата намалява и възлиза на около 25%, докато в ситуация, когато храната е снабдена с малки количества магнезий, се усвояват до 80% от магнезиевите съединения.

Абсорбцията на магнезий в стомашно-чревния тракт зависи от протеина носител на този елемент. Този процес може да бъде нарушен от прекомерното съдържание на свободни мастни киселини, калций и неорганични фосфати в храната.

Различните видове магнезий под формата на добавка се усвояват по различен начин.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите при липса на магнезий?

Недостигът на магнезий се диагностицира чрез кръвен тест и понякога изследване на урината. Вашият лекар може да назначи кръвен тест, ако имате симптоми като слабост, раздразнителност, нарушен сърдечен ритъм, гадене и/или диария, или ако имате ненормални нива на калций или калий.

Как се лекува дефицит на магнезий?

Ако имате магнезиев дефицит, вашият лекар ще ви предпише магнезиева добавка. Понякога те могат да ви причинят диария, така че може да се наложи лекарят да експериментира с дозата. В тежки случаи може да се наложи интравенозен магнезий.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако мислите да приемате магнезиева добавка, тъй като е възможно да приемате твърде много магнезий. Приемането на повече от препоръчаната доза може да причини повръщане, диария, коремни спазми и в екстремни случаи неравномерен пулс и сърдечен арест.

Как да предотвратим липса на магнезий?

За предотвратяване на магнезиевия дефицит е важно да се храните здравословно и балансирано с храни, богати на магнезий, като листни зелени зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни.

Заключение

Симптомите на ниски нива на магнезий обикновено са леки, освен ако не паднат до много ниски нива.

Потенциалните признаци включват

 • умора
 • мускулни крампи
 • проблеми с психичното здраве
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • остеопороза

Въпреки че е често срещан, нелекуваният дефицит може да представлява сериозен риск.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: