Странични ефекти и вреди от хормон на растежа в синтетична форма

вреди от хормон на растежа

Синтетичният растежен хормон се използва за лечение на неадекватен растеж при деца и възрастни. Може да се използва и за справяне със синдрома на късото черво или мускулната загуба при възрастни. Потенциалните странични ефекти и вреди от хормон на растежа в синтетична форма включват болка в мускулите или ставите, подуване на ръцете и краката и повишени нива на холестерол.

Естествено произведен от хипофизната жлеза, човешкия хормон на растежа (HGH) е от решаващо значение за растежа и клетъчната регенерация. Помага за поддържането, изграждането и възстановяването на здрава тъкан в мозъка и други органи.

Този хормон може да ускори заздравяването след нараняване и да възстанови мускулната тъкан след тренировка, като по този начин помага за изграждането на мускулна маса, забързва метаболизма и изгаря мазнините.

реклама

Той подтиква черния дроб да произвежда инсулиноподобен протеин, който генерира хрущялни клетки, допринасяйки за растежа на костите и органите, както и за синтеза на мускулен протеин.

Въпреки че хормона на растежа е естествено срещащо се вещество, има и синтетични форми за лечение или добавки. Въпреки това е важно да се вземат предвид потенциалните вреди от хормон на растежа в синтетична форма, свързани с употребата му.

За какво се използва човешки растежен хормон?

Синтетичният човешки растежен хормон (hGH) се използва за лечение на неадекватен растеж както при деца, така и при възрастни. Може да се използва и за лечение на синдром на късо черво или мускулна загуба в резултат на ХИВ или СПИН при възрастни.

Липсата на растеж може да се дължи на различни медицински състояния като:

 • ниско тегло при раждане при деца
 • липса на хормон на растежа
 • хронично бъбречно заболяване
 • синдром на Prader-Willi
 • синдром на Търнър
 • дефицит на hGH вследствие на тумори на хипофизата или свързано с тях лечение и болест на мускулна загуба

Инжекциите с хормон на растежа могат да помогнат на хора с дефицит за:

 • увеличаване на капацитета за упражненията
 • намаляване на телесните мазнини
 • изграждане на мускулна маса
 • подобряване на костната плътност

Терапията с растежен хормон, която включва инжекции на лабораторно разработен HGH, е най-често срещаното лечение за дефицит на растежен хормон както при възрастни, така и при деца.

Честотата на тези дози варира, варираща от няколко пъти седмично до ежедневни, в зависимост от тежестта на дефицита. Синтетичният растежен хормон е предназначен да имитира поведението на естествения растежен хормон в тялото и се предписва от лекар.

Целта на лечението с растежен хормон при възрастни и деца е да възстанови енергията, метаболизма и да подобри развитието или формата на тялото. Може да помогне за намаляване на общите телесни мазнини, особено около корема.

HGH инжекциите могат също така да подобрят силата и толерантността към упражнения, да намалят риска от сърдечни заболявания при тези с дефицит на растежен хормон и много хора съобщават за повишаване на общото качество на живот.

За какво друго го иползват културистите и спортистите?

Хормон на растежа често се използва от бодибилдъри и атлети с надеждата да получат по-големи мускули чрез  регулиране на мускулната маса, повишена енергия и повишена издръжливост. Понякога се използва заедно с анаболни стероиди за увеличаване на мускулната маса и подобряване на атлетичните постижения.

Някои хора вярват, че hGH притежава свойства против стареене, тъй като естествените нива на hGH намаляват с възрастта. Също така се предполага, че естествено повишава нивата на тестостерон.

Важно е обаче да се отбележи, че не всички от тези ползи са научно доказани. Използването на hGH за атлетични цели и цели против стареене е предмет на противоречия поради липса на научни доказателства и потенциалните вреди и странични ефекти.

Експертите не препоръчват използването на инжекции с хормон на растежа в синтетична форма за възрастни или деца, освен ако нямат дефицит на растежен хормон.

Форми растежен хормон

Хормона на растежа обикновено се прилага чрез интрамускулни инжекции или подкожно.

Онлайн някои компании продават HGH и вещества, които стимулират производството на HGH като хранителни добавки, твърдейки, че предлагат същите предимства като инжекциите. Тези добавки често се наричат освобождаващи човешки растежен хормон и се казва, че повишават нивата на hGH в тялото ви поради съставки като аминокиселини.

Въпреки това, няма доказателства, които да предполагат, че тези добавки дават същите резултати като инжекция с хормон на растежа. Съществуват и хомеопатични лекарства, съдържащи човешки растежен хормон, но за тях също липсват доказателства.

Какви са страничните ефекти?

Употребата на hGH може да бъде придружена от различни странични ефекти. Тези странични ефекти могат да възникнат както при предписаните, така и при незаконните форми на hGH, тъй като съдържанието е напълно неизвестно или регулирано.

Възрастните хора може да са по-податливи на тези нежелани реакции, отколкото по-младите. 

Прекомерното инжектиране на hGH може да доведе до потенциални странични ефекти като:

 • Болка в нервите, мускулите или ставите
 • Умора, изтощение
 • Промени в настроението
 • Усещане за изтръпнала кожа
 • Подуване на ръцете и краката поради задържане на течности (оток)
 • Повишени нива на холестерол
 • Повишен риск от сърдечни заболявания и диабет
 • Растеж на ракови тумори
 • Разширяване на чертите на лицето, ръцете и краката (акромегалия)
 • Синдром на карпалния тунел
 • Разширено сърце
 • Хипогликемия
 • Увреждане на черния дроб
 • Увеличени гърди при мъжете (гинекомастия)

Заключение

Хормон на растежа в синтетична форма трябва да се прилага с повишено внимание. Препоръчително е да използвате само хормон на растежа, който е предписан от медицински специалист. Редовните прегледи при лекар, докато приемате това лекарство, са от съществено значение.

Обърнете специално внимание на това как тялото ви реагира и докладвайте за всички отрицателни странични ефекти. Ако целта ви е да подобрите физиката си или да подобрите здравето си, но нямате диагностициран дефицит на растежен хормон, може да искате да проучите алтернативни методи.

Приемането на добавки и храна за покачване на мускулна маса, поддържането на редовна рутинна тренировка и навици за здравословен начин на живот могат значително да подобрят физиката ви, като също ще подобрят цялостното ви здраве и благополучие.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: